Šta je novo?

Telekom Srbija VDSL (FAQ 1. post)

A šta ćeš sa kablovima od tebe dalje do centrale, mislim odkud možeš biti i kako siguran da su ti i ti kablovi ok ili ne?

Pa po ovome sto sam sad video, ogroman je problem kod mene, bar to mogu da popravim. A menjali su mi skoro i paricu. Jel nije ok da margina padne sa 10.2 na 9 na 10m kabla?

Kad već pišemo o kablovima, ne mislim na onaj od zida do modema, već na baš celokupnu instalaciju.

Čisto da se vidi kako je kod mene, kao primer: (na oko 1600-1650 metara)

ZQwiGRu.png

6301640896.png

Ne obazirem se na greške, svašta sam radio, skinuo gomilu ISO-a, proverio checksum i svaki put se poklapao.

Poslednja izmena:
Ovo je odlicno. Sutra cu da probam da nakacim ruter direktno na telefonski prikljucak na kuci pa cu da vidim koliko je bolje i da li je zbog instalacije. Mada bili su iz telekoma, merili su taj deo i rekli su da je ok.

Konacno sam neki kabl zamenio, koji je pravio probleme.

Sa starim kablom je situacija bila sledeca:
prva.JPG

a sa novim je ovakva:
2.JPG

Kabl je kompletno nov, SNR down je mnogo bolji, samo mi nije jasno zasto je uplaod ovako losiji...

Ja sam danas probao Fritzbox da prikopčam i sa podatcima koje sam dobio preko shell komande iz prvog posta nikako neće da mi proradi internet.
Da li neko može da kaže treba li se upisati još nešto i gde sem username i passwd u Fritzu da bi mi proradio vdsl? Naime ne dobijam da mi proradi
dsl lampica, ruter verovatno vidi liniju i ne znam šta može biti sem da mi dobijeni pppoe passwd nije dobar? Ima li neko neku ideju šta da probam?
Hvala

5974c763a7.png

5976744d5c.png

5977634e8c.png

edit:

dobio sam ovaj kabel sa Fritzboxem kao sa slike,probao sam i sa onim starim od Zte gde su oba kraja telefonska ali ništa ne
dobijam ni tako...

598eccb123.jpg

Poslednja izmena:
Verovatno treba da se doda MTU i VPI/VCI

odakle ti vlan id 101, za telekom vdsl je vlan id 300 zato nemas net!

@topten

jednostavno sam tražio i našao negde ali očigledno nije bio taj nego ovaj što si ti napisao i SADA RADIIII !!!! BRAVO

hvala veliko... konačno Fritzboxić proradio... :)

:wave:

Divno sve radi kako treba,primetno veoma bolji wifi preko Fritza nego ZTE...znači daleko bolji !
Preko ZTE sam imao oko 20-23 Mbps a preko Fritzboxa ide kao i preko lan kabela maltene!!

wifi
6354175885.png

kabel
6354075663.png

:wave:

@Sasa38

Može se iščitati pppoe iz ZTE (ZXHN H168N V3.1), ja sam tako uradio i pokrenuo moj 7390 i radi mi extra ..
znači puno bolji wifi i brzina na istom preko Fritza nego ZTE . Za 7362 ne znam koji je to model Fritza ..
to proveri kod njih na sajtu da li je vdsl ili adsl model? Pozz.

Meni je recimo i na wifi-ju i na kablu ista brzina, imam bas taj ruter kao i ti.
Nije to generalno do tog modela, vec izgleda do tog primerka koji ti zapao.

@MisaLion

Izvini a koji to isti ruter imamo Fritz ili ZTE, i koji primerak mi je zapao Fritz ili ZTE? Nebitno...
ja sam samo napisao da mi je na Fritzboxu bolja i ista brzina i na kablu i preko wifi, na ZTE je bilo mnogo manje preko wifi...
naravno o kvalitetu ZTE i Fritza mislim da nema potrebe da pišem?

ZTE.
ZTE primerak, pa sam kazes da ima losiji wifi da ne izvlacis placenu brzinu, a ja samo kazem da nije los wifi generalno na ZTE, vec da je mozda tvoj primerak rutera zte sa losijim wifi-jem, a mozda si ga dobio "iz druge ruke" tj mozda je vec neko koristio pa su tebi dali, rade to cesto.
Ma i ja samo kazem da je meni na istom tom zte brzina ista kao i na kablu, nista vise.
Naravno o kvalitetu jednog i drugog nema sta da se pise, vec sam ljudima ovde savetovao kad su se razmisljali sta da uzmu, da ako mogu nadju Fritz!Box i da uzivaju.

Dobio ga ganjc novog u mts u,od prvog dana wifi na zte jedva 23/2...sa fritzom om 43/2...

Sent from my iPhone using Tapatalk

Ja koristim Fritz 7362Sl na Telekom adsl u i mogu reci da je to ferari u odnosu na Huawei,Tp link,Zte,Thomson .....(koristio sam ih vise komada)

1. Sat CS mi mnogo bolje radi na Fritzu,da li zbog brzine(ima mips dual core procesor),vise ram memorije ali brze otvara kanale,stabilnije radi linija
2. Gigabit ethernet radi perfektno,PC-PS3 konzole
3. Stabilnost Nemackih zilion posto
4.Wifi perfekcija,ima hardversko dugme za gasenje,kad nema klijenata on sam se prigasi-smanji na neki minimum
Ne zraci stalno punom snagom ko ovi krsevi
5.Ima fiksnu dect bazu,ono treba samo telefon,slusalica-to jos nisam koristio

Malo se vise greje,narocito leti ali to je verovatno zbog jaceg procesora

To je sve na adsl liniji,kako ce biti na vdsl u videcemo

1. Pod 1 što si napisao nema puno veze sa Fritzom. Više je do kvaliteta veze i samih server linija. Imao sam zte ,imam i fritza sada,a i ovo treće tako da znam.

Ne znam,meni mnogo bolje radi cs na Fritcu od svih modema koje sam imao-koristio

Trebalo bi samo da je bitan ping ali ako modem zakucava,restartuje se onda dzabe ping-ledi se slika

Dok se on restaruje i zakaci na dslam ode Dunav

Najbitniji u toj priči ti je sam kvalitet servera,linija na njemu a i veze između pomenutog i tebe... Pre vdsl a sam imao ttv adsl koji je bio sve samo ne kvalitetan internet prvo, znači džaba ti Fritzbox ako je int.loš. Ni jedan uređaj ti ne može peglati prekide a da ti da imaš sliku. Ali ja dalje ne bih ulazio u raspravu o cs u i fritzboxu jel je tema tekekom vdsl...Izvinjavam se ostalima na o.t

Dobio ga ganjc novog u mts u,od prvog dana wifi
na zte jedva 23/2...sa fritzom om 43/2...

U bre to i na Fritzu kod tebe lose, kod mene ZTE 50/2 bas kao i na kablu a i bas koliko i placam.
Edit:
Evo bas sad uradih speed test da ne mislis da lagim, inace ovo je rezultat kad sam odaljen od rutera u drugoj sobi, tj kroz zidove, kad sedim pored rutera bude i 51 brzina bez problema.
Baci ti taj Fritzbox [emoji1]
Pogledajte prilog 230914

Poslednja izmena:
Imam 50/2 brzinu a do skora imao 20/2, ZXHN H168N wifi i dalje max 20mb
Da li je to max za wifi samom modemu?

Probaj da promeniš kanal za wifi, ali ne očekuj da bude kao na kablu...

@MisaLion

brate zamisli da možeš da uđeš u taj ZTE...nema zidova,zavesa,..***. imao bi i 52 ladno... :):p

ZTE (ZXHN H168N V3.1), brzina wifi od 41 do 48 PREZADOVOLJAN radom ZTE.Probao i HG630 maksimum 37.To su moja zapazanja.

U mom slučaju, HG630, FTP u lokalu je oko 6 MB/s ili preko. Što će reći, uglavnom preko 48 mb/s, skoro u teoriji.

Moze li neko da mi kaze da li postoji mogucnost da imam brzi internet ili moram da ostanem na 10Mb/s?
Pogledajte prilog 230951

Mozes 20Mb/s ako centrala podrzava VDSL. Koj ti je ovo paket imas IPTV?
Atenuacija 13dB u download-u a margina 6 nesto debelo ne valja kod tebe, mora se to proveri prvo.

Poslednja izmena:
Vrh Dno