Izvinjavam se, ja sam uporedio moju povrsinu 175m2 i korisnika isutarov (180m2) i na to se odnosila moja konstatacija da su objekti a utrosak slicni. Naravno da se slazem da je tesko porediti 2 objekta, samo sam hteo da imam neku predstavu kako se krece potrosnja kod drugih.100m2 razlike nije malo. I ne savetujem da se porede različiti objekti, na različitim lokacijama, to nije nikada pametno raditi.
Vezano za predimenzionisanje, izvodjac mi je savetovao da promenim parametar 14.1 POWER INPUT LIMITATION. To sam uradio (setovao mislim na 12KW). Da li neko zna, da li ovaj parametar stvarno nesto znaci za sam rad pumpe ili je to prosto ogranicenje da ne ide preko 12KW (ako sam tako zadao).Prateći vaše postove kao i kvadrature, izolacije i snage TP, sve predimenzionisano, ali nije to do Vas. Najbitnije je da rade i da ste vi zadovoljni ali uvijek može bolje.
Da li neko ima iskustva sa AUX toplotnim pumpama? Kakva je podrška u Srbiji?
Ja ugradio viesman 200 , mislim da je dobra pumpa samo je malo više preskupaKakva su vaša iskustva sa TP koje se nude kod nas? Ja ovih dana aktivno razmatram šta sve ima na tržištu i što više čitam, sve me više boli glava. Naime imam 2x90m2 koje grejem, prizemlje od 90m2 je na podnom grejanju dok je sprat od 90m2 na radijatorskom grejanju i tu su spavaće sobe te su potrebe za grejanjem manje nego u prizemlju gde je dnevna soba i trpezarija.
Objekat mi je izolovan stiroporom 10cm, prozori su PVC sa dvojslojnim staklima i nisko potkrovlje je izolovano mineralnom vunom po ploči.
Što se pumpi tiče, pošto vode ovde nema, gledam vazduh-voda i nude mi viessmann 16kw, 200s ili 100s za nekih 10.000, vitocal-222s za 12.000 ili mitsubishi zubadan koji je takođe oko 10.000 eur (sa sve ugradnjom). Pored toga sam dobio ponudu od neke firme koja radi švedske InvestLiving pumpe, i ona je dosta povoljnija, i ona je oko 5.000 eur bez ugradnje.
Pored ovih varijanti, čekam još jednu ponudu za LG pa ću videti šta oni kažu...
Trenutno, po onome što mi je rečeno, jedino Mitsubishi može da radi i na niskim temperaturama (i do -15c) bez potrebe za dodatnim grejačem pa mi to onda ima logike a i uvek sam mislio da Japanci imaju dobru tehniku...
Druga nedoumica je, šta da radim sa postojećim baferom od 1000L koji mi je bio povezan na kotao na pelet. Da li da to sve vežem na TP ili da ostavim odvojeno ukoliko je potrebno da se aktivira pelet u recimo najhladnijim danima?
Hvala unapred!
Vezano za predimenzionisanje, izvodjac mi je savetovao da promenim parametar 14.1 POWER INPUT LIMITATION. To sam uradio (setovao mislim na 12KW). Da li neko zna, da li ovaj parametar stvarno nesto znaci za sam rad pumpe ili je to prosto ogranicenje da ne ide preko 12KW (ako sam tako zadao).
1.5m drva za mesec dana i to ako nadjes po toj ceni. 😁Stigo racun za ovaj mesec. Od 15-11 do 15-12. Prema aplikaciju pumpa potrosila 890kw i cini mi se da je odprilike tacno.
Prosle godine u isti period sam potrosio 1100kw ( kotao na drva sam koristio ) i racun je bio 120eur. Sada je racun 240eur.
Pumpa je potrosila oko 120-130eur za mesec dana.
Znači ovako ako sam dobro shvatio, Vi bi ste u bliskoj budućnosti grijali sve ukupno 170 kvadrata i to sa podnim grijanjem. U tom slučaju obadvije su prejake, tj. bit će predimenzionirane i to još Nimbus TP.Dobro veče svima. Rešio sam da ugradim TP pa mi treba savet, koju pumpu da odaberem, tj. koje jačine. Kuća je prizemna 91 mkv grejne površine, zidana giter blokom sa 10 cm stiropora izolacije, na plafonu tj.ploči odozgo takodje 10 cm stiropora, pvc stolarija 5 komora. Sem u dve spavaće sobe ( 2x11mkv) gde su radijatori, sve ostalo je podno grejanje. Najviše do sada što sam potrošio za grejnu sezonu je 2.5t peleta ( u proseku je manje za ovih sedam sezona ali neka bude 2.5t). Možda u nekoj bliskoj budućnosti podignem 60mkv sprat i planiram da ga izolujem još bolje nego ovaj donji, dakle da idem spolja 20 cm izolacije, i na ploči takođe i da sve to dogradjeno bude podno grejanje. Zbog toga me zanima da li Ariston Nimbus 80 od 12kw može to da zadovolji, ako dozidam taj sprat ili moram da uzmem veću ( Nimbus 120 od 14kw).
Takodje me zanima da li uzeti monofaznu ili trofaznu pumpu? Ukoliko se odlučim za ovu jačine 12kw split sistem, nju rade u obe varijante, pa da li tu ima neke razlike u radu?
Upravu si, još gore.@Pezo2008 ja sam razumeo 150m2
Nisi dobro pazio na času. Lijepo je čovjek napisao, kvadratura kao i izolacija i plan za budućnost. Eto sad Vi možete da mu izračunate i preporučite šta i kako. Ja sam samo iznio stav da su snage koje je gospodin napisao predimenzionirane, ali nisam ni rekao koju jačinu TP da uzme. A možda je najbolje 14 ili 16 nek mu se nađe, svakako je hladnoća po 20 dana ispod nule.Niti se zna na kom razmaku su cevi za podno, niti koji je precnik cevi, niti se zna sta je zavrsna podna obloga, ni da li ima tepihe, nema, ne zna se kolika je povrsina pod staklima, ni koja stakla, ne zna se ni kakva je i koje debljine izolacija poda i smete da predlazete.... Zanimljivo.
Cevi za podno su uradjenje sa onim stirodurom na kako se kaze pecurkice, tako da je to neki standardni razmak koji taj stirodur diktira. Ne razumem se mnogo u to pa zbog toga ne pišem. Ispod je plus uradjena izolacija dodatni stirodur sa folijom, i preko košuljice koja je po školskim dimenzijama idu keramičke pločice. Kuća se na jednu stranu lepi sa komšijskom to sam ispustio da navedem. Podno jako dobro funkcioniše i lepo zagreva i održava toplotu i kad se kotao ugasi. Sva stakla su punjena argonom, dok su u jednom delu, koji je 20mkv ( zastakljena terasa 3x7m) stavljena klima gard stakla.Niti se zna na kom razmaku su cevi za podno, niti koji je precnik cevi, niti se zna sta je zavrsna podna obloga, ni da li ima tepihe, nema, ne zna se kolika je povrsina pod staklima, ni koja stakla, ne zna se ni kakva je i koje debljine izolacija poda i smete da predlazete.... Zanimljivo.
Slobodno pomozi čoveku kada vec pita za pomoć..Niti se zna na kom razmaku su cevi za podno, niti koji je precnik cevi, niti se zna sta je zavrsna podna obloga, ni da li ima tepihe, nema, ne zna se kolika je povrsina pod staklima, ni koja stakla, ne zna se ni kakva je i koje debljine izolacija poda i smete da predlazete.... Zanimljivo.
Nije mi u planu da pelet izbacim. Planirao sam da ga ostavim kao rezervnu varijantu. Ljudi koji zastupaju Ariston su mi uradili proračun, po kom za moju kvadraturu od trenutnih 91 mkv meni treba Nimbus 80 ( 12 kw) split sistem. Pošto nemaju na stanju trofaznu, predložili su mi monofaznu, ne znam koja je razlika i to mi je prva nedoumica bila. Posle sam seo i razmislio, kad vec radim TP, da mozda ako sutra napravim sprat, mogu i to da pokrijemo sa istom. Po njihovom proračunu to nije moguće. Za tako nešto, meni treba Nimbus 120 (14kw). I eto ukratko to su moje muke...Ukoliko vam trebaju još neke informacije o objektu, rado sam spreman da to podelim sa vama.8kw split Midea split monofazna, ako nemas mesta za UJ onda monoblok.
Ostavi kotao za pelet ako se dese temperature ispod -5c jer je efikasnije nego TP na tim temp.
Kada vec imas pelet pitanje da li se isplati ubacivanje TP koja je efikasnija na nizim temp a da se izbavi kompletno pelet
Sad je trenutno 91 mkv, ako resim mozda za godinu-dve i radim sprat, in će biti max još 60mkv grejne površine ali sve u podnom grejanju. To je ukupno 150mkv grejne površine. Buni me sto je po njima za to 12kw slaba i da mora 14kw split da ide...Znači ovako ako sam dobro shvatio, Vi bi ste u bliskoj budućnosti grijali sve ukupno 170 kvadrata i to sa podnim grijanjem. U tom slučaju obadvije su prejake, tj. bit će predimenzionirane i to još Nimbus TP.
Ma problem je što sam tu u priči sa subvencijom pa nemam prostora za druge, sa njima imaju sklopljen ugovor.
Pa zato guraju sto veću!Ma problem je što sam tu u priči sa subvencijom pa nemam prostora za druge, sa njima imaju sklopljen ugovor.
Druze jel ima razlika od kad si stavio na 4?Ova tabela nije nesto najjasnija ali dobro. Stavio sam br 4 pa cu videti kako ide
Prebacio i i ja na 8 da vidim kako ce da se ponaša par dana a za test ako se setim probaću petak ovako na 8 a subotu na 0 pa da uporedimDruze jel ima razlika od kad si stavio na 4?
Ja sam sinoc stavio na 8. Ne znam mozda samo slucajno ali potrosnja od sinoc od 00 do danas do 23 je 22kwh.
Na osnovu podataka koje ste naveli, toplotni gubici za Vaš objekat su oko 6kW. Možete ići sa 8kW, čisto radi neke sigurbosti, ali je i to gornja granica. Ne znam na osnovu kog proračuna su odredili 14 ili koliko već.Nije mi u planu da pelet izbacim. Planirao sam da ga ostavim kao rezervnu varijantu. Ljudi koji zastupaju Ariston su mi uradili proračun, po kom za moju kvadraturu od trenutnih 91 mkv meni treba Nimbus 80 ( 12 kw) split sistem. Pošto nemaju na stanju trofaznu, predložili su mi monofaznu, ne znam koja je razlika i to mi je prva nedoumica bila. Posle sam seo i razmislio, kad vec radim TP, da mozda ako sutra napravim sprat, mogu i to da pokrijemo sa istom. Po njihovom proračunu to nije moguće. Za tako nešto, meni treba Nimbus 120 (14kw). I eto ukratko to su moje muke...Ukoliko vam trebaju još neke informacije o objektu, rado sam spreman da to podelim sa vama.
Sad je trenutno 91 mkv, ako resim mozda za godinu-dve i radim sprat, in će biti max još 60mkv grejne površine ali sve u podnom grejanju. To je ukupno 150mkv grejne površine. Buni me sto je po njima za to 12kw slaba i da mora 14kw split da ide...
Poato je sufinansiranje od strane grada u pitanju, svaka opština ima svoje izvođače.Na osnovu podataka koje ste naveli, toplotni gubici za Vaš objekat su oko 6kW. Možete ići sa 8kW, čisto radi neke sigurbosti, ali je i to gornja granica. Ne znam na osnovu kog proračuna su odredili 14 ili koliko već.
Savet za sve, ne samo za Vas je ako Vam neko nešto tvrdi, da im tražite to na uvid, ako je na osnovu proračuna, pitajte da imate uvid u taj proračun.
Poređenja radi, u nekom paralelnom univerzumu, da ste došli inženjera iz našeg tima, po praračunu bi radili sa TP od 7-8kW. Budžetska cena za takav sistem, ključ u ruke, za TP koja je iznad Italijana, je oko 5500 do 6000 eur. Projektovani troškovi grejanje u grejnoj sezoni bi bili 300 do 400 eur.
Nije mala investicija u pitanju, zato za svoj novac, potražite više mišljenja, više ponuda i uvek, ali uvek tražite da Vam dokumentuju to što govore, da se držite za neke činjenice.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari