Šta je novo?

Toplotna pumpa

Toplotna pumpa pravi manje vise istu kolicinu tople/hladne vode dok zahtev za istima ce biti razlicit.
Potreban je sistem koji ce masini obezbediti da je kolicina energije ista sa obe strane.
Visak toplote moze da se baci u atmosferu ili preda vodi/zemlji dok manjak mora da se uzme od vode koja je najcesce bunarska.
Upotreba tople i hladne vode je svakodnevno u industriji ali se koristi i u hotelima kancelarijama itd uglavnom preko cetvorocevnih fan coil uredjaja koji mogu da greju ili da hlade u svakom trenutku jer imaju na raspolaganju i hladnu i toplu vodu.
Novije postoje i vazduh-voda masine koje dosta efikasno mogu istovremeno da obezbede i toplu i hladnu vodu.

Da, naginjem ka vazduh voda TP.
Ako dobro znam,shvatam voda voda "trosi" u proseku 2 m3 na sat. Tu treba i ozbiljan bunar koji tu vodu proguta, posle TP. Ostale opcije ne zelim da komentarisem.Iskoriscenost takozvani COP je sada vec blizu za voda voda ili vazduh voda TP.
Vaillant cini mi se da ima opciju sta zelis na drugom kraju, manji izmenjivac toplote za vodu ili veliki za vazduh.
Koliku prostoriju preporucujete za ovu masinsku opremu ? Plan mi je cca 4x2 tj 8m2, planiram rezervora i za potrosnu toplu vodu i pufer za grejanje/hladjenje.

2×2 ti je dosta ali ne smeta i vise.
Koliko para je taj Vaillant i ko ga pravi?

Nedavno mi je jedan poznanik rekao, SAMO KINESKO !!! Ako pise na pumpi nesto drugo onda je falsifikat :)
Rukovodim se ovom recenicom.
Ne znam ko ga pravi zaista, cenu mogu da izgooglam po trulom zapadu ,ali je opet pitanje sta ide tamo kao paket uz TP a sta ovde, tj neupredivo je cesto.

Toshiba Estia
Made in Japan
Cena adekvatna ali kvarova nema.

Voda je izrazito loseg kvaliteta puna kamenca. Stim sto iskoriscavas bunar podzemne vode koje ce se oporezivati u buducnosti i to skorijoj.

Sve do 20 m visine je tvoje i do 15 cm u zemlju,tako da to za vazduh nije daleko.

Ne znam sto bi nama struja poskupljivala kada je dobijamo iz uglja (bilo 75%) ostalo hidrocentrale i vetro parkovi i solari. Moze da ode gore jedino zbog nafte koja pokrece masine na kopovima mada to ne moze toliko da utice.
Mašine na kopovima,glodari,odlagači i tračni transporteri rade na struju tako da cena struje je veoma malo zavisna od potrošene nafte,bar u otkrivki i proizvodnji uglja.Radim na površinskom kopu pa govorim iz iskustva.

Znaci podrum koji je dva metra u zemlji nije moj, sto onda placam porez na njega?

Pitanje za Zoxora. Imate li informacije o novoj Toshiba estia koja je trebala izaći još prošle godine, bar mi je tako rekao ovlašteni diler za Toshibu.

Planiram da zamenim Etazno grejanje 3x6kW u stanu od 89m2 sa TP.
Generalno nisam zadovoljan Etaznim iz vise razloga a najbitniji je naravno cena grejanja. U stanu je toplo ali nista preterano (22-23c namesten termostat a jedna od soba je osetno hladnija) a racuni za struju su visoki (oko 30k kada je napolju minus ili oko 0c) pri cemu u 99% slucajeva koristim samo 1 grejac od 6kW jer nisam siguran da smem da pogledam na racun za struju ako ukljucim 2 :)

Posto se nalazim na 4. spratu zgrade (koja nema centralno) nemam veliki izbor, sve se svodi na struju, samo je pitanje etazno, tp ili klime.
Nisam probao da se grejem na klime jer imam samo jednu i ona je stavljena pre svega zbog hladjenja leti. Mozda bi kombinacija 2 klime mogla da greje valjano ali opet, pokusavam da napravim neki balans, da mi bude "umereno toplo" a da ne placam racun za struju 30k :)

Da li neko od vas ko koristi TP moze da preporuci neki od modela (i koji) i da li ste pre TP pokusavali grejanje na klime, i ako da, koliko je isplativije bilo na TP?

89 kvm zahteva tri solidne klime uz napomenu da stolarija i izolacija u najgorem slučaju moraju biti prosečni.

Planiram da zamenim Etazno grejanje 3x6kW u stanu od 89m2 sa TP.
Generalno nisam zadovoljan Etaznim iz vise razloga a najbitniji je naravno cena grejanja. U stanu je toplo ali nista preterano (22-23c namesten termostat a jedna od soba je osetno hladnija) a racuni za struju su visoki (oko 30k kada je napolju minus ili oko 0c) pri cemu u 99% slucajeva koristim samo 1 grejac od 6kW jer nisam siguran da smem da pogledam na racun za struju ako ukljucim 2 :)

Posto se nalazim na 4. spratu zgrade (koja nema centralno) nemam veliki izbor, sve se svodi na struju, samo je pitanje etazno, tp ili klime.
Nisam probao da se grejem na klime jer imam samo jednu i ona je stavljena pre svega zbog hladjenja leti. Mozda bi kombinacija 2 klime mogla da greje valjano ali opet, pokusavam da napravim neki balans, da mi bude "umereno toplo" a da ne placam racun za struju 30k :)

Da li neko od vas ko koristi TP moze da preporuci neki od modela (i koji) i da li ste pre TP pokusavali grejanje na klime, i ako da, koliko je isplativije bilo na TP?
Manje klime trose. Veca je komocija sa toplotnom pumpom. Sa TP zrak voda dobivas rijeseno i grijanje vode. S tim da za tp treba optimizirati grijaca tijela jer su najefikasnije pri niskotemperaturnom nacinu rada.
Ako imas radijatore klasicne racunaj da ces morati ih povecati ili uzeti niskotemperaturne namjenske. Ako je podno onda je ok. Ovo ti iz prve ruke govorim, poredim potroanju toplotne pumpe kod mojih i klime kod mene. Ubrzo slijedi i kod mene optimizacija tj povecanje radijatora.
Sto se tice predloga za T.p pogledaj Mitsubishi Zubadan ako se mozes pruzit.

89 kvm zahteva tri solidne klime uz napomenu da stolarija i izolacija u najgorem slučaju moraju biti prosečni.
Prosle godine je ceo stan renoviran kompletno i zamenjeno je bukvalno sve sem parketa.
Manje klime trose. Veca je komocija sa toplotnom pumpom. Sa TP zrak voda dobivas rijeseno i grijanje vode. S tim da za tp treba optimizirati grijaca tijela jer su najefikasnije pri niskotemperaturnom nacinu rada.
Ako imas radijatore klasicne racunaj da ces morati ih povecati ili uzeti niskotemperaturne namjenske. Ako je podno onda je ok. Ovo ti iz prve ruke govorim, poredim potroanju toplotne pumpe kod mojih i klime kod mene. Ubrzo slijedi i kod mene optimizacija tj povecanje radijatora.
Sto se tice predloga za T.p pogledaj Mitsubishi Zubadan ako se mozes pruzit.
Ne razumem se uopste u radijatore ali po slikama sa neta vidim da su ovi moji aluminijumski. Sta znaci povecati, jel samo dodati vise rebara? Usput, nemam podno grejanje. Razlika u potrosnji je kolika, evo konkretno u tvom slucaju? :)

Prosle godine je ceo stan renoviran kompletno i zamenjeno je bukvalno sve sem parketa.

Ne razumem se uopste u radijatore ali po slikama sa neta vidim da su ovi moji aluminijumski. Sta znaci povecati, jel samo dodati vise rebara? Usput, nemam podno grejanje. Razlika u potrosnji je kolika, evo konkretno u tvom slucaju? :)
Da, da dodas rebra, pritom uzmi nekog inzenjera da ti lepo izracuna toplotne gubitke za ceo stan, pa onda da preracuna odavanje toplote svakog radijatora kad ide u njega 40 stepeni a ne 80 za koje ti i pise odavanje toplote, ne dajes male pare za uredjaj pa da uzimas pausalno stvari i otprilike jer to posle zna jako da kosta, ni moji profesori sa fakulteta ne znaju iz glave da ti kazu koliko ti treba a kamoli na forumu neko( bez uvrede za bilo koga), pritom sto ne uzmes fan coile? I uzimaj tp samo vazduh voda, em je jeftinije a i manje mogucih komplikacija posle.

Nabolje je stručnjaka da ti izračuna toplotne gubitke a možeš i sam. Obično je 1 rebro po kvadratu, a za TP ide pošto se radi o radijatorskom grijanju, povećanje površine radijatora za 30 posto da bi se spustio u nisko temperaturno grijanje.

Cc 40 posto, medjutim jos je sve u procesu ucenja i optimiziranja, kad se jos neke stvari rijese vjerujem da ce bit oko 20 posto.
Ali je konfort zaista veci.

Napisali su ti, trebas uraditi proracun svojih toplotnih gubitaka. U skladu sa time povecati povrsinu radijatora da bi mogli sa sto manjim polazom grijati. Sto je veci polaz to je pumpa manje efikasna. I obratno.
Koliki ti je sad polaz i povrat sa tim el kotlom?

Jos jedno pitanje ako nije glupo i ako nisam dosadan. Koje su pumpe bolje tj, ekonomicnije i efikasnije: vazduh-vazduh ili voda-vazduh?
Moj kum je uradio vazduh voda. Kuća nova ful PVC stolarija+ izolacija desetka. Oko 130 kvadrata ima, mislim d ane greje sve prostorije već samo prvi sprat. Firma koja mu je radila (poznaje čoveka) rekao mu je pola para odmah a druga ako mu računi pređu (mislim da je rekao cifru 120, nisam 100% siguran ali pitaću ga) preko 120 evra zimi, da mu ne plati drugu polovinu. On je pre celog sistema plaćao struju oko 5000 din, sada ove zime dolazi od 10 do 12000.

Ne znam sto bi nama struja poskupljivala kada je dobijamo iz uglja (bilo 75%) ostalo hidrocentrale i vetro parkovi i solari. Moze da ode gore jedino zbog nafte koja pokrece masine na kopovima mada to ne moze toliko da utice.
Lol, baš si me nasmejao.

Na kopovima skoro sve radi na struju. Poskupeli su svi rezervni i potrošni delovi, ispitivanja, remonti... Cenom se i dalje kupuje socijalni mir.

Lol, baš si me nasmejao.
I ti mene kad citiras post star nekoliko meseci.
Mi pravimo svu struju sa nasim ugljem i hidrocentralama. To sto je vlasnik pecenjare bio vrsilac duznosti direktora 5 godina je ovo sto imamo sada. I naravno vlast koja unistava EPS da bi ga prodala i uzela jos malo para u svoje dzepove a vi verujte u poskupljenje struje zbog nafte.

Pa ne radi sve na struju na kopovima, trosi se nafta za kamione jer je zeleznica u katastrofalnom stanju. Informisi se malo pre nego sto vredjas nekog da prica nebuloze.

Mi pravimo svu struju sa nasim ugljem i hidrocentralama.
Srbija i uvozi izvozi struju. Posebno tu što uvozi plaća po berzanskim cenama, a ne izmišljenim fiksnim cenama. Gugluj malo koliko je poskupela struja, kao i ostali energenti u prethodnih godinu dana u celoj Evropi.

Ovo je primer kod mene, a Norveška za razliku od Srbije može da proizvede dovoljno i struje i nafte za sopstvene potrebe.
1643061374931.png

Pa eto, vidiš tu da se trenutno uvozi celih 890 MW tj. nekih 17% od ukupne potrošnje. Pri tome su hidroelektrane otvorene na maksimum, a to neće moći non-stop. A vidiš i da je cena preko 200 evra/MWh. Svaka čast za dedu, i ja sam imao sreću da odrastam uz takve. :)

Moj kum je uradio vazduh voda. Kuća nova ful PVC stolarija+ izolacija desetka. Oko 130 kvadrata ima, mislim d ane greje sve prostorije već samo prvi sprat. Firma koja mu je radila (poznaje čoveka) rekao mu je pola para odmah a druga ako mu računi pređu (mislim da je rekao cifru 120, nisam 100% siguran ali pitaću ga) preko 120 evra zimi, da mu ne plati drugu polovinu. On je pre celog sistema plaćao struju oko 5000 din, sada ove zime dolazi od 10 do 12000.
Da li moze jos malo informacija ?

Podno grejanje, zidno, plafonsko ?
Čija pumpa, koliko kW :)

Nazad
Vrh Dno