Šta je novo?

Toplotna pumpa

A evo situacije u BiH:

Izvoz električne energije iz BiH tokom prošle godine vredan je 830 milona KM, što je 66,9% više nego 2020. godine. Istovremeno u BiH je uvezena struja u vrednosti od 218,7 miliona KM.

U medjuvremenu pored suficita od 600 miliona politicki gmazovi pokusavaju privredi povecati cijenu za 100 posto a domacinstvima vjerovatno za 20 tak. Gladnome nikad dosta
 
@djalf izjave "Pratim ja to dosta" i "Ne znam sto bi nama struja poskupljivala" nikako ne idu zajedno.
Ako išta znaš tada ti je poznato da je elektroenergetski sektor u predinfarktnom stanju i maksimum kojem se realno možemo nadati je da ne dođe do restrikcija poput devedesetih.
 
Tu se slazemo, najgore je sto se ugalj zaliva mazutom i naftom da bi dobio potrebnu kaloriju a elektroliticki filteri ne preciscavaju cestice iz mazuta i nafte pa nas truju samo tako, otud i toliko zagadjenje.
Nego odosmo skroz u off, pobice nas ko zeceve ovde 😁
Dajte neko iskustvo sa TP kako je sad na ovim minusima.
 
Jel ima neko iskustva sa toplotnim pumpama vazduh-voda LG thermo v r32? Planiram sledeće zime da batalim kotao na drva, i povežem na postojeći sistem radijatora vazduh-voda toplotnu pumpu? Deluje mi da ta LG ima najbolju cenu u odnosu na druge brendove tipa Daikin, Panasonic, Bosch itd...
 
Jarane ima najbolju cijenu ali ja bih bježao od toga da mi ga daju džabe. Raspitaj se malo i pročitaj pa će ti se samo reći. Ja je ne posjedujem ali nisam nešto čuo o njoj pohvalno.
To ti je isto kao i Centrometal dizalice topline. Kad su oni pravilo to nikad. Znamo da prave kotlove na čvrsto gorivo i kotlove za pelet. Sad i oni kao to rade. Nalijepi naljepnicu a unutra šta dobiješ.
 
Pa sta onda uzeti, koji brend? Ja gledam modele koje mogu da uzmem uz subvenciju, a ove LG se u to uklapaju. Gas nije opcija, to mi je bila glavna opcija, ali više ne mogu da čekam da se gospoda iz vlasti dogovore kada će da puste gas u mom naselju. Izbegao bih toplotne pumpe voda-voda zbog bušenja bunara, i prljanja izmenjivaca. Pelet takodje jer su peći skupe i opet se zahteva neki manuelni rad sa moje strane. Mislio sam da postojeći sistem koristim samo u extra hladnim danima, kada je -5 I niže tokom dana, a iznad te temperature da mi radi toplotna pumpa vazduh-voda i u noću kada je jeftinija struja.
 
Jel ima neko iskustva sa toplotnim pumpama vazduh-voda LG thermo v r32? Planiram sledeće zime da batalim kotao na drva, i povežem na postojeći sistem radijatora vazduh-voda toplotnu pumpu? Deluje mi da ta LG ima najbolju cenu u odnosu na druge brendove tipa Daikin, Panasonic, Bosch itd...
Po onome što sam čuo, sasvim su solidne.
 
Ima ovdje mjerodavnih od mene. Javiće se akobogda. I ja sam se dvoumio i pita ovdje. Ali moja dilema je bila samo između Japanaca. Dakle, Mitshubishi Zubadan, Toshiba Estia, Fujitsu i Daikin. Za Daikin znam da je alterma imala problema oko softvera, tako su bar komšije pisale na forumu. E sad ti ideš zbog subvencija tako da si ograničen. Ako možeš najbolje od ove četiri gore navedene, pa ti vidi. Nećeš se pokajati.
 
Po recima moje profesorke zubadan je klasa a i od jos jednog projektanta sam cuo isto, ali oboje su rekli za lg da je okej skroz, druga stvar ne znam sto bi povezivao na postojece radijatore, tp i radijatori po meni ne, tp i podno grejanje da, a mozes i fan coile da stavis i odma si resio i hladjenje jelte. Svakako uskoro ce kraj grejne sezone, sacekaj mozda ti i prodje gas kroz ulicu, to ti je svakako dosta jeftinija opcija, ne treba ti nikakva prepravka sistema.
 
Ne bih stavljao fancoil-ove zbog toga što u narednih par godina planiram da renoviram kuću i uradim svuda podno grejanje koje bih nastavio da koristim sa toplotnom pumpom. Gas je prosao pre dve godine kroz ulicu ali nikako da ga puste kroz naselje, a ja ne mogu vise da čekam da se oni smisle.
 
Ne bih stavljao fancoil-ove zbog toga što u narednih par godina planiram da renoviram kuću i uradim svuda podno grejanje koje bih nastavio da koristim sa toplotnom pumpom. Gas je prosao pre dve godine kroz ulicu ali nikako da ga puste kroz naselje, a ja ne mogu vise da čekam da se oni smisle.
Samo radijatore ne , ako radis onda podno i zidno bi bilo idealno,
 
120 km2 u prizemlju, s tim što je kuća na sprat, ali sprat ne grejem, u planu je jednog dana. Sad ne znam jel pametnije odmah uzeti jaču pumpu za celu kvadraturu, ili uzeti snagu dovoljnu samo za prizemlje.
 
Jel moze neko da objasni zasto ne to u kombinaciji sa radijatorima?
Jel to iz iskustva ili samo na osnovu nekih reklamnih prica?
Ja evo petu godinu koristim tp+radijatori, i ne bih rekao da to ne moze, dodatno sto licno poznajem jos skoro desetak ljudi koji to isto koriste, i ne znam da ima problema.
@SretenBG ako mozes samo navedi koja je temperatura polaza u sadašnjem sistemu, to je mozda i vaznije od odabira proizvodjaca.
 
Pa s obzirom da lozim drva, u sistemu je polaz 55-60 stepeni zbog pravilnog sagorevanja drva. Nemam termo glave već, obične ventile, i u svim sobama su skoro zatvoreni, i dovoljno je da u kući bude 24-25 stepeni, čak i kad su ove niže temperature napolju. Kuća je građena sa giter blokom, 10cm mineralne vune, pa cigla i malter. Prozori su Rehau pvc sa argonom. Verujem da i sa temperaturom od 35-40 stepeni u sistemu mogu sve komotno da grejem. Imam ukupno 86 rebara na radijatorima za 110 kvadrata u prostorijama, i 10 kvadrata kupatila sa sušačima umesto radijatora.
 
Kamikaza reci jaranu šta piješ da te počastim s merakom, zaslužio si.
Samo iz noksira ne pijem, ostalo uglavnom moze 😁

@SretenBG velika je razlika i rizik izmedju "verujem" i "znam", a to posle znaci psovanje i nerviranje.
Po meni, fali ti barem jos 30ak rebara da bi bio siguran u to sto zelis.
Navedi mi jos samo u kWh koliko trenutno trosis struje mesecno, i da li je ploca/pod na spratu izolovan?
 
Podovi u prizemlju nisu, i to mi bas ide na živce, pogotovo u sobama gde su pločice. Osećam kako hladnoća izbija iz njih. Ploča na spratu je izolovana stirodurom 3cm debljine. Trošim oko 550-600kw/h struje mesečno.
 
Dokle god je sprat ne useljen, to ti je slaba tačka u izolaciji objekta i gubicima.
Potvrdjujem svoju tvrdnju o dodavanju broja rebara da bi mogao poceti razmišljati o koriscenju tp kod sebe.
Ja imam 10-15cm izolacije na ploci, 8cm zidovi spolja, i spoljni zidovi iznutra 5cm. Grejem 130 mkv sa tp voda/voda(on/off) i od 10.10.2021. do danas sam potrošio 1040 kWh skupe i 430 kWh jeftine struje. Temperatura vode u radijatorima ove i prošle godine nije presla vise od 39°.
 
Sprat se verovatno neće još dugo koristiti za stanovanje jer su deca još uvek mala, tako da to ne može da se izmeni. Nisam onda pametan šta raditi. Sad pričam sa drugarom, on savetuje da do renoviranja ne diram ništa, i da kupim dve dobre klime za periode kada je temperatura u plusu, a drva za minus i kao backup klimama. Nisam siguran da li klime mogu ravnomerno greju kuću, pa nisam na tu temu ni razmišljao.
 
U svakom slučaju to je malo rebara, treba tu dodati još kao što je rečeno.
 
Drugarski bih te savetovao, bolje nista nego na silu nesto bar sto se tp tice.
Za klime, uglavnom moze da zagreva ravnomerno, naravno ako se sve uradi i odabere kako treba.
 
Evo sad sam proverio još jednom, iz nekog razloga sam mislio da imam 86 rebara, a ustvari ih imam tačno 100. Razmislicu još šta je najbolja varijanta. Ne bežim ni od klima, samo nikada nisam razmišljao u tom pravcu.
 
Aluminiumski 600mm. Po ovome ispada da na 40 stepeni u sistemu, mogu imati 11kw za grejanje.
Screenshot_20220130-205415_Drive.jpg
 
Poslednja izmena:
Onda bi mogao lako izvrsiti dodavanje rebara.
Da li taj deo sprata koristite? Da li bi hteo nekako dodatno izolovati pod na spratu, makar i nekim privremenim polaganjem mineralne vune ili stiropora gore?
Ja sam recimo pravi test grejanja na tp imao bas prve godine, kad je mislim dobar deo februara temperatura bila od -10 pa do -20. To mi je tad pokazalo da li sam se zjbao sa odlukom.
 
Sprat ima na podu 3cm stirodur i laminat svuda. Krov i tavan su izolovani sa 15cm vune. Misliš da je potrebno još nešto dodati na podove?
 
3cm stirodura nije nista, a dobro je sto je barem krov izolovan.. Mislim da je to prevelika kubikaza ne grejanog prostora gore, koja ce dosta toplote da odvuče tamo.
To sad ne mozes da primetis, jer realno u radijatore guras dosta vecu temperaturu nego sto ti treba. Da imaš mogućnost da fiksiras polaz ka radijatorima nekoliko dana barem na neku temperaturu od recimo 36-38° mislim da bi mogao da primetis to sto ti govorim.
 
Nazad
Vrh Dno