Da li vam je isti majstor radio ugradnju TP ?Vec probao ..pre neki dan preporucena aplikacija Comfot Home nije radila i sam probao MSmartHome ( midea aplikacija), radi sve
![]()
Da li vam je isti majstor radio ugradnju TP ?Vec probao ..pre neki dan preporucena aplikacija Comfot Home nije radila i sam probao MSmartHome ( midea aplikacija), radi sve
![]()
Da , isti majstor.Da li vam je isti majstor radio ugradnju TP ?
MDV je brend Midee i nije isto što i Midea, jeftiniji je brend, nisu isti materijali.Upravo tako, sve su te iste kineske pumpe ,samo je nalepnica razlicita
Pratim topic, registrovao sam se da se nadovezem na temi ..
Evo slike od moja pumpa koja je namestena pre nedelju dana i pumpa od drugara koja su danas montirali..
skroz istiMoja je Inventor, drugarova je Midea .. i cene su otprilike iste ..
Navedi kvadraturu obe kuce,visina plafona...voda voda sistem moze sa 9kw da greje do 150 kvPozdrav ljudi da li moze savet:
Da li TP moze napraviti sobnu temperaturu 25° da se spoji na vec razveden sistem grejanja radijatori. Ako da koja bi to bila TP? Kakva su iskustva sa bergen TP?
Inace kuca je prizemna, oko kuce je stiropor 8cm, deo kuce je ubacena nova stolarija pvc troslojna stakla tri dihtunga i na tom delu je na tavanu postavljena kamena vuna, drugi dio kuce je obicna pvc stolarija bez izolacije tavana s tim da je tu pored radijatora uradjeno i podno grejanje i cevi su veceg premjera jer je samim tim i bliza kotlovnica ako to ima veze)
Upitanju je jedna kuća grejnog prostora oko 140-145m?Navedi kvadraturu obe kuce,visina plafona...voda voda sistem moze sa 9kw da greje do 150 kv
Pozdrav ljudi da li moze savet:
Da li TP moze napraviti sobnu temperaturu 25° da se spoji na vec razveden sistem grejanja radijatori. Ako da koja bi to bila TP? Kakva su iskustva sa bergen TP?
Inace kuca je prizemna, oko kuce je stiropor 8cm, deo kuce je ubacena nova stolarija pvc troslojna stakla tri dihtunga i na tom delu je na tavanu postavljena kamena vuna, drugi dio kuce je obicna pvc stolarija bez izolacije tavana s tim da je tu pored radijatora uradjeno i podno grejanje i cevi su veceg premjera jer je samim tim i bliza kotlovnica ako to ima veze)
Ukoliko ste nabavili ceo set pomenute toplotne pumpe (spoljasnju i unutrasnju jedinicu), trebalo bi u setu da stigne senzor spoljasnje temperature (mala bela kutijica) kao i sobni korektor temperature. Senzor spoljasnje temperature se postavi na spoljnji zid kuce na severnoj strani. A sobni korektor negde u hodniku kuce i dnevnom boravku. Uz pomoc njih na unutrasnjoj jedinici serviser moze da podesi krivu grejanja na osnovu temperature napolju, temperature u kuci i zeljene temperature. Napajanje cirkulacione pumpe koja se nalazi u sekundarnom krugu se moze povezati direktno na unutrasnju jedinicu. Sve termoglave treba otvoriti do kraja i podesavati temperaturu na sobnom korektoru. Ako podesite fiksnu temperaturu polaza a onda prigusite grejanje sa termoglavama tada vam pumpa radi u visem rezimu bez potrebe i trosi vise energije. Najbolje je setovati krivu grejanja kako treba i na sobnom korektoru korigovati na nize ili na vise po potrebi.Pozdrav,
Imam instaliranu TP vazduh/voda NEFIT ODU 12T EnviLine 16E (16KW).
Grejanje je pre bilo sa etažnim kotlom Centrometal 17KW, radijatorsko (panelni Jugoterm).
Dakle sada imam kombinaciju navedene TP i panelnih radijatora sa termoglavama.
Trenutno regulišem samo T polazne vode.
Hteo bih da povežem sobni kontroler temperature. Vidim da TP ima opciju sobnog regulatora sa CANbus konekcijom koji ja nemam (bar ne original).
Vidim da na tržištu ima kontrolera sa CANbus ali su cifre povelike.
Da li je dovoljno da postavim senzor temperature (PT100 ili termopar) sa on/off termostatom u sobi i time kontrolišem TP.
U svakom slučaju voleo bih da čujem iskustva drugih sa kontrolom T u kući koja se greje TP vazduh/voda sa radijatorima.
Sva automatika koja radi sa CAN BUS ili eBUS radi u intervalu 0 do 24V. I svaki proizvođač izabere koji interval unutar ovog je za njih.Pozdrav don_776,
TP je polovna. Nisu bili senzori T u kompletu, sem senzora polazne vode. Pretpostavljam da tu mogu postaviti i senzore koji nisu originalni (nema razloga da nije tako).
Imam uputstvo na holandskom. Otključao sam skriveni meni i pronašao podešavanje krive grejanja kao i parametar uticaja sobnog termostata na krivu grejanja. Kakvu ulogu bi tu imao on/off termostat, sem da sa signal da je T ispod zahtevane?
Ja imam 2 stvari pod obavezno pred zimu.. Da produžim malo (1,5m) krov na tom delu iznad TP jer jednostavno sneg navejava na tu stranu i pumpa ga uvlači u sebe konstantno.. Radila je i tako ali sto da je maltretiram. Nije to nesto veliki posao pa mogu uz pomoć burazera.
I radijatore da povećam u prizemlju.
Ne isplati se grejati vodu na 70°C toplotnom pumpom. Trebao bi ti polaz od 75°C da bi dobio bojler vode na 70°C. A pumpe obično guraju do 60°C, dakle 55°C u bojleru, ili blizu 60°C. Ostatak bi morao da dogreješ električnim grejačimaNoob pitanje: da li vredi toplotnu pumpu koristiti za sanitarnu vodu i recimo grejanje 300-400 litara vode na 60-70 stepeni, ili se toliko smanjuje COP da je bolje da se koristi obican elektricni bojler.
Imam trenutno Elit Inox Talas od 150L sa izmenjivačem za solar. Za nas četvoro dovoljno. Grejač od 3kW se pali isključivo po jeftinoj strujiZato kupiš bojler od 200 l i tople vode uvek ima na pretek 😁
Imaš li konkretnu preporuku za model bojlera za TP?Zasto vam treba 70'C u bojleru?
Ako je sanitarna voda za kucnu upotrebu, treba uzeti bojler sa povecanim cevnim izmenjivacem, (nikako solarni bojler) podesiti polaz na toplotnoj pumpi za pripremu DHW od 55'C, u bojleru bude 50-51'C sto je i dalje vise od temperature na kojoj se ljudi kupaju. Moja preporuka je ici na polaz od 50, u bojleru bude 46 i taman. 99% domacinstava je zadovoljeno ovim rezimom.
Ovaj model ti je bas za TPImaš li konkretnu preporuku za model bojlera za TP?
Ima li šta od inoxa, sa malo većom površinom (i zapreminom) izmenjivača? Jače TP izvrte malu količinu vode iz izmenjivača očas posla. Kako obezbediti da se pumpa u tom slučaju ne ponaša kao on-off?
Ne zaboravite da je pravilo na 4 kw snage TP ide 1 m2 izmjenjivača. Znači za TP snage 12 kw treba da ima izmjenjivač minimalno 3 kvadrata.Ima li šta od inoxa, sa malo većom površinom (i zapreminom) izmenjivača? Jače TP izvrte malu količinu vode iz izmenjivača očas posla. Kako obezbediti da se pumpa u tom slučaju ne ponaša kao on-off?
Postoje i veće zapremine, za jedan restoran smo projektovali ako se dobro secam 2 ovakva bojlera od 1000 koje zagreva toplotna pumpa.Ima li šta od inoxa, sa malo većom površinom (i zapreminom) izmenjivača? Jače TP izvrte malu količinu vode iz izmenjivača očas posla. Kako obezbediti da se pumpa u tom slučaju ne ponaša kao on-off?
Moze i tako da se kaze, mada je preciznije uradi proracun, tj vreme zagrevanja rezervoara na zeljenom rezimu.Ne zaboravite da je pravilo na 4 kw snage TP ide 1 m2 izmjenjivača. Znači za TP snage 12 kw treba da ima izmjenjivač minimalno 3 kvadrata.
Svaka TP ima opseg u kome radi, npr od 5 do 15kW.Jel postoji neko setovanje predimenzionirane TP koje bi sprečilo ili bar umanjilo njen rad u on/off rezimu, nevezano za priču o grejanju sanitarne vode
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari