Šta je novo?

Test RAM-a sa memtest86+, problem ili....

Dejan64

Slavan
Učlanjen(a)
05.02.2007
Poena
304
Pokusao sam da uradim memtest86+ i sve ok pocne ali kada stigne do testa 3 tu stane i posle 15 minuta nista se ne desava cak i ono vreme stane na 21 sekundi, uokvireno je na slici. Da li je to normalno, Ili nesto ne valja?

Unapred hvala.

Prilozi

• memtest86+.JPG
    memtest86+.JPG
    113.1 KB · Pregleda: 144
Kako stane ? Stane - "zamrzne" ili stane pa nastavi - ili nisi ni cekao?
Probaj jos neki program za testiranje - GoldMemory na pr.
Koja je to memorija? Ako je DDR400 (pretpostavljam) - zasto radi na 160?

Probaj prvo da vratis bios na osnovna podesavanja (ili jumper-om odradi clear CMOS), pa ponovo pokreni memtest.
Ako se i dalje zakucava probaj sa nekim drugim programcicem koji testira memoriju iz dos-a npr. ako ucitas hieren`s boot CD ima gomila programcica za testiranje. Goldmem test ja koristim. Takodje imas microsoft-ov memorytest koji pravi boot-abilnu disketu za dos ili mozes pokusati pod windowsom da pokrenes stressprime2004, pa izaberi testiranje memorije ( mozes testirati istovremeno procesor+memoriju ili pojedinacno ).
U principu ako ti kompjuter ne brlja (resetuje se ili smrzava sliku) opusti se i uzivaj, dok ako ima nekih simptoma da ne radi kako valja, ako nisi dovoljno iskusan da detektujes kvar odnesi u servis koji ce ti reci sta ne valja i valjda te nece mnogo odrati :) . Uglavnom ako je komp star godinu i vise i napajanje nije neki brand moze ono da zeza, i sa sobom povlaci ostale delove kompa da ne funkcionisu kako treba...... ja bi na to prvo posumljao ako ne radi kako treba pod uslovom da je nova instalacija windowsa pre toga stavljena i da su samo provereni driveri instalirani ber drugih programa...

od pre 4 dana vise neverujem nit goldmem-u ni memtest-u posto je jedan modul kingstona prolazio doticne testove ali ..... prilikom normalnog rada kompjutera nisu mogle da se izvrsavaju instalacije, naravno sa drugim modulom sve radi najnormalnije tako da ...

@smarac: OK. To je tvoje skustvo i verujem ti. Medjutim - moras da se slozis, da ako bilo koji od programa ipak izbaci greske - onda nesto nije u redu. Tvoje slucaj je dozivelo 0.01% clanova Bench-a. Dakle - verujte programima za testiranje. Obrnuto - program izbacuje greske a sa memorijom je sve u redu - u to ne verujem. Ovo sto se desava coveku - zakucavanje prilikom testiranja (a da nema greske) - ukljucuje u problem i napajanje ili maticnu. Ionako nam nije dao vise podataka. Mozda mu komp radi besprekorno - a on se smara sa nekim bajatim programom za testiranje.

Poslednja izmena:
Kako stane ? Stane - "zamrzne" ili stane pa nastavi - ili nisi ni cekao?
Probaj jos neki program za testiranje - GoldMemory na pr.
Koja je to memorija? Ako je DDR400 (pretpostavljam) - zasto radi na 160?

Pa ja napisah da 15 min. ne mrda nista, znaci stane pa ne nastavi. Jeste memorija je DDR400 i tako radi od kad je kupljena konfiguracija, znaci tako je namesteno u servisu, FSB i memorija rade asinhrono 5:4. Treba li da sinhronizujem?

Ionako nam nije dao vise podataka. Mozda mu komp radi besprekorno

Koji podaci vam trebaju? Ovo sam i poceo raditi zato sto se sam restartuje ponekad ili zablokira u nekim situacijama i izbaci system recovered from serius eror. Pa sam na forumu procitao da je mozda u pitanju memorija, pa reko da je testiram.

a on se smara sa nekim bajatim programom za testiranje.

Sta ti znaci to bajat program?

a jel tebi pravi probleme u realnom radu ? ako ne sto se zlopatis sa tim programom ? ko zna sta sve moze da bude uzrok zamrzavanju nije iskljuceno da je memorija ali nije ni obavezno

a jel tebi pravi probleme u realnom radu ? ako ne sto se zlopatis sa tim programom ? ko zna sta sve moze da bude uzrok zamrzavanju nije iskljuceno da je memorija ali nije ni obavezno

Problem mi je sto se restartuje PC i zablokira tako da moram da ga restartujem na dugme na kucistu. Mene interesuje koliko treba da traje taj test?

Test traje dugo, ali ja ne mogu da se setim da mi se zakucavao i jednog trenutka. Inače, smrzavanje i restartovanje kante obično nije uzrokovano RAM-om. Najčešće su krivac napajanje ili matična, a ređe mogu biti i druge stvarčice.

Uze mi rec iz usta.

@Dejan64:

- izvinjavam se za bajat program.

Ti nas pitas sto ti zamrzava memtest - a ovamo komp ti ni ne radi kako treba. Valjda ide neki redosled?

Prvo sto uradis - kazes koja je masina - valjda ova iz potpisa? U potpisu ti pise 200MHz za mem. OK, mozda mora na 333 kada su popunjena sva tri slota na toj ploci. I da li oc-ovana masina i koliko i kakav ti setup. I ako ti treba pomoc - valjda treba da opises problem.

Ako nije oc-ovana:
- probaj drugo napajanje (i to ne neki krsh).
Jer ovo lici i na napajanje i na maticnu i memoriju.

- probaj da testiraj jedan po jedan modul - i vidi da li ce ovo da se desava i dalje.

Poslednja izmena:
Probaj sa nekim drugim programom za testiranje memorije. Meni memtest nije bio bas merodavan. Na mnogim platformama ili izbacuje errore ili zakuca. Probaj pa javi.

Ti nas pitas sto ti zamrzava memtest - a ovamo komp ti ni ne radi kako treba. Valjda ide neki redosled?

Prvo me je interesovalo da li taj test traje toliko dugo posto ga nisam nikada radio.Kako mogu da kazem da imam problem kad ne znam kako to sve treba da izgleda? E kad sam saznao da ne treba tako da izgleda i kad su me ljudi pitali sto radim taj test ja sam izneo problem. To je neki redosled po meni.

Prvo sto uradis - kazes koja je masina - valjda ova iz potpisa?

Jeste masina iz potpisa, ja mislio to se podrazumeva ako se ne napise suprotno, a ono izgleda nije tako.

I da li oc-ovana masina i koliko

Ne masina nije OC.

U potpisu ti pise 200MHz za mem. OK, mozda mora na 333 kada su popunjena sva tri slota na toj ploci.

Sva tri??? Ova ploca ima 4 slota.

FSB i memorija rade asinhrono 5:4 pa verujem da je to uzrok sto memorija tako radi.

Pokusacu neki drugi program.

OK. Koliko ja kontam - mozes potpuno sinhrono da ides fsb-mem, jer inace tako i treba. Neces nista da izgubis, samo ces da dobijes - pa probaj 1-1.

I probaj GoldMemory

E sad sam skontao - mozda mora na 333 jer je to Dual Channel ploca - cisto sumnjam da ce sa tim rasporedom modula 256+256+512 raditi na 400.

Pitanje: problemi su ti se stvorili kad si dodao taj modul od 512MB?

Izvadi taj od 512 i testiraj preostala dva. Mislim da ce sve biti OK.

Poslednja izmena:
OK. Koliko ja kontam - mozes potpuno sinhrono da ides fsb-mem, jer inace tako i treba. Neces nista da izgubis, samo ces da dobijes - pa probaj 1-1.

I probaj GoldMemory

Sinhrono ili asinhrono podesavanje za memoriju ima znacaj od platforme da platforme. Socket A je puno dobijao sinhronim podesavanjem dok za P4 to nije bio slucaj. Za nekoga ko ne overklokuje najsigurnije je da podesi na 1:1 kako si rekao. A mogli ste i coveka da uputite na sticky u OC sobi.

Poslednja izmena:
Mislim da je problem do dual ch i ove kombinacije memorija - nek se jave ljudi sa tom plocom i nek iznesu svoje misljenje.

Poslednja izmena:
To sto ti se resetuje komp ne mora da bude memorija, pogotovo to sto ti memtest zakuca. Jesi li skoro cistio komp (hardware). Proveri procesor da li se slucajno ne pregreva, mada mu nista nebi falilo da skines cooler ocistis ga i promenis pastu. Vidjao sam da neki serviseri stave kuler bez paste ili cak da ostane papir preko zvake i tako nameste, pa se ljudi zale da im komp blokira. Moze da se desi i da napajanje pravi problem, ali u svakom slucaju moras ici korak po korak dok ne ustanovis sta je problem. Sada recimo proveri cooler kao sto sam ti rekao, pa vidi kakvi su rezultati. Ako je i dalje ista situacija izvadi jedan modul memorije pa pusti test, onda ubaci taj modul sto si izvadio, a taj sto je bio izbaci i njega. Naravno cim izvrsis neku promenu, obavezno posle toga pusti memtest.

Ma nije poenta da izvadi bilo koji modul vec onaj koji nije uparen - a to je onaj od 512MB. Nesto mi mirise da on pravi problem.

Uostalom - lupetam - dual ch i ne moze da radi sa tri modula na ovoj ploci. Tako da nije problem u tome. Mozda da promeni slot tom modulu od 512?

Sad sam video da su se ljudi dosta patili s ovom plocom i memorijama - pun je Bench tema.

Poslednja izmena:
Izvinjavam se, editovao sam gornji post.

Da bih ispravio sve ovo moje nagadjanje - jedino pametno sto mogu da kazem:

- proveriti svaki modul ponaosob
- pa onda po dva modula u kombinaciji
- pa onda sva tri

onda ce moci da se donese neki zakljucak - ovako je nagadjanje.

Poslednja izmena:
Ma nije poenta da izvadi bilo koji modul vec onaj koji nije uparen - a to je onaj od 512MB. Nesto mi mirise da on pravi problem.

Na toj ploci za ispravan rad nema nikakve veze da li koristi 2x256+1x512 ili 2x512MB jedino sto u njegovoj varijanti ploca radi u single channel rezimu. Dok na Nforce 2 plocama ova kombinacija besprekorno radi u dual channel rezimu. Zbunjujuce je zakucavanje masine prilikom memorijskog testa sto ukazuje na to da je problem mozda negde drugde.

@dejan64
Na ASUSovom sajtu stoji da je 3.0 prescott sa 1MB kesa podrzan tek od biosa 1003 da li imas ovaj ili noviji bios?

@dejan64
Na ASUSovom sajtu stoji da je 3.0 prescott sa 1MB kesa podrzan tek od biosa 1003 da li imas ovaj ili noviji bios?

Verzija biosa:zaokruzeno na slici

Prilozi

• bios.JPG
    bios.JPG
    46.5 KB · Pregleda: 62
Ako je onako kako Misko78 kaze - probaj sa promenom BIOS-a. Dobro je poceti od toga - da se ne bi dzabe zezao sa memorijama.

Skinuo sam taj bios 1003 ali on izgleda ovako: nema .rom extenziju pa ne znam kako da ga fleshujem kada sa boot disketom treba bios sa .rom extenzijom. Nikada nisam video ovakav bios. Ima li neki alternativni nacin za flash?

Prilozi

• total.JPG
    total.JPG
    85.9 KB · Pregleda: 47
Skinuo sam taj bios 1003 ali on izgleda ovako: nema .rom extenziju pa ne znam kako da ga fleshujem kada sa boot disketom treba bios sa .rom extenzijom. Nikada nisam video ovakav bios. Ima li neki alternativni nacin za flash?

Pobogu, promeni mu ime u npr. bios.rom ili dejan64.rom ili 12345678.rom, samo gledaj da bude (8 karaktera).rom

Pobogu, promeni mu ime u npr. bios.rom ili dejan64.rom ili 12345678.rom, samo gledaj da bude (8 karaktera).rom

Uradio sam tako i pre Vašeg posta i evo šta se dogodilo, jedino se datum promenio , a verzija je ostala ista ,a šta sad dalje....

Prilozi

• Tuneup.JPG
    Tuneup.JPG
    77.3 KB · Pregleda: 51
Uradio sam tako i pre Vašeg posta i evo šta se dogodilo, jedino se datum promenio , a verzija je ostala ista ,a šta sad dalje....

Verziju BIOS mozes da vidis na POST screen_u a ne u ovom programu a to sto se datum promenio govori da se i bios promenio. Probaj sada sve sto su ti sagovornici predlagali u ovoj temi, od raznih kombinacija sa memorijama do provere da li se CPU dovoljno dobro hladi...

Verziju BIOS mozes da vidis na POST screen_u a ne u ovom programu a to sto se datum promenio govori da se i bios promenio. Probaj sada sve sto su ti sagovornici predlagali u ovoj temi, od raznih kombinacija sa memorijama do provere da li se CPU dovoljno dobro hladi...

Hvala za ove savete.
Sto se tice CPU-a on se dobro hladi tu nema dileme u idle-u je temp. 33-34 stepena,a pri opterecenju do 45.
PC mi nije ni blokirao ni restartovao se vec jedno vreme. Dok sam imao instaliran neki noviji winamp mislim da je 5.32 bilo je razlicitih problema od tog blokiranja dok on radi pa do restarta, cak se desilo da je iz device menagera nestala zvucna kartica i nije bilo zvuka. Nikako se nije pojavljivala. Onda sam izvadio nju i ukljucio onu integrisanu koja je normalno radila ali ona nema 5.1 izlaz, pa mi nisu radili svi zvucnici nego samo centralni. Probao sam sa izmenom slota za zvucnu i opet je nije bilo, vec sam pomislio da je crkla kad posle skidanja tog winampa win detektuje novi hardwer i ta zvucna ponovo radi. Sada imam neku stariju verziju winampa i sve ok radi. Tako da mi je mozda uzrok tih blokiranja i restarta bio taj winamp. A zasto memtest86+ stane to ne znam. Pokusacu neke druge testove za memoriju.

U svakom slucaju puno vam hvala svima na pomoci.

Nije dovoljno.
Moje davno iskustvo: kad sam preterao sa oc memorija je prolazila memtest86+ po 20 i vise krugova. Ipak, komp nije bio radio stabilno. Pokrenem GoldMemory - i imas sta da vidim - vec posle par testova greske pocinju da iskacu ko lude. Posle par minuta - bilo je par 1000 gresaka.

Naravoucenije - nikada se ne oslanjati samo na jedan program.

Vrh Dno