Šta je novo?

Telekom Srbija VDSL (FAQ 1. post)

Nigde kod tih kućnih NET paketa ne piše da se plaća i fiksna.
Ne piše ali kad probaš da uzmeš tražiće ti broj fiksnog ili će ti isti biti dodeljen. Situacija je identična i na optičkoj infrastrukturi.

Dakle, moraš da imaš fiksni. Ne mora da bude na tvoje ime, npr. ako si podstanar, pa "gazda[rica]" ima fiksni od pre 100 godina a ti uzmeš internet koji posle seliš sa sobom kad se iseliš na drugu liniju. Fiksni se ne vodi na tebe ali je tu u objektu i internet se kači na njega sistemski i ako tebi stiže račun za internet i na tebe se vodi.

Postojanje fiksnog nije uslovljeno pristupnom tehnologijom već isključivo poslovnom politikom. Od kako postoji DSL postoji i "dry-loop DSL" bez fiksnog, ali se to kod nas ne prodaje.

kod m:tel R. Srpske mogao je da se dobije internet bez fiksnog telefona.......ne znam da li je i sada tako.
Jeste, i dalje je tako. I na ADSL i VDSL i GPON, Telekom Srpske dozvoljava da se uzme samo Internet. Fiksni im je svakako BBTF (tj. VoBB kako ga zovu) pa ide preko VoIP.

Ta razlika od 99 dinara je samo prividna.
Ako se uzme npr. tablet HUAWEI T3 10 WiFi 2/32GB uz NET 50, plaćaš 24x1799din. + 12x600din + 24x659din = 66192din.,
a uz BOX 2 (NET 50+fiksna), plaćaš 24x2359din + 24x400din = 66216 din.
Izađe da je povoljnije za sjajnih 24din uzeti pojedinačne usluge.
Izgleda da je jedina preostala opcija ako hoću samo net, VIP ili TELENOR kućni. A kod njih naravno nije flat.
Ako neko ima neku drugu ideju nek predloži.

@F.T.W. Razlika u ceni je što single NET pakete uzimaju samo podstanari koji nemaju uslova da poseduju fiksnu liniju na sebe jer vlasnik stana već ima neki fiksni, a svi ostali koji mogu da imaju i fiksni uzimaju BOX 2 paket.

Slično kao što SBB prodaje Internet odvojeno od TV-a (mada u praksi šalteruše neće da daju ugovor za postpaid net i tvrde da to više "ne postoji" a eno ga u cenovniku uredno dok D3 paketa nema godinama u cenovniku) gde 100 Mbps košta 2800 dinara i još 1495 dinara za start paket tj. "održavanje".

Nisam baš utvrdio zašto to rade svi operatori, ali kupovina u paketu jeste drastično povoljnija nego kupovina odvojenih usluga.

Yunet, bivši Eunet imao je do nedavno svoje IP adrese. Sad se IP adresa Yuneta vidi kao dynamic.isp.telekom.rs
Bilo je pitanje vremena kad će se i ovom vidu stopiti u mts.

Jel ima neko kome je danas u 11:02 nestao DSL signal u potpunosti na teritoriji Požarevca i okoline, mrežna grupa 012?

Screenshot from 2021-08-06 12-52-35.png
Screenshot from 2021-08-06 12-50-36.png

Poslednja izmena:
Primetio sam od skoro Noise Margin(Up/Down) 6.2/9.4 dB Kad ima struja,A kad nestane ima preko 18-21?
I dalje mi nije jasno?

Trebalo bi da može, udaljen si nekih 100-nak metara od centrale, parica ti je dobra nemaš ni jednu CRC, FEC, FEC grešku.

99% da mozes na tvojoj liniji 100/10Mbps.

Kako vam se čine ovi parametri? Koja je otprilike udaljenost od centrale? (uptime je kratak jer sam restartovao ruter juče)

Doselio sam se u zgradu iz '88 pre više od četiri godine i uzeo ADSL po automatizmu jer je prethodni vlasnik isto to koristio, a ni ja nikad nisam imao problema sa Telekomovim internetom na prethodnoj lokaciji (jer je centrala bila digitalna od "izgradnje" i relativno blizu zgrade).

E sad, od drugih opcija u ovoj zgradi postoje i dva kablovska operatera, gde od jednog koristimo TV - ne toliko zbog izbora kanala koliko je kvalitet slike na MTS-ovom IPTV kriminal u odnosu na bilo kakvu kablovsku - i imam mogućnost da doplatim na internet (bilo bi i malo jeftinije nego sadašnja kombinacija).

Problem je što ne znam tačno kakva je kablovska instalacija u zgradi (prethodni vlasnik je takođe koristio samo za TV) i da li može da istera te stotine megabita bez problema i prekidanja. Kabl koji viri iz zida ne uliva poverenje, komšiluk nema pojma naravno, a da otkažem sve kod MTS-a, uđem u dvogodišnji ugovor s drugom firmom i onda da se nerviram na nedeljnom nivou, to mi ne treba.

ADSL za sve ove godine radi perfektno, nikad nikakvih prekida i usporavanja (ili makar nikad u satima kad ga koristimo), pa razmišljam da li uopšte da čačkam mečku...

Prilozi

• vdsl2.png
    vdsl2.png
    27.3 KB · Pregleda: 158
Misliš VDSL, oko 300m si od centrale i ok su ti parametri!
Mislim da 100mb/s neće moći...

Imaš tu komotno paket od 50/8 Mb/s. Na VDSL-u si.
Meni je centrala, tj. istureni stepen, na nekih, možda 100-200 metara (znam gde je otprilike ali ne kuda ide žica).
Meni su, npr savetovali tehničari iz mts-a da ne uzimam 100/10 Mb/s na ove parametre.
Maxthon Snap20211128160615.jpg
Inače mi je insatalacija krš živi. Net radi bez ikakvih problema, tri stb uređaja aktivna.
Zgrada je iz '68-me. Ne zamaramo se više sa time pošto je postavljena vertikala za optiku.
Ne znam koji je kablovski kod tebe. Ovde imamo samo supernovu (bivši av com). Odavno sam prebacio TV na mts, tadašnji av com je bio očajan.

Moze li neko da vidim da li se nalazim iza CGNAT-a? Vidim da se pojavljuje 100.64.xxx.xxx IP adresa za koju spominju da je znak CGNAT-a, javna mi je 109.93.xxx.xxx.

Pokusavam ovih dana da napravim remote konekciju do Plex servera na PC-u dok sam van kuce, al ne ide. Ne pomaze uPNP i port forwarding. Uspeo sam samo Indirect konekciju koja ide preko Plex cloud servera, gde mi je max transcode bandwith ogranicen na 1mbit. [nije da imam puno brzi upload od toga :-/].

Prilozi

• router info2.png
    router info2.png
    431.8 KB · Pregleda: 128
Da, iza CGNATa si, sam si sve rekao .... "100.64.xxx.xxx, a javna mi je 109.93.xxx.xxx"

Ima li sanse da mi to sklone? Da li je iko imao uspeha sa tehnickom podrskom?

Da ranije, sada kako stvari stoje ne znam.
Vec neko vreme je trend kod nas i u svetu da se ljudi prebacuju na CGNAT iz nekog razloga.
Da li se radi smo o vecoj zaradi sa zakupom staticke javne IP ili je nesto drugo upitanju ne znam. (predpostavljam da upload hoce kontrolisu)

Ukoliko nece da te prebace na dinamicku javnu IP, najjednostavnije ti je zakup staticke javne IP, sve ostalo je komplikovano malo jeftinije a sporije.

Poslednja izmena:
Vec neko vreme je trend kod nas i u svetu da se ljudi prebacuju na CGNAT iz nekog razloga.
CGNAT je odavno realnost zbog nestašice ipv4 adresa i komplikovanosti prelaska na ipv6 adresiranje.
Ja sam na mts-u godinama bio iza cgnat-a, nekih pola godine nisam a koliko će ovako potrajati videću.
Izvesno je samo da će ga u sledećim godinama biti sve više i više. A statičke adrese će se plaćati još više.

CGNAT je odavno realnost zbog nestašice ipv4 adresa i komplikovanosti prelaska na ipv6 adresiranje.
Citao sam o tome na netu nestasica ipv4 samo izgovor.

Za provajdere je veci profit ukoliko se upload limitira sto se dobija CGNATom.
Na optici se daje ogroman upload a limit je u tome sta korisnik moze da radi a sta ne moze.

CGNAT i zašto ne možete da otvorite portove na modemu

Zašto operatori primenjuju ovu tehnologiju?​

Glavni problem koji se navodi kao razlog uvođenja CGNAT tehnologije je nedostatak IPv4 adresa.
To je u potpunosti tačno. Međutim, pravi razlog je pohlepa i lenjost operatora.

...........

Procitajte ceo clanak, 100% tacno !

Poslednja izmena:
Da da da ja ne shvatam a covek je bas lepo objasnio a ti si se bas potrudio da procitas i da shvatis sta je napisao, svaka cast ...

Evo da ti pomognem kad te vec toliko mrzi:
Glavni problem koji se navodi kao razlog uvođenja CGNAT tehnologije je nedostatak IPv4 adresa. To je u potpunosti tačno. Međutim, pravi razlog je pohlepa i lenjost operatora.

Zašto? Operatori mogu da “zaobiđu” ovaj problem tako što će korisnicima dodeljivati javnu IPv6 adresu, i koristiti Dual-Stack Lite tehnologiju da IPv4 saobraćaj “proguraju” preko IPv6 mreže do NAT Gateway-a koji bi ih dalje obrađivao kao da je u pitanju klasični IPv4 CGNAT scenario.

U ovom slučaju bi svaki korisnik dobio IPv6 adresu, jer ih ima više nego dovoljno, a imao bi pristup IPv4 servisima. Naravno, operatori ne žele da se “muče” oko ovoga jer mogu da koriste CGNAT kod svih korisnika i naplaćuju im zakup javne statičke IP adrese, što su do rasprostranjenja CGNAT-a samo firme koristile.

Dodatan dokaz za “argument pohlepe” je i činjenica da su određeni operatori počeli da rasprodaju svoje IPv4 adrese, jer je “cena skočila” pa su i tu hteli da uzmu dodatni keš.

Čak i kada su u pitanju mobilne mreže, moguće je dodeliti IPv6 adresu svakom uređaju i koristiti Dual-Stack Lite za IPv4 pristup, što se primenjuje u svetu kod velikih provajdera (T-Mobile USA, Telstra Australia, Rogers Canada, China Mobile, itd…)

Da li na ove parametre moze da se izvuce ovih 50mbit iz ugovora? Stari istice uskoro pa bih insistirao da ispostuju to u novom, ako ima svrhe.
Uvece skace ping do ~150, inace je stabilno bez gubljenja linka.
Izlazili su na teren u toku proslog ugovora i po recima telekomovih tehnicara jos je neko na istom portu i zato se desavaju problemi, pre toga je sve radilo normalno.
Vazdusnom linijom sam nekih 300m od centrale.

Prilozi

• vdsl.jpg
    vdsl.jpg
    94.3 KB · Pregleda: 117
Da li na ove parametre moze da se izvuce ovih 50mbit iz ugovora? Stari istice uskoro pa bih insistirao da ispostuju to u novom, ako ima svrhe.
Uvece skace ping do ~150, inace je stabilno bez gubljenja linka.
Izlazili su na teren u toku proslog ugovora i po recima telekomovih tehnicara jos je neko na istom portu i zato se desavaju problemi, pre toga je sve radilo normalno.
Vazdusnom linijom sam nekih 300m od centrale.
Ne može.

Hvala na odgovorima, zanima me kakva je praksa u vezi menjanja porta? Pre ovoga je bio konfigurisan veci profil (2x stb) gde je 50mbit radilo normalno par meseci. Tek kad su ga preopteretili sa vise korisnika dolazilo je do pucanja veze i smanjivanja brzine na 33mbit. Da li je neko uspesno iskukao menjanje porta ili je tako nesto nemoguce bez dobre veze u mtsu? Ili situacija nema veze sa portom i u pitanju je losa parica koja je preopterecena?

Poslednja izmena:
Dok ne odgovorite kolegi jedandva, jedno pitanje. Imam svoj Tp-Link modem odavno, i nesto je malopre poceo da me muci (tema za drugi put), na kome su mi inace otvoreni svi portovi koji mi trebaju, i stavio sam MTS-ov modem i sve radi OK. Ali, portovi su mi svi zatvoreni, iako sam pet puta sve proverio, sve je podeseno kako treba u port forwarding, ali mi u uTorrentu stoji narandzast uzvicnik, i port checker tool kaze da je port zatvoren. Proverio sam na jednom trackeru, vidi moju javnu ip adresu, ali...ona je 178.221.X.X, a u modemu stoji 10.234.X.X, sto bi trebalo da znaci da sam iza cg-nata. Jel to automatski znaci da je dovoljno da se promeni modem i stavi neki koji nije telekomom i problem resen? Posto sa ovim mojim modemom nemam taj problem, svi portovi su otvoreni. Licno sam mislio da se celo to stavljanje iza cgnat-a radi na njihovoj strani negde, ne u samom modemu.

Pojavio mi se problem na huawei hg630 vdsl ruteru, preko lana imam samo lokalnu mrežu a internet ne radi, dok radi na wifi mreži, probao sam restart ali ne pomaže. Da ga menjam za novi u mtsu jel imao neko sličan problem?

Poslednja izmena:
Jel po ovim parametrima imam mogućnosti za 50/8, uz 3 STB-a, ili je ruter previše optimističan?

Capture.PNG

Nazad
Vrh Dno