Šta je novo?

Telekom Srbija VDSL (FAQ 1. post)

Više i ne može upload, podešen je malo više od 1mb/s a margina je na samoj granici 7.4db........to je max na tvojoj liniji.

Pozdrav imam pitanje, evo da iznesem o čemu se radi.
Imam sledeći vdsl modem ruter koji me verno služi već nekoliko godina:
©2008-2016 ZTE Corporation. All rights reserved | ZXHN H267N V1.0.0T12_SRB
Zvali su me iz telekom/mts prodaje pre neki dan i ubeđivali da pređem na omorika16 besplatno. U fazonu, isti su mi troškovi kao i sada u box3 sa 50mbps vdsl samo se zbog obeležavanja 25 godina postojanja firme u novom obliku sad obraćaju lojalnim korisnicima i nude im skuplji paket po ceni jeftinijeg bez ikakvih skrivenih obaveza i troškova u vreme trajanja 24mesečnog ugovora koji, ako pristanem, zamenjuje aktuelni koji ističe krajem ove godine.
Ukratko, nisam bio zainteresovan zato što televiziju gledam povremeno i imam gde, ne treba mi njihova. 50mbps vdsl je sasvim ok i ne treba mi više za mobilni od onog što nude. Bilo je presudno što mi je rekao da tvbox/iptv i ne moram da koristim (samo da preuzmem opremu "reda radi"), vdsl će biti 100mbps a moguće je koristiti i IRIS GO preko kompjutera i android uređaja. TVbox mogu spakovati i u fioku, ne košta me ništa jer cena ostaje ista kao i pre. Povuklo me je ono 100mbps internet preko vdsl pa sam pristao. Međutim, izgleda da su me zeznuli ili taj ko je radio setup modema je neka budala nesposobna. Modem je resetovan i učitan je novi profil gde se lepo vidi da je link 75mbps od maksimalno mogućih 98-99. U tom linku su rezervisali 25mbps za iptv/tvbox a meni i dalje stoji na raspolaganju 50mbps/8mbps?
Planiram da se žalim naravno, zabole me i za tvbox i 100gb preko mobilnog interneta koji nikad ne potrošim više od 10-20. Hoću 100mbps internet preko vdsl jer imam tehničke uslove, bar tih 98mbps ili plafon 90mbps plus što je čovek OBEĆAO!
Ako me odj3bu, da li mogu nekako da podesim vdsl modem (gore naveden) tako da ignoriše rezervaciju za iptv od 25mbps i omogući mi da pičim internet bar sa tih 75mbps? DA *****em ja malo njih? To je sva poenta!

E da, bonus pitanje. IRIS GO lepo radi ali nije bio generički aktiviran već sam morao da odem na mojmts i ručno ga aktiviram. Nadam se da nisu i to slagali, da je zaista besplatan i sastavni deo paketa...
evo deo podešavanja iz modema:
Link Status Up

Modulation Type VDSL2

Actual Rate(Up/Down) 8190/74999 kbps

Attainable Rate(Up/Down) 31862/98756 kbps

Noise Margin(Up/Down) 23/7 dB

Line Attenuation(Up/Down) 1.2/7.5 dB

Output Power(Up/Down) 9.9/13.7 dBm

Data Path(Up/Down) Interleaved/Interleaved

Interleave Depth(Up/Down) 71/701

Interleave Delay(Up/Down) 2/7 ms

INP(Up/Down) 1/2 symbols

Profile 17a

LinkEncap G.993.2_Annex_K_PTM

Pozdrav imam pitanje, evo da iznesem o čemu se radi.
Imam sledeći vdsl modem ruter koji me verno služi već nekoliko godina:
©2008-2016 ZTE Corporation. All rights reserved | ZXHN H267N V1.0.0T12_SRB
Zvali su me iz telekom/mts prodaje pre neki dan i ubeđivali da pređem na omorika16 besplatno. U fazonu, isti su mi troškovi kao i sada u box3 sa 50mbps vdsl samo se zbog obeležavanja 25 godina postojanja firme u novom obliku sad obraćaju lojalnim korisnicima i nude im skuplji paket po ceni jeftinijeg bez ikakvih skrivenih obaveza i troškova u vreme trajanja 24mesečnog ugovora koji, ako pristanem, zamenjuje aktuelni koji ističe krajem ove godine.
Ukratko, nisam bio zainteresovan zato što televiziju gledam povremeno i imam gde, ne treba mi njihova. 50mbps vdsl je sasvim ok i ne treba mi više za mobilni od onog što nude. Bilo je presudno što mi je rekao da tvbox/iptv i ne moram da koristim (samo da preuzmem opremu "reda radi"), vdsl će biti 100mbps a moguće je koristiti i IRIS GO preko kompjutera i android uređaja. TVbox mogu spakovati i u fioku, ne košta me ništa jer cena ostaje ista kao i pre. Povuklo me je ono 100mbps internet preko vdsl pa sam pristao. Međutim, izgleda da su me zeznuli ili taj ko je radio setup modema je neka budala nesposobna. Modem je resetovan i učitan je novi profil gde se lepo vidi da je link 75mbps od maksimalno mogućih 98-99. U tom linku su rezervisali 25mbps za iptv/tvbox a meni i dalje stoji na raspolaganju 50mbps/8mbps?
Planiram da se žalim naravno, zabole me i za tvbox i 100gb preko mobilnog interneta koji nikad ne potrošim više od 10-20. Hoću 100mbps internet preko vdsl jer imam tehničke uslove, bar tih 98mbps ili plafon 90mbps plus što je čovek OBEĆAO!
Ako me odj3bu, da li mogu nekako da podesim vdsl modem (gore naveden) tako da ignoriše rezervaciju za iptv od 25mbps i omogući mi da pičim internet bar sa tih 75mbps? DA *****em ja malo njih? To je sva poenta!

E da, bonus pitanje. IRIS GO lepo radi ali nije bio generički aktiviran već sam morao da odem na mojmts i ručno ga aktiviram. Nadam se da nisu i to slagali, da je zaista besplatan i sastavni deo paketa...
To je u centralu nije do rutera jer svaki iris vuce negde skoro 10mb..

iris go kao aplikacija koristi standardni internet a onaj njihov tvbox što se kači na portove 2 i 3 koristi taj rezervisani deo vdsl linka od 25mbps kojem nemam pristup..
***, vdsl modem ruter mi je konektovan na 75mbps a ja pritom za internet imam samo 50mbps.. Ala su me zeznuli.. Da nije iris go mogućnosti za koju se može reći da je besplatna u paketu koji košta isto kao i box3 koji sam do sad plaćao, raskinuo bi ovo ******. agent prodaje me je lepo izvaćario pričom o 100mbps internetu. KOji muljatori a ovamo je sve upakovano u priču kojom podilaze sujeti ljudi. "Vi ste naš dugogodišnji lojalni korisnik, želimo da vam iskažemo poštovanje tako što ćemo vam ponuditi bla bla bla bla" A ustvari, sve se ovo radi zato što im se novi biznis plan zasniva na tome da što je moguće većem broju ljudi uvale iptv, iris, box4, štagod.. Samo da svi pređu sa SBB na telekom usluge. Na prvom mestu jer njima donosi više love a na drugom da bi ljudima u potpunosti uskratili mogućnost da prate opozicione kanale. Kod telekome nema ni n1 ni novas, sve je sterilno, na svim domaćim kanalima Vučić pametuje 0-24h.. Koja bagra!

p.s.
a ovo poslednje što sam napisao o biznis planu ima i te kako smisla ako se uzme u obzir koliko su me puta zvali u poslednjih godinu dana. I uvek se sve vrti oko uvaljivanja tv usluga. Odbijao sam ih jer me stvarno iptv ne interesuje previše a popustio sam tek kad je u igru ušlo100mbps interneta. Tu su me slomili i sad su me doveli dotle da se tešim da sam bar dobio "iris go" kao besplatno.. uffff :(

Poslednja izmena:
Pozdrav Ljudi,
uzeo sam skoro nov Fritzbox 7530AX, zelja mi je da totalno eliminisem ZTE ZXHN H168N V3.1 iz upotrebe a i iz kuce.
PPOE sam izvadio ubacio u Fritzbox i to sljaka e sad ono ali ....
IPTV ne funkcionise iako sam otvorio drugi PVC na Fritzu sa istim parametrima iz ZTE-a.
Imam 2 IPTV boxa i naravno zeleo bih da to ponovo radi.
Mogu da odradim bridge mode na ZTE-u ali opet zelja mi je da ga u potpunosti skolonim iz upotrebe.
Parametre koje sam koristio za podesavanje IPTV-a
1659385298952.png
VLAN ID: 200
Takodje kod telekoma imam paket 50/8 sto mu u realnosti dodje nekih 48/7 i da kazemo da je to ok.
Jedino nesto sto mi bode oci je taj Ping od 20ms.
1659385492615.png

Siguran sam da je bar neko ovde sa foruma uspeo to podesiti, e sad ako nije problem da nam otkrije i kako :)

Pozdrav Ljudi,
uzeo sam skoro nov Fritzbox 7530AX, zelja mi je da totalno eliminisem ZTE ZXHN H168N V3.1 iz upotrebe a i iz kuce.
PPOE sam izvadio ubacio u Fritzbox i to sljaka e sad ono ali ....
IPTV ne funkcionise iako sam otvorio drugi PVC na Fritzu sa istim parametrima iz ZTE-a.
Imam 2 IPTV boxa i naravno zeleo bih da to ponovo radi.
Mogu da odradim bridge mode na ZTE-u ali opet zelja mi je da ga u potpunosti skolonim iz upotrebe.
Parametre koje sam koristio za podesavanje IPTV-a
Pogledajte prilog 351298
VLAN ID: 200
Takodje kod telekoma imam paket 50/8 sto mu u realnosti dodje nekih 48/7 i da kazemo da je to ok.
Jedino nesto sto mi bode oci je taj Ping od 20ms.
Pogledajte prilog 351299

Siguran sam da je bar neko ovde sa foruma uspeo to podesiti, e sad ako nije problem da nam otkrije i kako :)
To sto imas 20 ping ima dva profila interleaved ti 20-30 ping,dok na fast profilu imas 7-9 ping.

Pozdrav svima,
vec duze vreme mi dolazi do prekida konekcije nasumicno vise puta dnevno, tako sto se internet lampica ugasi, dsl sporo treperi, samo power lampica sve vreme svetli, to traje oko pola minuta minut i onda se rekonektuje. Zamenio sam telefonske kablove, probao direktno u modem bez splitera i nista, onda sam zvao mts nekoliko puta i tamo iz centrale su pokusavali nesto da poprave i sve isto, onda su poslali coveka koji je izmerio jacinu struje u telefonskoj uticnici , pogledao kabl koji se sa potkrovlja spusta dole, nesto su proveravali ispred kuce u onoj kutiji, kao tu neki kabl nije valjao, ali i dalje prekida. Na kraju su mi zamenili stari modem za isti novi (zte h168n v3.1) i i dalje sve po starom. Nemam pojma vise sta da radim, i dalje mislim da je do modema i da uzmem neki nov jer znam da je ovaj krs. Parametri ne izgledaju lose koliko se ja razumem, osim manjeg broja crc gresaka. IMG_20220815_134701.jpg

Rekli su mi pre ugovora da cu moci 50/8, nakon toga mi ide sad max 30, uglavnom 26 ili 27/8..

Prilozi

• Screenshot_1.png
    Screenshot_1.png
    23.9 KB · Pregleda: 135
Koliko su ti "pustili" toliko i ide :D Lepo su ti prodali šarenu lažu.
Pogledaj u tabeli "Actual rate" (= šta je "pušteno") i "Attainable Rate" (= procena rutera na osnovu signala i količinu šuma i ostalo šta bi bio neki maximum ostvariv).
38012 kbps / 1024 = 37.2 Mbps
47040 / 1024 = 45.9 Mbps

Dakle "pustili" su ti 37 Mbps ali to je ukupan protok koji troše IPTV boxevi & internet uređaji, plus na DSL-u postoji i "overhead". Ruter max procenjuje na tih 45.9 Mbps ali to u praksi ne bi moglo ni toliko ako sad sa ovih 37 imaš bednih 7db za SNR marginu. Pustili su ti max koliko mogu, kad SNR margina padne ispod 6db puca konekcija. I sa ovih 7db ćeš vrlo verovatno imati češće prekide , "kad naleti šum".

Sve u svemu, ovo ti je kao kad su meni nudili 100 Mbps VDSL paket kad sam podneo zahtev za raskid ugovora (prešao na Orion optiku) a ja lepo jasno video pre te ponude da je procena rutera bila da je max ostvarih nekih 73 Mbps recimo. I tek kad sam tu činjenicu jedno 5 puta ponovio u razgovoru sa "devojčicom" koja me pozvala sa ponudom i promocijama je promrmljala u fazonu "jeste, vidim sad u sistemu da ste segmentirani za brzinu do 75 Mbps". Još mi naravno nudila i Box paket sa IPTV uslugom da uzmem (uz 100 Mbps internet paket) 😂

20 CRC gresaka nije puno za 4h.
Znam da nije, evo sinoc je padala kisa i
u roku od pola sata se nakupilo mnogo vise, prvi put sam ovo primetio. Je l je moguce da vlaga prodire kroz neki kabl ili zicu napolju? Doduse nije prekinulo kad su se skupile te greske, nego tek jutros.

Prilozi

• IMG_20220817_002300.jpg
    IMG_20220817_002300.jpg
    91.9 KB · Pregleda: 114
Iskreno, meni ovi parametri nekako nisu logicni, imas li ideju kolko kabla imas do centrale / isturenog stepena? Kolko si daleko?

Ne bih da smaram al da pitam jos jednom.
Jel uspeo neko da konfigurise IPTV na Fritzboxu?

Kako se radi taj test DSL, imam 20/1 a hteo bi da predjem na 50/8 ako mozete da pomognete?
Hvala :)

Nije to test za DSL već se logujes sa admin podacima, koje možeš da vidiš u prvom postu teme zavisno od rutera koji imaš

https://forum.benchmark.rs/threads/telekom-srbija-vdsl-faq-1-post.293462/

Nakon toga ideš na Internet/status/dsl, ako si na ZTE ZXHN H168N, koliko se sećam 😃

Možeš da vidiš prikaz tog dela web interfejsa na linku

https://forum.benchmark.rs/threads/telekom-srbija-vdsl-faq-1-post.293462/page-204#post-4806209

Mislim da @shamanNS jedan od ubedljivo najupućenijih u ovu tematiku 😃

Preko yuneta sam, a ruter je Tp link TD-W8901N

Uloguj se kao admin na web interfejs rutera i nadji statistike veze: Line attenuation, SNR...

Moze tu 50Mbps VDSL bez problema. Možda može i 100Mbps al za to ne mogu da garantujem :)

Hvala, poslao sam im mejl juce, cekam odgovor

Da, rekli su mi da za VDSL treba drugi modem.

Pozdrav svima, zamolio bih da ako neka ima saznanja vezano za ovo što ću napisati podeli sa mnom.
Dobih novi ZXHN H168N V3.5 jer je stari V3.1 crko. Vidim ima dodate opcije kao npr. Parental control, USB... Sve je lepo radilo 2-3 sata, a onda je počeo da zeza net na kablu - izgubi se na oba kompa pa mora restart modema. Uređaji koji su na Wifi-u za to vreme rade normalno. Sumnjao sam na svič preko koga su vezani računari, zamenio ga ali ponaša se isto. Direktno vezivao jedan od računara na LAN1 i LAN4, ali isto. Tako me zezao 3 dana. Doneli iz MTS drugi V3.5 i ponaša se isto, zakuca posle par sati rada. Wifi za to vreme radi normalno.
Nakačimo neki korišćen/polovan V3.1 za probu i evo ga radi 2 dana bez problema. Pitanje je da li treba nešto isključiti/uključiti u podešavanjima na V3.5, pošto iz MTS ne znaju? Ja nisam eksperimentisao, sva podešavanja su bila na default. Hvala unapred.

Prilozi

• 9B1C4BB8-42CC-46BA-8CFD-170E87E7C08C.jpeg
    9B1C4BB8-42CC-46BA-8CFD-170E87E7C08C.jpeg
    89.8 KB · Pregleda: 67
  • 0359AE00-BE1E-44D3-8737-30A86F8432F1.jpeg
    0359AE00-BE1E-44D3-8737-30A86F8432F1.jpeg
    350.5 KB · Pregleda: 69
Crvena svetli kad nekoristiš internet, otvori pretraživač ukucaj nešto u prezragu i biće zelena🙂
Modem je podešen na On Demand ip adresa na zahtev, u podešavanjima samo prebaciš na Always On i biće uvek zelena lampica od interneta.

U pretrazivacu ne mogu nista da otvorim, ni preko kompa ni preko wifi na telefonu

Onda nisu aktivirali modem u sistemu Telekoma PPPoE nije aktivan, modem očitava protok 50/8.......probaj restart modema.

Bili su danas iz telekoma, cackali nesto napolju na instalaciji, jer nije hteo da se nakaci na DSL uopste, sad je dsl lampica zelena ali nema interneta, kazu da je sto se njih tice sve ok i da treba da vidim sa yunetom. Resetovao sam ga vise puta

Nazad
Vrh Dno