Šta je novo?

Telekom Srbija VDSL (FAQ 1. post)

Čisto da znate odnose cena. Telekom je mojoj firmi ponudio fiber 10/10 za 150e mesečno.

Znači ovi šabani iz telekom četri dana ne mogu da pušte brzinu, inače nikakvo pismo sa akcijom 50/2 mi nije stiglo niti kad sam išo u telekom nisam od onih sto se kaže "obeleženih korisnika" za mogućnost promocije, odma su rekli nema ništa od toga "nema te na spisku", ali sam ja njima dokazao da sam u mogućnosti i da ispunjavam sve bez obzira sto nisam na "spisku", tako što sam zamolio da mi odštampaju jednu molbu u kojoj sam naveo šta i kako
Gde si se to obraćao šabanima? Sinoć sam svraćao u Forum pa reko ... ajde da pitam šta će da mi kažu pošto sam na ~300m od centrale. Pitam devojku na šalteru ... da li ste počeli negde da uvodite vdsl i koji su uslovi? Dobio sam "odgovor" ... a šta je to vdsl? Mislim da nije bilo svrhe da dalje razgovaram pa sam odustao, možda bih opet mogao da odem i zaređam sve redom, možda je neko i upoznat. To im je izgleda u opisu radnog mesta, svako zna drugačije i onda pogađaš ko može da pomogne. Tako je bilo pre par meseci kada sam potpisivao ugovor za KT mobilni, tek iz trećeg puta sam uspeo da mi to odrade.

Ne verujem da za sada mogu nešto i da dobijem pošto koristim Box a nisam čuo da su počeli da ubacuju i Box varijante mada jeste u planu. Samo sam hteo da proverim koliko su u toku i dokle se stiglo.

Mene prebacili na novi izdvojeni stepen i promenili broj. Parametri su bili:

Capture.PNG

Posle promene:

modem.PNG

Poslednja izmena:
Bole te bas....ko zna kad ce u ns to da bude :) da nas na isturene stepene nabodu :)

Bole te bas....ko zna kad ce u ns to da bude :) da nas na isturene stepene nabodu :)

Počeli su da kopaju maja meseca i sa dva meseca zakašnenja završili pre neki dan. Radove izvodilo preduzeće "Telekomunikacija" iz Prokuplja. Tako da umesto dosadašnjih 1,5km do centrale, sada imamo 150m do izdvojenog stepena koji je povezan optikom sa centralom.

Jel zna neko jel rade sta po tom pitanju u novom sadu, konkretno klisa...

Čisto da znate odnose cena. Telekom je mojoj firmi ponudio fiber 10/10 za 150e mesečno.

Tačno tako,to jest cenovnik za simetričan protok je 15 eura po jednom megabajtu na ugovor od 1 godine.Za ugovor od 3 godine cena može ići na oko 11,80eura po megabajtu.Ovo se zove pomoć malim i srednjim preduzćima na Srpski način.One koji nešto rade deri a one koji ne rade ništa njima daj ono što si uzeo od ovih što nešto rade i eto recepta za propast.Cene su takve da firma za iole veći uploud mora da uzme kredit.

Poslednja izmena:
Da je to jedina mera državne stimulacije malih i srednjih preduzeća bilo bi odlično.

Ovo se zove pomoć malim i srednjim preduzćima na Srpski način.One koji nešto rade deri a one koji ne rade ništa njima daj ono što si uzeo od ovih što nešto rade i eto recepta za propast.Cene su takve da firma za iole veći uploud mora da uzme kredit.
Nisu cene u pitanju, vec opet politicari koji donose takve zakone da ti se nista ne isplati. Ja mogu da kazem samo da sam se u Italiji uverio koliko drzava stimulise privrednike i mnoge troskove poslovanja im vraca od poreza. Ali nasi politicari misle da od zapada prepisuju samo poreze i ono sto njima odgovara. Medjutim, kad privreda ne raste, ne raste ni priliv u drzavnu kasu, a socijalna davanja se povecavaju. I tu je problem.
A kod Telekoma je problem plus jer oni ne planiraju kako treba, imaju previse radnika i bore se da zadrze monopol. I poslednjih godina tavore, cekajuci da vide ko ce da ih kupi, a nama ostaje da se pomirimo sa uslugama i cenama iz proslog veka. A sto je oko nas u upotrebi 4g i 100G, sto su cene telefoniranja daleko manje, to njih ne interesuje. Debelo zaostajemo u startu.

Neću da branim telekom, ali SBB, Telenor i Vip mogu da ponude cene i usluge "kao u okruženju" i da ga konkurencijom zatvore. Problem je malo veći od državne politike.

Problem je malo veći od državne politike.
Ja ne bih potcenjivao politicare kao faktor stanja u privredi :) Drzava ima dobar udeo u vlasnistvu TS i menja zakone kako joj odgovara. A SBB i Telenor svakako imaju potencijala da uticu na cene i forsiranje novih tehnologija. Interesantno je sta ce biti sa SBB jer je sada promenjena vlasnicka struktura, pa ocekujem da ce novi bogati vlasnik nesto menjati.

Неће ништа битно, оставио је истој екипи да води СББ а њему је једини циљ да кроз неколико година може да прода СББ за више пара него што га је платио. Као што су урадили претходни власници, продали су СББ за више пара и задовољни су. Не занима их како раде интернет и остало. Мада је у сваком случају сада понуда пристојна, али је то за другу тему.

Ma jeste sve trče da bilo šta menjaju na bolje, broje pare i boli ih dupe.

Toliko o tome da je bakarna parica prošlost i da je VDSL2 promašaj.
http://arstechnica.com/information-...e-lines-might-solve-fibers-last-mile-problem/
Kasnimo par godina za bogatijim zemljama ali je barem pravac definitivno dobar.
bakar je i daje daleko od promasaja :) pa cak i u enterprise okruzenju svi se vise okrecu bakru (dosta manja cena bakarnih switcheva recimo za 10gbps opremu)... nije xDSL toliko los uopste. FTTH je bolji ako vas zanima televizija...

...FTTH je bolji ako vas zanima televizija...

Baš suprotno, većina ljudi obično prelaze na FTTH zbog neta, a digitalna TV u full hd-u radi isto i na koaksijalnom kablu kao i na FTTH (čak i kod naših provajdera se ne vidi nikakva razlika za TV uslugu). FTTH za net u odnosu na sve druge konekcije je neprikosnoven što se tiče brzina i upload-a i download-a (u smislu tehničkih mogućnosti šta može, a ne šta se nudi), neprikosnoven ping na FTTH-u koji se kreće od neverovatnih 0-1 ms (<2ms!) za gateway ISP-a (prvi hop posle lokalnog modema/ONT-a na mreži), prednost 100% optičkog kabla dakle bez imalo bakra, itd... Ovo govorim iz ličnog iskustva jer sam na Targu i preporodio sam se što se tiče kvaliteta, brzine i cene kad sam se otarasio bakra... Doduše TS za fizička lica ne pravi razliku dali ste na xDSL-u ili FTTH (u Stepi) što se tiče cena i brzina, ali to je već stvar njihove ponude koja je takva kakva jeste. Targov FTTH je GPON system koji tehnički svima može da pruži 2.4 Gbps downstream i 1.2 Gbps upstream (takav ONT i imamo), što su svemirske brzine za sve druge vrste konekcija koje su (makar delom) na bakru. Nije slučajno što se poslovnim korisnicima (za premium uslugu) nudi FTTH.

P.S. Targo nije propao, ja ne znam ni jednog na Targo koji bi prešao na bilo šta drugo (jer je prezadovoljan uslugom).

Poslednja izmena:
Dok oni promene staru opremu za tu g fast novu ispasce da je bilo jefitinje odmah ici na ftth nego na last mile na bakru.

evo meni nestao signal u 3 i nisam znao sta je u pitanju... kad ono prebacili na novi broj i na podzemni vod.
DgDWjKO.png

vranje...

kome da trazim onu promo cenu? da testiram... :p

Okreni 19813 ili 19818, ali pitanje je da li ces moci da dobijes posto si na vecoj udaljenosti od one koju je odredio Telekom. Tehnicki, ti bez problema mozes da dobijes 50Mbps, ali ostaje problem sto si na vecoj razdaljini od 250m koju je odredio Telekom kao uslov. Ali ako imas nekog u Telekomu, to je onda druga prica.

Koji ti je to ruter? Jel imas "reconnect" skriptu za njega? Pitam posto je na ovom hg630 isti interfejs, ali imam problem da napravim skriptu.

Малопре сам свраћао у једну пословницу да пребацим постпејд на припејд и видим флејерчиће са ценовником а међу њима и 50/2 за 1.899 што значи да је најлакше да се сврати у пословницу. Ипак, нису могли да ми провере да ли може јер као други раде са ИСДН линијама па да дођем пре подне. Не значи ми много јер имам Бокс али можда ускоро понуде и Бокс у vdsl варијанти па да проверим могућност.

modem je HG552a1, nemam nikakvu reconnect skriptu... restartujem modem iz njegovog interfejsa kad mi treba... sto je retko..

prema onom kalkulatoru... line attenuation je 2... sto je ~150m (95Mps na VDSL2 :p)
a u realnosti... istureni chvor je od mene na max 30m (bukvalno vidim kutiju sa prozora) ali je trenutno povezano nekim bezveznim kablom pa su zato brojke takve..

videcu da svratim to poslovnice sutra... hvala

Uh izvini, prevideo sam da je ovo sto sam pogledao za "upstream".... Onda ces moci da uzmes

@calexx Zar moze sa posta na pri. ? Ja kad sam hteo da se vratim na pripejd rekli su mi da ne moze, mada je to bilo poodavno

Poslednja izmena:
Може одавно, пише и на сајту. Наплатили ми 200, дали нову картицу а касније сам видео да имам 60 кинте кредита. Немам појма да ли то има везе са потрошеним саобраћајем из децембра и колико ће да ми наплате, заборавио сам да потрошим једно 40% да не пропадне ... мада мени увек пропада. Мало им се софтвер буни, када са новом картицом пробам *100# он каже да је то за припејд а када пробам *797# каже да ми је стање тренутно недоступно. На порталу пише да је припејд а ваљда ће да се ово оправи за који дан. Ионако од сада нећу да зовем са ње па ми не значи стање.

Може са тим сигналом итекако, код мене је слабљење 7 а по неким табелама може ... мислим 65Mbps vdsl2.

Baš suprotno, većina ljudi obično prelaze na FTTH zbog neta, a digitalna TV u full hd-u radi isto i na koaksijalnom kablu kao i na FTTH (čak i kod naših provajdera se ne vidi nikakva razlika za TV uslugu). FTTH za net u odnosu na sve druge konekcije je neprikosnoven što se tiče brzina i upload-a i download-a (u smislu tehničkih mogućnosti šta može, a ne šta se nudi), neprikosnoven ping na FTTH-u koji se kreće od neverovatnih 0-1 ms (<2ms!) za gateway ISP-a (prvi hop posle lokalnog modema/ONT-a na mreži), prednost 100% optičkog kabla dakle bez imalo bakra, itd... Ovo govorim iz ličnog iskustva jer sam na Targu i preporodio sam se što se tiče kvaliteta, brzine i cene kad sam se otarasio bakra... Doduše TS za fizička lica ne pravi razliku dali ste na xDSL-u ili FTTH (u Stepi) što se tiče cena i brzina, ali to je već stvar njihove ponude koja je takva kakva jeste. Targov FTTH je GPON system koji tehnički svima može da pruži 2.4 Gbps downstream i 1.2 Gbps upstream (takav ONT i imamo), što su svemirske brzine za sve druge vrste konekcija koje su (makar delom) na bakru. Nije slučajno što se poslovnim korisnicima (za premium uslugu) nudi FTTH.

P.S. Targo nije propao, ja ne znam ni jednog na Targo koji bi prešao na bilo šta drugo (jer je prezadovoljan uslugom).
ja sam poredio TV preko bakra i FTTH-a, ne koaksijalnog ;) FTTH je i dalje bolji sto se same latencije tice, ali to je abog last mile problema. I dalje imas recimo u najboljem slucaju 120-150m do prvog optickog cvorista, dok je u varijanti FTTH-a prvo opticko cvoriste u tvojoj kuci. Ali tih par milisekundi ne bi trebalo da predstavlja ikakav problem za 99,9% korisnika.

Ono sto ne razumem je sto ljudi pljuju po telekomu i postavljaju pitanje zasto ne FTTH umesto xDSL-a? Telekom ima postojecu infrastrukturu, tj bakarna parica ide u svaki stan ili domacinstvo u Srbiji. Da li u ovom trenutku zanemariti tu conjenicu u u doba ovakve krize svakom korisniku davati optiku kuci? ne ja se ne mogu sloziti, mislim da je to razbacivanje, i da bi taj novac bilo bolje uloziti u razvijanje privrede (na stranu zasto se to ne radi, ne zelim da politizujem svoj post).

Ukratko, i da mogu da uzmem vDSL bio bih prezadovoljan. Molba ostalima: nepljujte po necemu sto vecina nas sanja, a to ukljucuje i Targo FTTH, i Telekom vDsl...

Nadam se da razumete, glupo je da onstantno pravimo neke podele u ovoj zemlji, kao i na ovom forumu u ova dva treada :)

Ono sto ne razumem je sto ljudi pljuju po telekomu i postavljaju pitanje zasto ne FTTH umesto xDSL-a?

FTTH bi odgovarao tebi, a Telekomu ne. Zasto ? Ti bi dobio 3 puta bolji net, duplo jeftiniji. Uz to bi imao fiksne telefone sa besplatnim telefoniranjem u mrezi. Telekom bi morao dosta para da ulozi u takvu modernu mrezu, a imao bi mnogo manju zaradu nego sa ovim oksidiranim partizanskim kablovima. Zatim, problem je sta raditi sa tolikim zaposlenim, jer jednostavno za njih nebi bilo posla. Ovako, kada se umesto jednog fibera debljine cigarete mora vuci snop kablova debljine i pola metra, ima posla za dosta radne snage.

Koje gluposti.

Nazad
Vrh Dno