Šta je novo?

Telekom Srbija VDSL (FAQ 1. post)

Ma da a SjBB ima savrseniju tehnologiju od TS u ovom trenutku Ne branim ja TS nikada i nisam ali kad nesto nema veze sa vezom moram da tako napisem :D

Niti ja branim sbb, ali lud covek uzima adsl i bakarne parice pored kabla. Verovatno ni ne znaju.

Uvek ću pre da uzmem tu bakarnu paricu pored štrik kabla, a ti se malo informiši.

Niti ja branim sbb, ali lud covek uzima adsl i bakarne parice pored kabla. Verovatno ni ne znaju.

Ne znam da li su bakarne zice, niklovane ploce, duvanski djonovi ili pescani modemi.... ja cu uzeti gde je jeftinije u tom trenutku. A uvek cu ici pre na TS nego na SBB sada, jer politika SBB-a me tako nervira, da nemam reci.

A u BG-u gde sam imao i SBB i TS, TS mi nijednom jedinom prilikom nije pravio problem. SBB je imao minimum jedan poziv call centru mesecno, a ponekad i 100 komada (da, bukvalno STOTINU komada poziva, dok se nisu smilovali da srede problem)

Znaci Ts je jeftiniji :D

Za 2500 u TS dobijes 10/1mbita (-10 -15% overhead) i iptv sa arenama na kojoj je Aba liga eskluziva. I Liga sampiona zaboravio sam.
Na sbb-u 15/1.5, analognu na svakom tv-u, D3, dobijes modem koji ima 10-15% bolji wifi signal od bilo kojeg havajca, a veruj mi za 6 godina kod nih izmanjao sam ih sve po abecedi.

O politici telekoma, da krs tehnologiju od pre 30 40 godina papreno naplacuju napacenoj raji, a da ne spominjem mucenike koji su jos uvek dvojnici i ima ih neverovatno puno, o tome ne bih pisao dalje.

Rece neko gore da se informisem, i jesam pisao iz glave, ali google da se slaze sa mnom :

FTTH > DOCSIS 3.0 > VDSL2

A i VDSL ce zaziveti samo gde ima puno korisnika, ostali mogu samo da sanjaju. Oni koji su do 1km od centrale nek ocekuju do 20mbit-a, ostali ....

Kod TS-a za 2300 imam 20/1. Za TV me ***** vec 7 godina :)
Kod SBB-a za 15/1 bi morao da platim 2500-2600. I plus bi mi trebao neki novi wifi ruter. Telekomov pokriva i vise nego sto mi treba.

A fixni kod TS mesecno bar 1000din?

U kojoj drzavi to i kod kog TS-a?
1899 je 20/1 ADSL i 500 je fixni.
Znaci 2400 (pardon, greska u racunici u prethodnom postu)

Ok brale, kod mene je fixni znaci samo pretplata 600 din.. Ako je tako da ne trosis vise od 500din, isplati ti se :))

Za tu cifru mogu da se napricam preko mobilnog :)

Ne mozes nista. Njihova mreza, njihova oprema samom tim i njihovo pravo da odluce kad ce i dal ce nekom da daju istu na zakup:) E sad sto niko drugi nema tavku mrezu to je vec posledica 50 god monopola ;)
Za to njihova mreza mogu da me povuku za ... Imam papir da je telekomunikaciona mreza i centrala placena samodoprinosom tako da .... ko razume shvatice.

Ja sam prosto morao.
a8u7ane7.jpg

Zero Cool..

Za to njihova mreza mogu da me povuku za ... Imam papir da je telekomunikaciona mreza i centrala placena samodoprinosom tako da .... ko razume shvatice.

Sve to stoji, ali kad gledas tao i ja imam ugovor da sam ja platio brojilo ali da je to vlasnistvo EPS-a.
Naravnio nije ista stvar ali upotrebna tog ugovora u bilo kakvom sporu nije velika jer po tom ugovoru ti jesi vlasnik mreze ( mada si vlasnik svoje parice a ne kompletne mreze) ali onaj koji treba da ti pruzi uslugu ( bili koji ISP) nije tako da nema na osnovu cega da koristi tu liniju sem ukoliko mu Telekom istu ne iznajmi.

Na veliku zalost svih nas je to tako. I tu ni jedna tuzba nece da pomogne ;)

Najzad pustili brzinu 50/2

3139155284.png

U kom delu Nisa zivis?

N.R.Jović, betonsko igralište - pošta, centrala > ulica izmedju (90m, a 156m kažu u Telekomu... kablom)

Ajde ako neko uspe da napravi skriptu za hg630 za jdownloader neka javi. Ja se ubih, ali nikako mi ne uspeva

Poslednja izmena:
@dzonikv
Brate ko jos u danasnje vreme uopste koristi fix pored mobilnih kad su mobilni impulsi em jeftini em si uvek dostupan i sto je jos vaznije oni koji ti trebaju su uvek tu(pod uslovom da nije iskljucen mob). E da mozda matorci jos koriste te fixne, ja iskreno nisam fix uzeo u ruke pa sigurno 3 godine, minimum, ako ne i vise.
Izvinjavam se za OFF.

Jasno je zašto njih ne zanima FTTH a dovukli su optiku na manje od 100 metara od korisnika,pa zato što bi onda ljudi odjavili fiksne telefone i onu glupavu pretplatu.

al to moze da se regulise na taj nacin da ti prvi paket u ponudi za internet bude onoliko koliko danas kosta pretplata za fiksni + prvi flat internet paket. Naravno, kod FTTH-a bi srazmerno superiornosti te konekcije paketi u ponudi bili daleko bolji od trenutnih. I eto, na taj nacin bi uzeli iste pare ako ne i vece (mozda neko stvarno uzme i fiksni) a imali bu superiornu ponudu u odnosu na konkurenciju,

Jasno je zašto njih ne zanima FTTH a dovukli su optiku na manje od 100 metara od korisnika,pa zato što bi onda ljudi odjavili fiksne telefone i onu glupavu pretplatu.

Nije to zbog toga, neke druge stvari su po sredi. Prvo FTTH je jako skup, drugo odavno su kupljeni ruteri i ostali HW za vdsl, ne mogu celoj Srbiji ili vecini to da odrade to je punoooo posla i jos viseeeeee EUR, veruj mi to je jako skupa tehnologija pogotovu ako si TS jer privatnik moze da bira sta ce i kako ce, kao TT odradis 4000 ljudi i da si manje niko te ne smara ti si privatnik koji raspolaze svojim kesom i cao, a TS je drzavni da odrade FTTH u centru grada krug dvojke sta bi cela Srbija rekla, a to kostaaaaaaa, ljudi shvatite da je FTTH jako skuplji od vdsl-a da je sutrotno pa svi bi presli na FTTH, mislim da preterujete i ne shvatate koliko je to para i posla. Jednostavno to u ovom trenutku nije naprosto moguce pogotovu sto je roba tj HW odavno kupljen i date pare.

Da budem jasan nikada kao ni sada nisam branio TS nemam dodirnih tacaka sa njima ali znam neke stvari ;)
jeb svi bi mi voleli da imamo FTTH i bolesne brzine za male pare, ali...

Ako vec trazite FTTH onda je to pogresno (mada jeste logicno) traziti od TS, a ja cu da vam kazem ko ima razgranatu mrezu optike i kome bi bilo jeftinije da nam svima do stana sibne isu to je EPS, bila je ranije i najava da ce EPS pruzati net, tako bi svako u zemlji naprosto mogao da ima net i to ne bilo kakav net vec FTTH ali ocigleno je neko umesao prste i video da to nije bas dobro jer bi mnogi ostali i bez posla i bez para mislim na brdo ISP sto malih sto velikih, jer svako od nas ima struju ostatak znate.....

Sve to stoji, ali kad gledas tao i ja imam ugovor da sam ja platio brojilo ali da je to vlasnistvo EPS-a.
Samo mi nemoj spominjati EPS. Nije ni mesto ni vreme ;)
Naravnio nije ista stvar ali upotrebna tog ugovora u bilo kakvom sporu nije velika jer po tom ugovoru ti jesi vlasnik mreze ( mada si vlasnik svoje parice a ne kompletne mreze) ali onaj koji treba da ti pruzi uslugu ( bili koji ISP) nije tako da nema na osnovu cega da koristi tu liniju sem ukoliko mu Telekom istu ne iznajmi.Na veliku zalost svih nas je to tako.
Bitno je NPR da ne mogu da mi je oduzmu.
I tu ni jedna tuzba nece da pomogne ;)
Provereno, Drugar ne placa telefon ima ugovor sa provajderom za internet na parici koji redovno placa. Bili mu iskljucili/demontirali Paricu Tuzio provajdera za nanetu poslovnu stetu, dusevni bol (nema mogucnosti da cuje cerku u americi bez internet-a u kuci) od 1milion RSD. za 5 dana mu je vracen Internet i dobio je godinu dana besplatnog koriscenja na ime nanete stete, nema fiksni telefon ali ga i ... za njega.

Ja sam prosto morao.
a8u7ane7.jpg
E nadam se da ti je sada jasno, nauci se ponekad nesto??? Meni samo nije jasno kako si samo okacio privatnu poruku ovde sa i ja naucim nesto?

Poslednja izmena:

Dok TS ima preko 9000 zaposlenih, on ce zaostajati za Svetom. Te tehnologije jako brzo napreduju, a oni se tek sada orijentisu na neke koje su vec prevazidjene. Francuski provajder "Orange" u Rumuniji ima preko 10 miliona klijenata samo u mobilnoj telefoniji, a posluje sa 2700 zaposlenih, pa sad vi to uporedjujte sa TS. Oni gledaju svoju momentalnu racunicu, ali takvo polslovanje ce jednog dana doziveti takav krah da ce se svi cuditi kako jedan takav gigant moze da se upropasti za kratko vreme. Moze, zato sto ne reaguju na vreme, a konkurencija ode...

Nije to zbog toga, neke druge stvari su po sredi. Prvo FTTH je jako skup, drugo odavno su kupljeni ruteri i ostali HW za vdsl, ne mogu celoj Srbiji ili vecini to da odrade to je punoooo posla i jos viseeeeee EUR, veruj mi to je jako skupa tehnologija pogotovu ako si TS jer privatnik moze da bira sta ce i kako ce, kao TT odradis 4000 ljudi i da si manje niko te ne smara ti si privatnik koji raspolaze svojim kesom i cao, a TS je drzavni da odrade FTTH u centru grada krug dvojke sta bi cela Srbija rekla, a to kostaaaaaaa, ljudi shvatite da je FTTH jako skuplji od vdsl-a da je sutrotno pa svi bi presli na FTTH, mislim da preterujete i ne shvatate koliko je to para i posla. Jednostavno to u ovom trenutku nije naprosto moguce pogotovu sto je roba tj HW odavno kupljen i date pare.

Da budem jasan nikada kao ni sada nisam branio TS nemam dodirnih tacaka sa njima ali znam neke stvari ;)
jeb svi bi mi voleli da imamo FTTH i bolesne brzine za male pare, ali...

To i ja pokusavam da objasnim ali ne vredi.
Svako ko kaze da je TS trebao ici na FTTH, a ne na VDSL2 apsolutno nema pojma o cemu prica.

TS je trebalo da ide na ftth, oni imaju ogromne profite ali i ko zna koliko desetina hiljada zaposlenih, na zalost, a i partijski su kolac.. Vdsl je samo privremeno resenje, dok bi optika bila investicija na duze staze i podigla bi puno cenu kompanije. Ili bar da omoguce gradjanima da plate jedan deo ftth troskova kao sto je nekad bio slucaj sa fixnim prikljuccima..

Mi smo 1999. dobro platili cenu tehnoloske zaostalosti i jos uvek je placamo, ali izgleda da pouke nismo izvukli. Bakarni kablovi su tehnologija iz XIX veka.
To je vec diskusija o necem drugom.
Cable Modem i EuroDOCSIS postoje tek od '99 i kao sama tehnologija ima svojih prednosti ali i mana. VDSL2 je i dalje vrlo korisna i pametna investicija (13 spratova zgrada 6-8 stanova po spratu i svima optika), mada bih ja najradije da stavim opticki kabel u SFP port Switch-a, pa da imam synchro 1/1Gbit

Inace Offtopic: Bese u Matrix-u vole bakarne veze? Hard Line je hard line.

Vrh Dno