Šta je novo?

Telekom Srbija VDSL (FAQ 1. post)

Tako su i u Pirotu u ulici 7. juli kopali pola metra dubine, pa DSLAM u ulazu zgrade, i pustili VDSL.

Stigli asovi i lopate i u Mirijevo.Postavljaju centralu u jedan od ulaza.Naravno da kopaju pola metra u dubini pa nisu oni Dulic & company pa da kopaju ko kuce kad *****.
Jer ima nade da upload bude veci na vdsl-u???

Poslednja izmena:
Pa NET paket 30 i veci su VDSL pa baci pogled. U sustini, bedan upload kako god okrenes, za sada.

Nije mi jasno da opticki kabl prolazi pored svih zgrada i da ide samo do jedne gde ce biti mini centrala.Ako je vec tako oni mogu da prikljuce bukvalno svaku zgradu na cistu optiku pa neka daju cenovnik koliko bi to dodatno kostalo,odnosno najveci trosak su oni vec odradili ono sto preostaje je samo da spoje zradu na optiku a to je ne vise od 15 -40 metara dodatnog kopanja i to vecinom je zemlja u pitanju.

Stigli asovi i lopate i u Mirijevo.Postavljaju centralu u jedan od ulaza.Naravno da kopaju pola metra u dubini pa nisu oni Dulic & company pa da kopaju ko kuce kad *****.
Jer ima nade da upload bude veci na vdsl-u???

Postoji, poluzvanično, doplata od 500rsd za 10mb up.

Nema ga na sajtu jer to tražiš pa se odobrava samo ako linija može da izdrži.

Postoji, poluzvanično, doplata od 500rsd za 10mb up.

Nema ga na sajtu jer to tražiš pa se odobrava samo ako linija može da izdrži.

Krucijalne informacije. Jel zna neko kakvo je stanje po beogradskim centralama kad je rec o slobodnim portovima za prikljucenje ?

Lutrija. Moraš da budeš baš blizu, ispod 500m od čvorišta da bi moglo 30mb. Za 50 manje.

btw, ko ima ISDN ne može jer nema ISDN vdsl routera.

kome se daje ovih poluzvanicnih 500 dinara.

Da li uopste kod telekoma postoji opcija da se prikacih direktno na optiku ako je recimo u tvom ulazu vdsl centrala.Ovo pitam jer takvog zvanicnog cenovnika nema na sajtu.

Poslednja izmena:
Ja imam u mom ulazu 2 sprata ispod mene istureni stepen koji se ovih dana povezuje online. Planiram da uzmem taj upload dodatak cim vidim kako funkcionise sve to.

Kome se obracas za taj deciji :ddodatak

Nema mnogo veze sa temom(a mozda i ima) ali da znate da i Nemci imaju problem da imaju brzi net, i njima njihov telekom zabija noz u ledja jer im nisu isplativi da im dovuku optiku ili bilo kakav brz internet(procitajte tekst), ALI ajde kazite koliko je moguce da nas covek uradi ovo sto su Nemci odradili i naterali svoj telekom da im uradi ono sto je trebalo sam telekomd a uradi???
Molim vas procitajte tekst malo prst na celo pa vidite kako razmislja Nemac evo uzimam primer jednog 70 starog Nemca procitajte kako on razmislja iako nema ni racunar u kuci.

E u tome je razlika izmedju nas i normalnih ljudi, kao sto vidite i tamo imaju problem kao mi u Srbiji kad nekome nije isplativo da pruzi uslugu ako nema zaradu, ali vidite kako normalni ljudi razmisljaju kad im se stovi problem, da oni pocinju da ga resavaju, a sta radi nas covek u tom slucaju, pa naravno NISTA, sedne za komp i pljuje po svemu najvise po Srbiji a nikako da mu padne na pamet da on pokusa(sa komsijama) da resi problem.

Svuge je skoro isto(poslovanje, isplativost pruzanja usluge) jedino sto se razlikuje su razmisljanja ljudi.
Od danas ne pljujem TS (jer nema vise praznih prica kako je to nemoguce u EU) vec pljujem ljude koji ne zele da rese svoj problem vec hoce da drugi resavaju mesto njih.

http://www.mondo.rs/a626657/Mob-IT/Vesti/Prekopavaju-celo-selo-zbog-brzog-interneta.html

Evo Dusmane kako to kod nas funkcioniše.

Jednog lepog sunčanog jutra oktobra meseca gospodnjeg ,spazih neke kopače ispred moje zgrade pa u prvi mah pomislih da je u pitanji neko iz EPS-a.Prevario me je ogroman debeli kabl u koturu.Priđem nadzorniku radova da ga priupitam šta je u pitanju a on veli uvodimo optiku za Telekom.Nije mi bilo jasno da Telekom pored toliko nezaposlenih i još pri tome svog viška koji se navukao kod njih nema svoje radnike nego mora da angažuje vukovce,stvarno tužno i istinito.
Sledećeg dana popodne primetih da niko tog dana nije radio i priđem domaćem lokalnom nadzorniku čitaj penzioneru i pitam ga šta se dešava sa radovima.Kaže on meni eeeeeee sinko moj napustili su danas posao i preduzimača.Pomislih ja pa sigurno ih nije platio kažem ja i jos dodam da je to ispravno ako je tako,kad će on meni plata nije bila problem.Tad sam već bio u čudu kad mi Penzos reče napustili su posao jer im je tvrda zemlja i žalili se na sav glas.Evo i danas nema nikoga,kabl samo što nije pokraden,milioni nezaposlenih,stotine hiljada radnika bez posla a ovima tvrda zemlja e moja Srbijo među šljivama i optičkim kablovima.

ps:Veli meni ponzioner da se tako nešto nije nikada desilo niti na jednoj radnoj akciji još pre 30 godna i da bi on sada sam samcat već završio posao da mu se neko obratio.

Poslednja izmena:

Jednog lepog sunčanog jutra oktobra meseca gospodnjeg ,spazih neke kopače ispred moje zgrade pa u prvi mah pomislih da je u pitanji neko iz EPS-a.Prevario me je ogroman debeli kabl u koturu.Priđem nadzorniku radova da ga priupitam šta je u pitanju a on veli uvodimo optiku za Telekom.Nije mi bilo jasno da Telekom pored toliko nezaposlenih i još pri tome svog viška koji se navukao kod njih nema svoje radnike nego mora da angažuje vukovce,stvarno tužno i istinito.
Sledećeg dana popodne primetih da niko tog dana nije radio i priđem domaćem lokalnom nadzorniku čitaj penzioneru i pitam ga šta se dešava sa radovima.Kaže on meni eeeeeee sinko moj napustili su danas posao i preduzimača.Pomislih ja pa sigurno ih nije platio kažem ja i jos dodam da je to ispravno ako je tako,kad će on meni plata nije bila problem.Tad sam već bio u čudu kad mi Penzos reče napustili su posao jer im je tvrda zemlja i žalili se na sav glas.Evo i danas nema nikoga,kabl samo što nije pokraden,milioni nezaposlenih,stotine hiljada radnika bez posla a ovima tvrda zemlja e moja Srbijo među šljivama i optičkim kablovima.

ps:Veli meni ponzioner da se tako nešto nije nikada desilo niti na jednoj radnoj akciji još pre 30 godna i da bi on sada sam samcat već završio posao da mu se neko obratio.

Daj da zovemo beogradsku hroniku da snime to kako valja.

Nemam telefon Lude Rade:)

Ja o tome i pricam, stvar je u nasim glavama, jesi citao matorac jednom nogom u grobu kopa kanal njemu net ne treba, ali kaze treba onima koji ce doci posle njega(svaka cast matori, ne staje svet sa nasim odlaskom vec mora neko i posle nas da zivi), ako si citao cak ljudi isz susednog sela dolaze da pomazu ljudima iz ovog sela za kopanje, ajd reci kad bi ovde u svom selu neko to radio, a da ne kazem da dodje neko iz susednog da pomogne??? Ovde ide ona nasa da komsiji crkne krava, zato kazem da smo jadni, a ne TS, oni rade onakako kako im razum(zarada) nalaze i to je OK, mada su drzavno preduzece pa bi ipak morali nesto jos da im bude bitno osim novca, ali ako se privatizuju onda apsolutno imaju puno pravo da rade kao ovi u Nemackoj, a oni to rade jer mislimd a su privana firma tj. neko je odkupio od drzave, nisam siguran mrzi me da kopam sad po netu ali sustina je bitno.

A sto se tice tvoje price, pa eto upravo se podudara sa ovom pricom iz Nemacke.
Tuzno jednom reciju.

Danas su se okupili novi udarnici za kopanje.Naleteo sam i na izvodjace IT-radova.Po njima kako su mi objasnili maltene na svakih 3-4 ulaza ide taj udaljeni stepen ili sta vec.Na moju konstataciju da to bez potrebe povecava troskove i da je na duze staze isplatljivije svaku zgradu direktno povezati optikom,njihov odgovor je bio da je njima u interesu da troskovi budu sto veci zbog zarade a da sam ja inace u pravu.Potpuno bezpotrebno trosenje para na udaljene stepene i vdsl modeme.Samo malo vise pameti i povezivanje svake zgrade na optiku gde bi zatim korisnik zvao telekom i prijavi se za net uslugu i gde bi zatim ovi iz telekom sracunali koliko kosta prikljucak odnosno troskovi kanalica i nesto malo busenja i to je to.Telekom je utrosio silne milione eura i stotine kilometara optike da bi jedan taj kraj dosao na 10 metara od zgrade a onda je tih 10 preostalih metara bakarnih parica znacajno degradiralo performanse optike i onih silnih ulaganja. E moja zemlja Srbijo medju sljivama i optikom.

Poslednja izmena:
Nisi u pravu, a taj s kim si pričao *****. Najskuplji je upravo taj poslednji segment i zato će on ostati na bakru.

Last mile najskuplji??????????????

Pa sam izracunaj koliko je para trebalo da ta optika uopste dodje na 15 metara od zgrade pa ces onda shvatiti sta je najskuplje u celoj prici.To je last metar a ne milja jer vdsl mora biti jako blizu udaljenog stepena.

Sve u svemu sada presotaje nekoliko opcija:

1. moraju ponuditi malo modifokavane pakete jer 50/2 ili 100/2 nisu toliko interesantni koliko na vdsl-u moze biti zanimljivo 10/10 ili 30/15 recimo.Tako bi se bakar ostavio u funkciji.

2.Ako ovaj upload nije ostvariv mada kod mene kako sam racunao sve je jako ,jako blizu u najgorem slucaju sam udaljen od tog stepena max 50 metara,onda ici sa ponudom ko zeli optiku i samo optiku da se da ponuda za zgradu i to je to.Kod mene sami mozemo napraviti celu infrastrukturu po zgradi a bogami i da malo kopamo do prikljucka tako da telekom u belim rukavicama moze odraditi samo postavljanje kabla.Svaka zgrada ima fabricki dupli zid kuda inace idu bakarne parice znaci cela celcata horizontala je na dohvat ruke jedino ostaju vertikale-kanalice a i njih vec imamo.

Poslednja izmena:
Odatle što poznajem čoveka u TS koji radi mrežu. Taj deo je najskuplji i ima najviše posla.

Ja sam ti napisao.......Koji posao?????? oni imaju.Imaju posao koji se uradi za 1 dan.Oni trebaju samo da dovuku kabl do zgrade i nista vise.Zgrada se ubaci u sistem da ima mogucnost i posle se prati koliko je gde zainteresovanih.Naravno da je suludo i preskupo raditi po svakoj zgradi unutarnje instalacije a nema zainteresovanih.Kod mene sve ove zgrade koje sada rade je jedan potez da tako kazem a ovi kazu ima jos 50 takvih da rade.Te nase zgrade su sve tipske sa tim duplim zidom kuda inace idu njihove bakarne instalacije pa ko im je kriv kada nisu u stanju to da pogledaju.Tvrdim da se za 1 dan svaka od ovih zgrada moze dovesti u stanje unutarnjih instalacija bez nekog velikog troska odnosno nema da se izbusi niti jedna jedina rupica.
Inace kod njih je sve skupo kad su tenderi namestini i svako se tu ugradi to mi je potpuno jasno.

Poslednja izmena:
Tu postoji jos jedna stavka, poslovni korisnici koji opticku konekciju jako skupo placaju. Nece njima moci vise toliko uzimati ako narodu ponude optiku po pristupacnim cenama.

Uvek je telekom imao dva cenovnika.Tek su skoro posle 50 godina izjednacili telefonske tarife.Ovde se radi o Mirijevu gde je 99 posto privatnih korisnika i tu ta prica ne pije vodu jer onaj privatnik koji se buni za cenu je suvise daleko od tog kabla,odnosno tu gde je sada nema drugog provajdera e to je ono zasto telekom lesi privatnike.

Sve u svemu i ovako zakesnala tehnologija telekom optike je ipak dobrodosla sa obzirom da se stalno prica o prodaji telekoma gde onda svaka nova investicija pada u vodu.

Poslednja izmena:
jos malo pa godinu dana od kako su prokopali ulicu i postavili optiku.... a ponude nigde jos uvek.

Ponuda su ti net paketi na sajtu telekoma

Iz nekog razloga nisu napisali VDSL ponuda.

Pa ne moze adsl da isporuci 50 Mb i jace. To je sve vdsl.

Iz nekog razloga nisu napisali VDSL ponuda.

Pa dali su paketima naziv NET, uoste ne mora da pise vdsl paketi, ako znas a nadam se da znas adsl u DL moze da ide do 24Mbit, sve preko toga jednostavno ne moze, tako da je ovo preko 24Mbit vdsl, e sad to sto vecina ne moze da ima tu brzinu bice, kao sto kazes kod tebe su postavili istureni stepen, doveli optiku ili je dovlace, tako da ce "uskoro" veci broj ljudi moci da imaju vece brzine.

Nazad
Vrh Dno