Šta je novo?

Toplotna pumpa

Ima nažalost dosta primera predimenzionisanih pumpi, kreni da čitaš temu ispočetka pa ćeš videti iskustva drugih.

Rekao si da je kuća 88 kvadrata, da li je to osnova? Kada se sabere površina prostorija koje se greju, dobije se 80m2, a naveo si da ne greješ sprat. Naveo si samo 5cm izolacije, da li postoji još neka izolacija negde? U podu, u krovu, na ploči? Ti indirektno greješ i sprat preko plafona, tako da greješ praktično duplu kvadraturu. Koja je temperatura na spratu?

Bafer ti ne treba. Pogledaj da li postoji šansa da ograničiš snagu pumpe. Dodaj izolaciju. Pa onda dodaj još izolacije. Kad to uradiš dodaj još malo izolacije.

Mislim da nije problem u jačina pumpe. Možda čak i mora da bude tako jaka da bi mogla da ugreje ovu kuću sa tako slabom izolacijom i radijatorima. Ne znamo ni kakva je stolarija, ali pretpostavljam da nije troslojno staklo, argon, niskoemisiono, bla, bla bla...
Sve mi se čini da je ovo primer da se neko grejao na plinski kotao ili pelet, pa ga je samo zamenio toplotnom pumpom.
Za 16kW plinski kotao nije problem da pravi visoku temperaturu vode da bi grejao ovakvu kuću. Ali toplotna pumpa ima problem da greje 50-55°C vodu + sanitarnu toplu vodu.
Meni je ovo očekivana potrošnja. Slabija pumpa mislim da neće doneti nižu potrošnju. Jedino izolacija i (ako bude bilo potrebno) dodani radijatori.
Ovako ugrubo kad izračunam, troškovi za ovu kuću i TP bi trebali da budu manje više isti kao i toškovi za plin. Bojim se da je promašena investicija ukoliko se kuća još ne ušuška. Kod mojih roditelja je bila slična situacija i nastavili su da koriste plin, baš iz tog razloga što sa TP ne bi ni malo smanjili troškove, a morali bi da ulože u TP 5 puta više novca nego u plinski kotao.

Da mi je znati koje predlagao ovu snagu TP sa bafferom, majstor ili vlasnik. Ako je majstor svaka mu čast .

Hvala svima na odgovorima do sada.

@daxyco 88 kvadrata je prizemlje, a potkrovlje je potpuno nesredjeno i nema radijatora (ista kvadratura gore). Na podu potkrovlja je stiropor izolacija (5cm) i preko toga nema nista dakle gore kada se ide gazi se direktno po tom striporu. Postoji krov, a gore je temperatura priblizno 13-14c mozda cak i hladnije ne znam tacno.

Trenutno se dole od tih 88 kvadrata greje 67 kvadrata jer su u dve sobe skoro potpuno ugaseni radijatori dok su u ostalim sobama termoglave odvrnute maksimalno. Postoji dugacak hodnik (12 m2) i uracunat je u tih 67, a koji povezuje dnevnu i ostale tri sobe, a sa leve i desne strane duz tog hodnika se nalaze dva kupatila. U tom hodniku se nalaze samo 4 rebara radijatora.

@component Pre toplotne pumpe grejali smo se pomocu kotla na drva i za postizanje temp od 22-23 bilo je potrebno da temp vode bude na 55-60 stepeni. Sa toplotnom pumpom smo par puta probali da ostavimo sobni termostat na 23 i uspeo je da zagreje do 22.6 otprilike, ali i potrosio preko 70kWh, a rekord je bio 86kWh u jednom danu. Trenutno drzimo na 21 i potrosnja je otprilike izmedju 50-60kWh dnevno a i hladno je napolje mozda zato i vise trosi. Kada je bilo 10-12c u par navrata tokom ova dva i po meseca potrosnja je bila oko 35-38kWh.

@Pezo2008 Sto se tice bafera predlozili su instalateri i eto odabrali bafer od 300L. Da li je to previse ili ne, da li bi se pumpa zbog snage mnogo vise gasila/palila sa samo 150L u sistemu bez bafera pa su zato namestili takodje ne znam. Da li bafer ustvari povecava potrosnju? Na netu neki kazu treba bafer neki kazu ne treba tako da sta je istina ja ne znam. Da li bi sistem bio efikasniji bez bafera?

Meni se čini da je pumpa, u stvari, dobre jačine. Da je slabija ne bi mogla da ugreje kuću. Bafer ne povećava (značajno) potršnju. Ja imam bafer od 500 litara i toplotnu pumpu od 10kW i grejem 140m2 a zadovoljan sam i grejanjem i računima.
Razlika je što moja kuća ima podno grejanje sa 13 cm izolacije u prizemlju, zidove od gasbetona debljine 37cm (što mu dođe kao da na svoje zidove dodaš još dodatnih 5cm izolacije) i krov od 20 cm izolacije i 15 gasbeton (što mu dođe da dodaš još 15 cm dodatne izolacije u tvoje potkrovlje).
Stolariju da ne poredimo, pošto ne znamo šta imaš...

Stvar je u tome da se jačina toplotne pumpe (i bilo kog grejanja) ne računa po metru kvadratnom, nego koliko je potrebno da TP daje toplote da bi zagrejala kuću.
Pošto ste se ranije grejali na kotao na drva, onda sigurno znate koliko ste drva trošili po grejnoj sezoni. To možete da iskoristite da preračunate koliko vam u stvari kWh toplote treba na nivou meseca ili grejne sezone. A onda te kWh možemo da preračunamo u novac za struju koja TP troši. Možemo verovatno i da znamo da li je TP koju imate prejaka ili ne (imam neki osećaj da nije prejaka).

Sa toplotnom pumpom smo par puta probali da ostavimo sobni termostat na 23 i uspeo je da zagreje do 22.6 otprilike, ali i potrosio preko 70kWh, a rekord je bio 86kWh u jednom danu. Trenutno drzimo na 21 i potrosnja je otprilike izmedju 50-60kWh dnevno a i hladno je napolje mozda zato i vise trosi. Kada je bilo 10-12c u par navrata tokom ova dva i po meseca potrosnja je bila oko 35-38kWh.
Ovo je uvek bilo i biće. Više se potrši da bi bilo toplije. Što je napolju hladnije, više se troši toplote da bi se unutra ugrejalo. A koliko ćete potrošiti nema puno veze sa TP već sa kućom i njenim toplotnim gubicima, a TP će potrošiti onoliko struje koliko joj bude bilo potrebno da zagreje kuću. Isto kao što ne možete očekivati da potršite 3 m2 drva za celu zimu i da ugrejete tu kuću, tamo ne možete ni od TP da očekujete da će potrošiti malo struje.

Ono što možete da uradite je da završite to potkrovlje. Da stavite kamene vune između rogova (pretpostavljam 12cm) i da ispod rogova dodate bar još 10cm staklene vune. Ako imate staru stolariju, sredite je da dihtuje ili je zamenite. Pod u prizemlju je takakv kakav je. Ne verujem da se isplati da se tu stavlja neka izolacija. Zidovi isto. Možete da dodajete još izolacije kao demit fasadu, ali pošto već imate početnih 5cm, to se neće puno fiansijski isplatiti. Ali ako imate tu opciju, onda što da ne (samo proverite sa nekim ko se stvarno razume u to, kako će se staklena vuna u sendvič zidu ponašati - da ne dobijete povećanje vlage na tom mestu ako koristite stiropor za demit), a i da vam tiplanjem ne poremete ono što već imate.

Kada bar potkrovlje završite, i toplotna pumpa će se drugačije ponašati, a računi će svakako biti manji. Koji stepen manje kod vode za grejanje = veći COP.

Da li planirate uskoro da opremate potkrovlje? Ako ne, da li je neophodno da se po ploči gazi? Ako ne, najbolja je varijanta da se postavi vuna po ploči, koju ćeš kasnije moći da iskoristiš da izoluješ krov, i što deblji sloj, 20-30cm, pa i više ako je moguće. Garantovano su ti najveći gubici kroz plafon. Ako planiraš uskoro da opremaš, izoluj krov pod hitno, i razmišljaj da se potkrovlje greje podnim grejanjem.

Generalno, TP najbolje rezultate daje sa niskotemperaturnim grejanjem, što je viša temperatura polazne vode, skače potrošnja, pa je tih 50C već previše za ekonomičan rad. Dodaj rebra na svim radijatorima koliko god je moguće (to ti je verovatno najmanji trošak od svega pomenutog), tako da se u najhladnijem periodu grejete sa polazom od ~40C, kada je toplo to će možda biti i 30C.

Kakva je stolarija? kao što reče @component ako postoji mogućnost tu da se nešto unapredi postavljanjem neke diht gume, i to se definitivno isplati.

Ukratko, smanji toplotne gubitke, i smanji temperaturu polazne vode.

@daxyco Stolarija je radjena pre 15 godina, drvena, fino dihtuje i duplo staklo je u pitanju. Potkrovlje je kao ostava za stvari trenutno ali moze to da se izmeni pa da uskoro, mozda vec i sledece nedelje, stavimo staklenu vunu gore kao sto se predlozili. Dakle samo se razvuce staklena vuna po podu potkrovlja i to je to ne zahteva nikakav dodatan rad vise?

@component Pa i ako jeste prejaka mozda ovi vasi predlozi pomognu da se barem koliko toliko smanji potrosnja i da se nekako smanje gubici jer sam eto mislio da je dovoljno 5cm stiropor za potkrovlje a ocigledno nije. Sto se tice potrošnje drveta po grejnoj sezoni ne znam tačno nazalost jer smo nekad kupovali i vise nego sto nam treba pa onda sledece godine dokupimo manje i nisam nikad imao tacnu predstavu koliko kubika smo trosili po sezoni. Povremeno se i ugalj tu mešao.
Postoji neka minimalna izolacija poda ali ne na svim mestima u kući tako da ne znam gde je stavljano a gde ne. Kuca je gradjena pre 16 godina. Svakako bih kada nekada bude radjeno kompletno potkrovlje postavio podno grejanje jer ocigledno i iz tvog iskustva a i drugih daleko bolje radi TP sa tim.

Sto se tice dodavanja rebara radijatorima izracunao sam malopre da mogu u dnevnoj (39m2) da podignem broj sa 43 na 59 rebara maksimalno. Ako nahvatam majstore mozda i ove grejne sezone vec i to resimo po vasem predlogu.

Sto se tice temperature polaznog voda kriva grejanja je podesena na 0.8, fabricki je bilo 0.6 ali sam je povecao na tu vrednost.
20250211_222927.jpg

Ali se desava nesto cudno ako kapiram dobro ovaj grafikon a mozda i nije cudno. Recimo preko noci spustim zadatu temp. u prostoriji na 20c i onda ujutru kad ustanem prebacim na 22c i posle 10min rada pumpa vec postize 58c temperaturu polaza i tako radi radi radi odredjeno vreme. A i u toku dana vidim na displeju 51c polaza iako je spoljna temp i dalje iznad nule. Po ovom grafikonu ne bi trebalo da je na 2c spoljne temp polaz 58c ili 51c. Kako vi podesavate ove krive grejanja?

Hvala ljudi jos jednom sto ste se iscimali da udjete u problematiku.

Mislim da bi za početak trebao da smanjis polaznu temperaturu. Grejes se na struju i skroz drugačije bi trebalo da izgleda grejanje u odnosu na drva i ugalj. Postavi polaz na 45C i vidi koju ćeš T kuće imati. Ako je hladno povećavaju T vode. Druga preporuka, ne gasiti noću. Noću je jeftinija struja, pa to trebalo iskoristiti da se kuća i zidovi zagreju.
Kako god, 58C je previše za grejanje na TP.

@Matdev poduplaj radijatore. 58°C je mnogo za TP. Može to ona, ali potrošnja ode u nebesa. Ako ne može u dnevnoj da stane duplo rebara, taj iz dnevne sobe razmontitaj i poduplaj s tim rebrima ostatak kuće. A u dnevnu sobu stavi panelni tip 33

@Matdev

Po podacima potrošnje TP koju si imao u decembru, izračunao sam da za tu kuću godišnje treba nešto preko 30.000 kWh toplote.
Trebalo bi da ste trošili do sada oko 17-18m3 drva po sezoni.
Toplotnoj pumpi je potrebno 3-4 puta manje struje da bi dala tu toplotu. Sa visokom temperaturom vode iskorišćenje je spabije, ali mislim da možemo da kažemo da je kod tebe COP 3 na godišnjem nivou.
Dakle 10.000 kWh struje raspoređeno po mesecima. Decembar, januar i februar najviše, a okolni meseci manje. To mu po ovim cenama struje dođe oko 140.000 dinara po sezoni. Dobra stvar je da smo pregurali najveće račune (januar bi trebalo da je isto kao i decembar, ili malčice više). Od sada će TP trošiti sve manje i imati sve veći COP.
Za sledeću sezonu se pripremite da završite to potkrovlje i biće mnogo bolje. Mislim da nikakva podešavanja parametara neće puno pomoći da se smanje računi, a da u kući bude toplo. Jedino, ako ste smanjivali temperaturu noću, to prestanite da radite ako imate dvotarifno brojilo. Noćna struja je 4 puta jeftinija i treba to iskoristiti. Neće se smanjiti kWh na računu, ali dinari hoće.

@Matdev Taj bafer od 300L ako ima 4 izvoda i radi praktično kao hidraulična skretnica, konvertujte u volumajzer sa dva izvoda. Dakle iz TP da ide u recimo u vrh volumizera, a sa dna volumizera dalje topla voda u radijatore. Povrat iz radijatora spojiti direktno u povrat na TP. Ako iza bafera ima pumpa, to vam ne treba. Samo meša toplu i hladnu kroz bafer, i ubija COP od toplotne pumpe. Pumpa u TP je dovoljna da vrti vodu kroz celu kuću.

Prvi izolacija, pa onda pojačati radijatore a baffer izbaciti iz jednadžbe, samo pravi problem TP.

@component Mislim da ti je računica dobra sto se tice potrošnje drva. Bilo je 12-13m3, ali tome je pridodat određen broj dzakova uglja pa ispadne ekvivalentno tvojoj proceni. Sto se tice januarskog racuna i potrosnje mozda bude i manje jer smo smanjili temp u odnosu na decembar.

Nocu smo spustali temp sa 21-22c na 20c. Ajde istestiracu sutra da stoji 22c celog dana i noci pa cu napisati potrosnju za tih 24h.

@jozza Sad vec pocinjem da sumnjam i u to kako je sve instalirano. Evo probacu da objasnim pa ako nije jasno slikacu kasnije kad budem bio kod kuce.

Trenutno je povezano na sledeci nacin: iz unutrasnje jedinice pumpe polazni vod ulazi u gornji deo (prakticno sa desne strane bafera pri vrhu) a polazni vod za radijatore izlazi na istom nivou i na kojem je namestena cirkulaciona pumpa. Povratni vod iz radijatora ulazi u dno bafera i na istom nivou izlazi i povratni vod za unutrusanju jedinicu pumpe. Senzor za temperaturu vode se nalazi u donjem delu baferu. Da li je ovo pogresno namesteno? Da li neko ima slicnu instalaciju?
Ocigledno da nije povezano onako kako si napisao

Ja imam povezano isto kao i ti. Tako se povezuje bafer.
Ono što je jozza napisao je kako se poveže volumizer. I bafer i volumizer imaju svoju funkciju. Kod dobro osmišljenog sistema grejanja sa TP, ni bafer ni volumizer uglavnom nisu potrebni. Ja sam stavio zato što koristim TP i za hlađenje, pa sam mislio da će biti problema ako ga ne budem stavio. Grejemo se sa našom TP već 5-6 godina (u sistemu koji ima bafer od 500 litara, povezan na isti način kao i kod tebe) i nemamo nikakvih problema.
Nemoj da ulažeš pare i vreme da prepravljaš sistem. Uloži u sređivanje kuće da nema više toliko toplotnih gubitaka. Onda će se sve drugačije ponašati, pa ćeš tada moći da promeniš nešto ako misliš da je potrebno.
Mislim da se jozza i još nekoliko članova ovde više razume od mene u i u teoriiju i praksu grejnih instalacija tako da nemoj da samo zanemariš savete. Moje viđenje svega je da ste tek počeli da koristite TP i da ni ne znate šta da očekujete. Nema smisla da bilo šta radite u sred zime. Proleće je pametnije od zime, a do jeseni ćete već imati više informacija šta i kako.
Ja planiram da na proleće nađem nekog ko će mi prepovezati bafer tako da mogu da ga zaobiđem ako to poželim. Nekoliko metara cevi i nekoliko ventila i imaću mogućnost da ga koristim ili ne. Tada ću tek znati koliko smetao ili pomagao.

Što se tiče rada dan/noć, ne vredi da gledaš potrošnju u kWh. Važan je odnos skupe i jeftine tarife. Čak i ako upkupna potrošnja bude malo veća, račun će biti manji ako se ta potrošnja pomeri na noćnu tarifu. A i neće se zaključiti puno ako se posmatra samo jeda dan, treba malo duži period.

Pozdrav drustvo treba mi pomoc oko TP treba da uradim grejanje radijatorsko kuca dimenzija spoljnih 11*10m na sprat ,prizemlje zidano punom ciglom 33 cm zid na spratu klima blok,na prizemlju izloacija 5 cm na spratu 8cm stiropor na tavanu uradjena izolacija stirodur 5cm i kosuljica ,pvc 5 komora stolarija!
Hvala svima unapres na pomoci!

Radijatori koji i koliko ?
Oko 12kW bih ja gledao za takav slučaj. Samo dobro odabrati model koji može to da isporuči na polazu od 50.
Lokacija objekta je jako bitna, ako je hladniji predeo ići na neki kW više, ako je grad, gusto naseljeno onda ne treba preterivati.

Novi sam. na forumu i u fazi sam izbora i kupovine TP pa me zanima ima li neko iskustva sa pumpama Toshiba Estia High Power od nominalno 8kw plus 9kw elektricni grijac.
U pitanju je grijanje oko 160 kvadrata podno grijanje, pod je keramika.
Kuca je betonski blol i 10cm stiropor, kvalitetni PVC prozori.
Drugi kat je u biti potkrovlje, jos nije izolirano ali planiram stavit vunu 20cm na strop.
Zanima me dali bi ta toshiba mogla zagrijati taj prostor i kakva ke kvaliteta te pumpe.
I da na pomenem, prvi kat je sa razmakom cijevi u podu 20cm sto znaci da cu morati ici sa nesto malo vecom polaznom temperaturom vode, par stepeni.
Svaka prostorija ima svoj zaseban termostat.

Radijatori koji i koliko ?
Oko 12kW bih ja gledao za takav slučaj. Samo dobro odabrati model koji može to da isporuči na polazu od 50.
Lokacija objekta je jako bitna, ako je hladniji predeo ići na neki kW više, ako je grad, gusto naseljeno onda ne treba preterivati.
Kuca je na selu ,ravnica normalne zime, prizemlje dve sobe dnevni boravak,kuhinja , kupatilo i hodnik ,na spratu 4 sobe i kupatilo.😀 radijatore aluminijumske planiram.

Pozdrav ljudi. Treba mi vaše mišljenje.

Kao prvo, izleda da sam bio nemaran ili glup pošto sam, ko zna kada u prošlosti, resetovao neka podešavanja na svojoj TP. Tek pre neki dan sam proverio podešavanja toplotne krive. Sve vreme mi stoji podrazumevana vrednost od 0.5.
1739788785808.png
To je gornja granica za podno grejanje. A imam cevi i u podu i plafonu, tako da imam veliku površinu za predaju toplote. Osim toga, imam relativno male toplotne gubitke. I tako, probam da smanjim na 0.2, a posle i na 0.1. Manje od toga ne može.
Zatečen sam pošto mi sve radi kako treba. U stvari, radi bolje nego ikad.

Nisam nikada primećivao da možda nešto treba da se menja pošto imam bafer, koji izgleda ispegla neke greške u podašavanjima. Tek kada sam krenuo sa kućnom automatizacijom i merenjem temeperatura i potrošnje struje, video sam da mi TP često radi sa maksimalnim kapacitetom (što je nešto ispod 4kW). Temepratura vode koju sam tako koristio je bila oko 35-36°C, što mi se činilo dosta nisko.
Sada kad sam spustio krivu na 0.1, potorošnja je većinom 1,2kW, a ponekad podigne do 1,8kW sa pikovima od 2,3kW. Naravno, radi duže vremena sa tom smanjenom potrošjom, a vodu greje na oko 30°C, čak i niže.

Evo prosečna potrošnja za period od 2 dana, pre i posle čačkanja krive (spoljne i unutrašnje temperatura su manje-više iste):
kriva 0.5 - potrošnja oko 31kWh po danu:
1739789966944.png
kriva 0.1 - potrošnja oko 19kWh po danu:
1739790008904.png

Razlika u temperaturi vode ne utiče puno na COP:
30°C - COP 3,17
35°C - COP 2,96
40°C - COP 2,71

Oscilacije u temperaturi vode i u temperaturama u sobama su manje.
1739790693217.png

Očigledno da malo po malo sve ima uticaj, ali nisam očekivao da je razlika tolika. Ispada da sve vreme mogao da imam za trećinu nižu potošnju, plus da sam "mučio" svoju TP da radi jače nego što treba.

Imam i ja pitanje u vezi pumpe. Nisam 7-8 dana bio u kuci i juce i prekljuce primetim da ventilator na spoljnoj jedinici ne radi. Pomislih, ok dostignuta temp ugasila se na neko vreme upalice se, medjutim oba dana 3-4h koliko sam bio u kuci, ventilator nije vrteo. Dok je temperatura u kuci bila bas koliko treba da bude i podovi su topli.
Zatim sam razgovarao sa komsijom cije dvoriste gleda na spoljnu jedinicu, on kaze da nije primetio poslednjih 5-6 dana da radi spoljna jedinica.
Unutrasnja jedinica deluje da radi normalno, nema gresaka. Voda u cevima na ulazu je topla. Takodje ono sto me je zacudilo je da je potrosnja za poslednjih 10 dana bila 70kwh. A u kuci je 23c.
Pisao sam firmi koja mi je ugradila pumpu, kazu da je verovatno sve ok i ne bi da izlaze na teren ako na unutrasnjoj jedinici nema gresaka i ako je toplo u kuci. Da li je neko imao ovakva iskustva. I da li je ovo normalno ponasanje spoljne jedinice?

@picasso

Kako tvoja TP reguliše rad ventilatora? Da li ga pali po potrebi ili stalno radi kad god radi i kompresor?
Ako ti je u kući toplo, bez grešaka i unutrašnja radi kako treba, verovatno spoljna jedinica može da preda temperaturu i bez ventilatora. Ne znam da li neka TP ima informaciju kada ventilator radi a kada ne. Moja nema. Jedino da stavim kameru koja gleda u spoljnu, pa da na osnovu toga zaključim? Moja ubrzava i usporava ventilator u zavisnosti da li TP radi jače ili slabije. Mislim da uspori ili čak zaustavi kad radi defrost. Nisam baš načisto sa tim i logikom rada ventilatora na spoljnoj jedinici...

Veruj mi da ne znam kako regulise rad ventilatora. Pumpa je u radu blizu 2 meseca. Do pre nedelju dana je non stop vrteo ventilator. Nisam nikad primetio da ne vrti, a sad obrnuto.

Panelni radijator TIP 21 (DT 10)
Polaz 40'C emituje oko 900W po m2
Polaz 45'C emituje oko 1050W po m2
Polaz 50,C emituje oko 1200W po m2

Panelnu radijator TIP 22
Polaz 40'C emituje oko 1100W po m2
Polaz 45'C emituje oko 1300W po m2
Polaz 50'C emituje oko 1500W po m2

AL radijator H600 (DT 10)
Polaz 40'C emituje 55W po rebru
Polaz 45'C emituje 72W po rebru
Polaz 50'C emituje 87W po rebru
Polaz 55'C emituje 105W po rebru

AL radijator H700
Polaz 40'C emituje 63W po rebru
Polaz 45'C emituje 78W po rebru
Polaz 50'C emituje 98W po rebru
Polaz 55'C emituje 118W po rebru

Izvini kako si došao do ovih rezultata jer meni izađe da Pri 40°C, snaga radijatora tip 22 je oko 400-500 W/m² Komakt radiator 22tip. Znači volio bih ja da je ovo istina sto si napisao

Samo da javim, da sam resio problem sa spoljnom jedinicom. Bilo je potrebno iskljuciti, pa ponovo ukljuciti uredjaj.

@picasso

Nasmejao sam se u sebi kada sam pročitao da je "isključi pa uključi" rešilo problem :)
Odmah sam se setio IT Crowd-a:

Nego, da se vratim na temu. Ja sam još uvek u čudu kako mi TP lepo radi sada :) Noćas je imala konstantan, stabilan rad na (pretpostavljam) najnižoj snazi (~1,18kW). Sa samo 2 defrosta za maltene 12 sati rada. A temperatura je bila oko -1°C sa relativnom vlažnošću vazduha od 80%.

Uzeo sam da izračunam koliko utiče to što sam sam ranije imao polaznu vodu oko 6-7°C više.
Ako sam dobro izračunao, ovako bi izgledali računi za moju kuću za razne polazne temperature vode:
1739887338152.png
Možda nekome pomogne ko želi da koristi radijatore i temperaturu vode od 55°C za grejanje.

Pozdrav svima i hvala vam što delite svoje znanje sa nama!
Pročitao sam celu temu i samo bih voleo da proverim svoju računicu sa vama. U potrazi sam za TP za grejanje i hlađenje kuće kao i većina ljudi koji pišu u ovoj temi po prvi put.
Kuća je prizemlje + potkrovlje, 196 kvadrata podnog grejanja fi 16 postavljanog na 10cm, izolovana stiroporom 12cm na zidovima i mineralnom vunom 25cm na krovu. PVC stolarija sa troslojnim staklima, CG i nisko emisiono. Za hlađenje će se koristiti fancoil uređaji. Kuća se nalazi u Jakovu.
Za kuću je urađen elaborat energetske efikasnosti koji kaže sledeće:
1740054126237.png
1740054223310.png
Po ovome, meni bi trebala TP od 7KW na uzetih 5,6°C spoljne i 20°C unutrašnje temperature, ako se ne varam? Ako se snaga linearno skalira sa deltaT, meni bi na -2°C spoljnoj temperaturi trebalo 11KW, na -7°C 13,5KW, a na 12°C 4KW.
Da li bi mi pumpa

Toplotna pumpa split ARISTON NIMBUS PLUS S T NET 80 R32 (min/max) - 2.74kW-11.74kW trofazna​

radila posao s' obzirom na to da ima minimalnu snagu kojom bi mogla da radi kad je toplije i maksimalnu snagu kojom bi mogla da pokrije temperature sve do -3°C.
Ili bi bilo bolje da idem na

Toplotna pumpa split ARISTON NIMBUS PLUS S T NET 120 R32 (min/max) - 4.23kW/14.37kW trofazna​

koja može da pokrije do -7°C, ali koja žrtvuje efikasnost kad je toplije.
Takođe da napomenem da mi microma kalkulator izbacuje značajno manje gubitke za kuću, ali pretpostavljam da inženjer koji je radio zna bolje od online kalkulatora.
Svaki savet je dobrodošao. Ariston pumpe su stavljene kao primer jer im piše min i max snaga.
Hvala!

Pozdrav svima i hvala vam što delite svoje znanje sa nama!
Pročitao sam celu temu i samo bih voleo da proverim svoju računicu sa vama. U potrazi sam za TP za grejanje i hlađenje kuće kao i većina ljudi koji pišu u ovoj temi po prvi put.
Kuća je prizemlje + potkrovlje, 196 kvadrata podnog grejanja fi 16 postavljanog na 10cm, izolovana stiroporom 12cm na zidovima i mineralnom vunom 25cm na krovu. PVC stolarija sa troslojnim staklima, CG i nisko emisiono. Za hlađenje će se koristiti fancoil uređaji. Kuća se nalazi u Jakovu.
Za kuću je urađen elaborat energetske efikasnosti koji kaže sledeće:
Pogledajte prilog 481690
Pogledajte prilog 481691
Po ovome, meni bi trebala TP od 7KW na uzetih 5,6°C spoljne i 20°C unutrašnje temperature, ako se ne varam? Ako se snaga linearno skalira sa deltaT, meni bi na -2°C spoljnoj temperaturi trebalo 11KW, na -7°C 13,5KW, a na 12°C 4KW.
Da li bi mi pumpa

Toplotna pumpa split ARISTON NIMBUS PLUS S T NET 80 R32 (min/max) - 2.74kW-11.74kW trofazna​

radila posao s' obzirom na to da ima minimalnu snagu kojom bi mogla da radi kad je toplije i maksimalnu snagu kojom bi mogla da pokrije temperature sve do -3°C.
Ili bi bilo bolje da idem na

Toplotna pumpa split ARISTON NIMBUS PLUS S T NET 120 R32 (min/max) - 4.23kW/14.37kW trofazna​

koja može da pokrije do -7°C, ali koja žrtvuje efikasnost kad je toplije.
Takođe da napomenem da mi microma kalkulator izbacuje značajno manje gubitke za kuću, ali pretpostavljam da inženjer koji je radio zna bolje od online kalkulatora.
Svaki savet je dobrodošao. Ariston pumpe su stavljene kao primer jer im piše min i max snaga.
Hvala!
Uh, proveri ako mozes sa osobom koja je radila elaborat, mislim da se za racun ne uzima srednja temperaura grejnog perioda vec 'Spoljna projektovana temperatura' koja je za Beograd -12,1C
Elaborat se radi prema ovom pravilniku: https://www.paragraf.rs/propisi/pravilnik_o_energetskoj_efikasnosti_zgrada.html

Ovime bih se i ja vodio.
Toptlotne pumpe (najcesce) imaju bekap grejace koje ubacuju u pricu bilo da je sama TP neispravna ili je nemoguce da u datim uslovima (preniska spoljna temperatura + visoka vlaznost) postigne zeljenu unutrasnju. Valja obratiti paznju na ukupnu snagu TP, da li su uracunati ti grejaci ili ne, koriste razne terminologije, tipa 'nominalna' i 'totalna' snaga, recimo.
Tu je negde i glavno pitanje, da li optimizujes sistem da iskljucivo TP radi za najgori slucaj (tipa za -15 sto je postala retkost u Bgd i okolini) ili do nekih -5, a da grejace pali ispod tih vrednsoti.

Uh, proveri ako mozes sa osobom koja je radila elaborat, mislim da se za racun ne uzima srednja temperaura grejnog perioda vec 'Spoljna projektovana temperatura' koja je za Beograd -12,1C
Moguce je da gresim u ovome, tako da nemoj(te) da me drzis za rec. Pokusavam da saznam tacno, bavio sam se ovom tematikom pre 10 godina, isparailo mi previse. :)

Hvala na brzom odgovoru @Cooler.
Nažalost, čovek koji mi je radio elaborat je umro u međuvremenu. Iscimaću nekog drugog inženjera ako hoće da mi kaže za koju se temperaturu radi. U elaboratu se poziva na tabelu 6.3 iz pravilnika o energetskoj efikasnosti, što i jesu srednje temperature.
Za ove Ariston pumpe piše da imaju grejač na unutrašnjoj jedinici od 4KW a za ove max stvari piše da je maksimalni toplotni učinak grejanja. Pokušaću da iskopam da li se 4KW dodaje na ove brojke, pa pišem šta sam našao.

Edit:
1740069765481.png
Izgleda da je nezavisno od deklarisane jačine za TP, pošto se javlja kao odvojena brojka samo u opisu unutrašnje jedinice.

Poslednja izmena:
@2dx
Tebi se oprasta nov si pa je i razumljivo da ne znas da citas ono sto je napisano u elaboratu.
Ali interesantno mi je kako ovi "strucnjaci" pausalno odgovaraju na postavljena pitanja a fakticki nikakav pravi odgovor ne daju, a izgleda da ni oni ne znaju da citaju sta je napisano.
Sve u svemu dragi moj po elaboratu tebi na spoljnoj 5 stepeni i unutrasnjoj 20 treba toplotne energije 2kwh, a ti sada pazi da li ces potpitanja da postavljas ovde ili ces pomoc u odabiru potraziti negde drugde.

Nazad
Vrh Dno