Šta je novo?

Telekom Srbija VDSL (FAQ 1. post)

Sestra mi se preselila i pita da li Telekomov ADSL/VDSL moze da se dobije ako u novoj kuci jos nemaju aktivnu telefonsku liniju [mislim sve radi povezano je]? Sta kazete?

Ne.

Ali može istovremeno podneti zahtev za aktivaciju telefona i ADSL/VDSL, pretpostavljam. ADSL/VDSL se ne može dobiti bez telefona (fiksnog).

Server Telekom Srbija, na njemu uvek radim speed test mada moguce da je bilo do toga,ali mi je i download bio usporen sa sajtova .Evo sada je sve normalno kao i uvek http://www.speedtest.net/my-result/5418576964 . Nego me je cisto zanimalo kako radi kada je neko nevreme,jer sam sa sbb-om imao istih problema kada je jaka kisa itd.

Zasto si presao sa sbb na telekom vdsl?I koliko si blizu centrale,meni su iz telekoma rekli da sam negde na 700 metara i da necu moci da imam vise od 40 mbs

http://www.speedtest.net/my-result/5418287006 http://www.speedtest.net/my-result/5418293458 paket 50/5 mereno po pljusku i grmljavini. Nije lose ali me cudi ipak ide optikom,gde su nastale smetnje?

Zivis u zgradi ili kuci? Pre nekoliko godina sam imao problem sa adsl-om. Prilikom svake vece kise ili velike vrucine, pucala mi konekcija ili mi brzina bila dosta mala. Kroz moju ulicu postavljen nov kab(e)l i bandera mi se nalazi ispred kuce. Parametri konekcije su nakon toga bili odlicni, ali se i dalje desavalo navedeno. Na kraju se popeo na tavan i imao sta da vidim. Neko je ostavio spoj kabla sa bandere i kabla od kucne instalacije neizolovan. Oksidirale zice i pravile belaj. Isekao, prespojio i izolovao i od tada nikad nisam imao prekid.

@CR77
Meni nisu dali 50, iako linija moze(tako se ispostavilo). Udaljen sam vise od 500m i to je kraj price sa njihove strane. Mrzelo me da se cimam da isteram 50, ne treba mi realno.

Poslednja izmena:
Zivim u zgradi, a kabal od isturenog stepena do stana je 10 metara koji su zamenili skroz pre godinu dana. Evo i parametara iz rutera,koji se ni po kisi nisu promenili,ali je brzina bila jednostavno losa tada . 6.png Presao sam u mts jer im je bilo lose cvoriste, svako vece od 18 do 00h brzina nije prelazila 7 Mbps, a zvao sam ih stalno. Jednostavno nisu mogli da rese,a i cesto su bili radovi,prekidi itd. Na vdsl-u za 2,5 godine nisam imao internet samo jednu noc kad su bili neki radovi 1,5 sat. Cak mi jednom fiksni nije radio 4 dana,tj nije imao signala, a vdsl je funkcionisao bez problema.

Poslednja izmena:
Ja imam 70/4 sbb uzeo pre neki dan,i to sto ti kazes,preko dana ja vucem 66mbs i 3.9mbs sto je ok.Ali evo primetio sam bas da od 18h do 23h na par merenja bude nekad 20mbs nekad 40 mbs,hmmm morao bi da zovem pa nek srede to cvoriste ako je problem samo u tom periodu,testiracu jos jedno 7 dana u to vreme da vidim brzinu,aj danas i juce bilo nevreme pa onda mozda zbog toga,videcu. sad evo merim http://www.speedtest.net/my-result/5418871127 ovo je super,ali bas sam juce i danas primetio sto ti kazes od 18h pa do 23h da je bilo nekad 20mbs nekad 30mbs, nekad 40mbs.I uvek mi ping bude oko 30 kad merim na speed test,merim prema sbb beograd,a kad merim na ratelu bude uvek 8 ping

Poslednja izmena:
Nece ti resiti pad brzine u vecernjim satima. Tada jednostavno ima mnogo korisnika on-line i mreza ne moze da izgura, pa dolazi do pada brzine. Ja sam zbog toga odustao od sbb i uzeo vdsl. Kod mog komsije ne prelazi 10Mb/s uvece(paket 30/2), a vecinu vremena je oko 5Mb/s.

Poslednja izmena:
Hmm,pa kako onda kazu 70/4 nek bude uvece i 50mbs,a ne da pisu tako,i jel imam ja pravo da raskinem ugovor zbog toga?

Eto znaci za ove 2,5 godine koliko nisam kod njih nista nisu resili. Kod vdsl-a mi se to nikada nije desilo sem danas nekih 30ak min kada je bila ona kisa,inace ping mi je od prvog dana 5ms i tako je kad god da merim. Bilo da je to u 15h ili u 23h ili u 00h. I brzina je tu oko 48,5/ 4.5 sto je savrseno.

Negde u temi o problemu sa brzinom u vecernjim satima kod SBB-a je objasnjeno zasto dolazi do pada brzine na kablu, a na adsl/vdsl ne. Potrazite, da ja ne lupetam ovde.
@CR77
Za raskid ugovora ne bih bas znao.

Znaci kod vdsl-a nema pada brzine nikada,sem kad je neko nevreme ili neki radovi?

Nema pada brzine ni kad je nevreme osim ako nesto nije dobro uradjeno u smislu da ti nekako pokisne kabl pa zbog toga ili se navlazi isti pa zbog toga ima smanjenje ili prekid vdsl/adsl ako je sve po PS-u tih problema nema.

My Samsung S6 sent this

@NecaBG

Kako si dobio ovih 5Mb za upload? Paket koji MTS daje je 50/2 Mb

Bio nekad UB sad ga vise nema a ko je aktivirao, aktivirao je.

My Samsung S6 sent this

da li moze da se dobije samo modem bez rutera i da koristim svoj ruter. Koji bi bio dobar modem. Takodje da li mogu sam da promenim ime i lozinku na zte gejtveju.

kabl kod uticnice za fiksni u stanu je pokidan i ponovo povezan (zica oko zice; nije moderna uticnica). Da li to moze da utice na brzinu. Da li moderna uticnica i kvalitet kabla poboljsavaju brzinu.

^Naravno da uticu ali ne ocekuj cuda cak i kad zamenis to jer ne mora da znaci da je problem bio u tome.

Koristim samo vdsl bez tv-a. brzina je oko 44 sa kablom. ruter pokazuje da je moguce oko 87. pitao sam da se povisi ali mi je receno da bi se ta moguca brzina mozda snizila ako bi se dopustila veca brzina iznad 50 i da bi mozda doslo do nestabilnosti. da li je to tacno

Tačno je, donekle. Jači signal ==jači šum == niži SNR== nestabilniji net kad SNR postane jednocifren.
A veće brzine zahtevaju jači signal.
Mada to baš i ne znači da ako ti ruter procenjuje max brzinu na 87 (iako su te procene malo previše optimistične) a oni tebi puste 66 Mbps da će odmah da ti postane nestabilan net. Kod koga toliko ima lufta Telekom š*pci bi trebalo da konfigurišu port tako da posle overhead-a (=nezbežni gubici kod ADSL i VDSL) imaš 50Mbps a ne ~47.

Poslednja izmena:
Ja sam imao problem pre par meseci kada mi je net sa 50 pao na 10 ,15 mb,prijavio ,i posle par sati me zove gospodja kaze proveri ujutru pustila sam skoro maksimalno.Ja dodjem kuci iz trece i sokiram se speed test pokazuje 75mb,rekoh pogresilu ,vratice i evo to traje od februara,sa ukljucenim tv -om ,net je oko 70 .U pitanju je super box.

od cega zavisi onda da li zele da povise na 66 i sl. lik je rekao da moze ili 50 ili 100. nije pomenou to mogucnosti izmedju. Da li ima veze sa tim sto nemam tv.
takodje ako je bezicno onda se spusti na 20-25. Ako bi bilo brze pretopostavljam da bi i bezicno bilo brze.

Ne, bezicno je limitrano zagusenjem etra.
Nosio sam isti ruter na vise lokacija, LAN svugde radi 45-50, WiFi negde moze 50, na vecini nece ni 30 da dostigne. I tacno se vidi da je zagusen etar tamo gde ne moze jace preko wifi-a (ima 20+ wifi-eva)
Na 66 te zvanicno nece pustiti, jer ti time otvaraju vise nego sto treba. Ali da tehnicki mogu - mogu. To jeste za IPTV korisnike inace, i iz prica ovde moze samo Interleaved, sto nije dobra opcija, ako se moze izbeci. (ko ima TV i ne moze na Fast, nego mora Interleaved koliko sam shvatio)

hteo sam da kazem. da li bezicna brzina poveca ako je brzina visa. npr ako je sa 44, 20. Da li bi se sa 75 povisila mozda na 30 ili 40 ili bi ostala 20 ako je na istom mestu.

Ne, bezicno je limitrano zagusenjem etra.
Nosio sam isti ruter na vise lokacija, LAN svugde radi 45-50, WiFi negde moze 50, na vecini nece ni 30 da dostigne. I tacno se vidi da je zagusen etar tamo gde ne moze jace preko wifi-a (ima 20+ wifi-eva)
Na 66 te zvanicno nece pustiti, jer ti time otvaraju vise nego sto treba. Ali da tehnicki mogu - mogu. To jeste za IPTV korisnike inace, i iz prica ovde moze samo Interleaved, sto nije dobra opcija, ako se moze izbeci. (ko ima TV i ne moze na Fast, nego mora Interleaved koliko sam shvatio)

isto je cudno da je limitiran pristup ruteru i svim opcijama koje su moguce. bez obzira sto je to 'njihov' gateway, ne bi trebalo da imaju daljinski pristup ruteru (bez saglasnosti korisnika), ves samo modemu.

WiFi je limitiran zbog etra toliko mozes sada, koja god da je brzina modema iznad toga neces nista dobiti za wifi brzinu.

Ako neko ima net sa 50Mbps i iptv sa hd kanalima... Možete li da mi kažete na koju brzinu vam je sinhronizovan modem?
Kod mene je 54271 kbps a mislim da je ranije bilo preko 60. I vidim da čim pustim iptv brzina neta mi padne sa 49 na 43Mbps.
Koja je sinh. brzina kod vas koji imate iptv + 50Mbps net?

s.JPG

Poslednja izmena:
Vrh Dno