Šta je novo?

Telekom Srbija VDSL (FAQ 1. post)

Pozdrav svima,imam par pitanja i bio bih jako zahvalan na odgovoru.Trenutno imam adsl box 4 i ovo je stanje moje mreze u ovom trenutku,inace je downstream snr obicno oko 6:net.png Verujem da mi instalacija nije najbolja,da je kabli od kutije do uticnice nastavljan,posto je na tavanu nisam ni hteo da proveravam.
Inace,posto se selim i raskidam ugovor na ovoj lokaciji i prelazim na novu u roku od par dana,zanima me kojim kablovima bi trebalo da povezem konekciju od kutije do uticnice,od uticnice do rutera i kasnije do racunara. I da li ima smisla kupovati kvalitetniji kabli ako je kabli koji dolazi do kutije od centrale obican telefonski(bar ja tako mislim),mozda gresim.Nalazim se u Nisu.

ja bi preskočio utičnicu i direktno povezao žice na taj crni telefonski kabl,crvena na crvenu,zelena na crnu,lepo ih uviješ jednu oko druge dužine oko 1,5 cm....i obavezno neki kvalitetan fabrički krimpovan kabl,kao ovaj na slici....znači gornji konektor isečeš i direktno žica na žicu...

ja sam probao sve varijante,u ovoj imam najmanje FEC,i najbolje je da modem bude blizu te veze,a uređaje(komp,TV) spojiš dužim UTP kablovima,preporučujem fabrički krimpovane sa zaštitom,a upravljati modemom možeš preko ekrana,ne mora ti biti na stolu od kompjutera

Неће да буде никакав проблем и да прође кроз утичницу јер ми се чини да је сигурније да се тлф жица ушрафи него наставља. Значи тлф жица се шрафи у утичницу, одатле до сплитера и од сплитера до рутера/телефона класичан пљоснати а од рутера до компа UTP. Нема ту много филозофирања, осим што не ваља да се користи сумњив, настављан, лабав и тако то кабл.

Poz, treba mi hitna informacija ako je to sto pre moguce!

Da li jos uvek ima ona varijanta da se uzme VDSL po ceni 20 mb adsl-a ili vec koja je to bila sema.

Bila akcija ranije 50 po ceni 10 posle roga 50 po ceni 20 a ti proveri preko "moj telekom" da li za tvoj broj ima jos uvek akcija ako moze tvoja parica toliko da izvuce.

Kada odem na zahtev za postojece korisnike dobijem ovo: Ne možete preuzeti servis kojem još uvek traje ugovorna obaveza! a kada odem na zahtev za promenu brzine onda mogu da podnesem zahtev za bilo koji paket.

Trenutno sam na ADSL-u paket DO 20 MB ali sam danas bio u kontaktu sa nekim ljudima iz Telekoma i kazu mi da to odradim preko neta i da ce mi puste VDSL onoliko koliko moja parica moze da izgura posto sam na 702 metra od centrale. Meni je licno i ovo dovoljno ali mi nije potrebno da placam vise ako jos uvek postoji sansa da uzmem vecu brzinu po istoj ceni.

Problem je taj sto ne mogu nigde na njihovom sajtu da vidim promocije.

Poslednja izmena:
Pa podnesi zahtev za paket do 50 mada sam gotovo siguran da neces proci zbog daljine.
Svejedno ti probaj pa javi jel sam u pravu.

Pazi ovako mi je covek reko neces dobiti 50 mb ali ako mozes da dobijes 30 ili 35 ili stogod dobijes preko 20 mb ti je samo bonus ali nije mi poenta da podnosim zahtev ako cu primera da dobijem brzinu od 22 mb a da placam 1000 dinara vise net, poenta je price da ako jos uvek moze da se uzme 50 mb po ceni 20 mb onda mi je to sto mi puste link na vdsl i dobijem sve preko 20 mb je bonus.

Znaci ljudi imaju moje podatke u telekomu i znaju za koga se radi samo moram legalnim putem da idem da sve bude po propisima.

Nadam se da je sada jasnije ono sta hocu da kazem.

Znaci ja sam odmah upozoren da necu dobiti 50 mb jer da bih dobio 50 mb moram da budem do 500 metara od central a ja sam 702 tako da ja ni ne ciljam na 50 mb ali ciljam da dobijem vdsl i bar 30 mb po ceni ovog paketa koji sada placam a samim time onda bih dobio i veci upload na 2 mb, koji u ovom slucaju nije prioritet ali ok od viska glava nece bolete.

Nasao sam informacije koje su me interesovale ali ima caka u celoj prici, a to je da ja ako bih sada menjao paket tacnije presao sa adsl-a na vdsl i uzeo do 50 mb ne bih dobio kao promociju nego bih placao punu cenu tog paketa.

Ja jesam sve razradio ali nisam sve kockice slozio na svoje mesto i to je ono gde sam se zeznuo. Znaci nije problem da uzmem ali je pitanje koliko bih dobio povecanje i da li bi mi se to povecanje isplatilo za tih 1000 dinara koliko bih onda vise placao net svakog meseca. Moram da sednem i da razmislim sta cu da uradim.

ne vredi ti da sedis i razmisljas, idi do telekoma pa ih pitaj da li moze 50 po ceni 20 a oni ce vec izmeriti parametre na liniji. ako ne bude moglo, i ako ti ne bude odgovaralo, mozes ostati na ovome sto sada imas..

Pazi ovako mi je covek reko neces dobiti 50 mb ali ako mozes da dobijes 30 ili 35 ili stogod dobijes preko 20 mb ti je samo bonus ali nije mi poenta da podnosim zahtev ako cu primera da dobijem brzinu od 22 mb a da placam 1000 dinara vise net, poenta je price da ako jos uvek moze da se uzme 50 mb po ceni 20 mb onda mi je to sto mi puste link na vdsl i dobijem sve preko 20 mb je bonus.

Znaci ljudi imaju moje podatke u telekomu i znaju za koga se radi samo moram legalnim putem da idem da sve bude po propisima.

Nadam se da je sada jasnije ono sta hocu da kazem.

Znaci ja sam odmah upozoren da necu dobiti 50 mb jer da bih dobio 50 mb moram da budem do 500 metara od central a ja sam 702 tako da ja ni ne ciljam na 50 mb ali ciljam da dobijem vdsl i bar 30 mb po ceni ovog paketa koji sada placam a samim time onda bih dobio i veci upload na 2 mb, koji u ovom slucaju nije prioritet ali ok od viska glava nece bolete.

Svašta oni pričaju ali malo ko tu zna šta priča plus nisam baš nailazio često na situaciju u koj se oni baš potrudili da izađu korisniku u susret (tog tipa, da ti fakturišu Net 50 po ceni 20,a da ti podese port tipa na 32 Mbps jer ti linija ne podržava više). Pre može da se desi da ti "uvale" stari Net 30 paket pošto si već korisnik nekog starog Net paketa ali po ceni koja je veća nego sad Net 50 po novom cenovniku. To mislim da možeš da promeniš brzinu čak i sad dok si pod ugovorom.
Ja sam bar takav odgovor dobio kad sam se raspitivao oko promene brzine i VDSL-a.

Poslednja izmena:
ne vredi ti da sedis i razmisljas, idi do telekoma pa ih pitaj da li moze 50 po ceni 20 a oni ce vec izmeriti parametre na liniji. ako ne bude moglo, i ako ti ne bude odgovaralo, mozes ostati na ovome sto sada imas..

Nije problem oko merenja tacnije koliko linija moze to mi je u ovom slucaju najmanja stavka jer znam da je linija ok ali bih utvdrio tek kada izadju ljudi da izmere liniju koliko bih tacno imao ali je problem sto ja necu da platim punu cenu vdsl-a nego da se prebacim sa ovog paketa koji sada imam na tu promociju za vdsl 50 mega po ceni 20 mega to mi je cilj da uradim a to preko korisnickog nece da urade jer ne mogu ali ako se ide malo zaobilaznim pute sigurno da moze da se tako nesto uradi jer sigurno da nisam ni prvi ni poslednji kome je ovako nesto palo na pamet e sada je samo pitanje koliko je njih to uspelo da uradi?

Sada kada sam bio u korisnickom kazu mi da do 250 metara od centrale pusta vdsl a dok je meni receno da do 450 metara se odmah odobrava vdsl a od 450 do 800 metara ide na merenje pa se onda kaze koliko moze i dalje oni rade svoje ako se ti naravno slozis sa ponudjenim uslovima a sve preko 800 metara se odbija i nece da vrse testiranje parice osim u slucaju da opet neko potegne vezice pa ih iscima.

Svašta oni pričaju ali malo ko tu zna šta priča plus nisam baš nailazio često na situaciju u koj se oni baš potrudili da izađu korisniku u susret (tog tipa, da ti fakturišu Net 50 po ceni 20,a da ti podese port tipa na 32 Mbps jer ti linija ne podržava više). Pre može da se desi da ti "uvale" stari Net 30 paket pošto si već korisnik nekog starog Net paketa ali po ceni koja je veća nego sad Net 50 po novom cenovniku. To mislim da možeš da promeniš brzinu čak i sad dok si pod ugovorom.
Ja sam bar takav odgovor dobio kad sam se raspitivao oko promene brzine i VDSL-a.

Znam ja odavno da oni u korisnickom moraju da pevaju kako dirigent komanduje ali da nemaju pojma to se slazemo jer sam se u to vise puta uverio.

Pazi oni bi meni pustili 50 mb pa u fazonu izvuces koliko izvuces, a to sto se tice starog net 30 paketa misli mda o tome nema ni reci jer njega vise nema.

Nisam ni ja sisao vesla pa da ne znam sta hocu i sta se sve u ovoj drzavi moze, naravno kada udjes na prednja vrata u prodavnicu nista ne moze ali cim dodjes na zadnja vrata e onda je to vec druga prica i onda bukvalno moze sve.

Mogu ja da promenim brzinu na koju hocu ali necu jer onda ne bih placao onu cenu koju ja hocu nego koju oni hoce.

Za celu sada ovu pricu treba malo vremena i zivaca da se sve dovede u red i da se na prava vrata pokuca u pravom trenutku. No kako ce se sve do kraja zavrsiti i hocu uspeti u svojoj nameri to ce samo vreme pokazati.

Ja ću u tu epizodu tek u septembru kad istekne ugovor pa ću videti kakva igranka. Sad koristim 20 Mbps za 1900 din, a pošto je selo u pitanju ko zna da li može VDSL. A tu informacije (da li centrala uopšte ima mogućnosti za brzine preko 20 Mbps) ne možeš im ni kleštima izvući iz usta bez da podnosiš zahtev za promenu brzine, koji se posle naravno automatski realizuje (ne može da samo provere mogućnosti, "ne dozvoljava sistem") i onda zbog postojeće ugovorne obaveze kreće dranje cenovnik.

Poslednja izmena:
Jel uspeo neko da provali administratorsku sifru za HW 655b?
Nece da prihvati nijednu od onih starih kombinacija.
Pa ako je neko uspeo da je provali, castim picem cheerscheerscheers

username: admin
password: tzlkisonpk

password: ztonpk

password: admints

Ovo moze da se doda u prvi post. Modovi, kaj velite ? :)

Jesi probao:
admin
tzlkisonpk
Nije mogla nijedna kombinacija ulazio sam na admin/admin
Resetovao sam ruter ne restartovao i proradila je kombinacija ta, ali sve to sam imao i sa admin/admin kombinacijom a nisam tako mogao da menjam DNS TS i mislio sam da to nije administratorska sifra a izgleda je bila jer sad sa tvojom kombinacijom imam sve isto ali opet ne mogu da promenim DNS.
Da li je uopste i moguce promeniti ga na tom ruteru?

Pozdrav,

Imam Telekomov paket 20/2 i problem od prvog dana instaliranja.
Naime, nekada tokom rada na par minuta recimo, desi se da neka stranica nece da se otvori i posle nekog vremena izbaci 404 page not found.
udarim refresh, preoradi. Isto je i saYT i ostalim sajtovima, jednostavno nekad zabaguje i moram refresh.
Da li je to problem do telekomovih DNS-ova ili sta li je?
Pre toga sam imao Veratov ADSL nikad takvih problema.

Da li se jos neko pati sa time?

Ima Telekom problem sa DNSom, ali vec jedno 6-7 godina drzim i kod sebe i kod mojih Google DNS zbog slicnih problema kod SBBa pre toga, pa se takvi problemi vide jedino posle menjanja OSa/masine, dok se setim da podesim Google DNS.
Ali i to je retko, a ja ipak menjam masine ;)

Sada mi cesto i Google-ovi DNSovi prave problem.

Cesto se desava:
This webpage is not available
DNS_PROBE_FINISHED_BAD_CONFIG

Pozdrav drugari,

imam problem mali sa VDSL modemom, u pitanju je ZTE ZXHN H367N model, koliko mi je rečeno telekomov najaktuelniji.
Naime, juče sav srećan donesoh novi modem i STB uređaj kući posle potpisivanja novog mega box ugovora kad vidi vraga, opet problemi sa telekomom. Posedujem vremešni desktop koji mi je main računar u kući i nešto noviji dell laptop. Prvo sam namestio modem i podesio sve kao i na prošlom box4 običnom adsl paketu, uštekah mrežu u ethernet port desktopa kad ništa. Nema neta. Moj Marvell 88E8055 kontoler pravi problem sa vdsl modemom. Ok, probah sa laptopom, isti kabel sve isto i radi savršeno. Tu podesim WiFi za njega i telefone i batalim desktop za kasnije podešavanje. E sada, sve sam probao što sam znao, ode menjanja kabela do manuelnih unosa IP adresa i podešavanja modema ali opet ništa, desktop mrtav sa VDSL ZTE modemom. Marvellov driver je neki stari 12.10.16 ali ne vidim razlog zašto na starom modemu je radio bez problema a na ovom novom neće nikako. Čak sam i novi windows probao ovaj 10 TP ali i dalje isto. Šta mi je radite ima li neko neku sugestiju?

U koji port modema si ubo kabal od desktop računar-a?

verovatno svi to znaju, ali da, mozda si prevideo. internet radi na lan1 i lan4. lan2 i lan3 su za iptv ako ih ne otkljucas.

Zna li ko kako otključati port za: ZXHN H367N?
Imam 1 stb za IPTV na L2, D3i i komp su na L1 i L4, a ako mi zatreba za još 1 komp, kako da otključam port L3?
Ulazio sam u uređaj, ali nisam se snašao.

Ukoliko ste u skorije vreme potpisali ugovor za ADSL/VDSL, ili ga uskoro potpisujete, pogledajte ga do kraja.

Necu komentarisati javno, jedan pasus je prilicna novina naspram ranije (ne znam od kada), i neke stvari su ocigledne.

Pa napisi sad sta je drugacije, nemaju svi ugovore nove.

Zaseban pasus o autorskim pravima koje buduci kupac ima i u maticnoj zemlji.

Мислим да одувек постоје ти AUP додаци о ауторским правима. Мислио сам да је кренуо FUP као проба. ;)

Nazad
Vrh Dno