Šta je novo?

Telekom Srbija VDSL (FAQ 1. post)

Podnesi zahtev za 50/2 ako ti odobro imas 2 meseca probe za koje vreme ako ti ne radi mozes da raskines , mada ne znam da li je tebe krs konekcija al ja mislim da meni za atainable dl rate ima jednu vise brojku na kraju nego ti

Koja 2 meseca probe?

Koja 2 meseca probe?

Trenutno je promocija za 50/2 dobijes 2 meseca probe za koje vreme ako ti ne radi/odgovara mozes da raskines ugovor, 2 meseca ne placas nista , posle toga ako imas 4 meseca po 1 dinar pa onda nastavljaju standardno

Poslednja izmena od urednika:
Trenutno je promocija za 50/2 dobijes 2 meseca probe za koje vreme ako ti ne radi/odgovara mozes da raskines ugovor, 2 meseca ne placas nista , posle toga ako imas 4 meseca po 1 dinar pa onda nastavljaju standardno

Otkud taj info,je li to zvanicna ponuda ili sta vec

Taj info sam dobio kad sam prosle nedelje podneo zahtev i evo danas sam preuzeo modem i podpisao , mogu da ti slikam ugovor ako te zanima :p

Bila je ranije neka slična takva proba, ali samo za nove korisnike interneta.

Ovako, uzeo sam Net 20 pre nekoliko dana i sve radi dobro osim Wifi. Kad sam u sobi sa ruterom sve je ok, signal je odlican brzina 65 mbps ali kad odem u sobu odmah do nje brzina varira od 15 od 65 mbs tako da video na twitch i youtube se stalno bufferuje. Do sad sam imao adsl vec 8 godina, koristio sam 2 razlicita rutera i wifi je uvek radio super i to sa sporijim netom pa ne znam u cemu je sad problem. Ruter je ZTE ZXHN H168N ako to ima nekakve veze.

Ovako, uzeo sam Net 20 pre nekoliko dana i sve radi dobro osim Wifi. Kad sam u sobi sa ruterom sve je ok, signal je odlican brzina 65 mbps ali kad odem u sobu odmah do nje brzina varira od 15 od 65 mbs tako da video na twitch i youtube se stalno bufferuje. Do sad sam imao adsl vec 8 godina, koristio sam 2 razlicita rutera i wifi je uvek radio super i to sa sporijim netom pa ne znam u cemu je sad problem. Ruter je ZTE ZXHN H168N ako to ima nekakve veze.
Najverovatnije los signal, uzmi drugi ruter povezi na lan i pusti Wifi i proveri

Telekom kolhoz iskustvo

1.Zovem juce 0800-kazem hocu 50/2 sa 2 mes.probe+ 4 mes. za dinar
Kaze dobro,proveri telefon,ne moze 50 moze samo 20/2
OK,a jel imam 2 mes. probe-e sad ide duga pauza-oko 8 minuta-ZOVE on nekog

MOZE ,reko ok,da se pozovem na vas u poslovnici,kaze to je zvanicno,moze i ovde preko 0800
Podnesoh ja prijavu,imam i mik,kaze zvace vas iz prodaje

2.Zove jutros zenska iz mts a i pocela tralalalala imate 4 mes. po dinar,ovo ono
EJ rekoh ja sam se prijavo za 2 proba+4 mes .
Kaze TO NIJE za vas
Ma ajde stvarno,kako sam je nafutkao,rekoh PRESLUSAJTE razgovor i zovite VASEG radnika koji mi je ponudio promociju

Dramska pauza,konsultovacu se sa kolegama pa cu vas nazvati kaze
Sad cekam da se dogovore

Poslednja izmena:
Zvali opet,ne moze "nisam segmentiran "

Ko hoce moze da proba,postoji ta promocija sa 2 meseca probe,zavisi na kog naletite i kako je raspolozen

Ta opcija je valjda ili za one koji nikada nisu imali net, ili koji nisu probali 50/2, pa vazi samo za 50/2.
Skroz nekorektno sa njihove strane :(

Verovatno je za nove korisnike koji nemaju aktivan adsl,cute kao zaliveni ali mi stalno
nabacivali sto mi je aktivan adsl-imam mik kod ali vide da radi internet

Kad raskinete ugovor imate 1 mesec free adsl(dok vazi mik kod)-samo treba imati Telekom ruter
Isti modem radi kod bilo kog provajdera

Primer uzmes Beotel adsl,njihov modem arhiviras,prikljucis Telekom modem i imas Telekom adsl
Placas Beotelu,koristis Telekom internet :)

Poslednja izmena:
Koliko je pouzdan podatak o "attainable rate" koji se može videti u ruteru? Hteo sam 50/2 net, radnica u poslovnici mi je rekla da na mojoj centrali može samo 20/2, pa sam to uzeo. Međutim, kada sam pogledao u ruteru stoji da može do 80/20? Ili je to generički podatak za ruter?

ja mislim da nije jer meni pise 120k/40k tako nesto ja mislim , ja sam na 50/2

@malistev: Podatak koji vidiš je "procena" rutera o max ostvarivoj brzini na osnovu trenutnih parametara. Objektivno jesu te procene malo previše optimistične i prevelike... ali ne do te mere da ti ruter procenjuje 80 a u realnom scenariju ne bi mogao ni 40.
Tako da Telekom te malčice laže (tj verovatno nije problem sama (ne)kvalitete parice/linije nego se Telekom drži onog "dajemo po samo do 250-300m"), ili moooožda ako su stvarno radili merenja neki malo duži vremenski period su primetili da na parici postoji periodično jak šum koji bi ti prekidao konekciju 30x na dan. Gomila ljudi se ovde javljala sa tako nekim iskustvom... Dok net radi kako treba ruter prikazuje 70,80,100 i sasvim korektnu SNR marginu i onda u kratkom vremenskom periodu kreću hiljade grešaka i net puca i neupotrebljiv je.

S druge strane na ličnom primeru ti mogu demonstrirati da Telekom ne mislim uvek na "dobro korisnika" : meni nisu hteli da daju 50/2 paket jer mi je dužina parice "čak" 315m (a oni daju samo do 250m) ... žalio sam se Ratel-u i onda sam to dobio i evo još malo pa 2 godine kako 50/2 radi bez ikakvih problema. Ruter procenjuje max brzinu na oko 89 Mbps ovih dana... u startu je bilo oko 114 Mbps ali je iz nekog razloga u međuvremenu SNR margina opala sa 32 na 24 db.

U jednu ruku te razumem, ali u drugu ruku ne bih se tako razdvajao da platim 4700 din za 30 mbps. Barem iz zezanja bi ih tuzakao Ratelu (iako znas da od toga nema nista), pa neka im na dnevnom nivou navraca neko da proverava situaciju.
Pa kud puklo da puklo, nema sta da izgubis, osim par minuta online da popunis formular i da prezentujes problem.

Odakle sad 4700 ?

VDSL kvalitet veze

Pozdrav svima.Od skoro imam Telekomov VDSL mesto ADSL-a koji sam ima do tada sa kojim nisam imao problema sa vezom u smislu pucanja i sl, a na merenjima sam u proseku dobacivao oko 17,5/18 Mb/s a modem je inace dosta gresaka prijavljivao(CRC,FEC,HEC).Inace sam "segmentovan"kako oni to kazu na max 20Mb/s sa postojecim paricama sa daljinom vazduznom 700m sto u kablovima verovatno izlazi vise.Ovaj VDSL modem kao da bolje cita kvalitet same veze i parametri su kao na slici koju prilazem kao i speed test gde se vidi primetno poboljsanje.Sta mogu da ocekujem u buducnosti od ovakve veze i da li ima uslova da trazim 50/2 ako mi promene segment na neku foru iako ne bih imao 50Mb/s vec manje ako je tacno sto modem pokazuje?Napominjem da je maximalno stabilna veza i da pucanja nema ni pod razno kao sto nije bilo i dok sam na ADSL-u bio.Unapred hvala

Prilozi

• ZXHN H168N V3.1.png
    ZXHN H168N V3.1.png
    19.1 KB · Pregleda: 166
  • Speedtest by Ookla - The Global Broadband Speed Test.png
    Speedtest by Ookla - The Global Broadband Speed Test.png
    11.8 KB · Pregleda: 130
Pogresnu sliku merenja sam poslao,ovo je prava sada.

Prilozi

• test.png
    test.png
    278.8 KB · Pregleda: 173
Ja sam trazio Vdsl cim se pojavio i rekli su mi da nema uslova jel sam par stotina metara dalje nego sto u teoriji moze i na tome se zavrsilo. Posle toga sam produzio ugovor na dve godine da bi dobio 3 meseca za po dinar i tada podneo zahtev za 20/1 i da mi jave kada bude moglo uz dopaltu od 100 dinara na racun. Posle skoro godinu dana zovu me da mi je zahtev prihvacen. Odem u posto i ja onako na brzinu potpisem ugovor novi ugovor gde pise da mi je net 50/2 isto fazon samo sto dinara vise. 5 dana posle potpisvanja ugovora ja merim net tek nesto preko 10 znaci 13 14 u vrh glave. Reko boli me uvo za 100 dinara vise neka je tako kako jeste negu sada se davim sa njima. Da bi ja posle 15 dana opet nesto merio brzinu zato mi se neki sajt sporo otvarao pa vidim u cemu je problem kad ono krene da mi meri 40+ mb down i skoro up. Pustim torrent kada ono stvarno imam tu brzinu vuce 5Mb/s upload isto tako.

Imam srece da je kod mene od kad imam ADSL stvarno radi besprekorno za 10godina koliko imam ADSL offline sam ukpono mozda bio 72sata. U proredjenju kakvo je stanje u drzavi ja sam sa ovim prezadovoljan i nemam neku realnu potrebu za nekom besnom optikom ovo mi je sasvim cool

Da bar hoce da povecaju upload na NET 50 paketu, makar da bude 5Mb/s... Vece stvari kacim preko Telenorove 4G mreze...

Zdravo, zanima me da li mogu da tražim brzinu 50 sa ovim parametrima. Pre dva dana sam uzeo BOX 3 ali su mi rekli kada sam podnosio zahtev za proveru tehničkih mogućnosti, da mogu da biram da podnese zahtev za brzinu 20/2 i TV ili da podnese samo za 50/2. Da li da zovem da pitam za veću brzinu ili da šaljem mail? Hvala.
f8c4ec900b11abc0fef797b094e84d8b.jpg

pa ja imam malo vise 120k i uzeo sam 50/20 + TV mada mislim da bi i ti mogao sa 100k

Omogucili mi 20 bez menjanja rutera , kaze lik nije potrebno , dobro...

Problem je sto ne izvlaci 20 , nego 15 :(

Moze neko da pogleda ovo da mi kaze od prilike gde je problem ?!

Kod komsije ide do 22 a isto mu omogucili 20 , imao je 10, cak su mu bili i merili kaze ima preuslova za 50 LOL
Ono sto je on uradio je sledece, nakacio je ruter direktno na telefonsku liniju iz kutije, kaze tako je dobio bolje rezultate... ja u stanu imam jos jednu uticnicu za fon, probacu kako je tamo , ima li razlike, hm..

Prilozi

• Capture.JPG
    Capture.JPG
    75.1 KB · Pregleda: 111
  • speed.JPG
    speed.JPG
    30.9 KB · Pregleda: 89
Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno