Šta je novo?

Toplotna pumpa

Nije mi jasno samo kako je TP podesena na 22c a u dnevnoj ide na 25c..

Mislim da je neko pisao da termo glave i TP nisu idealno rešenje.

U prizemlju u dnevnoj imam dosta rebara pa je zato temperatura oko 25c. Proslu sezonu sam grejao na cvrsto gorivo drva i ugalj. Trosio sam oko 4t uglja i oko 4-5 m drva. Na radijatorima imam termo glave ali ih drzim otvorene na max, nisam ih smanjivao. Sto se tice temperature u novembru bio je realno hladan mesec zivim blizu Save i nekih 7-10 dana jutarnja temperatura je bila oko -3 do -5 i u tom periodu je dnevna bila oko 5c. Mislim sve u svemu ja sam ok sa potrosnjom i racunam da me sezona ispadne oko 60-70 hiljada samo za pumpu to mi je upola manje od para koje sam davao za ogrev oko 120-130hiljada, da jos ne pominjem maltretiranje sto uz to ide.

Ako ste toliko trošili uglja i drva, onda vam TP radi dobro. Po računu, to je COP od 3,8 u novembru, što nije loše.
U toj kući možete očekivati za decembar i januar da TP potroši oko 1100-1200 kWh mesečno, a februara, ponovo oko 900 kWh.
Za niže račune, mislim da ne treba da se gleda dalje toplotna pumpa nego dodatna izolacija. Naša kuća od 140m2 ima duplo manje toplotnih gubitaka.

U prizemlju u dnevnoj imam dosta rebara pa je zato temperatura oko 25c. Proslu sezonu sam grejao na cvrsto gorivo drva i ugalj. Trosio sam oko 4t uglja i oko 4-5 m drva. Na radijatorima imam termo glave ali ih drzim otvorene na max, nisam ih smanjivao. Sto se tice temperature u novembru bio je realno hladan mesec zivim blizu Save i nekih 7-10 dana jutarnja temperatura je bila oko -3 do -5 i u tom periodu je dnevna bila oko 5c. Mislim sve u svemu ja sam ok sa potrosnjom i racunam da me sezona ispadne oko 60-70 hiljada samo za pumpu to mi je upola manje od para koje sam davao za ogrev oko 120-130hiljada, da jos ne pominjem maltretiranje sto uz to ide.
Ne bi trebalo toliko da te izadje sezona. Pre bi rekao oko 40k
3x manje

Ja i dalje imam kotao pored TP.

Za koliko si povećao radijatore u odnosu na drva i ugalj?

To je malo jaca potrošnja drva i uglja za tu kvadratruru i izolaciju.
Mada zavisi i od kvaliteta. Ja sam koristio Banović kocku. Orah mi je bio suvise sitan za moj kotao.

Pošto si pored vode nisi pogrešio sa kvalitetnijom TP. Sigurno imaš više dana sa većom vlagom koja je najgora za TP.

Pitanje kako bi ti se snašli kinezi u tim uslovima.

Ako ste toliko trošili uglja i drva, onda vam TP radi dobro. Po računu, to je COP od 3,8 u novembru, što nije loše.
U toj kući možete očekivati za decembar i januar da TP potroši oko 1100-1200 kWh mesečno, a februara, ponovo oko 900 kWh.
Za niže račune, mislim da ne treba da se gleda dalje toplotna pumpa nego dodatna izolacija. Naša kuća od 140m2 ima duplo manje toplotnih gubitaka.
U principu ne znam recimo i gde bi mogao sta da dodam. Vec sam pisao u prvom postu sta imam od izolacije. Kupio sam i mineralnu vunu 10cm koju nisam postavio, podigao sam je na tavan i tako je i ostala. :)
Mada kazem gore imam siporex koji je prilicno dobar izolator pa nisam ni zurio da prostrem vunu mada cu je svakako postaviti kad sam je vec kupio.

Ne bi trebalo toliko da te izadje sezona. Pre bi rekao oko 40k
3x manje

Ja i dalje imam kotao pored TP.

Za koliko si povećao radijatore u odnosu na drva i ugalj?

To je malo jaca potrošnja drva i uglja za tu kvadratruru i izolaciju.
Mada zavisi i od kvaliteta. Ja sam koristio Banović kocku. Orah mi je bio suvise sitan za moj kotao.

Pošto si pored vode nisi pogrešio sa kvalitetnijom TP. Sigurno imaš više dana sa većom vlagom koja je najgora za TP.

Pitanje kako bi ti se snašli kinezi u tim uslovima.
Ostavio sam i ja kotao za svaki slucaj. Tp sam povezao umesto elektro peci koja mi je bila tu. Taman je na tom mestu prosla instalacija i iznad je okacena unutrasnja jedinica. Bas mi je blizu reka i u rupi smo zapravo u nivou Save i cesto je magla pogotovo sa hladnijim vremenom. Radijator sam samo povecao na spratu u dnevnoj imao sam 18 rebara (6cm sirina rebra) i nije mogla temperatura da predje 22c. Uzeo sam 25 rebara faral radijator (sirina rebra 8cm) i dobio totalno drugu pricu. Ne ide temperatura ispod 23,5 uglavnom se vrti oko 24c. Sad kapiram mozda moze malo i manje da se smanji potrosnja posto nisam razvlacio termostat u neku drugu prostoriju nego mi je ostao termostat koji se nalazi na pumpi. Tu gde mi je unutrasnja jedinica nemam radijatora tj prolaze samo bakarne cevi pa mozda zbog toga hoce malo vise da potrosi.

Pozdrav ljudi!
Ugradio sam oktobra toplotnu pumpu, Midea split 16kw sa grejačem – MHA-V16W/D2RN8-B trofazna, i izuzetno sam negativno iznenadjen potrosnjom. Grejem oko 120 kvadrata sa izolacijom 5cm. Ispod mene je podrum koji se ne greje, ali nije mnogo hladan. Imam ukupno 8 radijatora u kuci. Po preporuci majstora koji mi je ugradjivao ne podesavam sobnu temperaturu nego temperaturu u radijatorima. Celog novembra je bilo na 50 stepeni, i mozda 3-4 dana na 53. Unutra je bila prijatna temperatura. Kad sam video racun za struju za novembar ostao sam skamenjen, 51000 din. Potrosnja 2700kwh. S tim da je na pumpu od toga otislo 2000 kwh. Creva su po plafonu podruma, plastika sa 6mm izolacijom. Primetio sam da onaj simbol za kompresor non stop radi.
Majstor kaze da je sve u redu, da sam je previse pojacao, i da je normalna potrosnja za tu temp. Konsultovao sam se sa ljudima koji imaju centralno, generalno svi drze radijatore uglavnom na izmedju 50 i 60 stepeni, a uglavnom na 55. Bez obzira da li su na pelet/drva/toplotnu. Tako da bih iskljucio pricu da je izolacija kriva, jer je nama sa 53 u radijatorima bilo super unutra. Juce sam smanjio sa 53 na 48, i od tog momenta je za 24h potrosila 75kwh po njenom racunaru, a ukupno smo potrosili 100kwh po strujomeru (sto se uklapa, realno mi je da trosim 25kwh na ostale stvari u kuci).
Na upravljacu pumpe vidim da je inlet temperatura 43 a outlet 47. Mislim da su to oznake koliko temperatura padne kroz sistem. Je li ovo mnogo? Takodje nemam bafer, a vidim pise T5 water tank temperature 25 stepeni.
Jedan poznanik mi kaze da je verovatno neispravna TP i da reklamiram. Da li vi imate neki savet za mene?
Hvala!
Pozdrav svima, udaram reply na svoju poruku da bih vas podsetio na moj problem. Vasi saveti su mi pomogli da smanjim potrosnju pumpe na oko 40-45kwh dnevno, ali mi je temparatura u kuci opala znacajno (sad je na oko 19 stepeni). Resio sam da cu uskoro izolovati tavanicu kamenom vunom (10+10cm ili 15+15cm, videcu), jer koliko sam skontao iz vasih poruka to mi mnogo energije odvlaci. Sad da predjemo dalje u resavanje problema. Trenutno u dnevnom boravku koji je oko 35m2 imam 2 radijatora od 2m i 60cm visine, tip 22. Jedna od solucije mi je da skinem te, i stavim dva isto velika samo tip 33 (ovako nesto, mada su ruzni bas, al mozda poboljsa situaciju). Posto mi temperatura u sobama ne smeta sad kako je, ne bih tamo menjao nesto.
Posto ne bih da se opet zeznem bez konsultacije sa vama, druga opcija su mi fancoileri za dnevni boravak, kuhinju (14m2) i mozda radnu sobu(10m2). Hodnik i spavaca da ostanu na panelne kao do sad. Kakvi bi mi fancoileri trebali i da li bih tako sredio probleme prevelike potrosnje? Da li mogu iskoristiti postojecu instalaciju do radijatora i to razvuci i za fancoilere?

Izoluje tavanicu, biće mnogo toplije. Kod mojih do pre 2g tavanica nije bila izolovana, nakon izolovanja potrošnja prepolovljena (pelet). Topao vazduh sam po sebi ide gore i kad nije izolovana sve prolazi. Nekad su iz nemaštine ljudi stavljali stare tepihe po tavanici

Pozdrav svima, udaram reply na svoju poruku da bih vas podsetio na moj problem. Vasi saveti su mi pomogli da smanjim potrosnju pumpe na oko 40-45kwh dnevno, ali mi je temparatura u kuci opala znacajno (sad je na oko 19 stepeni). Resio sam da cu uskoro izolovati tavanicu kamenom vunom (10+10cm ili 15+15cm, videcu), jer koliko sam skontao iz vasih poruka to mi mnogo energije odvlaci. Sad da predjemo dalje u resavanje problema. Trenutno u dnevnom boravku koji je oko 35m2 imam 2 radijatora od 2m i 60cm visine, tip 22. Jedna od solucije mi je da skinem te, i stavim dva isto velika samo tip 33 (ovako nesto, mada su ruzni bas, al mozda poboljsa situaciju). Posto mi temperatura u sobama ne smeta sad kako je, ne bih tamo menjao nesto.
Posto ne bih da se opet zeznem bez konsultacije sa vama, druga opcija su mi fancoileri za dnevni boravak, kuhinju (14m2) i mozda radnu sobu(10m2). Hodnik i spavaca da ostanu na panelne kao do sad. Kakvi bi mi fancoileri trebali i da li bih tako sredio probleme prevelike potrosnje? Da li mogu iskoristiti postojecu instalaciju do radijatora i to razvuci i za fancoilere?
Kad odradiš tavan, polepi i po plafonu od podruma stiropor. 5cm je dovoljno da napravi razliku.

Nemoj se "*****ete" kao ja. Bio van grada 3 dana i nesto ceprkao po app i nesvesno slider za temp povukao na dole i na 19C. Dolazim danas kuci ono "ledara" ... sad dok se ugreje sa 36C u radijatorima potrajace :D Evo zena nervozna, uzela usisiva da se ugreje.

Bacanje para.

@aleks88 kucaj na Youtube Radiator Fan

Ima 2-3 klipa gde kazu da se oseca topliji vazduh.

Jedino da probaš la da nam javiš 😁

Teško da je topliji nego u odnosu kada radi bez ventilatora, ali svakako bolje oduzima energiju radijatoru ako poredimo sa pasivnim načinom rada radijatora.

Pozdrav ljudi. Kako vam se cini potrosnja za novembar od 860kw za tp. Bosch sistem compress 6000 9kw snage. Grejem 150kv na dva nivoa, klasicni radijatori kuca dobro izolovana sa tri strane fasadnom ciglom do komsije izolacija mislim da je 8cm,blizu su kuce jedna do druge. Zamenjena stolarija pre 3 godine, nemam klasicnu plocu na krovu nego su siporeks ploce. Pumpa je podesena na 22 stepena u kuci je izmedju 22 stepena gde su spavace sobe i dnevnih soba gde su temperature 23.5 i u drugoj dnevnoj ide do 25. Mislim da sam sve pokrio od informacija.
Pozdrav. Kod mene je otprilike ista kvadratura i izolacija i ista potrošnja za novembar.
Pisao sam pre desetak stranica kada sam imao problem ( lg predimenzionisana pumpa 16 KW). Inače od tada sam podešavanjima uspeo da je dovedem do toga da non-stop modulira i čak ss spušta do 700-800 W. Pre toga je gasila ne spuštajući ispod 2 KW.
U svakom slučaju sa takvom izolacijom imam istu potrošnju.

Pozdrav. Kod mene je otprilike ista kvadratura i izolacija i ista potrošnja za novembar.
Pisao sam pre desetak stranica kada sam imao problem ( lg predimenzionisana pumpa 16 KW). Inače od tada sam podešavanjima uspeo da je dovedem do toga da non-stop modulira i čak ss spušta do 700-800 W. Pre toga je gasila ne spuštajući ispod 2 KW.
U svakom slučaju sa takvom izolacijom imam istu potrošnju.
Sta koristis od podesavanja trenutno? Imam Lg Therma V 12kw. Trenutno potrosnja od oko 20-ak KWh dnevno za 80 kvadrata, imam jos dodatnih 40 koje ne grejem (na odvojenom su krugu i cirkulacionoj pumpi). Inace i bafer od 200L je u sistemu, pretezno radijatosko grejanje.

U principu radi ok ali ne ulazi da modulira tako fino vec gasi nakon 20 do 40 minuta rada. Nakon toga zadrska rada od min pola sata do sat vremena.

Trenutna podesavanja:
Auto mod (-5 napolju: 41 voda, +18 napolju: 29 voda). Od 21h cela kriva se pomera za -3, ujutru se vraca na -2 pa na 0 do 8 ujutru.
Histerezis grejanja vode -1.5 stepen +1 stepen (ima i skriveni histerezis od +/- 2 stepena - to su mi rekli iz LG podrske tako da je trenutno -3.5 i +3).
Cirkulaciona pumpa u TP na 100% protoka.
Min temperatura grejanja vode 18, Max 47.

Sta koristis od podesavanja trenutno? Imam Lg Therma V 12kw. Trenutno potrosnja od oko 20-ak KWh dnevno za 80 kvadrata, imam jos dodatnih 40 koje ne grejem (na odvojenom su krugu i cirkulacionoj pumpi). Inace i bafer od 200L je u sistemu, pretezno radijatosko grejanje.

U principu radi ok ali ne ulazi da modulira tako fino vec gasi nakon 20 do 40 minuta rada. Nakon toga zadrska rada od min pola sata do sat vremena.

Trenutna podesavanja:
Auto mod (-5 napolju: 41 voda, +18 napolju: 29 voda). Od 21h cela kriva se pomera za -3, ujutru se vraca na -2 pa na 0 do 8 ujutru.
Histerezis grejanja vode -1.5 stepen +1 stepen (ima i skriveni histerezis od +/- 2 stepena - to su mi rekli iz LG podrske tako da je trenutno -3.5 i +3).
Zašto smanjujes noću ako ti crvena tarifa nije blizu?
Kada udjes u skuplju dižeš temp?

Trenutna podesavanja:
Taj pomeraj za noć nema smisla po meni. Rashlađuješ kuću a struja jeftinija 4 puta. Onda treba više snage za dogrevanje.
Ja nemam bafer, volumizer, ništa. Raširio bih priču puno ako bih sada počeo da objašnjavam do detalja zašto.
LG zahteva 5 litara vode po kilovatu.
Ono što sam ja kod mene primetio jer je pumpa predimenzionisana je da kada sam podesio parametre prema povratnoj vodi dobio sam rezultate koji su prihvatljivi.
Parametri su: na 18 voda 25, na - 10 voda 40. Histerezis mi je na - 0, +4. Suštinski kao da je - 2, +2 sa vodom 2 stepena višom u podešavanju. Dakle 4 stepena. Ispod toga ne stigne da spusti dovoljno da ne ugasi. Ne može da modulira. Eventualno da je 3,5 stepeni histerezis minimalan.
Inače ta pumpa od 12 KW trofazna je ista kao i moja samo softverski drugačije parametrirana.
Da, na samoj pumpi sam postavio DIP svitch prekidač na "režim štednje". Iskreno, nisam primetio razliku. A na displeju termostata stavio kapacitet pumpe na 9 KW. Željenu trenutnu snagu 2 KW. Zanimljivo je da se ovo prvo odnosi na toplotnu snagu a druugo na električnu ( možda grešim ali takonsam zakljičio). Neko je postavio video na prethodnoj strani koji je dosta puočan čini mi se. Kao i heatmasterovi klipovi na youtube. Sada, mislim da sa potrošnjom ne bih bio niže ni da je pumpa adekvatna po snazi samo bi početni trošak bio manji.
Grejanje je isključivo radijatorsko.

Posto moja pumpa ima deltu od samo 1.6C pokusao sam da balansiranjem radijatora povecam deltu. 3 radijatora najblizih pumpi sam gotovo zatvorio na povratu ali delta je ostala ista.
Da li balansiranje ima smisla?

Posto moja pumpa ima deltu od samo 1.6C pokusao sam da balansiranjem radijatora povecam deltu. 3 radijatora najblizih pumpi sam gotovo zatvorio na povratu ali delta je ostala ista.
Da li balansiranje ima smisla?
To je jedna od najbitnijih stvari. Prvo to treba uraditi. Jer će pumpa vrteti kroz najbliži radijator. Sve radijatore na povratnom ventilu zatvoriš, zatim polako merenjem temperature otvaraš za četvrt kruga na primer. Najudaljenije radijatore. Ja sam koristio ic merač temperature i napravio tako da svaki ima istu temperaturu.
Ono što sam zaboravio da napomenem da sam stavio fiksni protok cirkulacione pumpe. 20 L\min. Našao na nekom nemačkom forumu, čini mi se. Meni se odlaz i povrat u nekom trenutku izjednače. I tada toplotna pumpa troši 800 W.
Inače delta T je odnos temperature u radijatoru i sobne temperature.
A ovde delta T ljudi vode kao razliku polaz-povrat. Nebitno.
Još jedna jako bitna stvar. Meni je pre ovoga sistem radio na čvrsto gorivo i bio je otvoren. Da bi se ostvario jednak protok kroz radijatore mora se sistem prepraviti na zatvoren.

@frrka @component
Imam dvotarifno - u Beogradu sam(00-08h jeftinija tarifa), gledam da se on vrati "na staro" u okviru jeftinije tarife (i tada ce utrositi malko vise struje opet u jeftinijoj). Smanjujem jer mi je 23.5-24 stepeni u kuci i nocu mi to smeta. Uistinu temperatura prostora uvece ne opadne nesto mozda za citavih 0.5 ali opet radijatori su za nijansu hladniji i dobija se dojam prijatnije atmosfere za spavanje. Ovo je neki setback temp koji vidim i da preporucuju kada su TP u pitanju tj da ne bude za vise od 1-2 stepena razlike.

Ako imate neki nacin kako da odrzim komfor nocu, slusam. Imam buffer i odvojene krugove na sekundaru koje pokrecu sopstvene cirkulacione pumpe, mozda njih mogu da iskljucim nocu. Ovo od -3 znaci da on celu krivu treba da pomera za -3 sto mislim da nije slucaj u praksi tj ne pomeri skroz za -3, ko zna sta su u LG-u osmislili i kako im rade algoritmi.

@jozza
Taj histerezis sam stavio kako bih imao sto duzi ciklus jer je TP predimenzionisana. Njime postizem manje duzih ciklusa nasuprot vise kracih, bar je kod mene tako slucaj. Da li to ima smisla?

Taj pomeraj za noć nema smisla po meni. Rashlađuješ kuću a struja jeftinija 4 puta. Onda treba više snage za dogrevanje.
Ja nemam bafer, volumizer, ništa. Raširio bih priču puno ako bih sada počeo da objašnjavam do detalja zašto.
LG zahteva 5 litara vode po kilovatu.
Ono što sam ja kod mene primetio jer je pumpa predimenzionisana je da kada sam podesio parametre prema povratnoj vodi dobio sam rezultate koji su prihvatljivi.
Parametri su: na 18 voda 25, na - 10 voda 40. Histerezis mi je na - 0, +4. Suštinski kao da je - 2, +2 sa vodom 2 stepena višom u podešavanju. Dakle 4 stepena. Ispod toga ne stigne da spusti dovoljno da ne ugasi. Ne može da modulira. Eventualno da je 3,5 stepeni histerezis minimalan.
Inače ta pumpa od 12 KW trofazna je ista kao i moja samo softverski drugačije parametrirana.
Da, na samoj pumpi sam postavio DIP svitch prekidač na "režim štednje". Iskreno, nisam primetio razliku. A na displeju termostata stavio kapacitet pumpe na 9 KW. Željenu trenutnu snagu 2 KW. Zanimljivo je da se ovo prvo odnosi na toplotnu snagu a druugo na električnu ( možda grešim ali takonsam zakljičio). Neko je postavio video na prethodnoj strani koji je dosta puočan čini mi se. Kao i heatmasterovi klipovi na youtube. Sada, mislim da sa potrošnjom ne bih bio niže ni da je pumpa adekvatna po snazi samo bi početni trošak bio manji.
Grejanje je isključivo radijatorsko.
Strava, zanima me vise o tom DIP switch-u kako bih mogao da se informisem kod ljudi koji odrzavaju pumpu? Pa ako imas neki info slobodno mozes u pp. Za histerezis kod LG-a sam dobio info od Nenada Crnile - trenutno odgovorno lice za TP, dakle postoji skriveni histerezis od -2 +2 pored onog koji se nasetuje. Te opcije u softveru, nazalost, ne limitiraju snagu pumpe vec sluze iskljucito za limite pri pracenju potrosnje, mozes videti u enery monitoringu. A da, pumpe su iste, to je i meni receno, bukvalno softverski i uz par premoscavanja srede da budu 12/14/16KW, tako da ti verovatno svoju mozes i da ogranicis.

Poslednja izmena:
Ako smanjuješ temperaturu noću zbog komfora jer ti tako odgovara, onda je to sasvim razumno. Briga te da li je račun par stotina dinara veći ili manji, ako ti nije prijatno u sopstvenoj kući.
Mi TP držimo uvek isto, ali u spavaćoj sobi smo malo "zavrnuli" grejanje, pa je uvek koji stepen hladnije nego u dnevnoj sobi.

Nazad
Vrh Dno