Šta je novo?

Telekom Srbija VDSL (FAQ 1. post)

Cek e oni posebno prodaju ADSL i posebno VDSL ili sta, meni onaj chat operater reko da moj broj moze do 50/2 , e sam trebo posebno da ga pitam za VDSL ili sta?

Jok, 50/2 je vdsl2, oni to ne znaju i sve pakete tj brzine zovu adsl, opusteno.

E pa ok onda, meni je samo prelaz za adsl-a na vdsl. Tako da ocekujem da ce da puste sutra. Iskreno nisam ocekivao da ce moci vdsl, jer sam prema nekim kalkulatorima predaleko od centrale.

Ma nisu tu kalkulatori problem, vec ruteri koji pokazuju netacne podatke.
Dobices novi ruter inace posto prelazis sa adsl na vdsl.

Dobijeni su nov ruter i spliter, sve je povezano, samo se ceka da puste brzinu :D

Ako ti radi net sa vdsl ruterom povezan je vdsl port. Sad samo sutra da ti puste novu brzinu.

Sent from my WAS-LX1 using Tapatalk

Ako ti radi net sa vdsl ruterom povezan je vdsl port. Sad samo sutra da ti puste novu brzinu.

ne mora da znaci. vdsl ruter moze da radi na adsl portu jer je kompatibilan i sa adsl i sa vdsl tehnologijom. a moze se i u ruteru videti koji je tip linije trenutno, da li je vdsl ili adsl..

nekad zna da potraje dok ne puste brzinu, i po par dana. ali ako ne proradi za dan, treba ih zvati i smarati da intervenisu...

Sent from mTalk

Moze da radi adsl ako je na vdsl portu. Moze se u ruteru videti, ali je vec imao adsl tako da verujem da mu je pusten vdsl.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Pa poslednji put kad sam proverio, tip linije je bio adsl2+. Ako se sutra nista ne promeni, verovatno cu ih zvati.

Imas vdsl port promeniće ti sutra na vdsl net.

Ali se to nekad ne dogodi i posle više od par dana.

U tom slučaju, prigovor ili zvanje.

Morao sam da ih zovem danas jer nakon sto sam stigao kuci, ne radi ni internet ni fiksni (gde samo krci slusalica kad se podigne). Znam da sam sve lepo povezao ali dobro... Uopste nema linka. Ne mogu da imam dobro iskustvo sa telekom nikako, racunao sam da ce bar ova tranzicija na vdsl sad da prodje bez problema

Pozdrav svima na forumu! Duze vreme pratim ove debate adsl vs vdsl pa reko da pitam za savet! Trenutno sam na adsl2+ 10/1 paketu i sve radi stabilno. Pre nekih mesec -dva sam uzeo ruter i stavio ga na repeater rezim, sve lepo radi. Bacam net mojima u drugu kucu nekih 20-30m vazdusno. E sad, posto mi je istekao ugovor sa telekomom oni mi nude vdsl 20/2 (ispunjavam uslove,zvali danas),ali mene vise brine domet wifi mreze? Posto imam repeater, ako dobijem taj ruter hg630, ne znam kakav mu je wifi domet? Mozda neko ima iskustva? Sto se mene tice ja bih produzio ugovor na 10/1 i ne bih menjao opremu jer mi hg532e radi vrlo dobro kao wifi..

Što se tiče rutera sve zavisi šta u poslovnici imaju trenutno, uglavnom korisnici dobijaju ZTE H168N V1.3 a ukoliko korisnik ima BBTF priključak onda IAD ZTE H267N..........ja imam H267N i zadovoljan sam Wi-Fi signalom.

Pozdrav svima na forumu! Duze vreme pratim ove debate adsl vs vdsl pa reko da pitam za savet! Trenutno sam na adsl2+ 10/1 paketu i sve radi stabilno. Pre nekih mesec -dva sam uzeo ruter i stavio ga na repeater rezim, sve lepo radi. Bacam net mojima u drugu kucu nekih 20-30m vazdusno. E sad, posto mi je istekao ugovor sa telekomom oni mi nude vdsl 20/2 (ispunjavam uslove,zvali danas),ali mene vise brine domet wifi mreze? Posto imam repeater, ako dobijem taj ruter hg630, ne znam kakav mu je wifi domet? Mozda neko ima iskustva? Sto se mene tice ja bih produzio ugovor na 10/1 i ne bih menjao opremu jer mi hg532e radi vrlo dobro kao wifi..
Radiće ti bez problema.

Послато са SM-G900F уз помоћ Тапатока

Ok! Hvala..Odsetam sutra do poslovnice,da vidim sta imaju...nisam iskreno hteo da se cimam da ponovo stelujem ruter ali ajd, meni licno ne treba vise od 10mb, mada malo vise, svakako nije na odmet

Kad budes imao vise od 10mbit, javi se da vidimo da li ti znaci ili ne brzi net :) dijagonala televizora, grudi i internet brzina - te stvari nikada ne mogu biti "prevelike" :)

Kad budes imao vise od 10mbit, javi se da vidimo da li ti znaci ili ne brzi net dijagonala televizora, grudi i internet brzina - te stvari nikada ne mogu biti "prevelike"

Hehehe...svakako :)

... a jel zovu ako se oslobodi vdsl port a poslednji racun ti stoji u fioci? :)

Zahvaljujuć nesebičnoj pomoći mog šuraka iz Ciriha došao sam u posed par Fritzbox spravica koje ću sa velikom radošću moći uskoro koristiti na vdsl u :)
Opredelio sam se ipak za Fritzbox 3490 koji je koštao 150 chf. (7490 je bio oko 210 chf. ali nije mi potreban jer ne bih koristio telefon preko njega)
Za ostale spravice (wifi stick i extender) sa slike ne znam koliko su koštale, a nije ni bitno...

dd9e10bf00.jpg

Poslednja izmena:
Svaka mu čast, opremio te strava.
Kad budeš skockao sve mogao bi da napišeš utiske extenderom. U jednom trenutku sam se ložio da uzmem a onda pročitam kako oni u stvari i ne rade baš tako dobro kako očekuješ.

Ne znam,probaću prvo ruter ako bude radio dobro posao (bude signala po stanu) verovatno će mi extender biti na prodaju...

Capture.JPG

Ovo je sta sam dobio od vdsl-a. Izgleda da sad svima pustaju paket do 20mbps nebitno od udaljenosti. E sad imam jedan problem, snr down margina seta od 9 pa do ispod 6, i kada padne ispod 6, brzina je ocajna, na speedtestu do 5mbps. Pretpostavljam da brze od ovoga i ne moze, samo bih voleo da nemam te padove brzine.

Stanje je loše.

Po atenuaciji si nešto malo udaljeni od mene.

Noise margin je takođe loše.

Veza je uspostavljena na samo megabit upload-a, što je takođe, opet loše.

Preporuka je da proradiš na sopstvenoj telefonskoj instalaciji, ako je moguće. Pre svega, ako je tu iole problem.

Kod sebe sam to uradio, zamolio da puste 20/2 na 1,6 km i sve radi kako treba posle moje intervencije na sopstvenoj tel. instalaciji.

Poslednja izmena:
Moracu da zamenim kablove definitivno, imam neki kabal koji je davno postavljen i poprilicno je dugacak. Zanimljivo je da je pre 3h SNR bio preko 9, skoro 10, sad jedva preko 5... Ovo mi je sad previse lose, imam losije brzine nego na 10/1

Zanimljivo je da je pre 3h SNR bio preko 9, skoro 10, sad jedva preko 5...

Ako se dobro sećam, granica za Noise Margin je oko 6-7, ne sme ispod toga.

Možda predlog, probaj bez splitera. Možda je on u pitanju.

Capture.JPG
Situacija kad sam povezao ruter direktno u uticnicu, bez telefona. Ocigledno je kod mene problem. Oni mi izgleda i jesu etovali upload na 2mbps, posto sad izvlacim oko 1.5. A nemam te kineske led panele. Kabl ne valja definitivno. Bice posla.

I ovi iz telekoma, vide da je loše, pa su te stavili na 16/2, ako nisi primetio.

Zapravo, u ovom trenutku, upload radi u zavisnosti, kako ti se uspostavi veza. Znam, i ja sam imao taj isti problem.

Situacija ti je sad bolja. Ako ne koristiš fiksni, preporučujem da ostane.

Kabl koji sam zamenio, bio star je skoro 40 godina.

Poslednja izmena:
Povezao sam sad i sa fiksnim, isto je dobra situacija. Bukvalno ista kao na slici u postu iznad. Zamenicu kabl i trazicu da mi onda setuju na 20, i mislim da ce to biti ok. Za uplaod ne vidim bas kako mogu 2 da izvucem.

Vrh Dno