Pogledajte prilog 456130
Primer kod Ariston
https://microma.rs/kalkulator/[/URL...ka bez problema u celom tom rasponu [/QUOTE]
Pogledajte prilog 456130
Primer kod Ariston
https://microma.rs/kalkulator/[/URL...ka bez problema u celom tom rasponu [/QUOTE]
Ovde kod aristona bar imas izbor neki sto se tice polazne/minimalne snage grejanja sto mi govori da se ti uredjaji ipak hardverski razlikuju, dok kod nekih drugih brendova nije bas tako... Ranije kad sam gledao brosure kod drugih brendova skoro sve pumpe su imale istu minimalnu snagu.. tipa pumpa od 8 , 12 i 16kw sve imaju minimalnu snagu od 3kw i sve ostale karakteristike (osim maksimalne snage grejanja) su manje vise iste... cak je i cena slicna tako da se stice utisak da su to sve ustvari isti uredjaji samo malo softwerski ustrojeni...Primer kod Ariston
Dobro misliš.Visman vitocal 200 s toplotna pumpa 16 kw.imam ponudu da jee kupim novu za oko 5800 evra. Kuca mi je dobro izolovana 20 cm stiropora ,tavanska 15 cm kamene vune,prozori su sa tri stakla . Kuca je 160 m2 podnog grejanja.moje misljenje da je pumpa prejaka , dali ce biti potreban bafer zbog toga ili ima jos neke mogucnosti?
Ali neko ko se ne bavi prodajom TP.Da li vam je neko radio proračun toplotnih gubitaka?
Vidi istrazi, mozda da ubacis bafer da ti puni noću TP ako može da se to programira jer je veca nego sto ti treba.
Lepo je što ti daju veliki popust, ali džabe ako ti TP ne odgovara. Tebi treba mali gradski auto, a nude ti kamion po povljnoj ceni i sad se razmišljaš da voziš decu u vrtić kamionom zato što je bio veliki popust za taj kamionNormalna cene te pumpe je 10000-11000 evra,ovo je ispala kombinacija za te pare samo je ona u ponudi, nisam nista radio sto se proracuna tice. Pitam za misljenje kakve su vissman pumpe .kazu da su broj 1 ali bih hteo cuti jos neko misljenje. Znam da je malo jaka pumpa ali za 5800 evra ja mislim da se isplati?
Prejaka tp,i zaboravi buffer pored podnog grejanja.Visman vitocal 200 s toplotna pumpa 16 kw.imam ponudu da jee kupim novu za oko 5800 evra. Kuca mi je dobro izolovana 20 cm stiropora ,tavanska 15 cm kamene vune,prozori su sa tri stakla . Kuca je 160 m2 podnog grejanja.moje misljenje da je pumpa prejaka , dali ce biti potreban bafer zbog toga ili ima jos neke mogucnosti?
Jarani su ti sve napisali i sve je tačno a ovi za bafer, mani se toga jer ćeš imati problema zbog njega, max snaga za tebe je 8 kW a to da je Visman broj 1, jest malo morgen, ali to nije ni bitno za tebe.Normalna cene te pumpe je 10000-11000 evra,ovo je ispala kombinacija za te pare samo je ona u ponudi, nisam nista radio sto se proracuna tice. Pitam za misljenje kakve su vissman pumpe .kazu da su broj 1 ali bih hteo cuti jos neko misljenje. Znam da je malo jaka pumpa ali za 5800 evra ja mislim da se isplati?
Zasto mislis da bafer nije dobar pored podnog? Moj tast ima tp voda-voda i bafer od 2.500 lit i pumpa mislim 8 ili 10kw mu radi samo nocu od 23-07 na jeftinoj tarifi i zagreje vodu da ceo dan je koristi za grejanje.Prejaka tp,i zaboravi buffer pored podnog grejanja.
Koliko kubika betona (estrih) ima podno grejanje na sebi? Plus pored toga da grejes 2,5 kubika vode? Jel ti treba veci bafer od betona? Bafer je bio naprimer okej u ono vreme kad su se grejali na kotao na cvrsto gorivo pa su narokali na 80-90 stepeni vodu , em nisu morali (ili nisu mogli ) da loze preko noci(dana),em nisu imali mogucnost da podese da im se greje voda na desetinku npr 28.3 stepeni. Mislim da sam vec okacio sliku gde su trazili bafer od vec neznam koliko kubika (jer je majstor rekao da mora) ali smo mu stavili bajpas da moze i bez bafera... Covek skontao da je bacio barem 2000 evra zbog bafera.Zasto mislis da bafer nije dobar pored podnog? Moj tast ima tp voda-voda i bafer od 2.500 lit i pumpa mislim 8 ili 10kw mu radi samo nocu od 23-07 na jeftinoj tarifi i zagreje vodu da ceo dan je koristi za grejanje.
Imaš li sliku tog bafera od 2.500 litara? Moj od 500 litara mi izgleda ogromno i overkill je za TP.Zasto mislis da bafer nije dobar pored podnog? Moj tast ima tp voda-voda i bafer od 2.500 lit i pumpa mislim 8 ili 10kw mu radi samo nocu od 23-07 na jeftinoj tarifi i zagreje vodu da ceo dan je koristi za grejanje.
Znaci to ti je skoro 1000 litara betona na 10 m²... I zagreje na 46 stepeni ,kad ti je za podno mulazna temperatura max 35... Super.Poslacu vam sliku kad budem stigao kuci, trenutno sam preko. Estrih je nekih 9-10 cm iznad cevi. Bafer je unutra u podrumu kod same tp na 2 metra, i oblozen je sa kamenom vunom valjda. I drzi bas dosta dugo temperaturu. Tp zagreje do nekih 46 stepeni tih 2.500 litara za 8 sati rada na jeftinoj struji.
Da,i uglavnom ovde na forumu je rec o TP vazduh-voda. Sasvim druga prica voda-vodaAko već bafer postoji, mislim da je jednostavnije ušrafiti bulletproof grejač od 20e koji bi noću dogrejao bafer, nego arčiti pumpu od 4, 5, 10k evra da radi u teškim uslovima (noć, vlaga, visoka temperatura vode...).
A ako se kreće od nule, glasni su protivnici stavljanja bafera. Pominjali smo Heatmastera koji ima 5-6 videa na tu temu.
Znas sta je bilo najbolje? Ono kao Fica (Z750)... Kad temostat trazi toplu vodu,taj ukljuci bunarsku pumpu (govorim o TP voda-voda) ,pa voda "ukljuci "senzor protoka,taj ukljuci kontaktor za kompresor...da ne zboravim izmedju senzpra protoka i kontaktora jedan vremenski relej naprimer na 10 sec. To je bilo ono pravo. 90 procenta ljudi i dan danas koriste tako da kad im je hladno podigne temp za 3-5 stepeni (ili koliko god) ... pa zaboravi na sve. A ljudi variraju sa tako sporim sistemom kao podno grejanje. Naravno majstor moze sve da ugradi,proda...i bafer,i termostate ,sve.Sve to ide u njegov dzep.Računao sam sebi nešto slično. Puno zavisi od toplotnih gubitaka da li može da se izvede. I dobra automatika. Moja TP ne može tako da radi, pošto ima logiku kolika temperatura vode treba da bude na osnovu unutrašnje i spoljne temperature. Ne mogu da joj kažem: sad je jeftina struja - radi na maksimumu.
Možda ima smisla neka On-Off TP (ako ima takva) i veliki bafer i da sam uradiš senzore temperature u kući, na dolaznoj vodi i da imaš automatizovan mešač na osnovu tih parametara? Ne znam koliko bi takav sistem bio bolji od gotovog već integrisanog u TP? I da li bi bio jeftiniji za sastavljanje i za korišćenje? Ali izgleda kao lep DIY projekat![]()
Mi u glavnom smo stavili na 1.8-2 bara,najbitnije da nemas vazduha u sistemu.Da lu postoji neko ograničenje/preporuka o pritisku vode u instalaciji podnog grejanja i fenkojlera.
Da,hladnije,ili fancoil ne duva vruc vazduh (zimi). Fancoil je sklon da sakupi vazduh,posto je vislje od poda... ali imaju i oni ozracivace (rucne). Licno mislim da je 2.8 previse,a tek ce biti kad dodje grejna sezona.Pitam zato što je kod mene isto tako bilo ali je pri poslednjem pregledu serviser malo više dopunio pa manometar pokazuje 2.6-2.8 bara i razmišljam da li da vrati na 2 bara. Koji su simptomi vazduha u sistemu, da imam hladnije delove poda ili nešto drugo
Vise godina sam montirao fan-coilove od Sabiana (dobri su),posle smo nabavljali od SMGS (okej su ) i jednom (i nikad vise ) Vrecool (ne preporucujem)Do novembra treba da uradim podno grejanje za nov stambeni objekat u jednoj etazi. Preporuka je za toplotnu pumu: " Therma V HM123MR.U34 LG, monoblok, trofazna " od 12kw. Data mi je preporuka vezano za rashladjivanje i grejanje da se pored cevnog razvoda postave i parapetni ili zidni ( po potrebi prostorije ) fan coil-i. Vase iskustvo i misljenje vezano za fan coil, dali je vazno od kog prizvodjaca i koji tip ( mislim na ventilatore koje imaju)?
Po specifikaciji moze.Obrati paznju na izolaciju cevi,ventila itd. Zimi nije problem,ali leti ....Kondenz. I ne zaboravi na odvod kondenzata kod svakog fan-coila. Eventualno videti kako radi ako je mali broj fancoila...ali to zavisi i od izvedbe grejnog sistema.Hvala na dobroj informaciji, dali jos neko od nasih clanova ima preporuku, dodao bi jos jedno pitanje a to je: dali pomenuta toplotna pumpa ( Therma V HM123MR.U34 LG, monoblok ) moze da radi leti u rezimu hladjenja?
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari