Šta je novo?

Toplotna pumpa

Pet komada bi bili postavljeni ( spavaca soba, dve decije sobe, dnevna soba i predsoblje sa stepenistem ), sto se tice kondeza dali postoje posudice koje sam mozes izvaditi u toku dana i prosuti kondezovanu vodu?

Pet komada bi bili postavljeni ( spavaca soba, dve decije sobe, dnevna soba i predsoblje sa stepenistem ), sto se tice kondeza dali postoje posudice koje sam mozes izvaditi u toku dana i prosuti kondezovanu vodu?
Neznam,treba videti sa prodavcem,ali ja licno ne preporucujem. Sta ako na svakih 2 sata moras da praznis? Mislim nem moze tamo da stane posuda od nekoliko litara..a nikad se neznak koliko ce vlage da pokupi

Razumeo sam, mislim da mi je majstor u kratkim crtama objasnjavao na tu temu kako treba odvesti u kanalizaciju.

VENTILATOR-KONVEKTOR DESIGN INVERTER 33B (20116246) RIELLO:
Inverter motor : kontinualna promena protoka,

Ulta slim design: dubina samo 130 mm

Ušteda 50% energije u odnosu na klasične uređaje

Dve funkcije rada : PERFORMANCE / COMFORT

Kapacitet grejanja od 830W do 4560W

Kapacitet hlađenja od 1090W do 4860W

Vertikalna ili horizontalna instalacija
Ja imam ove Riello ultra slim fenkojlere, rade bez problema svako leto i ponekad zimi. Meni su ok po izgledu i nisu bučni. Jedan je počeo da se malo čuje kad radi na punoj brzini i vrv će trebati neki servis i zamena tog dela, ali eto to je jedino za ovih 6 godina otlako sam ugradio TP

Pogledao sam te fenkojlere i evo nekih odataka:
Linija ventilator konvektora proizvođača Riello koristi istosmerne inverterske motore bez četkica. Ovo tehnološko rešenje omogućava kontinuiranu promenu protoka vazduha od 0 do 100%, a time i kapaciteta grejanja ili hlađenja. Sve verzije mogu biti ugrađene horizontalno ili vertikalno (pomoću posebnog pribora) s levim priključcima. Konstrukcija uređaja izrađena je od pocinkovanog lima s bočnim delovima od ABS-a. Prednja rešetka je izrađena od aluminijuma.

Fan-coil PROTEAN ultra tanki sa LCD termostatom:
  • ultra tanka izvedba dubine svega 130 mm.
  • izmenjivač toplote sa bakarnim cevima i aluminijumskim lamelama sa hidrofilnim slojem garantuje visoku efikasnost i dugovečnost.

Poslednja izmena:
Pitanje za toplotnu pumpu. Gubitici su prema oba ta kalkulatora oko 5 do 5,5 KW na - 10 sam stavio. Molio bih preporuku za veličinu. Moj neki izbor i cjenovni rang bi bila LG therma V od 9 KW isao bih na trofazni model. Imam limitatore po fazi od 20A. U igri je i centormetalova nju bih stavio odmah jer je dobivam povoljno ali tu mi treba sifra od servisera sto nemam ako neko zna ili posjeduje bio bih mu zahvalan . Komsija mi se bavi klimam i grijanjma pa bi mi on to postavio. Izolacija zidovi cigla i pol 35 +15 cm ploča dva sprata oko 110m2 grijanog prostora 12cm vuna mineralna u podovima nema izlacije parket. Prozori kvalitetni troslojno, argon

Nadji najmanju trofaznu na tržištu sa najdužom garancijom.
Ili da promenis limitatore..

Ima li kuca izolaciju ?

Koliko se secam Nibe je vruhunski brend.

NIBE S2125 je inteligentna toplotna pumpa vazduh/voda kontrolisana inverterom. Sa NIBE unutrašnjim modulima, on formira visoko efikasan klimatski sistem za vaš dom. Toplotna pumpa radi sa prirodnim rashladnim sredstvom za održiv uticaj na klimu i životnu sredinu. Omogućava optimizovane uštede jer se automatski prilagođava potrebama energije domaćinstva. Radno područje obezbeđuje temperaturu jednog toka do 75 ° C. Na spoljnoj temperaturi do -25 ° C i dalje se isporučuje do 65 ° C, dok je nivo buke nizak.

Prilozi

• MTIxMDU2LzAvbWFzdGVy.pdf
    2 MB · Pregleda: 11
Toplotna pumpa LG koju sam izabrao ( nadam se da nisam pogresio ) ima:

Kapacitet grejanje (A7W35)
12.00 kW
Kapacitet hlađenje (A35W18)
12.00 kW
COP (A7W35)4.90
EER (A35W18)4.75
Opseg rada (grejanje)Od -25 do 35°C
Opseg rada (hlađenje)Od 5 do 48°C
Temp. izlazne vode (grejanje)15-65°C
Temp. izlazne vode (hlađenje)5-27°C
SCOP (A7W35)4.67
FreonR32
Energetska Klasa (W55/W35)A++ / A+++
Dimenzije1239 x 1380 x 330 mm

Ova toplotna pumpa opremljena je revolucionarnim kompresorom R1 - spiralnim ( scroll ) kompresorom.

Toplotna pumpa LG koju sam izabrao ( nadam se da nisam pogresio ) ima:

Kapacitet grejanje (A7W35)12.00 kW
Kapacitet hlađenje (A35W18)12.00 kW
COP (A7W35)4.90
EER (A35W18)4.75
Opseg rada (grejanje)Od -25 do 35°C
Opseg rada (hlađenje)Od 5 do 48°C
Temp. izlazne vode (grejanje)15-65°C
Temp. izlazne vode (hlađenje)5-27°C
SCOP (A7W35)4.67
FreonR32
Energetska Klasa (W55/W35)A++ / A+++
Dimenzije1239 x 1380 x 330 mm

Ova toplotna pumpa opremljena je revolucionarnim kompresorom R1 - spiralnim ( scroll ) kompresorom.
Reklame su čudo neviđeno.

Specifications NIBE S2125NIBE S2125-8 NIBE S2125-12
Product’s efficiency class 35/55°C 1) A+++/A++ A+++/A+++
System’s efficiency class, room heating 35/55°C 2) A+++/A+++
Efficiency class, hot water/charging profile 3) A/XL
SCOPEN14825 Average climate, 35/55°C 5.00 / 3.70 5.00 / 3.80
Pdesignh average climate 35/55°C kW 5.33 / 5.30 6.80 / 7.60
SCOPEN14825 cold climate, 35/55°C 4.10 / 3.20 4.20 / 3.40
Pdesignh cold climate 35/55°C kW 5.4/5.2 8.4/8.47/35
Heat capacity/COP, EN14511, nominal kW 3.15/5.18 3.67/5.21
Sound level (LWA), EN12102 at 7/45, nominal dB(A) 49
Rated voltage 230 V – 50Hz400 V 3N – 50Hz
CO2- equivalent (hermetically sealed refrigerant circuit) 4) tonnes 0.0024
Height/width/depth mm 1070/1130/820
Weight (excluding packaging) kg 150 160

Da se vratim na fan-coil, marka PROTEAN ima Fan-coil ultra tanki sa LCD termostatom. Ovaj podatak: " - izmenjivač toplote sa bakarnim cevima i aluminijumskim lamelama sa hidrofilnim slojem garantuje visoku efikasnost i dugovečnost " podseca me kao hladnjak ( izmenjivac toplote ) na kolima.
Linija ventilator konvektora proizvođača Riello koristi istosmerne inverterske motore bez četkica. Ovo tehnološko rešenje omogućava kontinuiranu promenu protoka vazduha od 0 do 100%, a time i kapaciteta grejanja ili hlađenja.

Sve verzije mogu biti ugrađene horizontalno ili vertikalno (pomoću posebnog pribora) s levim priključcima. Konstrukcija uređaja izrađena je od pocinkovanog lima s bočnim delovima od ABS-a. Prednja rešetka je izrađena od aluminijuma.

Poslednja izmena:
Da se vratim na fan-coil, marka PROTEAN ima Fan-coil ultra tanki sa LCD termostatom. Ovaj podatak: " - izmenjivač toplote sa bakarnim cevima i aluminijumskim lamelama sa hidrofilnim slojem garantuje visoku efikasnost i dugovečnost " podseca me kao hladnjak ( izmenjivac toplote ) na kolima.
Svaki fan-coil koji sam sreo je sa bakarnim cevima i aluminijumskim lamelama e sad taj hidrofilni sloj...verujem da je imaju i ostali,da ne bi se "zalepila" voda izmedju lamele,i jeste-kao hladnjak u kolima. Na primer u hotelima moze da se ugradi sa dva izmenjivaca,pa ako imaju izgradjenu 2 kruga grejanja (jedna hladna,a druga topla) onda moze da se koristi u isto vreme i da greje,i da hladi.Mislim ne isti taj fancoil,nego npr jedna hladi u spavacoj a druga greje u dnevnoj.

Dali je sirina uredjaja bitna ( posmatrano sa tehnicke strane u smislu da je bolja razmena toplote ), iskren da budem vise mi se svidjaju tanji modeli.

Koja temperatura vode obicno prolazi kroz fan-coil ( pitam, jer u podnom razvodu temperatura vode nebi pralazila 35C )?

Svaki fan-coil koji sam sreo je sa bakarnim cevima i aluminijumskim lamelama e sad taj hidrofilni sloj...verujem da je imaju i ostali,da ne bi se "zalepila" voda izmedju lamele,i jeste-kao hladnjak u kolima. Na primer u hotelima moze da se ugradi sa dva izmenjivaca,pa ako imaju izgradjenu 2 kruga grejanja (jedna hladna,a druga topla) onda moze da se koristi u isto vreme i da greje,i da hladi.Mislim ne isti taj fancoil,nego npr jedna hladi u spavacoj a druga greje u dnevnoj.

Mislis na dubinu.. Moze da se desi da variraju sa sirinom uredjaja.Mislin na to da iste snage mora da bude sira zbog povrsine izmenjivaca. znaci pogledas dve iste snage ,pa uporedis dimenzije.
Verujem da je tanji problematicniji za odrzavanje.,plus ako je manji precnik ventilatora onda negde mora i da nadoknadi taj protok vazduha,to moze preko veceg obrtaja (glasniji),ili duzinom ventilatora.
1520.jpg

Moze da se desi da u prodavnici,salonu vec imaju izlozene primerke, da su u "funkciji" da se vidi,da se cuje. Ja bi otisao u neki ozbiljniji salon pa bi video.
Neznam dali Doming ima nesto slicno.
Koja temperatura vode obicno prolazi kroz fan-coil ( pitam, jer u podnom razvodu temperatura vode nebi pralazila 35C )?
Nema propisa,zakona,ali veca od temperature podnog grejanja.

Poslednja izmena:
To znaci da cu imati dva razlicita temperaturna kruga, jedan za podno a drugi topliji krug za fan-coil. Prihvatam sugestiju da tanji uredjaju imaju lepsi izgled ali sa tehnicke strane stvaraju problem.
Evo jednog dokumenta za FAN COIL SA MASKOM FERROLI JOLLY PLUS 2
https://www.grejanje-expont.rs/UserFiles/documents/2343/Katalog fan coil Ferroli Jolly Plus 2.pdf

U jednoj sobi zbog rasporeda stvari moracu da postavim zidni fan-coil kao unutrasnja jedinica klime, kakva su iskustva sa takvim modelom?

Poslednja izmena:
Hidrofobija, a ne hidrofilija. Ako je hidrofilan, onda vezuje vodu. Ako je hidrofoban, onda odbija vodu.

Moram ti priznati da si me stvarno obradovao da nije potrebna toliko velika razlika u temperaturi.
Dali imate neku preporuku gde bi sve u Bgd mogo da pogledam te izmenjivace ( fan-coil ) sem u Domin-g.

Drug koji ugradjuje klime odvratio me od opcije da sa dve klime ( jedna 18 i jedna 12 ) rashladjujem i u pocetnom delu grejne sezone dogrevam objekat dok se podno grejanje neuvede u rezimu grejanja.

Neznam kako da postavim skicu rasporeda prostorija, mozeli nekakvo objasnjenje na pp, hvla na razumevanju.

Moram ti priznati da si me stvarno obradovao da nije potrebna toliko velika razlika u temperaturi.
To sve zavisi od toplotnih gubitaka objekta, meni je podno dovoljno za grejanje i ponekad uključimo FC kad nismo tu pa se stan ohladi, podno je dosta inertno za te situacije

Objekat je dobro izolovan maksimalno sam se potrudio da stambeni deo bude u klasi pasivne kuce. Zidovi su od yutonng - siporeks blokova, stolarija je pvc rehao - sinego sa troslojnim staklom, a zidovi su spolja izolovani sa pir plocama debljine 16sm ( u rangu kamene vune od 35 - 40sm ). Posto je plafon od gipsanoh ploca ( visoko podkrovlje ) postavljena je alu folija i 35sm staklene vune ursa 0,34.

Ovde se vidi raspored prostorija.

Prilozi

• IMG_20240909_084322_851.jpg
    IMG_20240909_084322_851.jpg
    226.8 KB · Pregleda: 23
Objekat je dobro izolovan maksimalno sam se potrudio da stambeni deo bude u klasi pasivne kuce. Zidovi su od yutonng - siporeks blokova, stolarija je pvc rehao - sinego sa troslojnim staklom, a zidovi su spolja izolovani sa pir plocama debljine 16sm ( u rangu kamene vune od 35 - 40sm ). Posto je plafon od gipsanoh ploca ( visoko podkrovlje ) postavljena je alu folija i 35sm staklene vune ursa 0,34.
Izvini na offtopicu, ali zašto Ytong + PIR ?

Pisao si da je stambeni objekat u jednoj etaži. A ovde ima stepenice i kažeš "visoko potkrovlje".
Da li ima nešto ispod što ne znamo? Da li se to ispod greje/hladi? Da li ikolika izolacija ima između ove jedne etaže i toga ispod?

Pitam zato što je ovo oko 100 m2 bruto sa super dobrom izolacijom za naše uslove. Zašto je potrebna TP od 12kW za ovo? Npr. mi imamo duplo lošiju izolaciju na bar 50% više površine i 10kW nam je potaman i za grejanje i za hlađenje.
Da li je toliko hladno od ispod, da očekuješ da jača TP to nadomesti?

I sta ti kazu kalkulatori za toplotne gubitke?

Na -5c?
Na +15c?

Tj oni ne mogu da ti to izračunaju ali stavi sve maximalno gde inas vise od toga.

Pored toga ja bi našao nekoga da izračuna ili se sam baci u računicu.

Izvini na offtopicu, ali zašto Ytong + PIR ?

Pisao si da je stambeni objekat u jednoj etaži. A ovde ima stepenice i kažeš "visoko potkrovlje".
Da li ima nešto ispod što ne znamo? Da li se to ispod greje/hladi? Da li ikolika izolacija ima između ove jedne etaže i toga ispod?

Pitam zato što je ovo oko 100 m2 bruto sa super dobrom izolacijom za naše uslove. Zašto je potrebna TP od 12kW za ovo? Npr. mi imamo duplo lošiju izolaciju na bar 50% više površine i 10kW nam je potaman i za grejanje i za hlađenje.
Da li je toliko hladno od ispod, da očekuješ da jača TP to nadomesti?
Gornja etaza je stambeni deo, posto ce pod biti izolovan ( 6sm stiridura + alu folija ) verujem da nemam gubitaka na podu pa zato nisam spomijao donji deo koji je sad garaza sa kupatilom i letnjom kuhinjom. Donji deo je zidan od pune opeke - cigle i izolovan sa 10sm dvadesetpetogramskim stiroporom. Drvena je stolarija sa dvoslojnim izopa staklom punjenim argonom i niskoemisionim staklom spolja. U garazi je spusten plafon sa gipsanim plocama debljine 12mm i zalepljen stiropor od 3sm dvadesetpetogramski. Uvek je u garazi 8 - 10 stepeni razlika u odnosu na spoljnu temperaturu.
I sta ti kazu kalkulatori za toplotne gubitke?

Na -5c?
Na +15c?

Tj oni ne mogu da ti to izračunaju ali stavi sve maximalno gde inas vise od toga.

Pored toga ja bi našao nekoga da izračuna ili se sam baci u računicu.

Sad cu naci na forumu kaklkulator pa javljam.

Nazad
Vrh Dno