I ja smislim da ce morati da mi daju ,bolje da sam otisao do poslovnice nego sto sam hteo sve telefonski da zavrsim.
Uglavnom zvao sam ih ponovo,ukratko devojka mi opet ponavlja da 50/2 za 1899din je ADSL i da ako ruter ima wifi ne dobijam novi.
Dalje me je uputila na tehničku podrsku posto se ona bas ne razume u rutere. (njene reči)
Vec vidim kako ce to biti, donese kurir ugovor ja potpisem ,oni u roku 24h mi pustaju 50/2, ja zovem tehničku kazem da nemam ni pola od toga ako budem u opste i imao neta, dolazi tehnička sa novim ruterom i ja dobijam 50/2.
Nije to zbog toga, neke druge stvari su po sredi. Prvo FTTH je jako skup, drugo odavno su kupljeni ruteri i ostali HW za vdsl, ne mogu celoj Srbiji ili vecini to da odrade to je punoooo posla i jos viseeeeee EUR, veruj mi to je jako skupa tehnologija pogotovu ako si TS jer privatnik moze da bira sta ce i kako ce, kao TT odradis 4000 ljudi i da si manje niko te ne smara ti si privatnik koji raspolaze svojim kesom i cao, a TS je drzavni da odrade FTTH u centru grada krug dvojke sta bi cela Srbija rekla, a to kostaaaaaaa, ljudi shvatite da je FTTH jako skuplji od vdsl-a da je sutrotno pa svi bi presli na FTTH, mislim da preterujete i ne shvatate koliko je to para i posla. Jednostavno to u ovom trenutku nije naprosto moguce pogotovu sto je roba tj HW odavno kupljen i date pare.
Da budem jasan nikada kao ni sada nisam branio TS nemam dodirnih tacaka sa njima ali znam neke stvari
jeb svi bi mi voleli da imamo FTTH i bolesne brzine za male pare, ali...
Ako vec trazite FTTH onda je to pogresno (mada jeste logicno) traziti od TS, a ja cu da vam kazem ko ima razgranatu mrezu optike i kome bi bilo jeftinije da nam svima do stana sibne isu to je EPS, bila je ranije i najava da ce EPS pruzati net, tako bi svako u zemlji naprosto mogao da ima net i to ne bilo kakav net vec FTTH ali ocigleno je neko umesao prste i video da to nije bas dobro jer bi mnogi ostali i bez posla i bez para mislim na brdo ISP sto malih sto velikih, jer svako od nas ima struju ostatak znate.....
@everton Moras da dobijes ruter za VDSL (najverovatnije HG630 ili eventualno HG655B)
Čim TS nije ponudio takvu opciju (da korsisnik sam finansira/montira deo FTTH instalacije) to jasno znači da ne nude takvu instalaciju za "normalne" pare (mislim na pretplatu), tj. ne za "široke mase". Za FTTH (u odnosu na VDSL) mislim da treba druga oprema sa njihove strane, tako da nije samo da fali optički kabl u zgradi (do stana/ONT-a). Uz dogovor svakako da će ti i oni uvesti FTTH (makar samo za tebe ili tvoj ulaz/zgradu), samo što bi onda cena tj. pretplata koju bi ti tražili bila astronomska (kao što nude firmama), i malo ko bi na to od stanara pristao (osim firmi kojima to treba za biznis koji donosi dobar profit, a to već oni imaju u ponudi). Dakle, zbog paprene cene takve usluge (FTTH) oni to ne nude javno za fizička lica. Evo ljudi u naselju Stepa već imaju njihov FTTH (TS), a i za njih važe ove iste net brzine (džaba im taj FTTH što se tiče većih brzina od ovih u standardnoj ponudi), i bunili su se, al džaba im... A da Vas u zgradi posmatraju kao jednog korinika (koji posle deli troškove shodno internom dogovoru), pa to je kod svih provajdera strogo zabranjeno, čak se jasno specificira u ugovoru da pruženu uslugu ne smete dalje deliti van vaših prostorija!...Drugim recima kucni savet koji je zainteresovan za FTTH i koji se sada nalazi na vdsl-u,moze sam da raspise tender za izradu vertikalnih i horizontalnih kanalica za celu zgradu i videcete koliko ce se firmi tu pojaviti sa jako povoljnim cenama za tako nesto.Kucni savet onda ima svoju instalaciju i sta je tu skupo ili komplikovano da bi telekom uveo FTTH za one zgrade gde je uveo VDSL pitam ja vas????Ovo se sve odnosi na one ulaze gde ima vise zainteresovanih za FTTH .Normalno da niko nece uvoditi ftth napamet i da se tu prijavi jedan ili dva korisnika po ulazu sto svakako nije isplativo ali je isplativo ako se ide tamo gde ima zainteresovanih.
Umesto vdsl modema telekom moze dati opticki modem i ako je on u startu skuplji moze napraviti recimo ugovor na 3 godine ili tako nesto.
@everton Ja sam ti to rekao jos kad si pitao da li treba da dobijes drugi ruter
Koliko sam ja upoznat, optika u Stepi je uradjena kao osnovna instalacija(nema bakra) i to je uradio izvodjac radova(kada su pravljene zgrade), Telekom je zakupio pravo na koriscenje optike, tj. nije Telekom radio ftth mrezu. Oni su se samo nakacili na vec postojecu mrezu.
Nije javnog karaktera jer je za fizička lica preskupa, tj. ta njihova ponuda koju oni već sada nude je za pravna lica i firme kojima net treba zbog zarade i profita, a cene su shodno tome nenormalno skupe za obična fizička lica. Ali ako si spreman da (te oderu i da) platiš koliko oni traže, dobićeš i kao fizičko lice FTTH link sa kojom god brzinom hoćeš... naravno i za to bi trebao da zakažeš sastanak sa nekim na položaju tamo, ali ako bi hteo da platiš, verujem da bi ti dali bez problema.Ono o čemu ja pričam je da se pokriju oni kojima treba optika a nalaze se u vdsl zgradi.Telekom ima takavu ponudu ali ona nije javnog karaktera.
Za fizička lica i standardnu ponudu, deljenje internet usluge sa drugim licima van tvojih ličnih prostorija je strogo zabranjeno kod svih provajdera, a skupština stanara ili bilo kakva grupacija ljudi ne može se tretirati kao jedan korisnik nikako. Oni bi jedino mogli da vas (grupaciju zainteresovanih ljudi) tretiraju kao firmu, a to bi opet značilo totalno druge cene, za fizička lica astronomske. Čak i kad bi vi to pristali postavilo bi se pravno pitanje skim od vas bi sklopili ugovor, jer bi se TS opravdano plašio naplate pretplate koja bi bila za vas astronomska. Jedino ako bi ste platili unapred, ali to je već i za dobrostojeća fizička lica previše para...U najgoroj varijanti jedan korisnik optike u zgradi može biti nosilac opreme a ostali zainteresovani shodno potrebama da dele takav optički link,to mi prvo pada napamet u najgoroj varijanti.
To je izvodljivo sigurno, ali ti nebih savetovao da im (TS-u) to kažeš. To je pravno gledano zabranjeno kod svih provajdera.Ja mogu svoj net da dam kome hoću u zgradi.
Nije bas tako da TS ima nadležnost do razvodnog ormana,bar što se tiče pravnih lica situacija je da se ide do samog korisnika bilo da je stambena zgrada bilo poslovni prostor.Možda je za fizička lica drugačije.
Uvek je tako. TS ima nadleznost do razvodnog ormana, a od njega do korisnika nije njihov posao.
Po meni treba da zavrse isturene stepene i puste vdsl2 svuda, a posle toga daju cenovnik za brzine i prikljucak onima koji bi optikom da se spoje na istureni stepen.
Kad zavrse isturene stepene onda taj prelazak na optiku ne bi trebao biti tako skup kao sto je bio do sada jer su je vukli mnogo dalje.
Oni dovedu optiku do razvodnog ormana u zgradi, a pre toga sam korisnik mora da angazuje nekog ili sam da sprovede do svog stana.
Problem i u ovoj varijanti, od koje ne vidim bolju, je sto bi mnogi imali problem da urade instalaciju do razvodnog ormana mada to nije problem TS-a pa nek se ljudi koji hoce tu uslugu snalaze.
@dusman13
Nije FC pristup toliko skup, nije ovo 2000-ta. Pogledaj VP cene Kablova i multimedija konvertera ili rutera. Internet je smesno jeftin u VP cenama spolja, sve posle toga je alavost, administracija i nerad.
To i ja pokusavam da objasnim ali ne vredi.
Svako ko kaze da je TS trebao ici na FTTH, a ne na VDSL2 apsolutno nema pojma o cemu prica.
TS je trebalo da ide na ftth, oni imaju ogromne profite ali i ko zna koliko desetina hiljada zaposlenih, na zalost, a i partijski su kolac.. Vdsl je samo privremeno resenje, dok bi optika bila investicija na duze staze i podigla bi puno cenu kompanije. Ili bar da omoguce gradjanima da plate jedan deo ftth troskova kao sto je nekad bio slucaj sa fixnim prikljuccima..
Nema to veze sa našim standardom, nego sa njihovim poslovnim odlukama koje su takve kakve jesu....Ovo što sada rade jeste debelo kašnjenje ali se iz toga uvek može preći u FTTH mada nije vreme za to ,jer je standard pao u pm.
...
Ja ću već nešto napraviti pa ću vas obavestiti kako stvoje stvari na relaciji pravno-privatno-bakar-vdsl-optika-
kada sam im rekao da ovo što sada uvode vdsl kasne min 5 godina rekli su da sam u pravu.
Kad je bila opšta ekpsanzija neta unazad 10 godina što po kablu što adsl i bežično oni su stajali u mestu.
Ovo što sada rade jeste debelo kašnjenje ali se iz toga uvek može preći u FTTH mada nije vreme za to ,jer je standard pao u pm.
Ako je potreban privredni rast,nova radna mesta,da nas domaći privatni kapital vuče napred onda su trebali da usmere akciju na mala i srednja preduzeća i da onima koji stvaraju dobit i izdržćavaju penzionere u odnosu jedan zaposlen jedan penzos ponude najeftiniji moguči optički net.Da on bude jeftinji od privatnih korisnika da realan sektor ima korist i da im se omugući da efikasnije rade.
Ja ću već nešto napraviti pa ću vas obavestiti kako stvoje stvari na relaciji pravno-privatno-bakar-vdsl-optika-
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari