Šta je novo?

Telekom Srbija VDSL (FAQ 1. post)

Zovi ih da podignu brzinu

Zdravo, zanima me da li mogu da tražim brzinu 50 sa ovim parametrima. Pre dva dana sam uzeo BOX 3 ali su mi rekli kada sam podnosio zahtev za proveru tehničkih mogućnosti, da mogu da biram da podnese zahtev za brzinu 20/2 i TV ili da podnese samo za 50/2. Da li da zovem da pitam za veću brzinu ili da šaljem mail? Hvala.
Sa ovim bi komotno mogao 50/2 + 3TVa. Mozda nisi na manje od 250/300m, koliko sistem limitira bez provere, pa ti nisu dali, ali fizicki, ocigledno moze.

Trazi da se uradi provera parice i da ti daju 50/2 sa TVom. Iako si na Boxu, to (promenu brzine) bi valjda trebalo da mozes i posle potpisivanja UO?

Fizički sam 200 metara od centrale (vidim je sa prozora :) ) ali očigledno je kablovima duže. Zvaću ih sutra jer sam ionako hteo da uzmem za još jedan TV. Znači da tražim proveru parice u kol centru?

Drugari treba mi savet. Trenutno sam kod Beotela ADSL flat 10, do sada nije bilo tehničkih mogućnosti za više. Pre neki dan gledam nešto na modemu i primetim da mi je max rate param sada 28mbps. Pošaljem ja emailom upit mtsu da li ima uslova za kućni internet 20 ili 50 i odgovore mi da ima i za jedno i za drugo.

Sad sam u dilemi šta da radim, da li da ostanem kod Beotela samo da podignem na 20 paket ili da predjem kod mts na 50? Da li bih onda dobio i bolji modem ruter,koii sad daju?zanimljiv mi je i box2, još ako ima neki uređaj za 1 rsd...

Fizički sam 200 metara od centrale (vidim je sa prozora :) ) ali očigledno je kablovima duže. Zvaću ih sutra jer sam ionako hteo da uzmem za još jedan TV. Znači da tražim proveru parice u kol centru?
Nisu hteli u kol centru da mi pošalju nalog za proveru parice, nego su me uputili da pošaljem mail sa molbom. Tako da sam ja to i uradio.

Ja malo pre zvao informacije radi VDSL-a posto mi se u zgradi nalazi IPAN. Rekose da ne bi trebalo da bude problem 50/2. Da sam znao da mi je IPAN u zgradi od prosle godine presao bih na VDSL ovako sam do maja 2018 kod EUnet-a na ADSL2+ sa protokom 20/1. Pa cu cekati ili VDSL ili jos bolje ako krenu sa optikom.

Onaj njihov Huawei beli kung fu krs mnogo laze sto se tice kvaliteta linije

Meni je pokazivao kao da moze 35mb na 1000m a pusteno mi 16/2 vdsl
Fritzbox 7362SL koji koristim prikazuje tacno stanje i to je zaista maximum
Dobra opcija kod 7362SL ako je nestabilna linija moze se podesavati snr margina u samom ruteru

Smanji se brzina malo ali je net 100% stabilan,dok na maximum perfomance pada snr na 7 i restartuje se veza

Capture 2.PNG

Capture.PNG

Drugari treba mi savet. Trenutno sam kod Beotela ADSL flat 10, do sada nije bilo tehničkih mogućnosti za više. Pre neki dan gledam nešto na modemu i primetim da mi je max rate param sada 28mbps. Pošaljem ja emailom upit mtsu da li ima uslova za kućni internet 20 ili 50 i odgovore mi da ima i za jedno i za drugo.

Sad sam u dilemi šta da radim, da li da ostanem kod Beotela samo da podignem na 20 paket ili da predjem kod mts na 50? Da li bih onda dobio i bolji modem ruter,koii sad daju?zanimljiv mi je i box2, još ako ima neki uređaj za 1 rsd...
Sad vidim da imaju akcija 20mb po ceni 10, da li je UL 1 ili 2?
Kako od MTSa nema odgovora već više meseci za upit o VDSLu možda se vratim Beotelu, dal 24 ili 36meseci?

Sent from my x600 using Tapatalk

Beotel
1d9dd266f7b907ab0cb3df3d4ae9ab77.jpg

Sad vidim da imaju akcija 20mb po ceni 10, da li je UL 1 ili 2?
Kako od MTSa nema odgovora već više meseci za upit o VDSLu možda se vratim Beotelu, dal 24 ili 36meseci?

Ako Mts ne javlja da ima slobodna parica za teve neces je ni na Beotelu imati.

Postavio sam post 31.07. ali nemam neki feedback vezan za moje parametre,pa da probam ponovo ako neko moze da mi kaze.Bio sam na Telekomovom ADSL-u pa sam presao na VDSL istog provajdera pa me zanima iako sam segmentovan za 20mb/s da li mogu iz postojece veze nesto vise od toga da izvucem iako znam da ne bih mogao da dobacim do 50/2 ali i 30 i kusur mi zavrsava posao bez ozbira sto paket od 30 ne postoji.Stari modem je mnogo losijom pokazivao vezu nego ovaj VDSL modem.Hvala jos jednom.

Prilozi

• ZXHN H168N V3.1.png
    ZXHN H168N V3.1.png
    19.6 KB · Pregleda: 130
  • test.png
    test.png
    278.8 KB · Pregleda: 105
Nece ti dati 50/2.

Nedavno sam selio telefonsku liniju i net, kakvo iskustvo... trebalo im je skoro 3 nedelje da to odrade, sreća pa mi je ostao stari broj a i net (s obzirom da su mi rekli kako mogu da ostanem i bez neta).
Uglavnom, pre par dana mi je istekao ugovor od 2 godine, imao sam 20/2, nije bio BOX paket... Sad je pitanje šta uzeti, veća brzina mi i nije preko potrebna, veći upload bi značio ali dl ne puno mada ako veća brzina sada isto košta kao što me je do sad koštalo tih 20/2 onda može i ta opcija. Spajanje fixnog i neta ako je povolnije ne bi bilo loše, možda čak i TV u paketu ali televiziju ne gledam već dugo godina tako da mi nije neophodna.
Šta činiti...
P.S. ako opet ima tableta uz ugovor to bi bio +.

Znam kroz šte si prošao. Moj rođak se preselio iz Vojvodine u Barajevo i selio je BOX 3. Nisu hteli da mu raskinu ugovor iako nemaju uslove za IPTV nego su ga prebacili na manji paket koji jedva da dostiže 3 mb. Nisu ni oni ludi, net 10 ne znači garantovanu brzinu od 10 već DO 10, a to može da bude i 1...

Sa ovim bi komotno mogao 50/2 + 3TVa. Mozda nisi na manje od 250/300m, koliko sistem limitira bez provere, pa ti nisu dali, ali fizicki, ocigledno moze.

Trazi da se uradi provera parice i da ti daju 50/2 sa TVom. Iako si na Boxu, to (promenu brzine) bi valjda trebalo da mozes i posle potpisivanja UO?
Poslao sam molbu za proveru brzine parice u petak, kako su mi rekli u kol centru. Danas su me zvali iz poslovnice u mom gradu da mi kažu da ne mogu da imam veću brzinu od 20/2 jer sam od centrale udaljen 650m. Znači da ih je mrzelo da odu da provere brzinu, jer sam u molbi lepo napomenuo da znam koliko sam udaljen od centrale. Da li postoji još neki način da ih nateram da provere brzinu ili ne?

Kako znaš koliko si udaljen ?

I odakle ti da oni negde idu, pa mere ?

:)

Pa radili su (ne fizicki, nego vide po brojkama linije, i override-uju sistemsko ogranicenje ako moze).

Ovo ocigledno moze 50/2. Ali, ranije je bilo dovoljno da trazis rucno merenje. Mozda je operater samo napisao nalog da se zatrazi 50/2, a ne i provera parice.

Znam koliko sam udaljen jer znam gde je centrala, a omašio sam za 50 metara. U molbi sam naveo da provere paricu. U svakom slučaju bar su mi dozvolili za još jedan TV.

Naravno da ne, jer MTS ne zeli da da te pakete, posto onda divni SjBB ne bi mogao da se pravi kako ima bolju mrezu :)

100/25 bas ne mozes, ali 100/24 mozda. Te granicne mogucnosti ne mozemo znati, jer moze se linija dosta "pokvariti" kada se pusti jaca brzina, i stvarno ne moze. A mogu oni i nesto da urade u centrali (ne znam sta) pa mozes i vise od toga postici. Video sam kod sebe.

Više od dva meseca je prošlo kako sam prijavio smetnje u radu adsl-a. Imam 20/2, brzina je ok, dešavaju se nasumični prekidi neta, par puta dnevno. Prvo je zamenjen ruter, isto se dešava. Onda su došli merili liniju, kažu ok i otišli. Net i dalje puca par puta dnevno. Moja pretpostavka je da je problem u centrali ili softverski, ali dok ne dovati smetnju neko ko se razume neće biti rešena.
Line Attenuation(Up/Down) 7.7/20.8 dB
vrednost za down zna da bude i ispod 20dB.

Kada radi sve je ok.

Više od dva meseca je prošlo kako sam prijavio smetnje u radu adsl-a. Imam 20/2, brzina je ok, dešavaju se nasumični prekidi neta, par puta dnevno. Prvo je zamenjen ruter, isto se dešava. Onda su došli merili liniju, kažu ok i otišli. Net i dalje puca par puta dnevno. Moja pretpostavka je da je problem u centrali ili softverski, ali dok ne dovati smetnju neko ko se razume neće biti rešena.
Line Attenuation(Up/Down) 7.7/20.8 dB
vrednost za down zna da bude i ispod 20dB.

Kada radi sve je ok.

Po pnig-u, rekao bi da si na fast.

Možeš zamoliti da te prebace na interleaved, ako ti ne treba ping.

Ja sam još dalje i kod mene je podešeno na interleaved i nijedan prekid od kad sam na 20/2.

I pišeš u pogrešnoj temi, ti imaš VDSL, zapravo.

Vrh Dno