Šta je novo?

Toplotna pumpa

Hvala za link, po ovome dobijam 14/16kw TP, uz sve podatke kako je sada kuca, bez dorade izolacije, oko 24000kw potrosnje za grejnu sezonu sto iznosi oko 40000din.
https://microma.rs/kalkulator/ stavi giter +5cm izolacija, unesi dimenzije objekta, i vidi šta kaže kalkulator. Sa slabijom izolacijom tj treba veća temperatura u radijatorima, ili masa radijatora na sve strane po celoj kući, što izgleda ružno. Meni se ideja oko fancoil uređaja najviše sviđa tu. Svakako, najviše ti se isplati da uložiš u izolaciju, i to prvo tavan i pod u prizemlju, pa onda sračunaš pumpu i grejna tela. Raspitaj se i za varijantu ZIDNOG grejanja.
Da, ako kupiš njihove TP. Ne one koje si naveo.
Aha, ok, koji brend je za preporuku, zanemarujuci ove sto sam ja naveo.

Poslednja izmena:
Hvala za link, po ovome dobijam 14/16kw TP, uz sve podatke kako je sada kuca, bez dorade izolacije, oko 24000kw potrosnje za grejnu sezonu sto iznosi oko 40000din.

Ne bih da ti rušim sneška, ali ti kW i dinari sa njihovog kalkulatora se odnose na njihove geotermalne toplotne pumpe i nisko temperaturno grejanje (podno).
Za svoj objekat sa vazduh-voda TP, racunaj bar 100.000-150.000 dinara po grejnoj sezoni.

Ok, velika je razlika onda ali sa druge strane i to je podnosljivije od kupovine peleta za celu grejnu sezonu

Ne ver
Ne bih da ti rušim sneška, ali ti kW i dinari sa njihovog kalkulatora se odnose na njihove geotermalne toplotne pumpe i nisko temperaturno grejanje (podno).
Za svoj objekat sa vazduh-voda TP, racunaj bar 100.000-150.000 dinara po grejnoj sezoni.
Biće skuplje ali ne vujem da je baš TOLIKO skuplje, pogotovo ako stavi fan-coil uređaje. Radijatorsko grejanje je najskuplje, pa fancoil, pa podno/zidno. Uglavnom, sa 14-16kW varijantom ima da se bira uređaj. Fujitsu High Power 16kW ili još bolje Super High Power 17kW, Panasonic T-CAP 16kW, itd... Bitno je da je snaga @-10°C bar tih 14-16kW. Kod ostalih proizvođača moraš da se duboko zagledaš u tablice da bi skontao snagu toplotne pumpe na minusu. Ako baš zafali malo, ove navedene pumpe imaju 3x3kW grejače za ispomoć. Nek se javi još neko sa konkretnim predlozima

Sa 16kW COP-a koji nije 6 (kako je za geotermalne TP) će sigurno ulaziti u crvenu zonu.
Uff, zaboravio sam na crvenu zonu. Sem ako čovek nema dva brojila, tu se TP svakako isplati. Ako je samo jedno brojilo, na 16kW će ulaziti u crveno veći deo zime. U toj varijanti se više isplate klime u kombinaciji sa plinom. Ili ubaciti još jedno brojilo

Jarane ja bih prvo poslušao savjet koji su ti kolege predložili u vezi izolacije pošto si već u radovima i u trošku. I bez izolacije tebi treba TP snage 16 kW a sa izolacijom od 12 ili 14 kW a ovi majstori što predlažu veću snagu pa to je za bože sačuvaj. Pa ide li iko od njih na edukaciju , tehnologija napreduje.Što se tiče marke TP ovo što ti je Joza pisao uzmi u razmatranje kao i tu Nibe i Mitsubishi Zubadan., ali najpametnije ti je da stupiš u kontakt putem PP sa Jozom i da ga zamoliš da ti da broj od jednog pravog majstora koji je njemu radio neke poslove a mislim da je blizu tebe i pitaš fino čovjeka da izađe na teren i snimi stanje. On radi sa Fujitsu ali tebi je bitan proračun od nekoga ko zna materiju.

Ovo je bio uvod u celu moju problematiku , meni je sve ovo novo i nisam bas nesto informisan, vec neko vreme se raspitujem i citam, tj, informisem se, pa sam odluciomda i ovde potrazim vase iskustvo, predlog, savet sta da radim, Koji brend da odaberam(vidim po gradu ima dosta LG), snagu pumpe za 240/250m2
Ja slicnu muku mucim samo za manju kvadraturu , konsultovao sam se sa ljudim koji rade svoje pumpe i oni mi uopste ne savetuju TP za sistem radijatora, to mi je potvrdio jos jedan inyenjer koji se bavi sistemima grajanja . Problem je u temperaturi vode , struja-gas-pelet mogu da daju temperaturu vode u radijatoru oko 65% za TP to je tesko, Veci broj rebara nisam siguran da resava problem jer ako je u njima mlaka voda....
Dok jedni za fenciol radijatore kazu da su vise za kancelarije ne i za stambeni prostor zbog prasine ... Mada ja jos nisam odustao . Svako ima drugacije misljnje i skoro da nemaju zajednicke tacke stoga je ova tema bas za lupanje glave.

Ja slicnu muku mucim samo za manju kvadraturu , konsultovao sam se sa ljudim koji rade svoje pumpe i oni mi uopste ne savetuju TP za sistem radijatora, to mi je potvrdio jos jedan inyenjer koji se bavi sistemima grajanja . Problem je u temperaturi vode , struja-gas-pelet mogu da daju temperaturu vode u radijatoru oko 65% za TP to je tesko, Veci broj rebara nisam siguran da resava problem jer ako je u njima mlaka voda....
Dok jedni za fenciol radijatore kazu da su vise za kancelarije ne i za stambeni prostor zbog prasine ... Mada ja jos nisam odustao . Svako ima drugacije misljnje i skoro da nemaju zajednicke tacke stoga je ova tema bas za lupanje glave.
Radijatore na skoro 200m2, imam 16kw TP vivax, kopija Midea, mogao sam bez problema 10kw. Ne grejem vodu na TP jer se ne isplati u odnosu na noćnu tarifu.

Vec dve godine.

U kuci 24c konstantno, vlažnost oko 55%

Radijatori su povećani u proseku za 50%.. Sa 10 na 15 rebara

Mnogo raje se grije na TP sa radijatorima i nema problema. Taj ing. ima dobru maržu na ventilokinvektore pa to fura samo. Jeli ti ljudi koje spominješ rade svoje TP, oni ih rade jel ? Dobro je da ti nisu rekli da ti treba još i puffer.

Mnogo raje se grije na TP sa radijatorima i nema problema. Taj ing. ima dobru maržu na ventilokinvektore pa to fura samo. Jeli ti ljudi koje spominješ rade svoje TP, oni ih rade jel ? Dobro je da ti nisu rekli da ti treba još i puffer.
Za ventilkonvektore MORA volumajzer jer je zapremina vode u sistemu jako mala, i pumpa bi išla u pali-gasi režim prečesto. Ujedno je i defrost problem, kod pumpi koje ne pale grejače vode u toku defrosta. Mogu radijatori svuda uz TP, ali je najmanje efikasan način grejanja zbog nešto veće temperature vode. Podno traži najmanju temperaturu, pa ventilkonvektori, pa onda radijatori. Negde sam pročitao da VK ne radi sa temperaturom vode ispod 35°C. Ako OP već nema klima uređaje, onda su ventilkonvektori dobro rešenje. Ja sam odustao od VK u mojoj budućoj kući iz razloga što hoću da imam dva nezavisna sistema tj podno i klime, gde se u slučaju eventualnog problema sa TP mogu do-grejati klimama ako ustreba. Što se tiče prašine, sve mora da se održava. Kad je sve čisto, nema problema nikakvih, kao i sa klimama.

Radijatore na skoro 200m2, imam 16kw TP vivax, kopija Midea, mogao sam bez problema 10kw. Ne grejem vodu na TP jer se ne isplati u odnosu na noćnu tarifu.

Vec dve godine.

U kuci 24c konstantno, vlažnost oko 55%

Radijatori su povećani u proseku za 50%.. Sa 10 na 15 rebara
koju temperaturu vode daje pumpa kada je napolju minus ? na primer minus 5

Jedan nazovi majstor se izvodjac za jednog distributera,on mi je savetovao TP od 16kw i nije mi ulio poverenje pa je u startu otpao. Drugi inzenjer ,on radi vece sisteme niti prodaje niti ugracuje, samo mi je dao savet da TP niej za radijatore. Konsultovao sam se i sa firmom koja pravi svoje TP i oni su mi isto rekli , TP nije za radijatore.

Ali ako se ljudi greju i ako izvlace dobru temperaturu vode za radijator i kada je minus napolju , onda treba naci dobrog majstora.

Jedan nazovi majstor se izvodjac za jednog distributera,on mi je savetovao TP od 16kw i nije mi ulio poverenje pa je u startu otpao. Drugi inzenjer ,on radi vece sisteme niti prodaje niti ugracuje, samo mi je dao savet da TP niej za radijatore. Konsultovao sam se i sa firmom koja pravi svoje TP i oni su mi isto rekli , TP nije za radijatore.

Ali ako se ljudi greju i ako izvlace dobru temperaturu vode za radijator i kada je minus napolju , onda treba naci dobrog majstora.
Ma može pumpa na radijatore, ALI... Potrošnja struje je veća u odnosu na podno, zidno ili ventilkonvektore. Moraju se predimenzionirati (dosta više rebara). I panelni radijatori su najpogodniji za grejanje sa TP, zbog velike površine u odnosu na spoljne dimenzije radijatora. Pa ALU, i na kraju gusani.

-5c => +45c
+15c => +29c

Zdravo svima, opet
Ovako, sto se moje situacije tice odluka je pala. Idem sa LG therma v 16kw split,bafer 300do500L videcu, podno grejanje samo na pridzemlju(60m2) dnevni boravak,kuhinja,trpezarija, fancilere stavljam u svim prostorijama. E sad, plan je da se koristi podno konstantno, a za spavaci deo(1. Sprat, 3 sobe) da se koriste fancoil za dogrevanje, podkrovlje(2 manje sobe) da ne grejem ali da ima fancoil u obe sobe. Trenutno ima jedno brojilo, stim sto krecem u akciju da trazim drugo, tj. jos jedno, pa... Boze zdravlje videcemo.....tu je i kotao na struju od 24kw(postojeci vec) nije idealno resenje ali tu je da uskoci ako zatreba.

Hvala svima !!!

Zdravo svima, opet
Ovako, sto se moje situacije tice odluka je pala. Idem sa LG therma v 16kw split,bafer 300do500L videcu, podno grejanje samo na pridzemlju(60m2) dnevni boravak,kuhinja,trpezarija, fancilere stavljam u svim prostorijama. E sad, plan je da se koristi podno konstantno, a za spavaci deo(1. Sprat, 3 sobe) da se koriste fancoil za dogrevanje, podkrovlje(2 manje sobe) da ne grejem ali da ima fancoil u obe sobe. Trenutno ima jedno brojilo, stim sto krecem u akciju da trazim drugo, tj. jos jedno, pa... Boze zdravlje videcemo.....tu je i kotao na struju od 24kw(postojeci vec) nije idealno resenje ali tu je da uskoci ako zatreba.

Hvala svima !!!
Opet bafer, ali nema veze, neka ti je sa srećom i da sve bude kako treba. Izbor TP nije loš, moglo je i bolje, ali ima puno parametara koje treba vidjeti pri izboru TP tako da te razumijem, u svakom slučaju odlično.

Preporuka moja a i svakog normalnog majstora je da se uradi projekat. Projekat je mali % iznosa koji odvojite za TP. Nemojte bacati pare na otprilike, neka vam projektant uradi procenu. Na osnovu procene ćete imati toplotne gubitke i dobitke (čudno mi zvuči ta reč).

Kada imate procenu, vrlo lako možete donositi odluke , tipa da l iveća TP ili izolacija objekta pa ići na manju TP. Dobar projektant može da vam uštedi dosta.

Preporuka moja a i svakog normalnog majstora je da se uradi projekat. Projekat je mali % iznosa koji odvojite za TP. Nemojte bacati pare na otprilike, neka vam projektant uradi procenu. Na osnovu procene ćete imati toplotne gubitke i dobitke (čudno mi zvuči ta reč).

Kada imate procenu, vrlo lako možete donositi odluke , tipa da l iveća TP ili izolacija objekta pa ići na manju TP. Dobar projektant može da vam uštedi dosta.
Ali dobrog projektanta je vrlo teško naći, ustvari neće da rade projekat većina njih, kažu slaba lova a i treba stati iza projekta.

Da, slažem se da je teško naći. Pitati majstora da li radi sa nekim projektantom, koga preporučuje i doći će se do dobrog projektanta i izvođača.
Jer oni koji ne rade sa projektantma sami izmišljaju raspored itd. Oni koji rade, imaju više ispravnog iskustva sigurno.

Sve se slažem sa vama ali imao sam priliku gledati i jednog i drugog zajedno.

Pratim potrošnju TP koja nas hladi. Interesantno kako utiče spoljašnja temperatura na potrošnju struje.
Crveno je maksimalna izmerena, a plavo minimalno izmenrena temperatura za taj dan (žuto prosek).
1724239033861.png

Hlađenje ovog leta će nas koštati više nego grejanje prošle zime :) Zimi TP više radi noću kad je jeftina struja, a leti danju, kad je skupa. A leti nemamo ni popust za "uštedu", tako da je full cena.

Bi... Ali neću u prosumer priču. Nisam imao vremena da ispitam šta mi sve treba da imam panele a da ne guram nazad u mrežu. I da mogu da koristim svoju struju ukoliko nema struje od EPS-a...

Ja imam 2,9 kW i nisam prozjumer. Smatram da je to "bolja priča" ukoliko se lepo isplanira potrošnja preko dana.

Ako te nešto interesuje, tu sam :)

Bas to.. Bez vraćanja u sistem tako manji sistem meni deluje da je najbolji ROI. To bi trebalo da bude ispod 3000e komplet

4kw paneli bi ti mozda lepo legli
Istina. Ja imam 2kw na krovu... Smontirao to jos pre 8-9 god kad nije postojao model prozjumera. Zimi je usteda najmanja zbog manjka suncanih sati a i generalno racuni za struju su veci pa ti usteda od 80-100kwh neigra bas neku ulogu... Leti je vec drugacija prica jer imas mnogo vise suncanih sati i sva dobijena energija se uglavnom odma i potrosi u kuci kada je najpotrebnija... I naravno veliki plus je to sto preko dana sva proizvedena i potrosena struja je iz skupe (dnevne) tarife tako da moglo bi se laicki reci da od aprila do kraja septembra imas "dzaba" struju preko dana 😅

Bas to.. Bez vraćanja u sistem tako manji sistem meni deluje da je najbolji ROI. To bi trebalo da bude ispod 3000e komplet
Da i ne ;)

Mi kao firma smo instalateri Fronius invertera, moram napomenuti a nije reklama :)

Fronius inverteri fabrički imaju u sebi :

1724310954552.png
1724310983220.png

Koliko je meni poznato ovako nešto nema nijedan kinez, tj najeftiniji. A vremenom može jako lepo da se iskoristi jer u odnosu na višak uključuješ potrošače, previš više tople, hladne vode ...itd.

Nazad
Vrh Dno