Šta je novo?

Telekom Srbija VDSL (FAQ 1. post)

Moja adresa je sada 109.92.xxx.xxx,da li to znaci da su sve adrese tipa 10x.xx.xxx.xxx iz NAT opsega i da nisu javne!?
Та је јавна адреса. Када провериш и поклопи се адреса коју је добио рутер и она коју покаже рецимо whatismyip.com, имаш јавну.

Tehnicko pitanje:

ako je telekomov VDSL ruter bridge-ovan po ovom uputstvu http://www.umrezen.in.rs/tutorijali...bija-vdsl-modema-huawei-hg655b-u-bridge-mode/ da li su i dalje LAN 2 i 3 ostali regularno za IPTV?

Odnosno, ako se uzme IPTV kao dodatna usluga, da li mora da se un-bridgeuje ili samo dovoljno ubosti u LAN 2 ili 3?
Na slici ispod se vidi da su štiklirani samo lan1 i lan4, tako da se bridge neta ne odnosi na portove 2 i 3.

Huawei-HG655b-wan-podesavanje-bridge.jpg

btw, jel može moderator da sredi slike u mom originalnom postu. Ispade ovaj ukradeni tekst kompletniji od mog originala na Benchu.

Poslednja izmena:
Pozdrav,
Je l' ima neko informaciju o povecanju brzina u Mirijevu? Kablovi su razapeti pre 6 meseci.

Pozdrav,
Je l' ima neko informaciju o povecanju brzina u Mirijevu? Kablovi su razapeti pre 6 meseci.

Optika do zgrade? Kod mene na Labudovom brdu su provukli juce opticki kabl do postojece PTT table u zgradi. Sad je ostalo samo da donesu novu tablu sa opremom i da povezu sve. I brojevi telefona se menjaju, umesto sa 2, pocinjace sa 6, ostatak broja ostaje isti.

Inace, u pitanju je Ericsson IMT IP centrala. Zavrsili su dve susedne zgrade jos pre godinu-dve, sad rade moju i preostale zgrade. Uzeo sam jedan broj iz susedne zgrade gde su zavrseni radovi i proverio sam ovde https://racun.telekom.rs/BillCheckPhone.aspx koji je tip centrale i saznao sam da je u pitanju Ericsson IMT IP centrala.

U Mirijevu (ili u barem u delu Mirijeva) već neko vreme postoji mogućnost za 50/2.

Opticki kabal ide od Poste ulicom Mirijevski venac, pa kroz Rableovu pa kroz Mihaila Bulgakova do MSAN koji se nalazi kod okretnice 27e.

Pitanje: već dva puta podnosim zahtev za dodatni uređaj za IPTV i dva puta ga odbijaju. Dobijam samo onaj šablonski odgovor da telefonska linija ne ispunjava uslov. E, sad, ja imam VDSL (20 mbps), centrala nije daleko (oko 600 m, neki kažu da može da bude manje, neki kažu da može više).
Da li vam pada slučajno na pamet da mogu da podnosim zahtev da se nešto radi na samoj parici kako bi mogao da se uzme dodatni uređaj?

EDIT: Proverio sam centralu, u pitanju je Alcatel 1000 E10.

Poslednja izmena:
Opticki kabal ide od Poste ulicom Mirijevski venac, pa kroz Rableovu pa kroz Mihaila Bulgakova do MSAN koji se nalazi kod okretnice 27e.

One zgrade sto su na samoj raskrsnici Rabelova-Matice Srpske-Mihaila Bulgarkova da li mogu da podnesu zahtev za VDSL?

Ako je samo jedan MSAN na okretnici 27e do njih ima mnogo vise od 300m koliko trazi telekom da bi odobrio VDSL

Jel ima jos neki MSAN kroz Rabelovu-Mihaila Bulgarkova?

Naravno da ima više. Vdsl znam da može u Grge Jankesa, Petrarkini, Ulofa Palmea. Sve je to mnogo dalje od 300m.

One zgrade sto su na samoj raskrsnici Rabelova-Matice Srpske-Mihaila Bulgarkova da li mogu da podnesu zahtev za VDSL?

Ako je samo jedan MSAN na okretnici 27e do njih ima mnogo vise od 300m koliko trazi telekom da bi odobrio VDSL

Jel ima jos neki MSAN kroz Rabelovu-Mihaila Bulgarkova?

Probaj da podneses zahtev :)

To je to sto se tice MSANova u Mirijevu, znaci samo jedan jedini. Imaju u planu jos 5, ali kada ce to biti uradjeno (ili ako vec jeste) ja nemam tu informaciju. Imam samo priblizne lokacije planiranih.

Ako ima ovde na temi ljudi koji su zainteresovani za VDSL, a ne znaju gde se nalazi centrala/IS/MSAN u odnosu na njihovu lokaciju, mogu slobodno da mi posalju PP ili postave ovde pitanje. Nazalost imam informacije samo za podrucje Beograda.

Jel ima u Vinči vdsl ?
Dal ce postaviti neki is, u Gospodar Jevremovoj ? Centrala je u Jovanovoj, ali sam daleko...

^ Nazalost nemam informacija za Vincu, imam za Slance i ostala mesta oko Beograda, ali za Vincu ne.

Sto se tice Dorcola, nema planova za IS/MSAN.

Poslednja izmena:
U redu hvala. Kome da posaljem molbu za is u Gospodar Jevrenovoj ? Uskoro istice ugovor, pa lepo da zamolim. U suprotnom moracu da se vratim ikomu

Imas IS Gimnazija, kod 1. Beogradske, ne znam sta ti dodje blize... Stvarno nisam upucen kome se salju molbe...

I samo da se ogradim, nisam zaposlen u Telekom Srbija. Imam javne podatke iz Urbanistickog zavoda Beograd iz 2015.

U HG655b, pod WAN->DSL, pa Channel Type mi stoji None. Da li je to treca mogucnost, ili je to isto sto i Intermediate?
(pokusavam da ih nateram da me promene na Fast profile, kazu da jesu, ali nikakve promene ne vidim, a ping stvarno je veci nego sto je bio na ADSLu)

iMilan pitanje za tebe,

Iz pouzdanih izvora (preko drugara) znam da na Zvezdari postoji mogućnost za VDSL-om, jer isti poseduje. Interesuje me da li je u planu postavljanje IS ili bilo kakvog zahvata (modernizacije) u okolini O.Š. Veljko Dugošević tj. u delu Preševske i Miloša Jankovića posto je gore pomenuta centrala na Zvezdari previše udaljena od navedene lokacije da bi postojala mogućnosti uzimanja neke od malo pristojnijih VDSL brzina (50/2 ili 100/2).

Unapred zahvalan na odgovoru !!!

U HG655b, pod WAN->DSL, pa Channel Type mi stoji None. Da li je to treca mogucnost, ili je to isto sto i Intermediate?
(pokusavam da ih nateram da me promene na Fast profile, kazu da jesu, ali nikakve promene ne vidim, a ping stvarno je veci nego sto je bio na ADSLu)

Nije intermediate nego interleaved :p
To bi idealno bilo da otmeš nekome ZTE VDSL ruter i vidiš šta će da ti stoji za "Interleave Depth up/dwn" (na Fast je 1/1) i "Interleave Delay up/dwn" (na Fast je 0/0 ms).

Da, Interleaved, nesto sam oko Intermedia kuckao pre toga :)
Sta dakle stoji kada je Interleaved a sta kada je Fast? Sta znaci kada stoji None?

Pa stoji Interleaved kad je interleaved profil :D A za "None" nemam pojma o čemu se radi, da li je neka zbrka oko profila ili da ruter nešto ne konta (kao što na nekim Huawei modelima stoji "n/a" za atenuaciju i šta još sve) ili nešto treće.

Uglavnom na ZTE se vide depth i delay za interleaving pa tu odmah znaš da li i koliko drastičan interleaving je "na snazi".

Jel ti od prvog dana stajalo "None" ili je to tek kad si prešao na 100 Mbps?
Kod mene na 50 stoji Fast. Kod ćaleta na ADSL/Box 4 stoji Interleaved. Ja još nisam negde video linije sa IPTV-em da su bile na Fast data path-u...

Trebalo bi ovih dana da me zovnu da odem da potpisem za 20/2, pa me interesuje koje sada rutere dele? Moze li da se trazi odredjeni model u poslovnici ili daju koji imaju na stanju?

Uglavnom na ZTE se vide depth i delay za interleaving pa tu odmah znaš da li i koliko drastičan interleaving je "na snazi".
Super je to, ali naci jedan prvo i jos onda ubediti nekoga da mi pozajmi na dan nije bas moguca opcija :D

Jel ti od prvog dana stajalo "None" ili je to tek kad si prešao na 100 Mbps?
Od prvog dana! Zato i sumnjam da su ista uradili. Vratio sam se na 50, BTW, jedva kada ima koristi od 100Mbps iskreno :( Druga strana ne moze da opsluzi.

Kod mene na 50 stoji Fast.
Na HG 655b ili 630?
Ja još nisam negde video linije sa IPTV-em da su bile na Fast data path-u...
IPTV nemam na ovoj liniji!

@alfaunits ZTE H168N :D :D
Ccc što ste vi beograđani nesolidarni ako stvarno ne bi ti niko iz zgrade ili ulice dao ruter na 10 min da proveriš to.

iMilan pitanje za tebe,

Iz pouzdanih izvora (preko drugara) znam da na Zvezdari postoji mogućnost za VDSL-om, jer isti poseduje. Interesuje me da li je u planu postavljanje IS ili bilo kakvog zahvata (modernizacije) u okolini O.Š. Veljko Dugošević tj. u delu Preševske i Miloša Jankovića posto je gore pomenuta centrala na Zvezdari previše udaljena od navedene lokacije da bi postojala mogućnosti uzimanja neke od malo pristojnijih VDSL brzina (50/2 ili 100/2).

Unapred zahvalan na odgovoru !!!

Nema nista blize, ali postoji u planu MSAN/IS kod Gradske bolnice (sto mi izgleda daleko), kao i na uglu Cingrijine i Lukijana Musickog.

Pozdrav ljudi! Potrebna mi je jedna mala pomoc. Naime od nedavno sam postao korisnik telekom ADSL interneta. Od njih sam dobio budjavi ZXHN H267N (ZTE) ruter/modem. Kao i kod vecine provajdera, i ovaj model je sra*e. Ono sto zelim jeste da podesim taj ruter/modem jeste u bridge mod a da iza stavim moj dobri stari mikrotik. Medjutim, ovi iz telekoma nece da mi daju user i pass za pppoe konekciju. Da li postoji neka mogucnost da sa ovog rutera, modema izvucem isti? Verujem da ce se neko naci da mi pomogne, ovo mi je od velikog znacaja. Hvala unapred!

Tražio sam i ja user i pass jer sam hteo da postavim moj Zyxel i nisu mi dali.

Evo dela njihovog odgovora:

Obaveštavamo Vas da smo od nadležne Službe dobili povratnu informaciju da ukoliko su Vam potrebni korisničko ime i lozinka za za PPPoE konekciju (zbog koriišćenja sopstvenog rutera) neophodno je da zahtev podnese nosilac pretplatničkog prava u poslovnici Telekoma Srbija uz važeću ličnu kartu na uvid. Odgovor po zahtevu biće prosleđen na adresu dostave računa.

Poslednja izmena:
Mozes li mi reci kada si slao to i gde, na koju adresu? Zelim da postavim moj mikrotik ruter koji je mnogo bolji, i donosi stabilnost. Svaka pomoc bi dobrodosla...

Ovo je odgovor na moj zahtev preko mail-a([email protected]),otišao u poslovnicu u Lazarevac i podneo pismeni zahtev na koji nikada nisam dobio odgovor.

Ja sam uspeo da izvucem config fajl iz rutera, ali ne znam kako da ga dekriptujem... Kad otvorim fajl dobijem neku brljotinu u formatu...

2048 3236 374e 2056 312e 3001 0203 0400
0000 0200 0000 0000 0049 6800 0100 0000
0000 0000 0000 0000 0000 0000 0000 0000
0000 0000 0000 0000 0000 0000 0000 0000
0000 0000 0000 0000 0049 2000 0049 2000
0000 001a 5015 d134 8aae b5a8 bb97 b782
6e0b 7174 a06d 67e4 721c ffc4 c489 d6c1
0a60 1419 e7f7 5597 f3af e17d 5787 b841
fa15 5117 d858 8343 169e 3867 1ccb a632
b2d7 c20b 0d0a 27e3 8d72 383f 19de 62ee

itd...

Nisi valjda mislio da će biti tako lako? :D Kod mene na ZTE H168N kad sa Putty telnet-ujem na ruter "shell" komanda je zaštićena nekim password-om koji nemam pojma koji. Za prvi password promp posle logovanja na admin nalog koji traži za "enable" komandu koja aktivira dodatne komande sam pogodio da je "zte", ali nakon toga dostupnu "shell" ne mogu da koristim bez nepoznatog username-a (nije admin/root/zte :D ) tako da očigledno ništa od pokušaja vađena na fazon koji je nekad radio za Huawei modele: http://www.umrezen.in.rs/tutorijali...rbija-vdsl-modema-huawei-hg655b-u-bridge-mode.

Probaj za početak da im pošalješ mail na tu [email protected] adresu ali sa tvog Telekom/MTS mail-a koji si dobio uz net. Veće su šanse da te neće momentalno otkačiti. Ili se loguj na MojMTS portal pa tu verovatno ima "kontaktiraj nas/ postavi pitanje" pa onda reci šta ti treba. Ako ti ne odgovore uopšte ili ti odgovore ne može bla bla, ništa te ne košta da za dan-dva pošalješ novi mail. Pošto to izgleda zavisi kako na koju budalu naletiš da ti odgovara na mail.
Ili ako ti se žuri da to što pre rešiš onda *** pravac poslovnica pa tamo traži nekom od mlađih zaposlenih, da nije žensko i da ti deluje da se makar malo razume u svoj posao... ili ne daj bože ako možeš da ih nateraš da ti daju nekog iz tehničkog dela zaposlenih kome ćeš lako da objašniš šta želiš.

Nazad
Vrh Dno