Šta je novo?

Toplotna pumpa

Kod mene je spoljna jedinica stavljena na zid unutrašnjeg dvorišta (stan je u pitanju) i nema zasad nikalvih problema. Jeste veća od obične klime ali ankeriše se malo dublje u zid i to je to.

U krajnjem slučaju postoje i nosači za krov. Mada ja bih pre stavio negde nisko da može lako da se priđe ako treba.

Ne razumem se u TP, niti znam koji je najbolji siste, zato sam vas i pitao sta bi bilo najbolje da se koristi.
Moram da ti kažem, za mene je neverovatno da, za ovakve dileme, očekuješ odgovore na forumu.
Čak i da ih dobiješ, na osnovu čega ćeš da proceniš da su validni?
Jedno od rešenja, ako imaš mogućnost da se priključiš na zemni gas - kupi kotao (i to obični, ne kondenzacioni).
Još ako ubaciš klimu (za prelazni period i/ili hlađenje), završio si posao.

Moram da ti kažem, za mene je neverovatno da, za ovakve dileme, očekuješ odgovore na forumu.
Jedno od rešenja, ako imaš mogućnost da se priključiš na zemni gas - kupi kotao (i to obični, ne kondenzacioni).
Šta je to zemni gas, misliš na prirodni gas što isporučuje Srbijagas?

Zasto bi uzeo konvencionalni umesto kondenzacionog, kad kondenzacioni ima vecu efikasnost. Konvencionalni se vise ne prodaju u evropi.

Svesno sam žrtvovao "veću efikasnost" zarad manje nabavne cene, veće pouzdanosti, pristupačnijih rezervnih delova, manje verovatnoće nepravilne ugradnje...
Kod nas se, još uvek, prodaju, zar ne?

Svesno sam žrtvovao "veću efikasnost" zarad manje nabavne cene, veće pouzdanosti, pristupačnijih rezervnih delova, manje verovatnoće nepravilne ugradnje...
Prodaju se, ali sve manje.
Recimo uz drzavne subvencije se ne mogu uzeti konvencionalni, samo kondezacioni.

Slicna prica kao On/Off klima i inverter, on/off je svakako jeftinija za nabavku...

Zasto bi uzeo konvencionalni umesto kondenzacionog, kad kondenzacioni ima vecu efikasnost. Konvencionalni se vise ne prodaju u evropi.
To ti je savet u stilu ma uzmi golf 2 dizlo, nema bolje, samo teraj😁

Pozdrav svima,
jel moze savet oko marke toplotne pumpe , koliko sam svatio Mitsubishi Zubadan je dugo na trzistu i pokazao se odlicno ali mene vise zanimaju malo jeftinije pumpe kao sto su Lg , Midea, ili neke manje poznate kao TermoFLUx, .
Ako neko ima preporuku , hvala unapred .

A zašto bi žrtvovao opcije koje imaju moderni kotlovi na gas? Kao npr vođenje temperature polaznog voda u funkciji spoljašnje temperature, inverterska pumpa za vodu, itd. U toj varijanti pumpa stalno radi, i radijatori su stalno topli

Neke opcije su korisne, neke nisu, a neke su čak nepoželjne.

Termo bus magistrala ne zavisi od tipa kotla, jednako se implementiraju kako u ove nove, "superiorne", tako i u one "staromodne" - štoćereći, vođenje temperature po spoljnoj radi i bez kondenzacije.
Što se tiče pumpe sa promenljivom brzinom, nisam uspeo da uvidim prednosti, možda se nisam ni dovoljno trudio...
Kako god, iz onoga što sam ja uspeo da shvatim, prednosti koje se navode su više marketinške, nego upotrebne vrednosti.

Promenljiva brzina pumpe je svakako prednost, jer ne može biti ista ∆T pri različitim nivoima snage a da se ne menja protok. Sada svaka toplotna pumpa ima frekventno vođenu pumpu za vodu, nije to više svemirska tehnologija da bi je izbegavali i u gasnim kotlovima. Takve pumpe za vodu su efikasnije i štedljivije.

Ja sam primetio razliku, na malom sistemu i kada se pozatvaraju neke od termo glava onda je sistem jos manji i imam šum vode sa klasicnom pumpom 25W (u sklopu gasnog kotla), a kod ove sa promenljivom brzinom nema buke (u sklopu TP), medjutim vidim da su jako skupe za zamenu kad se pokvari preko 300evra.

Jasno, vidim da su prednosti višestruke - efikasnost, štedljivost, uglađenost.
Najviše zbog radijatora, jer nema toplo-hladno
Ja sam primetio razliku, na malom sistemu i kada se pozatvaraju neke od termo glava onda je sistem jos manji i imam šum vode sa klasicnom pumpom 25W (u sklopu gasnog kotla), a kod ove sa promenljivom brzinom nema buke (u sklopu TP), medjutim vidim da su jako skupe za zamenu kad se pokvari preko 300evra.
Te pumpe imaju rotor od neodijumskog magneta, pa se "najedu" feromagnetnog đubreta iz instalacije. Tako da je za dug i srećan život takve pumpe neophodan filter sa neodijumskim magnetom, recimo Caleffi Dirtmag. Pod obavezno i za gasne kotlove i za toplotne pumpe, ma šta kome "majstori instalateri" rekli. Jer taj majstor vam neće zameniti pumpu o svom trošku.
PS: Oni stari skupljači nečistoće što se šrafe pod uglom i imaju u sebi samo neku metalnu mrežicu ne služe NIČEMU. To ke za stari tip pumpi, da ne povuče baš krupan komad đubreta iz cevi. Ove nove pumpe za vodu zahtevaju filter koji kupi mnogo sitnije nečistoće

Poslednja izmena:
Zdravo svima !
Nedavno sam kupio kucu od 250m2, P-1-P, sve je korisna povrsina, ima I podium ali njega bih koristio kao kotlarnicu. Kuca je sagradjena 70tih(adaptirana vremenom takodje), ima fasadna cigla, staklena vuna, blok 5, malter 20/30mm. U fazi sam kompletnog adaptiranja unutrasnjosti, kao I stolarije, postavljen je PVC sa 4s staklima, krov je podascan sa termo papirom, na plafonu podkrovlja ima stiropor 5mm I lamperija. E sad o cemu se radi, zelim da stavim toplotnu pumpu split vazduh - voda(nemam opciju za drugi sistem) problem je u tome sto ne znam koga da slusam, bili su njih cetvorica da mi daju ponudu, a ponuda od 6000e do 30000e, I uz to sve razlicite price, nijedna se nije podudarila sa nekom pa do kazem OK.

1. 6000e privatno lice, iskustvo ?god. = Kineska pumpa od ??kw koja ce zadovoljiti potrebe I Novi panelni radijatori
2. 13,500e private lice, iskustvo 20dog. = kineska pumpa 30/32kw, nova instalacija i alu radijatori
3. 30,000e firma(necu da imenujem ali je poznata u Srb.) Mitsubishi 32kw Nova instalacija i alu radijatori
4. Od 15000 do 18000 privatno lice iskustvo 30dog. = nova pumpa od 16kw, ponudjeno je Romsta,LG,Samsung,Nibe, ili Koji god ja brend hocu, fancoil preporuceni umesto radijatora da ne kupujem kasnije klime, ili takodje Koji ja zelim, komplet nova instalacija se podrazumeva,

E sad opcija 4. Mi navise pije vodu jer covek ne vrsi pritisak sa porizvodima ili Ono sto njemu najvise odgovara, nego je za sve vrste dog. I predlaze, I opcija za podno da se stavi/doda za prihvatljivu sumu.
O pcija 3. Nudi najskuplju mogucu pumpu na trzistu I ne preporucuju nijednu drugu, uz to oni je meni prodaju na 1,4m din dok instalater god su oni doveli za 1,9m, znaci cirkus
1 I 2 su kinezi no name brend

Ovo je bio uvod u celu moju problematiku , meni je sve ovo novo i nisam bas nesto informisan, vec neko vreme se raspitujem i citam, tj, informisem se, pa sam odluciomda i ovde potrazim vase iskustvo, predlog, savet sta da radim, Koji brend da odaberam(vidim po gradu ima dosta LG), snagu pumpe za 240/250m2

Hvala svima unapred

Ima li kuca izolaciju ?

Koliko se secam Nibe je vruhunski brend.

Izolaciju kao stiropor nema, ali ima fasadna cigla, iza nje je staklena vuna malter pa onda blok5 I malter,
Ono što je važno je koliko staklene vune ima. Pretpostavljam 5cm, pošto tada niko nije ni stavljao više.
na plafonu podkrovlja ima stiropor 5mm I lamperija
Ovo je malo... jako malo.

Ja bih uzeo slabiju TP, ali bih kompletno izlovoao kuću kako treba. Koliko misliš struje da potrošiš za grejanje? 30kW pumpe će trošiti 10 kW struje, što je veoma puno i ideš sigurno u crveno, a tu je struja jako skupa.
Pre nego što uopšte dogovoriš sa majstorima, uradi proračun toplotnih gubitaka. Na osnovu toga ćeš videti da li ti se uopšte isplati TP ili je bolje da koristiš drugi način grejanja. Ako bude TP, tada ćeš i znati koja ti jačina treba, a i količinu radijatora, fan coila ili nešto treće...

prcam od spolja ka unutra
Kao i svi... kao i svi ;)

Ono što je važno je koliko staklene vune ima. Pretpostavljam 5cm, pošto tada niko nije ni stavljao više.

Ovo je malo... jako malo.

Ja bih uzeo slabiju TP, ali bih kompletno izlovoao kuću kako treba. Koliko misliš struje da potrošiš za grejanje? 30kW pumpe će trošiti 10 kW struje, što je veoma puno i ideš sigurno u crveno, a tu je struja jako skupa.
Pre nego što uopšte dogovoriš sa majstorima, uradi proračun toplotnih gubitaka. Na osnovu toga ćeš videti da li ti se uopšte isplati TP ili je bolje da koristiš drugi način grejanja. Ako bude TP, tada ćeš i znati koja ti jačina treba, a i količinu radijatora, fan coila ili nešto treće...

Kao i svi... kao i svi ;)
Postoji, tj, moze da se doda jos izolacije na podkrovlju nije problem, sve je u fazi adaptacije. No, mene sad interesuje kako da uradim taj proracun gubitka,

Nađi firmu koja se bavi grejanjem, ima neke pristojne reference, i plati da ti urade proračun gubitaka. Par stotina evra možda košta, a može ti uštedeti hiljade.

https://microma.rs/kalkulator/ stavi giter +5cm izolacija, unesi dimenzije objekta, i vidi šta kaže kalkulator. Sa slabijom izolacijom tj treba veća temperatura u radijatorima, ili masa radijatora na sve strane po celoj kući, što izgleda ružno. Meni se ideja oko fancoil uređaja najviše sviđa tu. Svakako, najviše ti se isplati da uložiš u izolaciju, i to prvo tavan i pod u prizemlju, pa onda sračunaš pumpu i grejna tela. Raspitaj se i za varijantu ZIDNOG grejanja.

10 kW pumpe daju 10 kW toplote, ali samo na spoljnoj temperaturi definisanoj od proizvođača (obično je to 7°C). Zato se i zovu "10 kW". A koliko struje troše da bi to postigle je druga priča.... obično oko 4 puta manja (na tih 7°C).

Mislim na to da na primer, pumpa kvalitetna, na 1 uzet kilowat, daje 4 kilowata. Pa sam mislio da je jednako 10 kw toplotne pumpe, kotlu od 40 kw.

jozza
Zidno grejanje će teško da ubaci u gotovu kuću. Isto kao i podno ili plafonsko, ako su niski plafoni.
Ako uradi prvo izolaciju (kompletnu), sasvim moguće da će smanjiti toplotne gubitke da mu ne treba planirana količina radijatora i tako jaka TP. Možda ta razlika i pokrije cenu izlovanja kuće pa se period otplate bude i samo jedna-dve sezone.
Svakako neki stručnjak i staviti sve na papir.

MilanBre
Kvalitetna pumpa može da ima 1:4, a da bi zamenila kotao od 40kW, treba da bude 40 kW TP. Pod uslovom da se i kotao koristi u punom kapacitetu. Obično ljudi uzmu mnogo jači kotao "za svaki slučaj", ili ako kotao koriste i za sanitarnu toplu vodu. Može ugrubo da zna koliko jaka TP treba da bude u odnosu na dosadašnju potršnju plina, peleta ili drva, pa da se preračuna.

Ok, jedina opcija je podno, za zidno ili plafonsko nemam prostora prosto su takve prostorije. Odlucio sam da stavim fancoilere, ali se razmisljam da ubacim podno grejanje na pridzemnju. Medjutim, vi ste sveli pricu na izolaciju kuce, ja znam da je to jako bitna stavka. Samo moje pitanje je bilo za vasa iskustva sa TP i pomoc oko brenda, kw.....

Ok, jedina opcija je podno, za zidno ili plafonsko nemam prostora prosto su takve prostorije. Odlucio sam da stavim fancoilere, ali se razmisljam da ubacim podno grejanje na pridzemnju. Medjutim, vi ste sveli pricu na izolaciju kuce, ja znam da je to jako bitna stavka. Samo moje pitanje je bilo za vasa iskustva sa TP i pomoc oko brenda, kw.....

Izvini što smo skrenuli priču sa ponuđenog izbora. Ja glasam za opciju broj 3.

Nazad
Vrh Dno