Šta je novo?

Toplotna pumpa

Potreban mi je praktičan savet.

S obzirom da mi je iz nekog razloga u kotlarnici najhladnije, i bukvalno osecam kao da negde duva, ali ne mogu da provalim gde, na koji način mogu da proverim gde gubim toplotu? Termo kamere, ili ima neki drugi nacin?

Значи могуће је грејати се са ниским температурама и кад имате радијаторе
Naravno da je moguce kad imas tako dobro ususkan-izolovan objekat.. Plus predimenzionisane radijatore pa je samim tim i ukupan volumen vode u kuci velik i to ti onda doprinosi da polazna temp. ne mora biti visoka... Ja sam u procesu renoviranja kuce (80 kvadrata) i u planu je da se vecina kuce greje podnim grejanjem. U spavacim sobama mi je zao da kidam i podizem parket pa cu onda tu zadrzati radijatorsko grejanje. Dodam vise al rebara (ostace mi od prostorija koje ce imati podno) ili eventualno stavim nove panelne radijatore Tip 33. Neke tablice govore da ti veliki masni radijatori t33 200x60cm mogu i na nisko temperaturnom grejanju da isporuce preko 1kw toplote sto bi trebalo da bude sasvim dovoljno za jednu dobro ususkanu-izolovanu sobu.

Morat će tu ići 12 kW ali ako će ostati el.kotao onda 10 kW
Планирам да задржим и пелет и ел. котао, немам тенденцију да нешто што сам платио, поклањам или добијем јако мало за то. Много је боље све оставити па у случају неког квара, имаш грејање док чекаш сервисера. Редудантност је циљ а вероватно и прека потреба у будућности.
Тако да је план да узмем 8-9 KW и да ме то греје 95% сезоне, а тих 5-10 ледених дана да догревам пелетом, овако избегавам и црвену зону, јер то што бих више платио у црвеној, могу да дам за пелет и имам сигурност
Potreban mi je praktičan savet.

S obzirom da mi je iz nekog razloga u kotlarnici najhladnije, i bukvalno osecam kao da negde duva, ali ne mogu da provalim gde, na koji način mogu da proverim gde gubim toplotu? Termo kamere, ili ima neki drugi nacin?
Па термо камера је најсигурнији и најбржи начин, бар је то моје мишљење

Poslednja izmena:
Naravno da je moguce kad imas tako dobro ususkan-izolovan objekat.. Plus predimenzionisane radijatore pa je samim tim i ukupan volumen vode u kuci velik i to ti onda doprinosi da polazna temp. ne mora biti visoka... Ja sam u procesu renoviranja kuce (80 kvadrata) i u planu je da se vecina kuce greje podnim grejanjem. U spavacim sobama mi je zao da kidam i podizem parket pa cu onda tu zadrzati radijatorsko grejanje. Dodam vise al rebara (ostace mi od prostorija koje ce imati podno) ili eventualno stavim nove panelne radijatore Tip 33. Neke tablice govore da ti veliki masni radijatori t33 200x60cm mogu i na nisko temperaturnom grejanju da isporuce preko 1kw toplote sto bi trebalo da bude sasvim dovoljno za jednu dobro ususkanu-izolovanu sobu.
Kolika je snaga tih radijatora po clanku kada je delta t manja od 30 c?

Napravio krov za TP tako da sada nece biti izlozena direktno snegu ako bude padao. Jos mi ostalo da dimenzionisem radijatore u 2 prostorije
Ova nadstrešnica za TP danas se bas pokazala fino.. Sneg pada nijedna pahulja nije završila u izmenjivacu od TP 😁👌

Definitivno ce biti manje DF ove zime 😎👌

Ja sam tražio i nisu hteli da je osiguraju iako je deo instalacija za grejanje koje osiguravaju :(

Zatraži više ponuda od različitih osiguranja pa vidi koja ti više odgovara cijenovno i šta tačno nude u polici.

Midea trenutno po ceni.
Ovo jeste zanimljivo zapažanje. Midea ima par zanimljivih modela koji imaju dosta korektnu cenu. Malo im servis štuca, ali ako imate pozdan servis u svom kraju, Midea može biti zanimljivo rešenje. Ako se naravno dobro dimenzioniše i instalira kako treba. Nije najefikasnija, niti najtiša, ali za tu cenu, korektna ponuda.

Nisi se obratio pravom osiguranju, probaj kod drugih, nije toliko skupo.
Svojevremeno sam kontaktirao nekoliko osuguravajucih kuca i niko nije hteo da ukljuci spoljnu jedinicu u osiguranje, najcesci razlog i odgovor je bio "taj uredjaj" se tretira kao spoljna jedinica klima uredjaja a to ne ulazi u osiguranje. Ovo sve je informacija od pre 4-5 godina nakon ugradjivanja TP, mozda je sada drugacije

Svojevremeno sam kontaktirao nekoliko osuguravajucih kuca i niko nije hteo da ukljuci spoljnu jedinicu u osiguranje, najcesci razlog i odgovor je bio "taj uredjaj" se tretira kao spoljna jedinica klima uredjaja a to ne ulazi u osiguranje. Ovo sve je informacija od pre 4-5 godina nakon ugradjivanja TP, mozda je sada drugacije
Jučer sam razgovarao na tu temu sa jednim agentom iz osiguranja i kaže da može. Još sam mu dobro što se kaže podvukao od udara groma, oštećenja od strane NN lica, kaže može.

Kolika je snaga tih radijatora po clanku kada je delta t manja od 30 c?
Konkretno za moje alu radijatore ne znam jer su stari tipaaa 20-30 god a po dimenzijama su malo manji od standardnih global vox radijatora (svako rebro ima identicnu visinu i dubinu ali je sirina svega za nekih 20-25 uza) ... Evo primer global vox radijatori pri manjim deltama , kaceno je vec vise puta na forum ali nije na odmet da stoji kao izvor info.
Iz ove tabele vidimo da je radijatorsko grejanje moguce cak i sa vodom od 40ak C pod uslobovom da je prostor dobro izolovan i da je radijatorska povrsina dovoljno velika...
Mislim da bi mi mnogo jednostavnije bilo u buducnosti u najhladnijoj prostoriji poboljsati izolaciju i dodati sav visak alu rebara sto mi ostane pa grejati celu kucu sa istom polaznom vodom 35-40c... samo ce ta voda u nekim prostorijama ici u podno a u nekim u radijatore.. Na taj nacin izbego bih dodatne nepotrebne elemente , hidraulicke skretnice ,mesne ventile,termo glave itd itd.. Zelja mi je napraviti "open loop" sistem gde se nece nista zonirati i voda ka svim grejnim telima ce biti otvorena 24/7.

Prilozi

• Screenshot_3.png
    Screenshot_3.png
    297.9 KB · Pregleda: 23
Konkretno za moje alu radijatore ne znam jer su stari tipaaa 20-30 god a po dimenzijama su malo manji od standardnih global vox radijatora (svako rebro ima identicnu visinu i dubinu ali je sirina svega za nekih 20-25 uza) ... Evo primer global vox radijatori pri manjim deltama , kaceno je vec vise puta na forum ali nije na odmet da stoji kao izvor info.
Iz ove tabele vidimo da je radijatorsko grejanje moguce cak i sa vodom od 40ak C pod uslobovom da je prostor dobro izolovan i da je radijatorska povrsina dovoljno velika...
Mislim da bi mi mnogo jednostavnije bilo u buducnosti u najhladnijoj prostoriji poboljsati izolaciju i dodati sav visak alu rebara sto mi ostane pa grejati celu kucu sa istom polaznom vodom 35-40c... samo ce ta voda u nekim prostorijama ici u podno a u nekim u radijatore.. Na taj nacin izbego bih dodatne nepotrebne elemente , hidraulicke skretnice ,mesne ventile,termo glave itd itd.. Zelja mi je napraviti "open loop" sistem gde se nece nista zonirati i voda ka svim grejnim telima ce biti otvorena 24/7.
tako je kod mene.

krug TP pa hid skretnica pa krug, sa pumpom i ex posudom ,kuce gde je sve otvoreno, radijatori, podno... svuda ista temp.

Imali smo skoro jedan slučaj gde je klijent insistirao na radijatorskom grejanju, ugrađen je VOX Global H600, po proračunu koji smo radili jedno rebro na tempersturi od 45'C emituje 63W.

Zato i pitam jer ako sam dobro shvatio, a ispravite me ako gresim, ali radijator Termik Zrenjanin 680/4 (duzina clanka 60mm) na rezimu 90/70/20, tj. delta t 60 c, ima snagu po clanku od 157 w. Koju povrsinu moze da greje taj radijator duzine 2 m pri srednjoj temperaturi 34 c (polaz 37, a povrat 31) i sobnoj temperaturi od 23 c?

Zato i pitam jer ako sam dobro shvatio, a ispravite me ako gresim, ali radijator Termik Zrenjanin 680/4 (duzina clanka 60mm) na rezimu 90/70/20, tj. delta t 60 c, ima snagu po clanku od 157 w. Koju povrsinu moze da greje taj radijator duzine 2 m pri srednjoj temperaturi 34 c (polaz 37, a povrat 31) i sobnoj temperaturi od 23 c?
Taj radijator od 2m koji pominjete na polazu 37 ne može ukupno da emituje više od 1200 do 1400W. 37 je jako nizak polaz za radijatore, može da prođe kada je napolju temperatura u plusu, ali za ozbiljnije grejanje radijatoru treba bar 45'C.
Koliko m2 taj radijator može da zagreje niko ne zna ako ne znamo koju su toplotni gubici prostorije.

Kod mene su global vox, lipovica i gusani. Kada smo krenuli u priču oko TP savet je bio da nam zamene i svuda stave global vox.. Što i nije mala cifra po radijatoru. Otac je tada rekao ajde uzmemo samo gde treba 100% da se menja i da sačekamo sledecu godinu.
U jednoj smo ubacili global vox, a ostale smo prepakovali sami.

Ušteda 2000e na 10 radijatora.

Ove godine dodali jos po par rebara gde je temp bila slabija za 1-2c.

Svi rade greju bez ikakvih problema, termo glava ili sta već..

Najveći problem je estetika.

Taj radijator od 2m koji pominjete na polazu 37 ne može ukupno da emituje više od 1200 do 1400W. 37 je jako nizak polaz za radijatore, može da prođe kada je napolju temperatura u plusu, ali za ozbiljnije grejanje radijatoru treba bar 45'C.
Koliko m2 taj radijator može da zagreje niko ne zna ako ne znamo koju su toplotni gubici prostorije.
45C je kod mene na -5C spolja, ali imam utisak da bi grejalo bez frke na 24C u objektu i sa 43C.

po proračunu koji smo radili jedno rebro na tempersturi od 45'C emituje 63W.
Pa da , tablica kaze slicno tako.. na delta T 25 da je snaga 59w.. sobna 20c , voda 45c = 60ak watti.. Ima tu nekih malih odstupanja zavisno koliko je radijator podignut od patosa , odaljen od zida itd ali aj recimo da je to ta racunica +- par procenata gore/dole.
Kod mene konkretno problematika je jedna spavaca soba sa parketom ,20 kvadrata , 3 spoljna zida , 8 cm stiropor i 15+ god star pvc prozor. Radijator je cini mi se 23 rebra i to je jedina prostorija gde odgovara kad centralno nafurnjam na 50-60 i vise stepeni.. U svim ostalim prostorijama pri toj temp. vode dobijam efekat majami beach-a...
Plan mi je kroz narednih god-dve u toj prostoriji spustiti plafon gips plocama i staviti 20cm vune. Zameniti stari rasklimani pvc prozor i pojacati spoljnu izolaciju. Patos nebih nista dirao zbog parketa... Onda bi to bila pogodna prostorija za neko nisko temperaturno radijatorsko grejanje . Cak mi pada na pamet i neka ludorija sa zidnim grejanjem jer mi je ta prostorija odma zid do zida sa predsobljem u kojem ce biti onaj razvodni ormaric za podno grejanje pa nebi bilo previse komplikovano proturiti kroz zid polazno i povratno crevo .. Samo oko toga moram jos da se edukujem i prostudiram, na netu bas i nema puno informacija i ponuda za takve vidove grejanja...

Kod Alu radijatora mora da se produži uronska cev inače ništa od obećane snage po rebru. Što radiajtor ima više rebara, to ona dalja rebra slabije greju, pa onda proračun i nije baš tačan.

Imali smo skoro jedan slučaj gde je klijent insistirao na radijatorskom grejanju, ugrađen je VOX Global H600, po proračunu koji smo radili jedno rebro na tempersturi od 45'C emituje 63W.
Kad sam se raspitivao za TP rečeno mi je da m dužni radijatora-panelni čelični na 10m2 prostora i temperatura vode 45C, izolovan prostor i pvc stolarija.
Negde sam imao toliko, negde ne i na kraju sam se odlučio za multisplit klime i više nego duplo jeftinije ulaganje.
Cena jeste imala uticaj ali presudno je bilo što nemam podno grejanje i što TP ne bi imala pravu isplativost na radijatorskom grejanju.
Druga godina kako se grejem, kombinujem ga sa peletom i veoma sam zadovoljan.

Kod Alu radijatora mora da se produži uronska cev inače ništa od obećane snage po rebru. Što radiajtor ima više rebara, to ona dalja rebra slabije greju, pa onda proračun i nije baš tačan.
Da li je to moguce uraditi kod jednocevnog sistema i uronskih ventila? U procesu sam predimenzionisanja sistema pa da znam sta da ocekujem. Svakako sam termanlom kamerom na alu radijatorima video da krajnja rebra kod duzih radijatora slabije greju.

Slabije greju jer je na zalost jednocevni sistem sam od sebe takav.
Od svega moguceg, mislim da ne postoji losiji sistem.

Da li je to moguce uraditi kod jednocevnog sistema i uronskih ventila? U procesu sam predimenzionisanja sistema pa da znam sta da ocekujem. Svakako sam termanlom kamerom na alu radijatorima video da krajnja rebra kod duzih radijatora slabije greju.

Treba naći majstora koji to hoće da uradi. Meni je prepravku radio neki lik iz toplane pre 7 godina. Koštalo je tada lepo.
Žali Bože para, posle toga smo se odselili...

Kad sam se raspitivao za TP rečeno mi je da m dužni radijatora-panelni čelični na 10m2 prostora i temperatura vode 45C, izolovan prostor i pvc stolarija.
Negde sam imao toliko, negde ne i na kraju sam se odlučio za multisplit klime i više nego duplo jeftinije ulaganje.
Cena jeste imala uticaj ali presudno je bilo što nemam podno grejanje i što TP ne bi imala pravu isplativost na radijatorskom grejanju.
Druga godina kako se grejem, kombinujem ga sa peletom i veoma sam zadovoljan.
Znate kako, priče 1m panelnog radijatora na 10m2 ili jedno rebro Al po m2 objekta je smišljeno kako bi instalateri mogli da naprave budžetsku ponudu na licu mesta, bez da ulaze u dublje kalkulacije. Naravno da ne treba to koristiti kao egzaktnu nauku, nažalost mnogi upravo to rade. Svaka kuća, svaki stan, svaki lokal je priča za sebe, treba izračunati, negde je potrebno više, negde manje.

Nazad
Vrh Dno