Šta je novo?

Telekom Srbija VDSL (FAQ 1. post)

Prosto je; ako na kablu ima puna brzina, mora je biti i preko wifi. Ukoliko nije tako, do rutera je problem (ili možda mrežne karte u PC? ).

Treba mi vase misljenje , trenutno sam na adsl-u 10/1 , mogu li prema ovome dobiti 20/2 ??

FL12olM.jpg

Malo pre sam ostao bez neta na nekih 15min pa reko da odradim ss i postavim pitanje na pravo mesto :)
Podneo sam zahtev za 20/2 napomenuo je lik da se ceka i mesecima za port.

Ruter je hg630 , nemam nekih problema sem sto nikad nisam izvukao 10mbs, nego do 8.5 nekad i 9, isto tako i upload je ispod 1Mb..
Drugar je imao isto problema nije imao full protok pa su izasli ovi iz telekoma na teren izvrsili merenja i nesto mu predlozili oko lan kabla i evo sa nepunih 10 povecali mu na 20/2 i zaista ima taj protok.. Moze neko objasnjenje?
Hvala

Sent from Kin :(

Nisam probao kabal u tp-link. To mi nije palo na pamet. Ali iz telekoma preko kabla ide full. Sad cu da probam kabal u tp link.

Edit u istoj sobi gde mi je desktop. Lap top ima 21mb na 2.4g desktop 35mb na 5g
na 10 cm od tp link rutera lap top ima 12mb na 2.4g. Preko kabla iz tp link-a ima 35, preko kabla iz telekom modema 46.
Nisam pametan :)

Poslednja izmena:
Treba mi vase misljenje , trenutno sam na adsl-u 10/1 , mogu li prema ovome dobiti 20/2 ??

FL12olM.jpg

Malo pre sam ostao bez neta na nekih 15min pa reko da odradim ss i postavim pitanje na pravo mesto :)
Podneo sam zahtev za 20/2 napomenuo je lik da se ceka i mesecima za port.

Ruter je hg630 , nemam nekih problema sem sto nikad nisam izvukao 10mbs, nego do 8.5 nekad i 9, isto tako i upload je ispod 1Mb..
Drugar je imao isto problema nije imao full protok pa su izasli ovi iz telekoma na teren izvrsili merenja i nesto mu predlozili oko lan kabla i evo sa nepunih 10 povecali mu na 20/2 i zaista ima taj protok.. Moze neko objasnjenje?
Hvala

Trebalo bi da moze 20/2.

Efikasnost ADSL rutera je negde oko 85% zbog tzv. overhead-a tako da su realne brzine te koje meris.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Hvala, cekam port ... XD

^Možeš sigurno 20/2. Velika većina samo to i može.

Mogao si da podneseš i zahtev za 50, pa ako ne može - staviće te na 20. /ionako je razlika 100 rsd.

Port ćeš dočekati. Sigurno.
Dao bih ti ja svoj da mogu, jer ionako palim sa MTSa :) /poenta je da, sigurno, nisam jedini.

Poslednja izmena:
Prosto je; ako na kablu ima puna brzina, mora je biti i preko wifi. Ukoliko nije tako, do rutera je problem (ili možda mrežne karte u PC? ).

Ovo je skroz netacno. Ima na svakoj drugoj strani objasnjenje da je do zagusenosti etra.

^Možeš sigurno 20/2. Velika većina samo to i može.

Mogao si da podneseš i zahtev za 50, pa ako ne može - staviće te na 20. /ionako je razlika 100 rsd.

Port ćeš dočekati. Sigurno.
Dao bih ti ja svoj da mogu, jer ionako palim sa MTSa :) /poenta je da, sigurno, nisam jedini.

Ma i ja bih zapalio da imam alternativu ali nema je , kod mene :(
Nema sanse za 50 drug pitao, kukao ali ne moze, tu je do mene na 100metara merili trte mrte, kazu 20 je max..
Iskreno nisam neki hard core user i 20/2 je ok, jednog lepog dana privatizovace telekom i nadam se da ce neko normalan uci u tu pricu "govorim kao neki neoliberal" [emoji24]

Ovo je skroz netacno. Ima na svakoj drugoj strani objasnjenje da je do zagusenosti etra.
I ovo je skroz netacno.
Ne mora biti samo do zagusenosti etra, ja ziv primer, samo sto je meni bilo do 40 i nece dalje i nece.
Ja mislio da je los ruter, zagusenost, losa wifi antena na telefonu.
Medjutim, uzmem bratov tel i op 50,8Mbit(sve ovo bese ranije ne juce) tad sam shvatio da je ipak do telefona.
Odem sad ja do brata on ima 80/5 net, meni opet 40/5 izvuce a njemu svih 80/5, onda sam malo googlao i pronasao da je Qualcomm napravio gresku i da treba rucno da se ispravi (mada sad ima i skripti) a sta je uradio kad se otvori konfiguraciona .ini datoteka umesto da na channel bonding mode bude 1, po defaultu je 0(iskljucen bonding) i samo treba da se umesto 0 napise 1 i sacuva restartuje mob i voilaaa svih 50 zakucava i malo preko kao na kablu, sad se kaci sa 135 na ruter, a dok je bilo 0 onda 65Mb bilo kacenje.
Dok su sa 5Mhz uradili dobro i po defaultu stoji 1.
Naravno to je kod mene problem na OP3 telefonu i svim OP3 telefonima, da li je kod njega ne znam ali sam samo skrenuoa paznju da ne mora da znaci da je etar zagusen.
O ovom pricam:
I SS speedtesta.Screenshot_20170628-085353_01.pngScreenshot_20170624-203017.png

Kako je moj post skroz netacan? Ili samo zelis da kontriras svima za sve i dalje?
Ti si izuzetak. Moj post ukazuje na 99% problema sa brzinom na wifiu.

Pa kako je @desp ov post skroz netacan?
Zbog toga sam napisao zato sto ti mislis da si za sve u pravu, a nisi a i da znaju ostali mozda je i kod njih taj problem.
Ja nikad nikom ne kontriram, to si me pomesao sa nekim.
Moj post samo ukazuje da nije kako ti kazes samo do zagusenosti etra.
Fokusiraj se vise na temu manje na mene.

Poslednja izmena:
^
Skroz je netacno da "Ukoliko nije tako, do rutera je problem (ili možda mrežne karte u PC? )."

Moze se desiti da jeste problem do rutera i PCa, tj. WiFi kartice. Ali to je izuzetak, a ne pravilo, jer 99% slucajeva su pokriveni zagusenoscu signala.
Tako da je izjava da mora i na WiFi isto postignuti, a ako ne moze problem je do hardvera je netacno skroz. OK, netacno je 99% :)

OK je da se isproba da nije do rutera, ali ako dva uredjaja i dva rutera ne mogu preci brzine, onda je zagusenje. A zagusenje jeste u 99% slucajeva sada.

Poslednja izmena:
Ok, i zagusenost opet ima veze i sa ruterom. Bolji (skupi) ruteri će i u takvim okolnostima raditi znatno bolje nego oni jeftini...

Moze li neko da uporedi konekciju od pre 8 meseci (levo) i sada (desno): Sada imam restarte interneta na par sati.

Bili su danas da mere signale kod mena na gajbi.

Njihov uredjaj pokazuje ovo moje staro stanje (gore levo) dok modem poslednjih 15 dana pokazuje ovo gore desno. Pokazuje isto stanje i dole na razvodnoj kutiji Telekoma i kod mene na gajbi.

Resenje:
Predlog im je bio da spuste sa 50mbit na 30mbit. Spustili su na 30 i za sada 1.5h nema prekida pod punim opterecenjem torenta 2.9-3.1MB/s.

Parametri posle smanjenja sa 50 na 30Mbps:
Capture.png

Poslednja izmena:
Ok, i zagusenost opet ima veze i sa ruterom. Bolji (skupi) ruteri će i u takvim okolnostima raditi znatno bolje nego oni jeftini...
Huwaei ruteri koje je Telekom davao imaju odlican WiFi, u rangu bas skupljih rutera, po pitanju jacine signala (ne i throughputa). Isprobao sam i neke od >100e, nista bolje se 2.4GHz nije pokazao. Xiaomi od 30e je bio druga prica, ali to je zbog 5GHz.

U sustini najbolje se resi problem sa 5GHz ruterom, za sada, ali uskoro nece.

Samo 5Ghz je problem zbog dometa. Na Fritz-u sam na 2.4 imao mnogo bolji protok nego na običnom ptt ruteru, iako domet nije bio veći. Što je više uređaja bilo nakačeno, razlika je bilvala sve veća.

Ne znam za PTT rutere. I bilo je falicnih HG primeraka kod Telekoma, ali oni koji rade, imaju toliko dobar WiFi, da ne vredi kupovati osrednji ruter, vec samo nesto ozbiljno (fritz jesu ozbiljni, ali retail cene im nisu dobre kao kod nas u oglasima).

HG532e (ADSL ruter, onaj mozda najmanji DSL ruter kod nas, ima toliko dobar WiFi da nemam reci; steta sto ne radi na VDSLu :(

Njihov uredjaj pokazuje ovo moje staro stanje (gore levo) dok modem poslednjih 15 dana pokazuje ovo gore desno. Pokazuje isto stanje i dole na razvodnoj kutiji Telekoma i kod mene na gajbi.

Resenje:
Predlog im je bio da spuste sa 50mbit na 30mbit. Spustili su na 30 i za sada 1.5h nema prekida pod punim opterecenjem torenta 2.9-3.1MB/s.

Capture.png

Zašto se ovo dešava ?

Resenje:

Capture.png
Što ne pitaš tehničare da tvoj kabal od razvodne kutije to stana samo prebace na druge dve žice.

Merili i kod mene kuci i u razvodnoj kutiji, kazu jako slicna situacija. Skoro isti parametri od razvodne kutije prema centrali.

I da, oni kad mere dobijaju moje "stare" parametre za Attainable Rate (~60k down) dok meni modem prijavljuje ~75k od pre 15 dana. Pre mi nije pucalo, sa novim puca.

Sada nema prekida na 30Mbit, noise margina je 24.7dBm.

Ipak nesto sad razmisljam, da nije vrisnuo modem posto se parametri ne slazu.

Poslednja izmena:
Moguće... eh da si se setio kad su bili tu, da stave drugi i pogledaju podatke na 50

Merili i kod mene kuci i u razvodnoj kutiji, kazu jako slicna situacija. Skoro isti parametri od razvodne kutije prema centrali.

I da, oni kad mere dobijaju moje "stare" parametre za Attainable Rate (~60k down) dok meni modem prijavljuje ~75k od pre 15 dana. Pre mi nije pucalo, sa novim puca.

Sada nema prekida na 30Mbit, noise margina je 24.7dBm.

Ipak nesto sad razmisljam, da nije vrisnuo modem posto se parametri ne slazu.
Svojevremeno sam imao problem pucanja linka, sve su probali smanjenje brzine, menjanje modema i onda se jedan od tehničara setio da kabal od voda do mene prebaci samo na druge dve žice i to je rešilo problem!

Aha, skapirao sam da mislis od mene do kutije. Probali su prebacivanje na novi vod u samoj kutiji, dakle vod od kutije do centrale. I to je bilo slicno pa su vratili.

Mislim, radilo je meni na 50Mbit uz hiljade CRC gresaka i bilo je da kazem nategnuto ali je radilo. Oni kazu da regularno nikada ne bih dobio 50Mbit na atenuaciju 60Mbit...

Sad sta se desilo pre 15 dana, pitaj boba. Parametri bolji, a veza puca.

Poslednja izmena:
Da, samo na kablu od voda do tvog stana ako je linija na narandžastoj i crnoj žici prebace na žutu i plavu ili obrnuto!

Koliki vremenski period po ugovoru ima telekom da izadje na teren po prijavi kvara?

"Rok za rešavanje prigovora je 8 dana za prigovore fizičkih lica, odnosno 15 dana za pravna lica."

Sent from my iPhone using Tapatalk

Vrh Dno