Šta je novo?

Toplotna pumpa

Uf... svaštao si ovde nešto okačio... Na žalost, ništa mi nije jesno. Load management znači da mogu da prioritizujem potrošače? Pojedinačno? Da li to znači da mogu toplotnu pumpu da stavim da bude max prioriteta sa solarnih panela, pa višak da tek vuče iz meže?
Ako nestane struje u mreži, da li će solarni paneli moći da napajaju TP (pod uslovom da imam dovoljno instaliranih kapaciteta)?

Da, upravo to.
" Pametnije pumpe" imaju jedan ulaz od solara da postoji višak. Posle taj višak skladište u termalnu energiju. Na neki način jednostavno, a genijalno :)

Ti se zovu hibridni inverteri, i neki znaju da radi u tzv FULL BACKUP režimu. 3x3kW je konkretno Fronius, ostali za koje znam su monofazni.

Ovo ne preporučujemo bez baterija jer ako naiđe oblak nema ni toliko proizvodnje i samo se šokiraju potrošači tip TP. Sa akumulatorima je druga priča ali onda dolazimo već do jako velikih investicija.

Da li ko zna ili je upucen koji je pristupni pin za centometalove toplotne pumpe

Za ljude koji imaju vazduh voda TP, da li radite godišnji servis pred sezonu?

Za ljude koji imaju vazduh voda TP, da li radite godišnji servis pred sezonu?
Ne.
Čak ni ne znam šta bi podrazumevao godišnji servis.
Ali mi ni nemamo "sezonu" u pravom smislu reči. I grejemo se i hladimo se sa TP tako da je u stvari isključena možda 2-3 meseca godišnje kada su prelazni periodi.

Taj godišnji servis je više pregled/kontrola i pranje saća spoljne jedinice

Nisam prao saće, ali sam ga pregledao. OK je vizuelno, a ne vidim u performansama da ima problema. Spolljna jedinica mi stoji ispod nadstrešnice tako da je manje-više zaštićena od padavina. Slabo i vetar duva na tom mestu pa nanese neku veću prljavštinu.
2017. smo je postavili i od tada radi zima-leto bez problema... pu pu pu... da ne ureknem.

Kod mene stoji kao obična klima, unutrašnji zid dvorišta zgrade. Ume da se nahvata sloj od onih maca od topola što lete plus mi rade ove godine fasadu pa ima i stiropora

Prije svega, posto je ovo moje prvo javljanje na ovaj forum pozdrav svim clanovima...
Moja dilema je sledeca:
Dobio sam dvije ponude: 1.Samsung AE140BXYDGG i
2. Mitsubishi Zubadan
Za sta da se odlucim?cijena je priblizna
Inace planiram instalaciju toplotne pumpe u objekat koji se nalazi na visokoj nadm.visini dje su tokom zime od dec do marta cesti minusi sa malom vlaznosti vazduha...objekat je dvojna kuca (trenutno bez izolacije - planirana fasada od kamene vune 10cm) koja je podijeljena po vertikali i ima 3 etaze po 60m2. Znaci ukupno se grije 180m2 Dio koji meni pripada pozicioniran je na juznoj strani....razvedeno je radijatorsko gijanje - al.radijatori sa crnim cijevima na svakoj etazi po 60 rebara...

Mitsubishi Zubadan je stariji ali i dalje bolji uređaj od bilo kog Samsunga, tako da tu ja ne bih imao dilemu. A što se tiče crnih cevi OBAVEZNO instalirati magnetni filter na povratu u toplotnu pumpu, inače cirkulaciona pumpa neće dugo poživeti.
Nisam prao saće, ali sam ga pregledao. OK je vizuelno, a ne vidim u performansama da ima problema. Spolljna jedinica mi stoji ispod nadstrešnice tako da je manje-više zaštićena od padavina. Slabo i vetar duva na tom mestu pa nanese neku veću prljavštinu.
2017. smo je postavili i od tada radi zima-leto bez problema... pu pu pu... da ne ureknem.
Na grejanju se spoljašnja sama opere svaki put kad se odledi, tokom defrosta. Tako da za razliku od klima uređaja koje pojedinci koriste samo za hlađenje nema neke prljavštine u spoljašnjoj

Pozdrav svima, prvi put se uključujem u temu, planiram kroz narednih mjesec do dva instalirati tomplotnu pumpu voda-zrak. Aplicirao sam na javni poziv za sufinanciranje i s obzirom da su mi odobrena sredstva odlucio sam se staviti TP. Serviseri su mi rekli da je bolje ici s vecom toplinskom pumpom od 18kw (trofazna) međutim citajuci po forumima dolazim do zakljucka da je to mozda predimenzionirana TP. Radi se o tipu Nagai, međutim oni imaju u trofazne pumpe od 12kw. Moze li mi netko detaljnije objasniti o cemu se tu radi? Kuca je izolirana tako-tako, nije vanjska stiropol fasada vec unutarnji stiropol 3cm s oblogom (blok 10cm). Strop je dosta dobro izoliran (20cm vuna), pvc prozori dupla stakla. Jos tu u određenim prostorijama koje su dodatno rađene imamo bolju unutarnju izolaciju (vuna 10cm). Grijane povrsine oko prilike 160m2, do sada sam se grijao na pelet (4-5 tona za sezonu).
Prosjecne temperature prosle zime su slijedeće: studeni/novembar 7.4c, prosinac/decembar 5c, sijecanj/januar 3,6c, veljaca/februar 7,5c, ožujak/mart 8,5c. Unaprijed hvala.

Moram jos napomenuti da se radi o kombinaciji podnog i radijatorskog grijanja pa mi je potrebna visokotemperaturna dizalica topline.

Prije svega, posto je ovo moje prvo javljanje na ovaj forum pozdrav svim clanovima...
Moja dilema je sledeca:
Dobio sam dvije ponude: 1.Samsung AE140BXYDGG i
2. Mitsubishi Zubadan
Za sta da se odlucim?cijena je priblizna
Inace planiram instalaciju toplotne pumpe u objekat koji se nalazi na visokoj nadm.visini dje su tokom zime od dec do marta cesti minusi sa malom vlaznosti vazduha...objekat je dvojna kuca (trenutno bez izolacije - planirana fasada od kamene vune 10cm) koja je podijeljena po vertikali i ima 3 etaze po 60m2. Znaci ukupno se grije 180m2 Dio koji meni pripada pozicioniran je na juznoj strani....razvedeno je radijatorsko gijanje - al.radijatori sa crnim cijevima na svakoj etazi po 60 rebara...
Koja god da je, tesko ce se isplatiti grejanje na minusu, pogotovo ako je veliki i traje ceo dan, a bez izolacije pa da ne pricam i jos radijatorsko!
Ja bih tu stavio kotao na pelet i resen problem.

Ne znam gde se dara750 nalazi i pošto je tamo struja, pelet ili plin. Kod nas bi pelet izabrao kao poslednju opciju, pošto je često sumnjiv kvalitet i cene su dosta podložne promenama. Sa TP i strujom bar znaš na čemu si.
Ali... ako pelet već postoji i sistem nije za otpis, pitanje je koliko će TP biti isplativa (mada sufinansiranje može dosta da pomogne). Ako je do komfora onda TP nema premca.
Ja bih ipak uradio spoljnu izolaciju i uzeo manju TP, ali to sam ja... ako nema mogućnosti da se unapredi izolacija, možda bih video da li je izvodljivo da se doda još radijatora kako bi što više spustili temperaturu vode potrebnu za grejanje (ako već ne može svuda podno).
Ali je rađen projekat i ako je izračunato da treba 18kW toplotna pumpa, ko smo mi da opovrgnemo taj račun? TIm pre što su oni verovatno imali više informacija od nas.

Pozdrav svima, prvi put se uključujem u temu, planiram kroz narednih mjesec do dva instalirati tomplotnu pumpu voda-zrak. Aplicirao sam na javni poziv za sufinanciranje i s obzirom da su mi odobrena sredstva odlucio sam se staviti TP. Serviseri su mi rekli da je bolje ici s vecom toplinskom pumpom od 18kw (trofazna) međutim citajuci po forumima dolazim do zakljucka da je to mozda predimenzionirana TP. Radi se o tipu Nagai, međutim oni imaju u trofazne pumpe od 12kw. Moze li mi netko detaljnije objasniti o cemu se tu radi? Kuca je izolirana tako-tako, nije vanjska stiropol fasada vec unutarnji stiropol 3cm s oblogom (blok 10cm). Strop je dosta dobro izoliran (20cm vuna), pvc prozori dupla stakla. Jos tu u određenim prostorijama koje su dodatno rađene imamo bolju unutarnju izolaciju (vuna 10cm). Grijane povrsine oko prilike 160m2, do sada sam se grijao na pelet (4-5 tona za sezonu).
Prosjecne temperature prosle zime su slijedeće: studeni/novembar 7.4c, prosinac/decembar 5c, sijecanj/januar 3,6c, veljaca/februar 7,5c, ožujak/mart 8,5c. Unaprijed hvala.
Trazi drugo mišljenje.

Ako si trošio 4-5t peleta i to ti je ok. Ne znam zašto treba 18kw.
Tj najverovatnije treba jer nemaš dovoljno grejne površine pa mora veca temperatura.

Povećaj broj rebara na radijatorima za 50% pa neka se onda računa.

Da se nadovežem za pelet

Tona peleta je oko 5000kw

5000kw/30dana/24h = 7kw/h

To sam i planirao, trenutno u dnevnoj sobi u kojoj mi je termostat imam 3x radijator (2x1200mmx900mm i 1x1400mmx900mm), ta dva od 1200mm cu zamjeniti s vecima, 1400 ili 1600mm a te koje skinem cu postaviti u sobu u kojoj imam manje radijatore. Cijena struje kod nas je dosta prihvatiljiva 0,1579km/kwh odnosno u eurima 0,0807e/kwh. Ako bi mjesecno trosio 180-200€ na grijanje (decembar,januar,februar) bio bi zadovoljan.

Pozdrav ljudi, vidim da vas ima dosta strucnih i sa svakojakim iskustvom pa bih da cujem misljenja.
U pregovoru sam za instaliranje TP sa podnim grejanjem.
Kuca 200mk2 na dva identicna nivoa.
Pvc, izolacija 15cm stiropor.
Narednih par god bice koriscen samo jedan level- prizemlje.
TP koliko kw preporucujete ?
I jako bitno da li se isplati ugradnja fancoilera za hladjenje ili je bolja opcija inverter klima ? Cekam predracun ali kako sam razumeo opcija sa hladjenjem ce povecati troskove za 5500-6000€.

Da se nadovežem za pelet

Tona peleta je oko 5000kw

5000kw/30dana/24h = 7kw/h
To bi trebalo da je tako, ali teško da 1Kg može dati 5Kw energije, pre bih rekao da je oko 4,5Kw zbog kvaliteta istog kod nas i naravno ovde treba smanjiti bar 10% zbog efikasnosti same peći koja je negde na 90%, tako da je realno 4Kw.

Pozdrav ljudi, vidim da vas ima dosta strucnih i sa svakojakim iskustvom pa bih da cujem misljenja.
U pregovoru sam za instaliranje TP sa podnim grejanjem.
Kuca 200mk2 na dva identicna nivoa.
Pvc, izolacija 15cm stiropor.
Narednih par god bice koriscen samo jedan level- prizemlje.
TP koliko kw preporucujete ?
I jako bitno da li se isplati ugradnja fancoilera za hladjenje ili je bolja opcija inverter klima ? Cekam predracun ali kako sam razumeo opcija sa hladjenjem ce povecati troskove za 5500-6000€.

Ukratko:
kW bi trebalo da ti preporuče na osnovu proračuna toplotnih gubitaka. Odoka ne više od 10-12kWh.
Lično ne bih koristio fancoil, već bih za hlađenje koristio inverter klime. Uslov je da bude jedna klima po prostoriji i da vam ne smeta toliki broj spoljnih jedinica na fasadi.

To bi trebalo da je tako, ali teško da 1Kg može dati 5Kw energije, pre bih rekao da je oko 4,5Kw zbog kvaliteta istog kod nas i naravno ovde treba smanjiti bar 10% zbog efikasnosti same peći koja je negde na 90%, tako da je realno 4Kw.
Tim jos gore što preporučuju 18kw jer je potrebno manje KW da se zagreje trenutno kuća.

5,5kw/h preko peleta prosek.

Ja sam koristio 4t uglja i 3m drva u kotlu koji nije nikako efikasan. Povećao radijatore za 50% imam 16kw TP a mogao sam lagano 10kw koja bi mi mnogo bolje i manje trošila u prelaznom periodu (oktobar, novembar, mart, april). Svaka TP ima minimum potrošnju ispod koje neće ici.. Kod mene je 800w/h, pali se i gasi, ne moze da odrzava svojim radom temperaturu u prelaznom periodu.
Sa 10kw mozda bi islo na 400-500w/h lakse bi održavala temp tj ne bi se gasila kada je napolju +14.

Ukratko:
kW bi trebalo da ti preporuče na osnovu proračuna toplotnih gubitaka. Odoka ne više od 10-12kWh.
Lično ne bih koristio fancoil, već bih za hlađenje koristio inverter klime. Uslov je da bude jedna klima po prostoriji i da vam ne smeta toliki broj spoljnih jedinica na fasadi.
I ja sam vise za inverter klimu s’ obzorom da je ugradnja fancoilera skupa.

Video sam isto da se kroz poruke provlaci da nije dobro ako se pumpa stalno pali i gasi. Kao u slucaju kad je TP jaca od potrebne. Jel to on off nije dobro za TP ili povecava potrosnju ?

I ja sam vise za inverter klimu s’ obzorom da je ugradnja fancoilera skupa.

Video sam isto da se kroz poruke provlaci da nije dobro ako se pumpa stalno pali i gasi. Kao u slucaju kad je TP jaca od potrebne. Jel to on off nije dobro za TP ili povecava potrosnju ?
Sto bi plaćao 500-1000e vise za veću TP od potrebne. To moze da ti bude cela sezona ili dve racun za grejanje.

Odmah je vise potrošila 😁

8 i 10kw kod Midea i njenih klonova (ima ih najviše na tržištu) skoro da ne postoji.

Isto tako između 12 i 16kw skoro da nema razlike kao ni cenovno.

Ako gledas Midea ili njihove kopije ja bih isao na manju TP tj 8kw bez dodatnih grejača i ostavio pelet za vece minuse i ustedeces sigurno 1000e u startu.

Dva rucna ventila da mozes da biraš da li ćeš TP ili pelet.

Bice sezona kada ti pelet neće ni trebati. Ostalim sezonama mozda ga budes palio 10 dana sve ukupno.

Sebi sam ostavio kotao na drva i ugalj ali su me "zeznuli" sa velikom TP od 16kw koja kada je oko 0-5c radi vrhunski i tu je najefikasnija ali cim bude 8-15c , pali i gasi. Platio sam više a nista bolje nisam dobio.

Meni TP nikada nije povukla preko 11kw da sam video.

A imam 8cm stiropor, ti 15.

Sto bi plaćao 500-1000e vise za veću TP od potrebne. To moze da ti bude cela sezona ili dve racun za grejanje.

Odmah je vise potrošila 😁

8 i 10kw kod Midea i njenih klonova (ima ih najviše na tržištu) skoro da ne postoji.

Isto tako između 12 i 16kw skoro da nema razlike kao ni cenovno.

Ako gledas Midea ili njihove kopije ja bih isao na manju TP tj 8kw bez dodatnih grejača i ostavio pelet za vece minuse i ustedeces sigurno 1000e u startu.

Dva rucna ventila da mozes da biraš da li ćeš TP ili pelet.

Bice sezona kada ti pelet neće ni trebati. Ostalim sezonama mozda ga budes palio 10 dana sve ukupno.

Sebi sam ostavio kotao na drva i ugalj ali su me "zeznuli" sa velikom TP od 16kw koja kada je oko 0-5c radi vrhunski i tu je najefikasnija ali cim bude 8-15c , pali i gasi. Platio sam više a nista bolje nisam dobio.

Meni TP nikada nije povukla preko 11kw da sam video.

A imam 8cm stiropor, ti 15.
Čini mi se da sam ja tebi pisao da će ti biti prejaka TP od 16 kW ili se varam, ali nije ni važno bitno je da je tebi dobro.

Jasno.
Veca pumpa skuplja, trosi vise u startu ali niko da mi objasni sta je problem ako se pali i gasi stalno ? A puno ljudi ovde to navodi kao minus.
Lose za potrosnju, za pumpu ?

The frequency of heat pump cycles depends on factors such as cooling capacity, room temperature, and humidity. On average, a 10 to 20-minute off period between cycles, with a maximum of 2 to 3 cycles per hour, is appropriate. Continuous cycling indicates a problem and can result in wasted energy and increased costs.
Oversized or Undersized Unit: Using a heat pump that is not the appropriate size for your space can cause rapid heating or cooling, leading to premature detection of the desired temperature and frequent cycling. Proper calculations and installation by HVAC professionals are essential to avoid this issue.

Sve TP imaju minimum i maximum grejanja kao sto imaju klime. Samo ih dosta firmi ne prikazuje tj pokqzuju samo max. Moras da tražiš po Pdf fajlovima ili od uvoznika proizvođača.

Probaj da nadjes ili da ti izračunaju, koji je toplotni gubitak objekta na +15c i na -5c

Greješ se i na +15 kao i na -5

Zatim probaj da nadjes TP koja ima minimum kao i tvoji toplotni gubici na +15 a da joj je max kao tvoji gubici na -5

Da bi radika bez problema u celom tom rasponu

Vrh Dno