Šta je novo?

The Elder Scrolls V - Skyrim

U Morrowindu mozes imati jednu od 3 razlicite kuce u zavisnosti da li igras za Redorance, Hlaalu ili Telvani. Medjutim, mi ne mozemo uticati na dizajn tih kuca. Heartfire DLC ce nam omoguciti da napravimo kucu gde hocemo i kako hocemo sto je super, mada ocekivao sam neki veci DLC no nema veze.

Heh, ja sam vec na kraju igrao na Master plus mod za teze zmajeve, ali ***. imao sa najacu mogucu opremu sto se tice resova ***. malo sam napravio jaci potio sto se tice enchantinga i blago otisli resovi na opremi gore na svakom delu imam 60% + 40% magic na ringu i jos kad drzim block 50% resovi idu gore.

Ali ipak neki jak zmaj kad me oprzi brzo pada health moram stalno da se lecim nema zezancije, glavnog sam seko 2 minuta.

Da da, citao sam da je jednostavno pretesko igrati na master ako ne znas da budzis prejake potione i enchantmente. Ja sam pokusao bez toga i slabo ide :)

Poslednja izmena:
Enchanting je obavezno za lagodno igranje. Alchemy takođe dobro dođe. Osim što omogućavaju izradu mnogo moćnijih oklopa i oružje, možeš brdo love da zgrneš prodavanjem gluposti poput "iron daggera sa stamina damageom" ili napitaka sa Giants Toe-om.
Ja provodim više vremena baveći se smithingom i enchantingom nego u borbi ali to verovatno smara neke igrače. Mada takvi verovatno ne igraju Skyrim.

Poslednja izmena:
Meni je enchanting na 96 i jedva cekam da nabudzim zadnji perk da mogu dva enchanta da stavim na item. Smithing mi je na 100 ali me mrzi Alchemy da budzim a i to je najsporiji proces.

Alchemy nema potrebe da naguraš na 100. Dovoljno je da ga nateraš preko 30 sa Benefactor Perkom i 4 komada alchemy armora (prsten, ogrlica, znojnica i šlem). Već su ti napitci veoma moćni. Tada ti fortify smithing potion podiže smithing za oko 50%.
Alchemy na nižim nivoima se lako podiže pravljenjem health potiona sa Giants Toeom. Jedan potion jedan nivo maltene.

Probao sam ovaj mod ACE - Combat Skills i moram priznati da strasno dobro balansira skillove i recimo Archeri cini jos zanimljivijim jer dodaje long bow i short bow koji su kao dva razlicita oruzja tj. zahtevaju drugciji pristup.
Smithing je stvarno dobro odrađen jer pored craftovanja dodaje i neke male bonuse npr. ako se boris protiv neprijatelja koji ima ceo armor koji znas da napravis dobijsa malo bonus DMG. ili ako nosis sve delove opet dobijes razlicite bonuse, bonusi su tamam tolko da znače nešto, recimo Elven armor daje blagu Magicka regeneraciju ,Glass daje mali Magic resist itd.
I Enchanting je zanimljiviji jer možeš ranije da stavljaš dva enchanta ali su značajno slabija pa imas stvar izbora dva slabija ili jedan jači (biraš odmah čim craftuješ). Tvorac moda se trudio da pored balansiranja ubaci i raznolikost u skillove ali da i dalje je potreban isti (sličan, nisam proveravao) broj perkova.
Definitivno preporuka posebno ako neko želi ponovo da prelazi igru sa novim modovima a dosadan mu je onaj stari Smithing ili želi da igrao kao archer.

I da sad kao pure mage je lakše igrati posle 50 lvl jer perkovi za spellove su izbalansirani pa i dalje prave OK damage i nema potrebe uzimati mač u ruke.

@Bogda - znam tu foru no svejedno hvala na zalaganju. Citao sam na netu dosta srategija za pravljenje nenormalno jakih itema i napitaka.

@zokocx - zvuci zanimljiv taj mod ali ja jos od Morrowinda ne volim da koristim modove koji menjaju gameplay. Morrowind sam igrao svake godine do izlaska Skyrima bez ikakvog moda (cak ni za grafiku) i nije mi nista falilo :)

Pa bas ne mogu da kazem da menjaju gameplay (nesto znacajno), jedine promene su za Archery i to sto se malo drugacije kalkuliše dmg. u zavisnosti sa koje strane udaris neprijatelja. Napravi buckup i probaj da ubacis mod (pise da radi OK sa vec postojecim nabudzenim herojom) i vidi kako je sta raspoređeno, meni se najvise se sviđa taj Smithing i Archeri kako su promenjeni na bolje.

Mada ko planira da igra sa ovim modom nije lose da ubaci ovo tj. mod koji omogucava da NPC koriste custome armore, perkove (u ovom modu ima ih par mada nevidljivih), spellove.
http://skyrim.nexusmods.com/mods/18436

I recimo bez ovog moda ne pojavljuju se ovi armori na NPC (tj. oni koji su podeseni da se spawnaju u chestovima)
http://skyrim.nexusmods.com/mods/19733 - jako dobar mod, svi armori kao da su uvek bili u Skyrimu
http://skyrim.nexusmods.com/mods/21125 - ni ovaj nije los samo craftable sa Ebony perkom, kopija DH iz D3.

Poslednja izmena:
Evo još jednog relativno novog moda, tek sada je razvijen do kraja, zato ga nisam ni kačio ranije: http://skyrim.nexusmods.com/mods/22557

Jeste da puno zauzima ali videćete i samo zašto ga predlažem kada ga budete stavili. Iznenadićete se veoma !!!

P.S. Ima li nekih informacija da li se uskoro sprema novi update za Skyrim, bilo za vanilla verziju bilo za Dawnguard ? Kako će sada ići updateovi, zna li neko, da li će se samo nadograđivati Dawnguard a ostale ko šiša ili kako ???

Poslednja izmena:
Pa Dawnguard je kao mod unutar skyrima, tako da nije moguce da urade update igre samo za one koji imaju Dawnguard.
Bice verovatno mali delovi update koji su specificno samo za dawnguard, jer sumnjam da je puno njih kupilo DLC jer ne vredi toliko, a i ja cekam neki popust (nadam se da ce biti novogodišnji).

Btw. dobro izgleda ovaj mod za oruzje mada bojim se da nebude over kill u nekoj vecoj makljazi jer ipak sam stavio staraceve texture i skace VRAM usage na skoro 1000 MB.
Na screenshotovima se nevidi lepo moram to uzivo da probam.

Poslednja izmena:
Da, moraš da staviš da bi video mnogo bolje, podrazumeva se.

Pa ionako je već postao standard da Skyrim traži 2 GB VRAM memorije, ako se igra sa zahtevnim modovima. A za mnogo modova sigurno treba čak i 3 GB VRAM memorije, ništa neobično.

Baš u grafici je sva lepota Skyrim-a, kao i u kreativnosti modera da prilagođe i poboljšaju igru do maksimuma.

Iskreno PC je platforma na kojoj TES naslovi najvise sijaju, tako da zabole me za Skyrim na konzolama, a to sto Dawnguard nemogu da portuju na PS3 je delom kriv i Sony.

@zokocx - tacno je da taj mod ne menja puno gameplay, ali ja u sustini ne volim nijedan mod koji menja na neki nacin igru (kao sto taj mod dodaje za smithing te bonuse i slicno), volim samo modove poput novih oruzja, oklopa, gradjevina... A isto tako ne volim modove koji budze grafiku - jeste da je tada igra detaljnija ali po meni igra najcesce gubi originalni šmek. No to je vec stvar izbora ko ce koji mod da skine.
S ovim vezi, Skyrim na PC-ju najvise sija kao sto kazes, jer kroz Construction Set ima ogroman potencijal modifikacije u svakom smislu.

I ja jedva cekam neki Steam popust da uzmem Dawnguard i Heartfire :)

Ako prvi put prelazis igru onda je OK da igras bez modova koji menjaju gameplay, isto sam se i ja tako drzao samo grafickih modifikacija i to stavio sam neke najosnovije i tada kad je igra izasla za par meseci se pojavili samo par modova koji menjaju texture i vecinu sam probao.
I evo neke preporuke tj. modove koje bi svako trebalo da instalira posebno ako ima neku ili još bolje jaču grafičku od Gforce 8800GT 9800GT GTS250 (1gb verzije) ili ATI HD4850/HD4870/HD5770 (1 gb verzije).
Naravno low/medium verzije ovih modova komotno mogu da rade i na gore pomenutim grafickim karticama, samo je bitno da imaju 1GB memorije, gubitak je mozda 1-2FPS i to zavisi od ostalih podesavanja.

Ova 2 moda za bolja ljudska i elfovska lica:
No More Blocky Faces by Xenius - obavezan mod, vanilla lica su kockasta, vidi slike
Detailed Faces v2 by Xenius
opcijono:
High Quality Eyes by Xenius
Detailed Lips by Xenius
covek je ima i mod za bolje beast lica (Argonian & Khajiit) mada mislim da ima i druhih takvih modova i nije tolko primetna kompresija kako na ljudskim licima.

Dobar mod za spell udare (high je dosta overkill ali Medium je ono pravo, stvarno posle mage borbe se vidi dzumbus po okolini)
Deadly Spell Impacts by isoku

Texture:
Skyrim Realistic Overhaul by Starac - rad naseg coveka, za mene najbolji mod textura okoline, samo kad uporedis Low verziju sa vanila texturama vides kolko su vanilla odvratne i mutne od kompresije, izgled i tonovi textura nisu menjani samo rezolucija a time i ostrina. Koristim High verziju bez problema, na slabijim masinama preporuka za Low verziju. High verziju je malo teze skinuti ali ima na torrentu u STEP paketu lako se izgugla i skinu se samo 3 arhive od ovog moda ostalih ~8GB Dont Download! Posle samo patch sa linka i Dawnguard dodatak ako je potreban.Skyrim HD - 2K Textures je overkill ali previse neke texture izgledaju kao plasticne a neke su dobre.
Skyrim Flora Overhaul by vurt - isto preporuka za mod, High je malo overkill ali ko ima hardver moze komotno, steta sto vise nema compatibility patcha za Lush Trees by SparrowPrince drvece je izgledalo fantasticno i sa bilo kojim ovim modom razlika je primetna.

Lush Grass by SparrowPrince - samo ime kaze, ~0 FPS uticaj.

Enhanced Blood Textures by dDefinder

Better Dynamic Snow by SparrowPrince and Brumbek
moze zajedno sa Snow HQ Texture by Erik

Opcijono:
Enhanced Distant Terrain by SparrowPrince
Enhanced Night Skyrim by CptJoker - ovde se biraju zvezde i galaksije tako da mod ima 2 dela
Improved NPC Clothing - High Res by BaronDavid
Elaborate Textiles - NPC Clothing Retexture by Miss Obsidienne - steta sto nije napravljen na osnovu HD DLC textura, ali jako drobar rad i dobra alternativa gore pomenutom, vidi slike.
Radiant and Unique Potions and Poisons HD by XRC
Main Menu Spinning Skyrim Emblem by Brumbek - ovo mi je falilo cim sa igru 1. put pokrenu.

I evo samo vizuelni modovi , zaboravio sam jos SkyUI bez toga nema igranja skyrima i dalje moze Immersive Armors by hothtrooper44 ali to vec malo zalazi u menjanje gameplaya.

Mod koji najvise iscekujem i koji ce doneti novu dimenziju u Skyrim je Realistic Lighting With Customization 4. verzija za par meseci.

Poslednja izmena:
Svaka cast na trudu.

Ja bih jedino probao teksture od starca - to je mod koji unapredjuje grafiku a da se pritom ne gubi smek igre cini mi se. Koliko utice na FPS? Ocekujem mizeran pad frejmova - 2-3, jesam li u pravu? :)

Dobri su i ovi modovi sto unapredjuju teksture odece, flore i faune a da igra ne gubi pritom svoj sarm.

Poslednja izmena:
Da i to sa High verzijom, i to ako ukljucis AA x4 , Anisotropic Filtering 16x i jos ako moze u AMD catalyst centru da se stavi jos jednom 16x Anisotropic Filtering.
FXAA je dobar mada pravi blago zamucenje slike, mada jako slabo primetno.

Mogu ti poslati link za torrent na PM za ona 3 dela koja su zajedno oko 2600 MB, da se nemucis sa nexusa.

Evo, nema tu nikakve piraterije svi ovi fajlovi se nalaze i na nexus serverima i mogu se skinuti free, mada ovako je lakse.
http://www.torrentv.org/torrentdls/3740413/38678074.html
samo ova tri fajla trebaju i skines sa nexusa 1_5 update 2048k od 382mb i jos ako imas Dawnguard skines i te update.
mod.jpg

Poslednja izmena:
Super, moze! Blagodarim zokocx :) Blessings of Akatosh upon you!

Poslednja izmena:
Imam jedan problem i ako meze mala pomoc.... Imam steam verziju skyrima i dobio sam "Standing stones" acivment a nisam pronasao svih trinaest kamenja kao i "Delver" za prelazenje 50 dungeona a nisam ocistio ni 20?! Da li je moguce da neko igra na mom profilu ili je to neki bug?

Tesko da neko igra na tvom profilu, ako igras sa vise karaktera tj. imas par startovanih heroja a sa svakim si isao na svoju stranu moguce (100%) da se sabiraju cak i iste lokacije.
Isto tako ako si nasao neki Standing stone pa uradio load i otisao na drugi stranu a otkrio drugi Standing stone bez da si ponovo otkrio prvi steam ti racuna i dalje kao da si 2 otkrio jer samo dodaje kako ih otkrijes a ne oduzima ako vratis save gde ga nemas.
Isto tako mozes da sacuvas igru nakupis 1000 bounty na sve strane steam ti da achivement Master Criminal pa uradis load i ne moras da se bakces sa skidanjem bountyja.
Meni se nesto slicno desilo, mislim da sa tamnicama ali ja sam cesto pravio saveove tako da se nisam vracao puno nazad a nisam mi primetio ... mislim da mi na 49 taminicala dalo achi.

U sustini nije bug, nego tako steam belezi progres.
Isto tako i vreme igranja, pise mi 210 sati usteamu a poslednji save gde sam zavrsio igru je oko 170 sati, belezi i kad je alt+tabovana igra ... tako je za sve igre.

Poslednja izmena:
@ zokocx - Ok, hvala druze, verovatno je steam nesto permutovao i hvala mu na acivmentima :) Imam samo jednog lika pa me zacudilo,upravo sad mi se desilo i sa skil knjigama, kao procitao svih 50 kad ono sledeci minut dobijam smiting u jednoj knjizi ?!
Sve u svemu cimam se samo da me neko nije hakovao.... Da li mogu nekako da proverim sigurnost profila?

Pa mislim da nije vidljiva ta opcija da vidis kad se ko logovao i sa kojeg IPa nesto kao sto ima na Gmail.

Kako ja znam ako se logujes sa druge masine gde nisi ranije bio logovan ili u novi browser trazice ti kod koji ti salje na email koji je vezan za steam acount, tako da ako neko ima pristup i tom email nalogu moze i steamu da pristup kad god/gde god hoce.

Taj kod na mail se salje samo ako je View > Settings > Account pa Steam guard status zeleni stit ako ga nema onda moze svako da se loguje gde hoce bez verifikacije, ovo mozes da ukljucis na prvo dugme ispod i imas tamo "Deauthorise all other computers now" da bas ako si paranoican da iskljucis ostale i da ti stigne novi kod sa kojim se relogujes i nema sanse da se neko drugi posle loguje ... jedino da ti zna sifru na emailu, sto moze da bude vrlo lako ako imas iste sifre na oba mesta, zato DRZI IH RAZLICITE sifre za mail i sve ostalo i nemoj neke reci iz recnika nego nasumicne kombinacije slova i brojeva pa zapisi na papir i nema sanse da neko provali ... jedino da ti je komp zarazen neki keylogerima :d ali to je vec tvoja nemarnost (neznanje).

Basic Internet Accounts Security čas je završen :d

Poslednja izmena:
Vidis ja nisam video ovaj torrent to je od 20.08. a ja sam trazio pre tog datuma pa bilo je samo u onom STEP paketu, i mozes da potvrdis da je to to i da trebaju samo update-i sa nexusa?

Ja da ga skidam, potvrdjujem, bas i nema smisla :)

Poslednja izmena:
Zasto bi bio offtopic tvoj post, tice se TES serijala. Vecina ovih stvari stoji mada Flying Mounts mi zvuci mnogo WoW like glupo a isto i Coop bi morao da bude delikatno odrađen tipa vas 4 moze najvise da igra zajedno i to mozes da se prikljucis u bilo koju igru ne zavisno od lvl i progresa i da tamo te neko stavi u quest ,ali pod uslovom ako je iz nekog quest line-a da imas pristup tom questu (bilo bi vise ponuđenih) inace samo ove minor questove da radis.

Mada totalno bi bio nebitan coop ako bi napravili questove i uticaj na NPC kao u Witcheru, DeusEX i ostalim vise RPG igrama.

Nek oni rade na Fallout 4 a da nam lepo TES VI bude next gen sto je vise moguce, nebi podneo da bude engine za ove trenutne kutije od kozola.

Ja da ga skidam, potvrdjujem, bas i nema smisla :)

Samo reci da li se velicine poklapaju :D

Mislio sam da je malo off topic posto se tice nastavka ali u pravu si nije :) Elem sto se mene tice ne treba nikakva vrsta multiplayer-a i coop-a nego upravo da se posvete prici i dubini likova kao sa Geraltom, Deus Ex-om i naravno da imamo filmski smek kao u ME igrama. Kada bi uradili borbu kao u Dark Messiah of Might and Magic i napravili svet koji je veci od SKYRIM-a to bi bila igra mozda i
decenije :)

Meni se baš ne sviđa onaj filmski smek, vise mi je zanimljivije da je ovako obično da iz tačke gledišta heroja vidiš šta se dešava bez nekog akcijonisanja milion cliffhangera itd.

Moze ovde da bude poboljsanja na sve strane samo moraju mnogo više da se potrude, sam SKYRIM je već dobar iz mnogo aspekata ali ako u sledecem nastavku ostanu na istom nivou postace dosadno malo.

Postace mnogo dosadno :) Nisu se mnogo (plus engine je ostao isti samo je ime promenjeno) odmakli od Zaborava tako da se nadam da ce 6 deo biti zaista veliki skok napred za TES serijal. Bilo bi dobro da mnogo vise rade na sledecem jedno 4 godine pa mozda i vise i da oprave pravu stvar :)

Šta će biti to niko ne može da sada kaže, jedino je sigurno da neće skoro biti nastavka. Barem još tri godine važiće Skyrim, bar nje moj osećaj takav. Izbaciće još jedno dva ili tri DLC packa za Skyrim i još više će srediti igru i optimizovati tj. rešiti bugove.

Skyrim je i ovakav kakav je meni odličan, a tek kad se stave modovi...ijao koja je to lepota i kakve promene mogu da budu u zavisnosti od moda kojeg stavite.

Ja bih najviše voleo da u TES VI vidimo one ljude-mačke tj. njihovu teritoriju, Elsweyr se valjda zove.

Nazad
Vrh Dno