Šta je novo?

Toplotna pumpa

11kW High Power. Najmanje sto sam video je 1.6kW. Sad je neka dnevna potrosnja 30-32kWh na oko 180-190m2.
Merimo sa Shelly Pro 3EM, koji meri sve tri faze.
Ako je ovo ok, i ne steti pumpi, da vise ni ne gledam :))
Kolika beše kuća, i kakva je izolacija? Šta ti kaže kalkulator sa Microma sajta? Postoji li opcija da se uključi "low noise" mod na spoljašnjoj? Dabli pumpu voziš po spoljašnjoj temperaturi i na koliko % je podešeno da utiče unutrašnja temperatura? 1.6kW je baš visok minimum. Nažalost ja ni ne znam koliko treba da bude. Znam da recimo Panasonic T-CAP 12kW ide na 20Hz tj 800W

Probaj i da smanjiš cirkulacionu pumpu na njen minimum

Zna li neko otkud razlika u trenutnoj potrosnji na osiguracu i pumpi? Samo je pumpa povezana i nista drugo...
1000004335.jpg1000004334.jpg

jeste bilo ukljuceno i C i H mode, sta mu to znaci? Prebacio sam ovako kao kod tebe.
Nisam siguran da li je to hladjenje za C a grejanje za H uglavnom kada sam cackao preko app uvek mi tako upali oba. Pa mi bude stepen dva hladnije u kuci. Kada vratim da je samo H on, bude sve ok.

1733751353931.png

Aplikacija kaze 794kw
Brojilo kaze 900kw

Imam neku redovnu potrosnju od 80kw na tom brojilu..tako da app ne laze puno sto je super. Meni je potrosnja skocila u odnosu na ranije za oko 150kw

Meni je problem da upoređujem aplikaciju i očitavanje EPS-a, zato što se očitavanje ne radi 1. u mesecu, nego obično 5., a ponekad dan radnije ili kasnije.
TP mi je novembra potrošila 448 kWh, a u periodu novembarskog računa za struju potrošila je 482 kWh.

Meni je problem da upoređujem aplikaciju i očitavanje EPS-a, zato što se očitavanje ne radi 1. u mesecu, nego obično 5., a ponekad dan radnije ili kasnije.
TP mi je novembra potrošila 448 kWh, a u periodu novembarskog računa za struju potrošila je 482 kWh.
Mozes da posaljes mail sa slikom brojila, tako ja radim. Racun onda bude od 1. do 30. (31.) u mesecu.

Meni je potrosnja skocila u odnosu na ranije za oko 150kw
Zbog nize temperature ili si nesto menjao u podesvanjima. 150 kw ispada povecanje od 20+% prema sadasnjim brojkama u odnosu na prosle.

Ako pričamo o 150 kWh za grejanje u novembru 2024 u odnosu na 2023 i 2022, onda ima smisla. Ovaj novembar je bio hladniji. Medijana prosečnih temperatura i novembru je 2022. bila 10°C, 2023. 8,5°C, a ove godine je 4°C.
150 kWh mesečno je razlika oko 5kWh na nivou dana. TP to ne oseti. Meni su ovih dana tolike fluktuacije iz dana u dan. Čas bude sunčano, čas oblačno, žena jedan dan peče, TP slabije radi. A spoljna temperatura manje-više ista.
1733753972124.png

Da u odnosu na 23/22 je 150kw. Ne vidim kako je App tada prikazivala, da li je bila preciznija.

I meni se cini da je ovaj novambar bio hladniji, nista nisam menjao oko podesavanja.

Ako pričamo o 150 kWh za grejanje u novembru 2024 u odnosu na 2023 i 2022, onda ima smisla. Ovaj novembar je bio hladniji. Medijana prosečnih temperatura i novembru je 2022. bila 10°C, 2023. 8,5°C, a ove godine je 4°C.
150 kWh mesečno je razlika oko 5kWh na nivou dana. TP to ne oseti. Meni su ovih dana tolike fluktuacije iz dana u dan. Čas bude sunčano, čas oblačno, žena jedan dan peče, TP slabije radi. A spoljna temperatura manje-više ista.
Pogledajte prilog 470786
Koja pumpa? Koliko kw i koliko kvadrata grejes?

Fujitsu waterstage 10kW. 140m2.
Svaka cast. Imam 100m2, 8kw pumpu i bar 50% vecu potrosnju.

Uradio sam neko povezivanje Tuya wifi osiguraca i Cloud API-ja i gledao potrosnju na svakih 10 sekundi i to izgleda ovako:

1733774886795.png

Zadata temp. 37 a delta 7C . Iz grafikona se vidi da pumpa kao da juri temperaturu sa sto vecom snagom umesto da krene da modulira prilikom dostizanja zadate temperature. Na kraju svakog ciklusa je pregrejala vodu a sve vise dodavala na jacini umesto da radi na npr. 800w i da odrzava temperaturu kao na pocetku ciklusa? Po mojoj nekoj logici trebala bi da obara rad prilikom sustizanja zadate temperature kako bi radila sto duze a u ovom slucaju kao da zeli da sto pre dostigne temp i da se sto pre ugasi

Da li je ovo normalno za rad pumpe i kompresora?

Svaka cast. Imam 100m2, 8kw pumpu i bar 50% vecu potrosnju.

Uradio sam neko povezivanje Tuya wifi osiguraca i Cloud API-ja i gledao potrosnju na svakih 10 sekundi i to izgleda ovako:

Pogledajte prilog 470836

Zadata temp. 37 a delta 7C . Iz grafikona se vidi da pumpa kao da juri temperaturu sa sto vecom snagom umesto da krene da modulira prilikom dostizanja zadate temperature. Na kraju svakog ciklusa je pregrejala vodu a sve vise dodavala na jacini umesto da radi na npr. 800w i da odrzava temperaturu kao na pocetku ciklusa? Po mojoj nekoj logici trebala bi da obara rad prilikom sustizanja zadate temperature kako bi radila sto duze a u ovom slucaju kao da zeli da sto pre dostigne temp i da se sto pre ugasi

Da li je ovo normalno za rad pumpe i kompresora?
Koja pumpa je u pitanju? Ako je takva izašla iz fabrike (tako je programirana) onda je "normalno". Uslovno rečeno. Mada bi bilo lepo da "modulira"

Bergen invictus 8kw split tj. Klon Gree versati 3 pumpe ... identicna.

Da nije zbog malo vode u sistemu? Vidim da moze da radi i na 800w i sl. znaci da je inverter. Bilo bi idealno kad bi na 800w radila 24h ali pregreje vodu i ugasi se na nekih 25min kada je delta 7C

Imam 100m2, 8kw pumpu i bar 50% vecu potrosnju.
Potrošnja bi trebala da ima više veze sa izolacijom nego sa toplotnom pumpom. Ako u kući treba da bude toplo, toplotna pumpa mora da radi. Ne mogu imati 50% bolji COP pa ne znam šta da joj radim.
Mislim da će nama 10kW biti i prejaka kada završim na kući sve što je planirano. Možda da bi čak i 6kW bila OK za ovakve temperature kao što su ovih dana.

Bergen invictus 8kw split tj. Klon Gree versati 3 pumpe ... identicna.

Da nije zbog malo vode u sistemu? Vidim da moze da radi i na 800w i sl. znaci da je inverter. Bilo bi idealno kad bi na 800w radila 24h ali pregreje vodu i ugasi se na nekih 25min kada je delta 7C
Smanji brzinu cirkulacione pumpe ili ∆T, tj jedno ili drugo ili oba, pa vidi u sva tri slučaja kako se ponaša. Koliko vode imaš u sistemu? Jesu li ventilkonvektori u pitanju?

Ne znam da li je neko već postavljao ovaj video. Kome nije dosadno da gleda grafikone :)

Smanji brzinu cirkulacione pumpe ili ∆T, tj jedno ili drugo ili oba, pa vidi u sva tri slučaja kako se ponaša. Koliko vode imaš u sistemu? Jesu li ventilkonvektori u pitanju?
Serviser kaze da ne moze da se smanji brzina cirkulacione pumpe... Imama 9 radijatora i susac u kupatilu, pa tacno ne znam koliko vode. Obicni radijatori panelni su upitanu. Da li bi mozda fancoileri izbacivali vise toplotne i samim tim brze hladili vodu ? Da li dodati volumizer na povratu od 50 litara?

Mislim da je 50L malo. Protok pumpe je 20L/min... Dobio bi 2min produženo vreme rada kompresora. 50L ima smisla kao ispoć za defrost, kod pumpi koje ne koriste elektro grejače u toku defrosta

Mislim da je 50L malo. Protok pumpe je 20L/min... Dobio bi 2min produženo vreme rada kompresora. 50L ima smisla kao ispoć za defrost, kod pumpi koje ne koriste elektro grejače u toku defrosta
Evo charta od danas:
1733861017353.png

zadata temp 37 a delta 5... pregreje vodu a da ne obori potrosnju na recimo 0.8 kao sto je npr. radila u drugom ciklusu, cak sta vise poveca snagu da bi sto pre pregrejala vodu i ugasila kompresor :)

Nepregledni ti ovi datumi sa vremenom. Isključi bar sekunde. U stvari za ovakav grafikon ti datum ni ne treba. Datum ima smisla kad gledaš period od više dana.

Nepregledni ti ovi datumi sa vremenom. Isključi bar sekunde. U stvari za ovakav grafikon ti datum ni ne treba. Datum ima smisla kad gledaš period od više dana.
Da, upravu si, apsolutno nepotreban podatak...

Veceras najpre povecao deltu na 10 (na max) a zatim podigao temp vode na 40 kako bi pumpa imala vise vremena da radi i posle nekog vremena krenula da modulira ali na 1.1kw s tim da je sada u kuci pretoplo...
1733870690476.png

Uhvatio sam malo vremena da namestim sondu za temperaturu na baferu i povežem u Home Assistant.
Sad vidim kako se ponaša temperatura vode u baferu u gornjoj zoni. Dopalo mi se kako radi pa sam naručio još jedan da meri i u donjoj zoni. Meni su ovo interesantni podaci.
1733905183247.png
Malo sam se igrao sa uključivanjem cirkulacione pumpe i kad TP ne radi (8:45 PM-10:15PM), da vidim kakav ima uticaj kad koristim temperaturu vode koja je već u baferu.
Ova nagla spuštanja je defrost.
Još je malo podataka da nešto pametno zaključim. Ostaviću da radi kako je i do sada radilo, pa ću videti šta dobijem. Žao mi je što nisam imao vremena da napravim premošćavanje bafera pa da uporedim razliku kako se ponaša sa i bez njega. Nadam tome se sledeće sezone.

Pozdrav ljudi. Kako vam se cini potrosnja za novembar od 860kw za tp. Bosch sistem compress 6000 9kw snage. Grejem 150kv na dva nivoa, klasicni radijatori kuca dobro izolovana sa tri strane fasadnom ciglom do komsije izolacija mislim da je 8cm,blizu su kuce jedna do druge. Zamenjena stolarija pre 3 godine, nemam klasicnu plocu na krovu nego su siporeks ploce. Pumpa je podesena na 22 stepena u kuci je izmedju 22 stepena gde su spavace sobe i dnevnih soba gde su temperature 23.5 i u drugoj dnevnoj ide do 25. Mislim da sam sve pokrio od informacija.

Pozdrav ljudi. Kako vam se cini potrosnja za novembar od 860kw za tp. Bosch sistem compress 6000 9kw snage. Grejem 150kv na dva nivoa, klasicni radijatori kuca dobro izolovana sa tri strane fasadnom ciglom do komsije izolacija mislim da je 8cm,blizu su kuce jedna do druge. Zamenjena stolarija pre 3 godine, nemam klasicnu plocu na krovu nego su siporeks ploce. Pumpa je podesena na 22 stepena u kuci je izmedju 22 stepena gde su spavace sobe i dnevnih soba gde su temperature 23.5 i u drugoj dnevnoj ide do 25. Mislim da sam sve pokrio od informacija.
po meni je to top

Čini mi se da je to malo više za 150m2, ali opet, radijatori... za izolaciju baš nisam shvatio sta je sa koje strane.
Da li ste se grejali nečim drugim pre TP? Kakva je tu bila potrošnja?
Ne znamo gde se kuća nalazi i kakve su zime kod vas, ali kod nas su decembar i januar oko 30-40% veći računi za grejanje nego i novembru.

Ta pumpa je skuplja od japanaca :). Trebalo bi da je efikasna, pogotovo u novembru. Verovatno ti izolacija nije bas nesto.

Hmm.. Ja bi zvao one sto snimaju termovizijom da vidis gde ti curi..
Mislim da to moze bolje.

Da li ti tremo glave regulišu temp po sobama ili kako?

Mislim da ina ovde par ljudi sa Bosch tp koji znaju sta bi bilo najbolje za podešavanje iste

Ne verujem da je do pumpe pa da treba tu da gleda.
Ako mu treba 3000 kWh da ugreje kuću, a pumpa troši 890 kWh onda je OK.
Ako treba 1500 kWh da ugreje, pumpa troši 890 kWh, onda ne nije OK.
Ako ne zna koliko treba da se ugreje, nije bitno koliko puta troši. Pumpa troši koliko mora.

Nazad
Vrh Dno