Šta je novo?

Toplotna pumpa

@Sg kamikaza, to sto tvrdis da sa radijatorima imas grejanje objekta na nekih pretpostavljenih 22-23C sa manje od 40C vode u njima moze da vazi samo u slucaju ako imas neku mega-izolaciju ili gomilu dodatnih rebara u objektu
Sve sto tvrdim, sam i ovde obrazložio zasto je tako, treba samo procitati.
tvoje tvrdnje mogu dovesti nekog u zabludu da je TP+radijatori prava stvar
Moje tvrdnje mogu nekog navesti samo u dalju diskusiju da se nekome da savet da je TP sistem za njega ili nije, kao sto sam unazad i radio jer sam se uvek doticao tih "varijabli" koje su bitne.
Tvrdnje kao "radijatori ne mogu da TP" zasnovane na umisljenom znanju stečenom na internetu a ne znanju stecenom u praksi, su dovodjenje u zabludu(da ne upotrebom neku tezu rec). Na izjave tog tipa uvek reagujem.
Moj savet ljudima je obavezni proracun toplotnih gubitaka i koju bi temperaturu vode u sistemu morali imati da bi ih radijatori kompenzovali. Ako je to previsoka temperatura TP gubi smisao i razmatraju se druge opcije tipa dodatne povrsine ili ugradnje izolacije. I to je to.
I moj je put savetovanja isti takav.

Ja sam mislio da smo to davno apsolvirali. TP idealna za podno grijanje ali može i na radijatorsko grijanje, uz poštivanje ovih parametara koje ste obadvojica naveli. Uvećanje radijatora za 30% u svakoj prostoriji i naravno izolacija.

Dok sam se grejao na el. kotao, situacija je kod mene bila sledeća. Grejna površina 60 mkv. Broj rebara 60 Vox 600 i dva sušača. Izolacija 8 cm stiropor. Stolarija bugarski profilink sa standardnim staklima i velikim staklenim površinama. VPR, trostrano orijentisan stan.
Prelazni period, temperatura u kotlu 30 C. Najhladniji period (konstantni minusi) 50 C. Spavaće sobe su grejane na 20 C, a dnevna na 24 C.

Kada bih imao niskoemisiona stakla, situacija bi bila još bolja
Super super dobar si 😀

Tvrdnje kao "radijatori ne mogu da TP" zasnovane na umisljenom znanju stečenom na internetu a ne znanju stecenom u praksi, su dovodjenje u zabludu(da ne upotrebom neku tezu rec). Na izjave tog tipa uvek reagujem.
Da si pazljivije citao video bi da ja nisam rekao da radijatori ne mogu na TP vec da to nije optimalno resenje. Ako covek nema uslova da pravi TP+podno sto jeste optimum, onda bi trebalo da mu se kaze sta moze da ocekuje i koji su preduslovi da to lici na nesto, a da li ce usvojiti samo tvoje ili moje misljenje ili neko trece sa interneta - to je njegova odluka i njegove pare na kraju krajeva

Ja citam pazljivo, u uporedo pratim pisanje u drugim temama, gde ima ko je rekao da "ne moze na tp" ali to nisi bio ti, a on pored te tvrdnje se ne javlja da istu obrazloži.
Ti si naveo da su radijatori namenjeni visokotemperaturnom grejanju, sto nije tačno, i primerom kod sebe sam objasnio zasto nije tako, a kasnije i maxy.
Ako te je to navelo da moje pisanje obesmislis i pokusas da ispadne da ja nesto preuvelicavam,***.
Preporuke za kupovinu ostavljam nekome drugom, ja se mogu baviti iskustvom sa korisnicke i jednim delom majstorske strane.

Ja citam pazljivo, u uporedo pratim pisanje u drugim temama, gde ima ko je rekao da "ne moze na tp" ali to nisi bio ti, a on pored te tvrdnje se ne javlja da istu obrazloži.
Ti si naveo da su radijatori namenjeni visokotemperaturnom grejanju, sto nije tačno, i primerom kod sebe sam objasnio zasto nije tako, a kasnije i maxy.
Ako te je to navelo da moje pisanje obesmislis i pokusas da ispadne da ja nesto preuvelicavam,***.
Preporuke za kupovinu ostavljam nekome drugom, ja se mogu baviti iskustvom sa korisnicke i jednim delom majstorske strane.
Drugari tu smo da se posavetujemo i pomognemo jedni drugima...

Ok, da ne razvlacimo vise pricu - vecina ljudi koji se greju preko radijatora koji su vezani na napoj iz toplana ili el.kotlova imaju visoku polaznu temperaturu jer je tako inicijalno projektovano. Iz tog razloga sam rekao da je to najcesca namena. Ako ih dogradis 30-40% mozes da ides na nizu napojnu temperaturu i u tom slucaju mozes da kazes da odgovaraju niskotemperaturnom grejanju pod uslovom iste ambijentalne T. Ako zahladni ides na 50C kao sto je Maxy pomenuo i opet se vracas na visokotemperaturnu namenu radijatora
Zaista nisam imao nameru da obesmislim tvoje pisanje vec sam izneo ono sto mislim. Ako si ti zadovoljan sa grejanjem od 30C u radijatorima pri nekom visednevnom minusu, super. (y)

Zaista nisam imao nameru da obesmislim tvoje pisanje vec sam izneo ono sto mislim. Ako si ti zadovoljan sa grejanjem od 30C u radijatorima pri nekom visednevnom minusu, super. (y)
Izvrces opet, ali nećemo vise. Dovoljno sam puta napisao neke stvari, da postajem sebi dosadan.
Koga zanima, neka prelista temu.

Februar, TP potrosila 352kW, ili oko 3650RSD. Kada je bio onaj debeli mraz na pocetku 24h se grejalo na 24C, ostale dane do 22h 24C, nocu 22C. Greje se 80m2.

Kome je dosadno moze da progugla malo na netu i pronadje tablicu za VOX radijatore gde tacno moze da se izracuna pri odredjenoj temp. vode koliko ce jedno rebro tog radijatora da isporuci toplote. I za ostale alu radijatore istih dimenzija vazi manje-vise ista tabela , razlike izmedju proizvodjaca su zaista minimalne (barem sto se tice odavanja toplote).
Standardan radijator od 60cm pri sobnoj temperaturi od 22c i prosecnoj temperaturi vode od 42c (ulaz 45 izlaz 40c) odaje 44w toplotne energije po rebru.
Primer kod mene u spavacoj sobi od 20 kvadrata imam stari alu radijator 160x65cm i 10m 3/4 cola cevi do tog radijatora.. To mu dodje odprilike ekvivaletno 20 rebara vox radijatora x 44w = 880 w toplotne energije plus jos cevi greju isto malo.. Opusteno sa 45c polazne vode mogu dobiti 1 kw toplote sto je verujem dosta za veci deo zime a za prelazni period verujem da je tacno ovo sto @Sg kamikaza kaze 35-40c u radijatorima sasvim dosta... Ko uopste nema radijatore a u planu mu je da radi radijatorsko grejanje moze da razmisli i o panelnim radijatorima.. Npr. tip 33 panelnih radijatora su jeftiniji i odaju vise toplote od alu radijatora ali su po mom ukusu malo ruzni/glomazni...

Poslednja izmena:
Februar, TP potrosila 352kW, ili oko 3650RSD. Kada je bio onaj debeli mraz na pocetku 24h se grejalo na 24C, ostale dane do 22h 24C, nocu 22C. Greje se 80m2.
Ako se ne varam ti imas postavku TP prema krivi spoljasne temperature, ako si mozda ispratio kolika ti je pri tome prosecna T vode da odrzava tih 24C u objektu. Imas podno, FC ili radijatore i koliki je bio COP u februaru?
Imamo istu povrsinu objekta pa me bas interesuje da uporedim, mada je kod mene 3.5m visina pa mi je potrosnja veca nego kod tebe

Imam radijatore. Temperaturu kontrolisem po krivi spoljne i sobnom termostatu. Kriva je namestena 30C na 12C spoljnje do 45C na -5C. Nemam migucnost da izvucem tacan podatak za prosek temperature vode ali rekao da je mozda 37-38C.

A kolika je isporucena kolicina kw u februaru, pretpostavljam da imas standardnu visinu i izolaciju objekta

A kolika je isporucena kolicina kw u februaru, pretpostavljam da imas standardnu visinu i izolaciju objekta
Za Februar je pumpa predala 1080kW toplotne energije. Malo iznad tri je i seasonal COP. Stan je na jugo-zapadnoj strani, dva spoljna zida. Moze se reci da je standardno izolovan, zgrada iz 1988-1990. 265cm visine. Unutrasnja izolacija vuna 5cm, kvalitetna troslojna Schuco stolarija. Posto je zadnji sprat, iznad na tavanu je 20cm vune poslozeno. Tavanski prostor je oko 2m visine kroz kojih idu cevi centralnog grejanja, tako da je fakticki i on donekle grejan, kapiram da se ispod 10C ne spusta zimi. Stanovi okolo i odozdo se greju sistemom centralnog grejanja, sa kojeg sam se bogu hvala skinuo, ali je sam kvalitet grejanja bio vrlo ok. Sve u svemu stan jeste standardno izolovan, ali ovo gore napisano kapiram da dosta pomaze dobrom ucinku.

Kome je dosadno moze da progugla malo na netu i pronadje tablicu za VOX radijatore gde tacno moze da se izracuna pri odredjenoj temp. vode koliko ce jedno rebro tog radijatora da isporuci toplote. I za ostale alu radijatore istih dimenzija vazi manje-vise ista tabela , razlike izmedju proizvodjaca su zaista minimalne (barem sto se tice odavanja toplote).
Standardan radijator od 60cm pri sobnoj temperaturi od 22c i prosecnoj temperaturi vode od 42c (ulaz 45 izlaz 40c) odaje 44w toplotne energije po rebru.
Primer kod mene u spavacoj sobi od 20 kvadrata imam stari alu radijator 160x65cm i 10m 3/4 cola cevi do tog radijatora.. To mu dodje odprilike ekvivaletno 20 rebara vox radijatora x 44w = 880 w toplotne energije plus jos cevi greju isto malo.. Opusteno sa 45c polazne vode mogu dobiti 1 kw toplote sto je verujem dosta za veci deo zime a za prelazni period verujem da je tacno ovo sto @Sg kamikaza kaze 35-40c u radijatorima sasvim dosta... Ko uopste nema radijatore a u planu mu je da radi radijatorsko grejanje moze da razmisli i o panelnim radijatorima.. Npr. tip 33 panelnih radijatora su jeftiniji i odaju vise toplote od alu radijatora ali su po mom ukusu malo ruzni/glomazni...

Ne može da se izračuna precizno koliko će radijator po rebru dati, jer se ne radi o prostom zbiru rebara. Problem je u tome što sa povećanjem broja rebara, što je rebro udaljenije, to je manja količina energije koju predaje prostoru. U tom slučaju mora da se produži uronska cev, a sa tim retko koji majstor hoće da se bavi.

Za Februar je pumpa predala 1080kW toplotne energije. Malo iznad tri je i seasonal COP. Stan je na jugo-zapadnoj strani, dva spoljna zida. Moze se reci da je standardno izolovan, zgrada iz 1988-1990. 265cm visine. Unutrasnja izolacija vuna 5cm, kvalitetna troslojna Schuco stolarija. Posto je zadnji sprat, iznad na tavanu je 20cm vune poslozeno. Tavanski prostor je oko 2m visine kroz kojih idu cevi centralnog grejanja, tako da je fakticki i on donekle grejan, kapiram da se ispod 10C ne spusta zimi. Stanovi okolo i odozdo se greju sistemom centralnog grejanja, sa kojeg sam se bogu hvala skinuo, ali je sam kvalitet grejanja bio vrlo ok. Sve u svemu stan jeste standardno izolovan, ali ovo gore napisano kapiram da dosta pomaze dobrom ucinku.
Da, izolacija je najbitnija u celoj prici kao i ususkanost stana i kvalitet stolarije. Kod mene su gubici veci za isti period i COP, da sam na elektricnom kotlu zimi bi bilo veselo u finansijskom smislu

Svaka cast lepo objasnjeno,i moja soba je 20 m2,stavio sam troslojne prozore skoro i stavljam 12 cm fasadu i na tavan 20 cm vune pa cemu videti sta ce ispasti...

Da, izolacija je najbitnija u celoj prici kao i ususkanost stana i kvalitet stolarije. Kod mene su gubici veci za isti period i COP, da sam na elektricnom kotlu zimi bi bilo veselo u finansijskom smislu

Kod samostojećeg objekta je najvažnija izolacija, kod zgrada je najvažnije koliko stanovi okolo griju. Kumovima za stan od 90 kvadrata, grijanje konvektorima, samo januar bude 60 eura sva struja, ostalo znatno niže...

Kuma izgleda voli da kuva, a verujem da je u stanu tropski raj u kome pingvini žickaju pare za čaj...

Da ne odem često i da nisam vidio svojim očima račune, pa bih i rekao da izmišljaju. Još zgrada s kraja sedamdesetih, doduše imaju pvc (ne baš neku) stolariju. Naprosto, kom.
Vertikala od centralnog prolazi kroz stan.
U stanu je meni prevruće jer je zimogrožljiva, ispod 23 nikada nije, vrte oko 24 uglavnom, a kad par dana ne budu kući, 20 stepeni u stanu...

Nisam ni mislio da izmišljaju... Ali životne navike, broj članova domaćinstva... bitno utiču na potrošnju. Mi ni leti ne možemo ispod 4000

Kuma izgleda voli da kuva, a verujem da je u stanu tropski raj u kome pingvini žickaju pare za čaj...
Stan je cudo za grijat. Dosta mitova o maloj potrosnji konvektora/norveskih radijatora dolazi od ljudi koji su ustvari dogrijavali u stanu sa njima.
Ev ja bio nedavno na godisnjem preko 2 sedmice. Zavrnuo grijanje u stanu(tj stavio na podiok 6 c, sprjecavanje smrzavanja) i mali prozor u kupatilu na kip.
Dosao nakon 2+ sedmice negrijanja u stanu 19 stepeni.
*** dobra stolarija, sa svih strana me griju, 10 cm izolacije na ono malo vanjskog zida sto imam.
Kuca u Bosni druga prica skroz.

Stan je cudo za grijat. Dosta mitova o maloj potrosnji konvektora/norveskih radijatora dolazi od ljudi koji su ustvari dogrijavali u stanu sa njima.
Ev ja bio nedavno na godisnjem preko 2 sedmice. Zavrnuo grijanje u stanu(tj stavio na podiok 6 c, sprjecavanje smrzavanja) i mali prozor u kupatilu na kip.
Dosao nakon 2+ sedmice negrijanja u stanu 19 stepeni.
*** dobra stolarija, sa svih strana me griju, 10 cm izolacije na ono malo vanjskog zida sto imam.
Kuca u Bosni druga prica skroz.
Zato moj stric nece da predje u kucu od 200m2 😂😂😂 zivi u stanu od 60m2,ja ga pitam sto bre ne predjes u kucu kad si je sredio,kaze on neka neka 😂😂😂 sad znam zasto 😂😂😂

Zato moj stric nece da predje u kucu od 200m2 😂😂😂 zivi u stanu od 60m2,ja ga pitam sto bre ne predjes u kucu kad si je sredio,kaze on neka neka 😂😂😂 sad znam zasto 😂😂😂
Doslovce ako ima malo veći TV plazma tehnologije može se grijati na njega, a radnu sobu laptopom :) Kuhinju pokriva frižiderski kompresor :ROFLMAO:

Znam ih prilično koji žive u kućama, a koji su nasjeli na priču baš iz razloga što su ih čuli od ljudi koji su u stanovima (a koji se mogu grijati "na dvije sijalice"), te zbog marketinga i lažnih tvrdnji o superštedljivim "norveškim" radijatorima, konvekciji toplote koja je daleko superiornija od radijacije radijatora (što je prilično netačno, jer gusani radijator ima ogromnu termalnu masu i dugu retenciju i otpuštanje toplote, spram konvektora koji se ohladi čim se ugasi).

Naravno ništa im nisi mogao objasniti, kazalo im se samo kad su prvi računi pa se uhvatili za glavu koliko to troši, plus promašena investicija gdje su svaki konvektor plaćali 100+ eura...

Poslednja izmena:
Kad smo kod poziva sa sufinansiranje, obavezno detaljno pročitati način bodovanja prijava i napisati prijavu tako da dobijete što više bodova. Npr, prijavite na suprugu/majku, jer često dodatne bodove dobijaš ako je korisnik ženska osoba/nezaposlena/nacionalna manjina.
Takođe, često je slučaj da od 100 maksimalnih bodova, čak do 30 nosi iznos koji vi sami ulažete u projekat.
Što manji dio učešća dajete, manje bodova dobijate, npr, ako napišete da je vaše učešće 20% u finansiranju (a 80% daje min./grad/drugi donator), dobijate samo 1 bod. Ako je vaše učešće 50%, dobijate 30 bodova, i tu je jasno ko će prije dobiti više bodova a samim tim i sredstva.
Ne treba biti alav i gledati da što manje platiš, jer onda kao onaj pas iz basne, ostaneš bez ičeg.

Sve si ti to lijepo napisao ali mi iskustvo govori da moraš biti ipak uvezan malo u šemu, mislim da znaš o čemu pišem, to su glavni bodovi i donose najviše.

Kad smo kod poziva sa sufinansiranje, obavezno detaljno pročitati način bodovanja prijava i napisati prijavu tako da dobijete što više bodova. Npr, prijavite na suprugu/majku, jer često dodatne bodove dobijaš ako je korisnik ženska osoba/nezaposlena/nacionalna manjina.
Takođe, često je slučaj da od 100 maksimalnih bodova, čak do 30 nosi iznos koji vi sami ulažete u projekat.
Što manji dio učešća dajete, manje bodova dobijate, npr, ako napišete da je vaše učešće 20% u finansiranju (a 80% daje min./grad/drugi donator), dobijate samo 1 bod. Ako je vaše učešće 50%, dobijate 30 bodova, i tu je jasno ko će prije dobiti više bodova a samim tim i sredstva.
Ne treba biti alav i gledati da što manje platiš, jer onda kao onaj pas iz basne, ostaneš bez ičeg.
Aha e hvala vam puno,ovo je jako dobro sto ste napisali,ima dosta ljudi koji bi pisali subvencije a nisu upoznati bas kao i ja.hvala jos jednom

Pezo, tu nažalost uvijek ima dobar komad istine kod nas, ali ako znaš da imaš dobar projekat (sam ga izboduješ i vidiš gdje si sa bodovima otprilike ili prilično precizno), a odbiju te, itekako imaš osnov da se žališ i da dobiješ sredstva.
Naravno, svu dokumentaciju pažljivo spremiš i paziš na napisano - ako piše da neki dokument ne smije biti stariji od 6 mjeseci, dostaviš im star 3 godine i pucaš sebi u koljeno.

Uz svaki poziv ide i pravilnik o bodovanju, i uz svaki dokument stoji decidno šta i kako, samo što treba baš pažljivo sve sagledati i pripremiti na vrijeme.

Nazad
Vrh Dno