Pozdrav svima i hvala vam što delite svoje znanje sa nama!
Pročitao sam celu temu i samo bih voleo da proverim svoju računicu sa vama. U potrazi sam za TP za grejanje i hlađenje kuće kao i većina ljudi koji pišu u ovoj temi po prvi put.
Kuća je prizemlje + potkrovlje, 196 kvadrata podnog grejanja fi 16 postavljanog na 10cm, izolovana stiroporom 12cm na zidovima i mineralnom vunom 25cm na krovu. PVC stolarija sa troslojnim staklima, CG i nisko emisiono. Za hlađenje će se koristiti fancoil uređaji. Kuća se nalazi u Jakovu.
Za kuću je urađen elaborat energetske efikasnosti koji kaže sledeće:
Pogledajte prilog 481690
Pogledajte prilog 481691
Po ovome, meni bi trebala TP od 7KW na uzetih 5,6°C spoljne i 20°C unutrašnje temperature, ako se ne varam? Ako se snaga linearno skalira sa deltaT, meni bi na -2°C spoljnoj temperaturi trebalo 11KW, na -7°C 13,5KW, a na 12°C 4KW.
Da li bi mi pumpa
Toplotna pumpa split ARISTON NIMBUS PLUS S T NET 80 R32 (min/max) - 2.74kW-11.74kW trofazna
radila posao s' obzirom na to da ima minimalnu snagu kojom bi mogla da radi kad je toplije i maksimalnu snagu kojom bi mogla da pokrije temperature sve do -3°C.
Ili bi bilo bolje da idem na
Toplotna pumpa split ARISTON NIMBUS PLUS S T NET 120 R32 (min/max) - 4.23kW/14.37kW trofazna
koja može da pokrije do -7°C, ali koja žrtvuje efikasnost kad je toplije.
Takođe da napomenem da mi microma kalkulator izbacuje značajno manje gubitke za kuću, ali pretpostavljam da inženjer koji je radio zna bolje od online kalkulatora.
Svaki savet je dobrodošao. Ariston pumpe su stavljene kao primer jer im piše min i max snaga.
Hvala!