Šta je novo?

Telekom Srbija VDSL (FAQ 1. post)

Ček jel imaš drugi ruter ili koristiš telekomov? Ako imaš drugi podeli sa nama koji je to model čisto da znam da ne uzmem nešto što ne radi...
Planiram u petak sada put do Ciriha na 10 dana pa ću tamo pogledati šta ima u ponudi od dsl rutera,a možda o pazariti...Ajde bilo ko ko ima
neki zamenski ruter neka se javi i napiše koji model ima bio bih mu zahvalan.

Kupi neki Fritz!Box dal adsl ili vdsl u zavisnosti sta imas od tehnologije i to ti je mozda i najbolje resenje.

Imam vdsl 50/2 i to mi je bitno da ne pogrešim,zna li neko koji FritzBox model radi na vdsl u?
Napominjem nije mi bitan voip i neke extra funkcije...

Javiće se neko sigurno, znam da se o tome baš pisalo. Mnogi su hteli novi modem, al nisu imali podatke, odnosno moralo je da se plati 590 mesečno. topten je uspeo da izvuče i kapiram da je dosta ljudi kupilo.

Pozdrav

Ček jel imaš drugi ruter ili koristiš telekomov? Ako imaš drugi podeli sa nama koji je to model čisto da znam da ne uzmem nešto što ne radi...
Planiram u petak sada put do Ciriha na 10 dana pa ću tamo pogledati šta ima u ponudi od dsl rutera,a možda o pazariti...Ajde bilo ko ko ima
neki zamenski ruter neka se javi i napiše koji model ima bio bih mu zahvalan.

Koristim Telekomov. Do sad nisam imao potrebu za boljim... pošto meni nije smak sveta kad na uređaju koji se "kači" na WiFi imam "samo" 15,20 Mbps a plaćam 50. Sve gde je max brzina bitna (2 Desktop kompa i 1 D3i risiver) mi je žično povezano,a na mobilniima niko ne backupuje čitavn internet.

A kad bih kupovao ne bih kupovao xDSL ruter (tj modem + ruter yj combo uređaj) nego bih kupio baš ruter bez ikakvog modema (tj gledao bih da kupim uređaj koji može da radi i kao WiFi AP i kao client i i ripiter :D :D) tako da ga imaš i koristi ti uvek bio ti u budućnosti na kablovskom, optici ili xDSL netu.

Preporuku nemam pošto ako zanemarimo finansijski momenat nisam nikad "prelomio" šta bi mi bilo bolje rešenje: neki Mikrotik (i sva mentalna gimnastika i potreba za učenjem networking tematike koje idu uz Mikrotik) kao felksibilnije i moćnije rešenje, ili neki npr Asus ili sl sa solidnim hardware-om ali i podrškom za custom firmware tipa OpenWRT.
Malo sam se pre par meseci igrao sa x86 verzijom tog Mikrotik-ovog RouterOS-a (digao to unutar VMware) kao eventualna priprema za kopovinu rutera, ali se baš i nisam proslavio sa podešavanjima :D Uspeo sam da prosledim lokalni saobraćaj kroz taj "ruter" i i gledam koliko D3i risiver zna da "povuče"... a što se tiče QoS podešavanja nisam daleko odmakao u tom 1 pokušaju.

A kad bih kupovao ne bih kupovao xDSL ruter (tj modem + ruter yj combo uređaj) nego bih kupio baš ruter bez ikakvog modema (tj gledao bih da kupim uređaj koji može da radi i kao WiFi AP i kao client i i ripiter :D :D) tako da ga imaš i koristi ti uvek bio ti u budućnosti na kablovskom, optici ili xDSL netu.
@mstevanic, ja imam AP TP-Link TL-WA901ND http://www.tp-link.com/en/products/details/cat-12_TL-WA901ND.html i zavrsava mi posao po celoj kuci.
Eventualno pogledaj i neki model koji u sebi ima 2.4 GHz i 5 GHz, ali znaj da su oni i malo skuplji!

Poslednja izmena:
Imam vdsl 50/2 i to mi je bitno da ne pogrešim,zna li neko koji FritzBox model radi na vdsl u?
Ne znam koliko si voljan para da das ali posto ides u Svicu tamo lako mozes naci bilo koji Fritz!Box, mozda nije lose da uzmes u razmatranje FRITZ! Box 3490, konkretno podrzava, Vdsl, Adsl2+ i to vectoring mislim na Vdsl, 4LAN-a po 1Gbit, usb 3, dual WiFi dakle i 2.4 i 5 Ghz, max na WiFi-ju 1300 Mbps i jos sto sta.
Vrhunski uredjaj uzmes to i miran si ohohoooo a radi max, max.
Nesto jeftinije ti je 7340 varijanta vdsl, 2 lan po 1000, dual wifi do 300Mbps, dva tel(mada ti to kazes nije bitno)...
Ima ih jos i svi su vrhunski.

Zbog cega uzimas FRITZ!Box?
Koristi MTS-ov uredjaj da ti radi samo kao modem, a uzmi neki AP ili Router koga kao sto ti kaze @shamanNS danas,sutra mozes iskoristiti ako predjes kod drugog operatera/provajdera da prosiris vec postojecu mrezu!
Pozz!

Poslednja izmena:
FRITZ!Box 7490 ili 7390 su vrhunski VDSL/ADSL2+ ruteri, uskoro se u prodaji ocekuje i novi model 7590 ali ce mu cena biti paprena.

Hvala,po odgovorima i više nego sam zadovoljan ponudom, mislim da će neki Fritzbox da "padne" najverovatnije, ok
mi je i ta varijanta sa dva uređaja mada nisam napisao da preferiram da imam samo jedan uređaj po mogućstvu...
Javim se iz Ch. kada nađem nešto da javim eventualno cenu i šta sam pazario. Još jednom hvala svima na pomoći...

Ako si u CH duze od 7-10 dana, ne zuri s kupovinom. Pogledaj tamo kao i u susednoj Nemackoj male oglase i forume vezane za xDSL, itd... . Postoji mogucnost da nadjes FRITZ!Box VDSL rutere za 1/3 ili 1/4 cene novog u radnji, 7490 kosta oko 200 evra u radnji u Nemackoj, verovatno skuplje u CH. U pitanju su uredjaji koje provajderi daju na koriscenje, nisu sivo-crvene boje, oznaka modela nalazi s donje strane.

Našao sam upravo u Conradu Fritzbox 3490 za 149.95 CHF (oko 137€) link
A model 7490 je oko 200 CHF (183 €) link

Poslednja izmena:
Poslednja izmena:
Sve preporuke za Fritz! Kao zanimljiv razlog bih naveo i njegove servise i aplikacije za mobilni jer su sposobni da te reše problema vezanim za cg-nat ...a što već sad biva važan momenat a u budućnosti će biti sve učestaliji. Još bih skrenuo pažnju na to da se pri kupovini polovnog treba prethodno informisati da li je "zaključan na mrežu" jer i to može da se desi - ako nije na svojoj mreži onda se ni ne može butnuti u OS.

Probleme sa CG Nat-om ne može da reši ni ruter od 500e. Sva sreća da Telekom vraća javnu dinamičku IP adresu na zahtev, pa to i nije toliko bitno.

Vraća na zahtev to je tačno i meni su pre par dana vratili posle par mailova,
ali ta sreća je trajala svega par dana...juče primetim ponovo uključen cg nat :(

Da bih otvorio portove na novom vdsl ruteru zte, sta treba da uradim?
Ovako ,imam problem.
Kacim mi se risiver na bratovu mrezu adsl 10/1 ruter huawei hg 532 i sve radi super.
Na moju mrezu vdsl sa ruterom zte 108 sto sam dobio od njih ne mogu da dobijem prolaz.Risiver se poveze ali nemam prolaz.Sta da radim?

Sent from mTalk

Poslednja izmena:
Verovatno ti je uključen cg nat na ruteru, ali proveri prethodno ovo...ako jeste napiši im mail na [email protected]
gde tražiš da ti to skinu i omoguće javnu ip adresu. Moraš biti uporan ja sam im u prvom pokušaju slao 3-4 maila
i skinuli su mi, ali juče su mi ponovo to onemogućili. Tako da ne znam šta da ti kažem, ili to ili da plaćaš fixnu ip od
590 dinara mesečno.

Vraća na zahtev to je tačno i meni su pre par dana vratili posle par mailova,
ali ta sreća je trajala svega par dana...juče primetim ponovo uključen cg nat :(

Evo da odgovorim da ipak nisu ponovo isključili cg nat, negde je greška postojala i sada je posle jednog mail a ponovo omogućeno...radi :)

@rade74 možeš staviti u bridge mode ali nećeš ništa uspeti jednostavno moraš tražiti isključenje cs nat od telekoma...pošalji par
mailova sa molbom da ti to omoguće i videćeš da će ti uraditi...

Pozz svima . Bio do poslovnice da pitam da mi povecaju brzinu ,rekli doci ce neko da izmeri prvo , bio lik nesto kao merio rekao da ne moze 50 moze max 20 i to mozda mi ne radi dobro , dali mi 20 XD . Sta vi kazete da li su oni u pravu ili ne evo slike . VDSL.jpg

Poslednja izmena:
Po slici, nisu u pravu.
Pitanje je da li ruter daje dobre podatke.
Po slici bi mogao 50 opusteno cak i malo vise da radi kako treba.

Ako gledamo Line Attenuation (slabljenje) kod tebe po mom mišljenju je taj u pravu što ti je bio...
U Downstreamu imaš to slabljenje 12,3 dB (slika 1) , ta vrednost kod mene je na 50/2 vdsl 5,7 dB

5df0f055e6.png
5df12432b1.png

Za tu vrednost si na oko 890 m od centrale što je izgleda previše da bi imao 50/2?

5df16d153e.png

Kod mene na 5,7 dB imam oko 400 m i to je mislim neki max..ali ajde neka i drugi potvrde
možda neko ipak bolje zna?

5df1da2efb.png

Tebi je max brzina oko 120, a njemu 70. Posledica tog slabljenja. Uglavnom, trebalo bi da može da ima 50. Kalkulatorima ne bih previše verovao.

Hvala na odg . Udaljen sam manje od 400 m od centrale (onaj lik sto merio mi je rekao a i inace cenrtala je jednu ulicu dalje od moje kuce ) nego izgledami da mi kabal koji dolazi od bandere do mene ima nekih problema , malo pre sam morao sa ocem da idem da isecem granu u koju se usadio kabal posto mi je pre jedno sat vremena zbog jakog vetra umalo izvukla onaj metalni deo na krovu sto vezuje kabal . Sve u svemu morace oni da dodju da srede ovaj kabal u jako losem je stanju (trenutno je kabal previse opusten pao je preko kablova za kablovsku televiziju ), pa cu tek tada videti da li ima poboljsanja . Inace molio sam ih i ko zna koliko puta prijavljivao da dodju da rese taj problem i sve nemaju vremena .

e zna neko gde je centrala u Filmskom gradu, stare zgrade , ne prelazi mi se na MTS ako ce da bude smece :) , i kako znate gde su centrale?

Poslednja izmena od urednika:
Zna li neko koliko treba od kada se potpise ugovor za vdsl, da ga i puste?

Meni davno 1 radni dan, tj sutradan kad sam podneo zahtev, nisam imao adsl pre toga.

Nazad
Vrh Dno