Šta je novo?

Toplotna pumpa

Da se nadovežem. Prošle nedelje sam podesio TP na "Comfort" mod sa prethodnog "Automatic". Comfort bi trebalo da preciznije održava zadatu temperaturu, ali potrošnja neće biti optimalna.
Nakon nekoliko dana sam i podigao zadatu temperaturu za 1°C.
Ovako izgleda na graficima (linije su spoljne temperature):
1734343486436.png
Temperatura u sobi:
1734343629601.png

Sada smo spremni da dočekamo udobnu zimu i novogodišnje paznike, a račun, koliko god da bude :)

To je jedna od najbitnijih stvari. Prvo to treba uraditi. Jer će pumpa vrteti kroz najbliži radijator. Sve radijatore na povratnom ventilu zatvoriš, zatim polako merenjem temperature otvaraš za četvrt kruga na primer. Najudaljenije radijatore. Ja sam koristio ic merač temperature i napravio tako da svaki ima istu temperaturu.
Ono što sam zaboravio da napomenem da sam stavio fiksni protok cirkulacione pumpe. 20 L\min. Našao na nekom nemačkom forumu, čini mi se. Meni se odlaz i povrat u nekom trenutku izjednače. I tada toplotna pumpa troši 800 W.
Inače delta T je odnos temperature u radijatoru i sobne temperature.
A ovde delta T ljudi vode kao razliku polaz-povrat. Nebitno.
Još jedna jako bitna stvar. Meni je pre ovoga sistem radio na čvrsto gorivo i bio je otvoren. Da bi se ostvario jednak protok kroz radijatore mora se sistem prepraviti na zatvoren.
Da li mozes vise o ovome da napises?

Ja sam uradio sledece... najblizi radojator rj. susac u kupatilu zatvorio pa odvrnuo samo 1/4 kruga,sledeci za 1/2 a sledeci takodje za 1/2... naredna 2 su na 2 kruga i ostala 3 osvenuta do kraja.

Delta T pumpe se nije promenila tj. I dalje je 1.6 - 1.8 C... zbog cega ne znam... takodje nikako ni na radijatorima da dobijem makar 5c deltu (ulaz i povrat)

Pa jednostavno voda prolazi brzo kroz sistem odnosno pumpa gura vodu dobrom brzinom pa je zato razlika izmedju polaza i povrata mala... Ako bas po svaku cenu zelis da smanjis deltu onda smanji brzinu pumpe i reseno...

Pa jednostavno voda prolazi brzo kroz sistem odnosno pumpa gura vodu dobrom brzinom pa je zato razlika izmedju polaza i povrata mala... Ako bas po svaku cenu zelis da smanjis deltu onda smanji brzinu pumpe i reseno...
Izgleda je cirkulacija bas jaka, a ne postoji opcija da se smanji brzina pumpe
Da, zaboravio sam da kazem da su radijatoru tip22 i razlika u njima ulaz povrat takodej oko 2C - 3C

Po nekim YouTube videima HeatMaster i sl. idealna delta pumpe je 5C a radijatora 5-10C

Kako pritosak u sistemu deluje na cirkulacionu pumpu... kod mene postoji ekspanzija i pritisak je konstantno na 2bara... da li ako malo smanjim to utice i na brzinu protoka vode?

Da se nadovežem. Prošle nedelje sam podesio TP na "Comfort" mod sa prethodnog "Automatic". Comfort bi trebalo da preciznije održava zadatu temperaturu, ali potrošnja neće biti optimalna.
Nakon nekoliko dana sam i podigao zadatu temperaturu za 1°C.
Ovako izgleda na graficima (linije su spoljne temperature):
Pogledajte prilog 471924
Temperatura u sobi:
Pogledajte prilog 471925

Sada smo spremni da dočekamo udobnu zimu i novogodišnje paznike, a račun, koliko god da bude :)
Eeee, sad me stizes :) Meni je sve vreme bio na Comfort, a temperatura je sad postavljena na 23.5. Koliko je kod tebe? 14-og je TP (zajedno sa toplom sanitarnom vodom) potrosila 40kWh kod mene.

Da li mozes vise o ovome da napises?

Ja sam uradio sledece... najblizi radojator rj. susac u kupatilu zatvorio pa odvrnuo samo 1/4 kruga,sledeci za 1/2 a sledeci takodje za 1/2... naredna 2 su na 2 kruga i ostala 3 osvenuta do kraja.

Delta T pumpe se nije promenila tj. I dalje je 1.6 - 1.8 C... zbog cega ne znam... takodje nikako ni na radijatorima da dobijem makar 5c deltu (ulaz i povrat)
Pokušaću večeras ako stignem. Generalno gledano prigušiš sve do kraja pa otvoriš po 1\4 do 1\2 kruga. I onda polako otvaraš one na kojima imaš manju temperaturu dok ne izjednačiš sve i ne bude skoro jednaka temperatura sa polaznim vodom cirkulacione pumpe. A koliko sam ispratio toplotna pumpa obara i snagu i protok sve da bi što duže radila. Barem je tako na LG. Jer sam sedeo pored kontrolera i pratio.
A što se tiče razlike odlaz-povrat u temperaturi jeste idealno da bude razlika par stepeni ali ako je predimenzionisana pumpa ona i na minimumu šalje više nego što treba i pošto nema oduzimanja ( razmene) temperature jer je krug mali temperature se "stižu". Druga stvar koja utiče je i ako je pumpa prebrza onda bukvalno " odseca" radijatore. Sve ovo pričam u sistemu bez bafera i sekundarne pumpe. Gde je pumpa povezana direktno na sistem grejanja bez bilo kakvih dodatnih regulacionih krugova. Ako nije tako to je već totalno druga priča. Jer toplotna pumpa onda nema pravi podatak šta se dešava sa radijatorima i vodom već neke "lažne informacije.
Još nešto da napomenem. Sve ovo su moji zaključci na osnovu iskustva koje sam sada stekao. A inače sam po struci u automatici u toplani. Samo što pre kupovine pumpe nisam slušao sebe već" stručnjake" da ne bi bilo da se pravim pametan pa sada vadim situaciju. Hoću da kažem da sam više saznao od par ljudi sa ovog foruma i par pravih stručnjaka nego od "struke". Jedino na šta nisam pristao a nagovarali su me je bafer. Jer mi to nikako nije imalo smisla. Možda volimizer ( povećanje zapremine) da bi pumpa neko duže vreme bila ugašena ako ugasi. Opet kažem, ima ljudi sa ugrađenim baferom, sekundarnom pumpom, dodatnim senzorima, kontrolerima. Iz iskustva sa posla kojim se bavim znam da sve to donosi zabunu i da je sve to izvlačenje iz primarnog problema.
Još da kažem ako grešim da bih voleo da me neko ispravi. Sve što pišem pišem iz namere da se neko ne prevari kao ja i vidim da ima još dosta takvih ljudi ovde.
Problem je što je vrlo malo ljudi očigledno koji razumeju princip rada toplotne pumpe. I sam se pre nego što sam kupio nisam dovoljno upuštao i razumeo, pa sada učim. :)

Poslednja izmena:
Eeee, sad me stizes :) Meni je sve vreme bio na Comfort, a temperatura je sad postavljena na 23.5. Koliko je kod tebe? 14-og je TP (zajedno sa toplom sanitarnom vodom) potrosila 40kWh kod mene.
Mislim da mi je sad 25°C podešeno na termostatu. 14-tog je TP radila jače da postigne razliku za taj jedan stepen. Sad samo održava. Na ovim temperaturama bi trebalo da trošimo oko 25kWh dnevno. Videćemo kako će se odvijati stvar tokom zime. Ne planiram da smanjujem komfor.
Zimska potrošnja za grejanje nam se kreće od 550kWh do 750kWh. Pravo da ti kažem, za razliku od 20€ mesečno, neću da razmišljam. Deca se šetaju u gaćama po kući, a pod mi je topao pod nogama. Sledeći vikend kitimo jelku, a spremio sam drva pored kamina da uživamo u novogodišnjoj čaroliji :) Raspušta im se vrtić i bićemo dve nedelje zajedno i teraće me svako veče da ložim vatru. A kad god naložim vatru, TP prestane sa radom, pošto u kući bude mnogo toplo. Tako će da račun za struju biti i manji nego inače... :D

Ova moja ne obara vec dodaje da bi sto pre pregrejala vodu🙂
1000004440.jpg

I ima ravnu liniju tj. konstantan rad kompresora umezto da oscilira i da polako smanjuje jacinu. Ovde gde vidis oscilacije na 2.ciklusu tu sam ukljucio jos jedan radijator pa je voda bila hladnija dok se ugreje a zatim ponovo radi sa konstantnom snagom.

Nemam bafere, razdelnike i sl. Sve termo glave otvorene na max

Pozdrav. Kod mene je otprilike ista kvadratura i izolacija i ista potrošnja za novembar.
Pisao sam pre desetak stranica kada sam imao problem ( lg predimenzionisana pumpa 16 KW). Inače od tada sam podešavanjima uspeo da je dovedem do toga da non-stop modulira i čak ss spušta do 700-800 W. Pre toga je gasila ne spuštajući ispod 2 KW.
U svakom slučaju sa takvom izolacijom imam istu potrošnju.
To je ta potrosnja izgleda. Proverio sam i sa mojim pasom koji ima istu tp kao ja i njemu je 800kw potrosila takodje kolega njegov je isto ugradio tp od ove sezone i istu je potrosnju prijavio. Tako da to je to u principu.

Evo i ja da podelim info o potrošnji sa jednog objekta. Kuća 170m2, izolovani zidovi, izolovan krov, pvc stolarija, dve etaže, radijatorsko grejanje. Pumpa nazivnog kapaciteta 8kW. Kuća je naravno bila hladna dok je vršena montaža opreme. Kada je uključen sistem grejanja, prva 3 dana pumpa je trošila oko 80kWh dnevno, COP je bio 2.4. Sada posle nedelju dana rada, kuća je zagrejana, temperatura u kući je između 25 i 26'C, pumpa troši oko 30kWh dnevno, COP je oko 4.
Neko će reći mnogo, neko će reći da je potrošnja ok.
Ali moramo da razumemo da je svaki objekat priča za sebe, tako da poređenje dve različite kuće, u različitim gradovima sa različitim zahtevima nije nešto se treba uzimati kao reper. Svakako je lepo da razmenjujemo iskustvo, ali ne treba se razočarati ako neko ima manju potrošnju od vas jer nisu ni uslovi isti.

30kwh dnevno odnosno recimo okvirno 900 kwh za novembar i kucu od 170 kvadrata po meni nije puno... Mada to nista nije bitno ako znamo koliki je COP... Odnosno ako znamo da je prosecan COP 3.5 ili 4 onda se tu sva racunica zavrsava jer sa takvim COP-om znamo da je ceo sistem poprilicno efikasan a kolika ce na kraju potrosnja biti zavisi samo od toga koliko ce objekat energije da "pojede" ...
Ukratko sa COP 4 u novembru ja bih bio zadovoljan i eventualne visoke racune za grejanje ja bih krivio objekat i izolaciju a ne sistem grejanja...

Ali moramo da razumemo da je svaki objekat priča za sebe, tako da poređenje dve različite kuće, u različitim gradovima sa različitim zahtevima nije nešto se treba uzimati kao reper. Svakako je lepo da razmenjujemo iskustvo, ali ne treba se razočarati ako neko ima manju potrošnju od vas jer nisu ni uslovi isti.
Potpuno tačno.

Mislim da je 25-26c u kuci malo preterano, ali dobro. Kolika bi potrosnja bila recimo da je u kuci 23-24c?

Moze li mi neko pomoci kako da podesim krivu na pumpi trenutno je na +5 26, -10 33. Napolju je 13 stepeni, temperatura polaza je 31 a u kuci je 26 stepeni. Koliko god da spustam temperatura polaza varira danju 31 nocu 32. Gde gresim? Hvala
Drugo pitanje je koju aplikaciju koristite za preciznije ocitavanje potrosnje i kako proveriti cop?

Mi držimo na 25°C i nije nam toplo. Izračunao sam da bi nam godišnji račun bio 5-6% manji za svaki stepen niže podešene temperature, što je za našu kuću oko 2500 dinara. Na godišnjem nivou! Mogu da preskočim jednu kupovinu u Lidlu u da se nekoliko godina grejem na 25°C umesto na 23°C :D

Meni je 23-24 tacno granica da zeni nije hladno a da mogu lepo da spavam. Sto mi je najbitnije.
Kada je ovako toplo preko dana pa padne noc temp u kuci padne za pola stepena i odmah mi stize poruka " Da li nam radi grejenje? "
Evo i ja da podelim info o potrošnji sa jednog objekta. Kuća 170m2, izolovani zidovi, izolovan krov, pvc stolarija, dve etaže, radijatorsko grejanje. Pumpa nazivnog kapaciteta 8kW. Kuća je naravno bila hladna dok je vršena montaža opreme. Kada je uključen sistem grejanja, prva 3 dana pumpa je trošila oko 80kWh dnevno, COP je bio 2.4. Sada posle nedelju dana rada, kuća je zagrejana, temperatura u kući je između 25 i 26'C, pumpa troši oko 30kWh dnevno, COP je oko 4.
Bravo! Radijatori, 26c, 30kw, cop4.. Mislim da je ovo top rezultat.

@don_776

Ako može jedno pitanje za tebe (ili ako ima još neko ko se razume u ovu tematiku).

Imam TP + bafer. Povezano je tako da je u gornjoj zoni bafera ulaz od TP, takođe, u gornjoj zoni bafera je i izlaz prema kući. U donjoj zoni je dolaz iz kuće i isto u donjoj zoni prema TP.
Mislim da je dobro što se tiče grejanja, ali sumnjam da bi bilo bolje za hlađenje da je obrnuta situacija.
Tj. da kada TP radi u režimu hlađenja, da hladna voda dolazi iz TP u donju zonu bafera, pa da isto iz donje ide prema kući da hladi, a da u gornju zonu dolazi povratna iz kuće i iz gornje da vraćam u bafer.
Na proleće bih našao nekog da mi preradi sve ovo + da napravim opciju da preskočim bafer po potrebi.

Da li po tebi ima ovo smisla?

@don_776

Ako može jedno pitanje za tebe (ili ako ima još neko ko se razume u ovu tematiku).

Imam TP + bafer. Povezano je tako da je u gornjoj zoni bafera ulaz od TP, takođe, u gornjoj zoni bafera je i izlaz prema kući. U donjoj zoni je dolaz iz kuće i isto u donjoj zoni prema TP.
Mislim da je dobro što se tiče grejanja, ali sumnjam da bi bilo bolje za hlađenje da je obrnuta situacija.
Tj. da kada TP radi u režimu hlađenja, da hladna voda dolazi iz TP u donju zonu bafera, pa da isto iz donje ide prema kući da hladi, a da u gornju zonu dolazi povratna iz kuće i iz gornje da vraćam u bafer.
Na proleće bih našao nekog da mi preradi sve ovo + da napravim opciju da preskočim bafer po potrebi.

Da li po tebi ima ovo smisla?
Nisam stručan i možda nebih trebao ni da trolam ovde, ali po nekoj logici da bi temperatura u baferu bila sto ravnomernija i da bi bila manja potrošnja ulaz u TP i izlaz i nje bi trebalo da se zamene. To bi trebalo da radi identicno i za grejanje i hldjenje samo u kontra smeru. Sad cemo videti koliko sam se nalupao. Cekam i ja odgovor.
Pozdrav

Pozdrav ljudi, ponovo ja. Zamenio bih radijatore u dnevnom boravku (2 komada 2m x 60cm, tip 22) za fan coilere, posto mi radijatori ne vrse poso, odnosno moram vodu u sistemu moram drzati na 50 da bi se iole zagrejao. Prilicno je veliki dnevni boravak, dosta prozora, i nemam na plafonu izolaciju. Sad me interesuje kako fan coileri rade, odnosno koju temperaturu vode traze da bi optimalno radili. U ostalim sobama bih za ovu sezonu ostavio radijatore, jer mi nije toliko bitno da je mnogo toplo.
Ne znam jel sme link, ovako nesto 2 kom bi uzeo. Ili bolje slabiji? Povrsina sobe je nesto manje od 40 kvadrata.

Nisam stručan i možda nebih trebao ni da trolam ovde, ali po nekoj logici da bi temperatura u baferu bila sto ravnomernija i da bi bila manja potrošnja ulaz u TP i izlaz i nje bi trebalo da se zamene. To bi trebalo da radi identicno i za grejanje i hldjenje samo u kontra smeru. Sad cemo videti koliko sam se nalupao. Cekam i ja odgovor.
Pozdrav
Tako radi klima,kad hladi,greje menja smer,kod mene je mojom greskom magnetni filter postavljen na polazni vod,prikraju sam sklapanju toplotne pumpe pa cu tako da isprobam dal funkcionise ako nefunkcionise promenicu smer i postaviti mag.filter na povratni vod.

Pozdrav ljudi, ponovo ja. Zamenio bih radijatore u dnevnom boravku (2 komada 2m x 60cm, tip 22) za fan coilere, posto mi radijatori ne vrse poso, odnosno moram vodu u sistemu moram drzati na 50 da bi se iole zagrejao. Prilicno je veliki dnevni boravak, dosta prozora, i nemam na plafonu izolaciju. Sad me interesuje kako fan coileri rade, odnosno koju temperaturu vode traze da bi optimalno radili. U ostalim sobama bih za ovu sezonu ostavio radijatore, jer mi nije toliko bitno da je mnogo toplo.
Ne znam jel sme link, ovako nesto 2 kom bi uzeo. Ili bolje slabiji? Povrsina sobe je nesto manje od 40 kvadrata.
Колика је квадратура собе? То је доста велика површина радијатора и доста киловата емитоване снаге. На 60 степени би то било око 3700 вати по метру дужном. Топлотне снаге. Каква је изолација просторије?

По радијатору, грешка. То је доста велика снага. Значи на 50 степени да је минимум око 6500 вати. Неки људи са мало већом снагом топлотне пумпе овде греју велике квадратуре. Код мене конкретно 5.4 метра истог радијатора греје на 21 до 22 степена ( иначе то је температура коју желим, није да не може више) тренутно око 47-48 квадрата. А није ми изолација превелика. При температури у радијатору од око 32 до 35 степени. Хоћу да кажем да је можда проблем изолација а не радијатор. Питање колико је фанкоил ефикаснији за грејање а кошта.

Cini mi se da si se nesto zeznuo u racunici , sa nizom temperaturom polazne vode toplotna snaga radijatora ne opada linearno. To znaci da ako npr. jedan radijator na 80c daje 2000w sta mislis koliko ce dati na 40c vode? Mnogo manje od 1000w ... Jedan panelni radijator tip22 2000x60cm na sobnoj temp od 22c sa protokom od ~230 L/h pri ulaznoj vodi od 50c i izlaznoj od 45c isporucuje oko 1420w toplote... Sto znaci u njegovom slucaju taj dnevni boravak od 40ak kvadrata "trazi" oko 3kw toplote sto je po meni ok sobzirom da ima dosta staklenih povrsina i da nema izolacije na plafonu...

Sad me interesuje kako fan coileri rade, odnosno koju temperaturu vode traze da bi optimalno radili.
Rade poput hladnjaka u autu recimo .. U sustini gomila malih sitnih aluminijumskih rebarca kroz koja prolazi voda i preko tih rebaraca se prisilno produvava vazduh i tako se toplota emituje u prostor... Obican termostat pali/gasi turbinu i na taj nacin se konvekcijom prisilno izduvava toplota iz fan coilera... Rade vec na temperaturama od 30c pa na vise a isto poput klasicnog radijatora najvise toplote isporucuje kad je voda u sistemu toplija... Taj link sto si okacio je zidna jedinica poput klime , bolje ti je da proguglas malo podne jedinice... Imas na nasim sajtovima za te midea fan coilere i tablice gde ti tacno pise koliko toplote isporucuju pri razlicitim temperaturama vode i razlicitim brzinama turbine... Glavna prednost im je sto mogu dosta toplote da isporuce za relativno malo prostora sto zauzimaju , glavna mana im je po mom misljenju sto sto greju izduvavanjem kao klime/termike pa se malo dize prasina i to sto su malo bucni, al to nebi trebalo da smeta u dnevnom boravku...

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno