Šta je novo?

Telekom Srbija VDSL (FAQ 1. post)

@Ma®e :I meni su pa ne kačim screenshot :banana: Sad si kao on-topic sa kačenjem screenshot-a sa parametrima. Ali nisi naveo udaljenost koju pouzdano znaš (= nije rezultat "googlao sam ADSL speed calculator i unosio atenuaciju").

p.s. Džabe ti sve kad nisi na Fast profilu :d

@alfaunits: 0 ping na inteleaved profilu.... ma ne, ne lupeta Speedtest opet.

Poslednja izmena:
@Mare, koliko imaš IPTV uređaja.
Kod mene je na probi trenutno IPTV i Actual Rate (Up/Down) je 8190/54270.
Pitam zbog tvog 8191/79404.

Izvinjavam se ako je pisano skoro; interesuje me da li je sada moguće mts ruter postaviti u bridge mod?

Sent from my Redmi Note 5 using Tapatalk

Pitaš za VDSL uređaje ili za ove što dele za optiku?
Za VDSL uređaje pošto odavno znamo admin login podatke ko ima i PPPoE login podatkom može da radi šta hoće...

Za vdsl sam pitao. Mislim da nema optike kod mene još uvek. A i dovoljno bi mi bilo 50/8.

Dovoljno ti bilo ili ne ako ne vidiš centralu ili "istureni stepen" kad otvoriš prozor ili izađeš na terasu onda nećeš preko VDSL-a moći da imaš 50/8 paket. Drugim rečima pre pravljenja ikakvih planova za promenu internet provajdera prvo od Telekoma da dobiješ informaciju da će na tvojoj adresi da može paket koji te interesuje (plus naravno da li ima i slobodnih VDSL portova, što je u BG češće problem nego na drugim manjim mestima). A tu informaciju ćeš pouzdano znati tek kad podneseš zahtev za proveru tehničkih mogućnosti tvoje "parice"/linije. Podneseš zahtev pa kad ti jave šta može ti kažeš "hoću/neću".

Dalje: pošto sam Telekom više ne daje PPPoE parametre korisnicima ni na zahtev (ono što su nekad slali informacije poštom, u pismu :d ) osim onima koji plaćaju za statičku IP adresu 600 din mesečno onda to da li ćeš moći da prebaciš ruter u bridge mod zavisi i od toga koji VDSL ruter će da ti daju (pošto npr za Huawei 630 ako sam dobro informisan i dalje niko nije uspeo da "izvuče" PPPoE login podatke) jer to određuje da li ćeš ti kao korisnik samostalno moći da dođeš u posed tih podataka koje Telekom ne želi da ti da.

Konkretno za ZTE modele (koje Telekom ima u ponudi i koje uglavnom deli novim korisnicima ovih dana) je konačno moguće "povaditi" PPPoE username i password koristeći Telnet tako da je na ZTE modelima moguće koristiti bridge mode.

Ja imam ZTE H168N na kojem je za prebacivanje u bridge mode neophodno još malo "mentalne gimnastike": disable-ovana je promena promena "Type" opcije iz "Routing" u "Bridge connection" tako da je neophodno da se ili:

1) igrati sa "Inspect Element" i brisati "disabled" atribut sa odgovarajućeg HTML elementa nakon čega proradi da dropdown lista sa 2 pomenute opcije
2) ili kome je lakše da obriše postojeću WAN konekciju i napravi novu sa istim imenom (kod mene je naziv internet WAN konekcije "HSI") gde pri kreiranju bira za "type" bridge i zatim upišuje vrednost "300" za VLAN ID i to je to. Dalje na svom ličnom uređaju unosi te PPPoE login podatke koje je vadio iz Telekom uređaja.

Hvala na iscrpnoj informaciji. Može kod mene da ide 50/8. A dobro je i da postoji opcija za bridge mod, pa makar koštala 600 din mesečno, ako druge ne uspeju. Opet bolje od ptt kds gde nema uopšte te mogućnosti.

Njihova podrska mi je rekla da mogu oni da prebace u bridge mod i da mogu da spojim moj ruter ali da onda oni ne garantuju podrsku i ne mogu da koriguju potencijalne greske u konekciji. Sve ovo vazi bez placanja staticke IP adrese.

Zato lepo sam prebaciš u bridge mode bez njihovog znanja i onda imaš i podršku tj ne mogu da te otresu tako da je problem tvoj ruter a ne to što im ušla vlaga/rđa/štroka na spoj na banderi.
Svakako to ako je tačno su neki novi momenti za Telekom... jer oni nikad nisu nudili da urade tako nešto. I za ono da ti "otključaju" LAN 2 i LAN 3 za upotrebu za internet konekciju kad već nisi korisnik IPTV usluge je trebalo malo "povuci potegni" i da naletiš na raspoloženog u support-u da bude voljan da to uradi.

Njihova podrska ostaje za sve osim ako trebaju da nesto cackaju oko rutera, na to su mislili. Nije to znacilo da vise ne moze korisnik da ih kontaktira i prijavi neku gresku u funkcionisanju, iako takva situacija ostavlja dodatni prostor da kazu da je do dodatog rutera :)

Razumljivo je da moraju i da se zaštite, lako može da se desi da ljudi na svom ruteru odrade postavke tako da onda ne radi sve kako treba. Ali bi trebalo da može da se razgraniči kada je problem u samoj liniji, odnosno na njihovoj strani. Na isti način kao i kada se plaća dodatnih 600din.
Ja razmišljam da sa ptt net-a pređem kod njih samo iz tog razloga.

Poslednja izmena:
Slazem se i to ima logiku, pogotovo sto mnogi nisu dovoljno tehnicki obrazovani i mogu da neke stvari ne odrade kako treba, na ruteru :)

Ovo bi onda zahtevalo da oni imaju administratorsku sifru da se loguju i gledaju podesavanja. Takodje bi, zvanicno, morali i da budu upoznati sa podesavanjima mnogo razlicitih rutera, koliko god to visprenim ljudima, koji se brave mrezama, bilo slicno ili smesno ali zbog toga uvek mogu da se ograde.

Trenutno mi pola interneta ne radi na vdsl-u, ima li jos neko takvih problema? Preko drugog provajdera (ExeNet) radi sve normalno.

Ne radi ni meni. Radi na telenoru i vip-u ali vdsl ne. Kao da su samo američki i britanski sajtovi u pitanju. Ajkule grizu kabalove ispod bare... :smash:

+1 za T-VDSL. Na VIPu radi bolje, i tamo mi ponesto kilavi (mnooogo manje nego VDSL)

Meni su preko VDSL-a nedostupni ruski sajtovi.Yandex nema šanse da otvori a nemam ni konekciju prema Counter Strike Source serverima u Rusiji.Tako već 2 sata.Nema konekcije ni prema sajtovima u Americi uglavnom.Slabo rade i domaći informativni portali.I ovaj forum otvara kao da je Dial Up konekcija.

Poslednja izmena:
Meni ne radi ni po evropi, digitalocean, ovh, amazon cdn... Bas nasumicno ne rade stvari. Ne radi Viber preko VDSL-a, mada sam jedan poziv primio preko telekom VDSL-a, ali poruke ne stizu pa mi je telefon na drugom provajderu sad.

Poslednja izmena:
Meni ne radi ni Opera VPN :D
Nervozno onih 300 ruskih hakera, saseklo sve veze u svetu :p

Proradio BBC i Opera VPN :) Nadam se da ce ostati :)

Vrh Dno