Šta je novo?

Telekom Srbija VDSL (FAQ 1. post)

To nije tacno, gomila neradnika ce naci sta da (ne) radi.
Ne bi Telekom nista manje naplacivao net da ih oprema manje kosta, ngo sto konkurencija zahteva.

Efektivno - nemaju razloga da ulazu. Mada jedan dobar razlog je sto opticke kablove, valjda, ne bi krali, pa ne bi morali da se menjaju kao bakarni :)
Ali sa gomilom (ne)radnika, to je njima plus, moraju stalno da presipaju iz supljeg u prazno :D

Za sve tvoje komentare u ovoj temi mislim da su gomila gluposti.

Mogu jedino da ti preporucim da guglas i da citas sta pise o 4G, Cloud networking, 10G, 40G, 100G, 200Gb/s i koju opremu nude proizvodjaci internet provajderima, a onda mi objasni sta ce taj Telekom sa bakarnim kablovima da radi vec za 5 ili 10 godina.

Prodace ih borskoj topionici za reciklazu i zameniti optickim kablom ali to pricamo o periodu od 2019 do 2024

Може одавно, пише и на сајту. Наплатили ми 200, дали нову картицу а касније сам видео да имам 60 кинте кредита. Немам појма да ли то има везе са потрошеним саобраћајем из децембра и колико ће да ми наплате, заборавио сам да потрошим једно 40% да не пропадне ... мада мени увек пропада. Мало им се софтвер буни, када са новом картицом пробам *100# он каже да је то за припејд а када пробам *797# каже да ми је стање тренутно недоступно. На порталу пише да је припејд а ваљда ће да се ово оправи за који дан. Ионако од сада нећу да зовем са ње па ми не значи стање.

Може са тим сигналом итекако, код мене је слабљење 7 а по неким табелама може ... мислим 65Mbps vdsl2.

Ok, hvala.

Ma nije u pitanju da li moze, vec je problem sto je Telekom za uslov postavio udaljenost od 250m(bar je tako bilo u startu akcije, ne znam da li su nesto menjali u medjuvremenu). Ali posto je on blize, za njega nema problema.

FTTH bi odgovarao tebi, a Telekomu ne. Zasto ? Ti bi dobio 3 puta bolji net, duplo jeftiniji. Uz to bi imao fiksne telefone sa besplatnim telefoniranjem u mrezi. Telekom bi morao dosta para da ulozi u takvu modernu mrezu, a imao bi mnogo manju zaradu nego sa ovim oksidiranim partizanskim kablovima. Zatim, problem je sta raditi sa tolikim zaposlenim, jer jednostavno za njih nebi bilo posla. Ovako, kada se umesto jednog fibera debljine cigarete mora vuci snop kablova debljine i pola metra, ima posla za dosta radne snage.
ne ulazim u stanje u njihovoj firmi. zalazim u samu profitabilnost izradjivanja FTTH mreze i postojecoj situaciji u zemlji, i kazem da to nije isplativo, ili se eventualno radi o veoma malim profitima. Te bakarne parice o kojima pricas se vec nalaze u svakom stanu, dakle samo optika do zgrade ili negde u blizini, i to je to...

onome kome treba FTTH kuci neka sam plati. Ostatak novca bolje da ide u druge grane, obzirom da je Telekom drzavna firma, neka investiraju u poljoprivredu. Ne znam da li shvatas sta zelim da kazem, tj, da li ja uopste dobro pokuzavam to da kazem :)

ne ulazim u stanje u njihovoj firmi.

zalazim u samu profitabilnost izradjivanja FTTH mreze i postojecoj situaciji u zemlji, i kazem da to nije isplativo

Ma ni oni sami ne ulaze u taj problem... sto neki kazu: "ne mesaju se u svoj posao" :) Nije dzabe Telecom Italia onako zbrisao iz Srbije i oprostio se od gomile ulozenih para, a sada i Grk. Zbog tehnoloske zaostalosti i neplaniranja su nama mnoge firme morale da propadnu, pa jedna vise manje... sada bar imaju konkurenciju koja ce im preuzeti musterije. Uvek sam smatrao da strancima ne treba prepustati strateski bitne firme, ali ne mislimo svi isto.

Hoću da iskoristim ovu akciju kod Telekoma do kraja decembra pa imam par pitanja ako neko zna

1. Da li mogu da potpišem ugovor na 50/2 a da ako ne radi dobro smanjujem naknadno na nižu brzinu po promo ceni?
2. Da li može obrnuto? Da se potpiše na 30/2 (da bi se dobio vDSL modem) a da se onda proba 50 i 100 po promo ceni?
3. Koliko brzo reaguju kad im se dostavi MIK kod?
4. Da li može da se koristi MIK za aDSL na vDSL?

Unapred hvala.

Moraćeš do poslovnice da proveriš sve to. Dok budeš bio tamo odma će proveriti šta mogu da ti ponude.

Hoću da iskoristim ovu akciju kod Telekoma do kraja decembra pa imam par pitanja ako neko zna

1. Da li mogu da potpišem ugovor na 50/2 a da ako ne radi dobro smanjujem naknadno na nižu brzinu po promo ceni?
2. Da li može obrnuto? Da se potpiše na 30/2 (da bi se dobio vDSL modem) a da se onda proba 50 i 100 po promo ceni?
Unapred hvala.

Nisam probao nego sam zvao korisnicki centar sa ovim pitanjima. Odgovor je bio sledeci ono sto potpisem je najmanja brzina koju cu placati, mogu da prelazim na vise ne mogu da nize, odgovor korisnickog servisa Telekoma. Na to je moj komentar bio pa onda da potpisem na najmanju cenu pa cu odma da podginem brzinu na cega su oni odgovorili mozes :).
Ipak proveri jos jednom uzivo nisam probao posto uzimam ADSL kod drugog ISP trenutno bilo mi je dugo 2 godine a VDSL ce mozda biti u toku godine dostupan u centrali ali bez tacnog datuma sto mi nije odgovaralo.

Evo i ja postadoh korisnik VDSLa 50/2. Prvi u mojoj centrali :)
Prvo sam dobio HG655b. Preko wirelessa je radio normalno, ali preko LANa jako loše. Non-stop se prekidao download i ponovo nastavljao. Posle nekoliko dana debagovanja, merenja linije i tako toga, došli su do zaključka da je modem neispravan, pa sam dobio drugi, ovoga puta HG630. Sad radi bez greške.
Evo i jedne zanimljivosti, ako nekog zanima. Prema Telekomovim podacima, nalazim se na 305 metara od centrale. Kada je dolazio čovek iz Telekoma da meri kvalitet linije, video sam u onom aparatu da mi je maksimalna moguća brzina downloada 109 Mb/s, a uploada 30 Mb/s. Trenutno su mi SNR margine između 25 i 30 dB.

A kolika ti je atenuacija, u dB?

655b je prijavljivao 0 u oba smera, a kod 630 piše N/A :) Nisam pitao Telekomce šta kaže njihova oprema. Kod ADSLa sam imao oko 10 dB za downstream i 1.5 za upstream.

Evo i ja postadoh korisnik VDSLa 50/2. Prvi u mojoj centrali :)
Prvo sam dobio HG655b. Preko wirelessa je radio normalno, ali preko LANa jako loše. Non-stop se prekidao download i ponovo nastavljao. Posle nekoliko dana debagovanja, merenja linije i tako toga, došli su do zaključka da je modem neispravan, pa sam dobio drugi, ovoga puta HG630. Sad radi bez greške.
Evo i jedne zanimljivosti, ako nekog zanima. Prema Telekomovim podacima, nalazim se na 305 metara od centrale. Kada je dolazio čovek iz Telekoma da meri kvalitet linije, video sam u onom aparatu da mi je maksimalna moguća brzina downloada 109 Mb/s, a uploada 30 Mb/s. Trenutno su mi SNR margine između 25 i 30 dB.

Pretpostavljam da govoriš o Knjaževcu? Ako je u pitanju isti na koju centralu si priključen, glavnu ili novoj u ulici 9.brigade?

Ja sam impresioniran i mogucnoscu da je Nis, a ako su i u Knjazevcu pustili, strava!

Govorim o Nišu, nažalost. Ne znam kakva je situacija u Knjaževcu. U Knjaževcu sam rođen i povremeno gostujem, ali 20 godina živim u Nišu.

Govorim o Nišu, nažalost. Ne znam kakva je situacija u Knjaževcu. U Knjaževcu sam rođen i povremeno gostujem, ali 20 godina živim u Nišu.

Malo me je zbunilo ovo "prvi sam dobio VDSL", pa sam pomislio na Knjazevac, a ne na Nis jer vidim da ti u profile stoje oba grada. Da li je to neka novootvorena central(izdvojeni stepen) ?

Poslednja izmena:
Nije novootvorena, ali eto, do sada se niko nije prijavio :)

Od pre 10 dana sam priključen na izdvojeni stepen centrale. Imam sada zaista dobre parametre na liniji. Zatražio sam povećanje brzine preko SBB, međutim Telekom ne dozvoljava povećanje brzine, jer su radovi na centrali u toku. Takođe mi je preporučeno da se sam raspitam kada će radovi biti gotovi i onda ponovo podnesem zahtev. U lokalnoj poslovnici ne znaju kada će radovi biti gotovi. Stoga me zanima, koga I na koji broj pozvati u Telekomu, kako bih mogao da dobijem ovu informaciju?

Moze neki ko ima vdsl 50/2 da mi kaze dali mu se ta brzina osetila na torentima i za šta koristi tolike brzine? Pozdrav.

Ja imam 25/2.5 kod sbb-a, i vuce mi max brzinu na torentima. Jedino kad izbace neki nov torent pa nema dovoljno sidera..

I šta sad kad je, nakon godinu dana od početka radova, IPAN postavljen u zgradu? Šta se dalje i koliko dugo čeka? Zvao sam danas 19818 i interesovao se za ovaj 50/2 promotivni paket, ali sam dobio odgovor da je moja linija obična i da na njoj ne mogu da se postignu brzine novih Net (VDSL) paketa. Na pitanja, šta još tu treba da se uradi i mogu li ja nekako ubrzati taj postupak, dobio sam samo izvinjenje zato što ne mogu da mi daju nikakvu informaciju.

Zato sada pitam vas koji ste prošli celu tu proceduru, je l' to ide po automatizmu, tj. da trebam da čekam dok u parametrima na ruteru ne vidim poboljšanje kvaliteta linije ili mogu da preduzmem neku inicijativu da skratim to vreme priključenja? Znači, bukvalno sam na deset metara od isturenog stepena i trebalo bi da glatko mogu da postignem 100 Mbps, ali tu očigledno ceo posao još nije završen i ja tu mogućnost još uvek nemam.

Znači, bukvalno sam na deset metara od isturenog stepena i trebalo bi da glatko mogu da postignem 100 Mbps, ali tu očigledno ceo posao još nije završen i ja tu mogućnost još uvek nemam.

Ne možeš ništa uraditi, samo da čekaš da dođe na red zamena tog DSLAM-a.

Ne možeš ništa uraditi, samo da čekaš da dođe na red zamena tog DSLAM-a.

Ali ja nikom nisam stavio do znanja da želim VDSL. Što bi oni nešto napamet menjali, možda sam ja zadovoljan trenutnim stanjem i želim večno da koristim ADSL. U tom smislu sam se pitao da li može neki eksplicitan zahtev da se podnese da se zameni DSLAM i omoguće mi se VDSL brzine?

Nezvanično, upload boost na 10 mbs je ukinut :(

Odoh jurim Orion fiber

Kad ga je bilo uopste?

I ja se zacudio kad sam procitao .

Nazad
Vrh Dno