Moram da ti kažem, za mene je neverovatno da, za ovakve dileme, očekuješ odgovore na forumu.Ne razumem se u TP, niti znam koji je najbolji siste, zato sam vas i pitao sta bi bilo najbolje da se koristi.
Šta je to zemni gas, misliš na prirodni gas što isporučuje Srbijagas?Moram da ti kažem, za mene je neverovatno da, za ovakve dileme, očekuješ odgovore na forumu.
Čak i da ih dobiješ, na osnovu čega ćeš da proceniš da su validni?
Jedno od rešenja, ako imaš mogućnost da se priključiš na zemni gas - kupi kotao (i to obični, ne kondenzacioni).
Još ako ubaciš klimu (za prelazni period i/ili hlađenje), završio si posao.
Čovjek kaže jarane da već ima klime, znači nisi pazio na času, ali ako ne nađe poštenog majstora ima da ga okupaju samo tako.Još ako ubaciš klimu (za prelazni period i/ili hlađenje), završio si posao.
Zasto bi uzeo konvencionalni umesto kondenzacionog, kad kondenzacioni ima vecu efikasnost. Konvencionalni se vise ne prodaju u evropi.Moram da ti kažem, za mene je neverovatno da, za ovakve dileme, očekuješ odgovore na forumu.
Čak i da ih dobiješ, na osnovu čega ćeš da proceniš da su validni?
Jedno od rešenja, ako imaš mogućnost da se priključiš na zemni gas - kupi kotao (i to obični, ne kondenzacioni).
Još ako ubaciš klimu (za prelazni period i/ili hlađenje), završio si posao.
Prodaju se, ali sve manje.Svesno sam žrtvovao "veću efikasnost" zarad manje nabavne cene, veće pouzdanosti, pristupačnijih rezervnih delova, manje verovatnoće nepravilne ugradnje...
Kod nas se, još uvek, prodaju, zar ne?
To ti je savet u stilu ma uzmi golf 2 dizlo, nema bolje, samo teraj😁Zasto bi uzeo konvencionalni umesto kondenzacionog, kad kondenzacioni ima vecu efikasnost. Konvencionalni se vise ne prodaju u evropi.
A zašto bi žrtvovao opcije koje imaju moderni kotlovi na gas? Kao npr vođenje temperature polaznog voda u funkciji spoljašnje temperature, inverterska pumpa za vodu, itd. U toj varijanti pumpa stalno radi, i radijatori su stalno topliSvesno sam žrtvovao "veću efikasnost" zarad manje nabavne cene, veće pouzdanosti, pristupačnijih rezervnih delova, manje verovatnoće nepravilne ugradnje...
Kod nas se, još uvek, prodaju, zar ne?
Najviše zbog radijatora, jer nema toplo-hladnoJasno, vidim da su prednosti višestruke - efikasnost, štedljivost, uglađenost.
Te pumpe imaju rotor od neodijumskog magneta, pa se "najedu" feromagnetnog đubreta iz instalacije. Tako da je za dug i srećan život takve pumpe neophodan filter sa neodijumskim magnetom, recimo Caleffi Dirtmag. Pod obavezno i za gasne kotlove i za toplotne pumpe, ma šta kome "majstori instalateri" rekli. Jer taj majstor vam neće zameniti pumpu o svom trošku.Ja sam primetio razliku, na malom sistemu i kada se pozatvaraju neke od termo glava onda je sistem jos manji i imam šum vode sa klasicnom pumpom 25W (u sklopu gasnog kotla), a kod ove sa promenljivom brzinom nema buke (u sklopu TP), medjutim vidim da su jako skupe za zamenu kad se pokvari preko 300evra.
Izolaciju kao stiropor nema, ali ima fasadna cigla, iza nje je staklena vuna malter pa onda blok5 I malter, prcam od spolja ka unutra, kolko ja znam fasadna cigla I staklena vina cine izolacijuIma li kuca izolaciju ?
Koliko se secam Nibe je vruhunski brend.
Ovo nisam nikad razumeo.necu da imenujem ali je poznata u Srb.
Ono što je važno je koliko staklene vune ima. Pretpostavljam 5cm, pošto tada niko nije ni stavljao više.Izolaciju kao stiropor nema, ali ima fasadna cigla, iza nje je staklena vuna malter pa onda blok5 I malter,
Ovo je malo... jako malo.na plafonu podkrovlja ima stiropor 5mm I lamperija
Kao i svi... kao i sviprcam od spolja ka unutra
10 kW pumpe daju 10 kW toplote, ali samo na spoljnoj temperaturi definisanoj od proizvođača (obično je to 7°C). Zato se i zovu "10 kW". A koliko struje troše da bi to postigle je druga priča.... obično oko 4 puta manja (na tih 7°C).Par zar 10 kw pumpe ne daje snagu 40 kw običnog kotla na pelet ili drva?
Postoji, tj, moze da se doda jos izolacije na podkrovlju nije problem, sve je u fazi adaptacije. No, mene sad interesuje kako da uradim taj proracun gubitka,Ono što je važno je koliko staklene vune ima. Pretpostavljam 5cm, pošto tada niko nije ni stavljao više.
Ovo je malo... jako malo.
Ja bih uzeo slabiju TP, ali bih kompletno izlovoao kuću kako treba. Koliko misliš struje da potrošiš za grejanje? 30kW pumpe će trošiti 10 kW struje, što je veoma puno i ideš sigurno u crveno, a tu je struja jako skupa.
Pre nego što uopšte dogovoriš sa majstorima, uradi proračun toplotnih gubitaka. Na osnovu toga ćeš videti da li ti se uopšte isplati TP ili je bolje da koristiš drugi način grejanja. Ako bude TP, tada ćeš i znati koja ti jačina treba, a i količinu radijatora, fan coila ili nešto treće...
Kao i svi... kao i svi![]()
10 kW pumpe daju 10 kW toplote, ali samo na spoljnoj temperaturi definisanoj od proizvođača (obično je to 7°C). Zato se i zovu "10 kW". A koliko struje troše da bi to postigle je druga priča.... obično oko 4 puta manja (na tih 7°C).
Ok, jedina opcija je podno, za zidno ili plafonsko nemam prostora prosto su takve prostorije. Odlucio sam da stavim fancoilere, ali se razmisljam da ubacim podno grejanje na pridzemnju. Medjutim, vi ste sveli pricu na izolaciju kuce, ja znam da je to jako bitna stavka. Samo moje pitanje je bilo za vasa iskustva sa TP i pomoc oko brenda, kw.....
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari