Šta je novo?

Telekom Srbija VDSL (FAQ 1. post)

Dosta vise poredjenja sa TT, svi mi hocemo TT ali realno koliko ih njih moze da ga uzme, mozda 2% beogradjana moze da ga ima a ostali ili cela Srbija? Zato dok to ne bude u svakom gradu u svakoj ulici onda ga nema svrhe porediti sa ostalim internet provajderima.

Svi smo mi do sada videli TT na delu i videli njegove brzine ali sta to vredi dok to ne zazivi u celoj Srbiji do tada je ADSL majka janja.

Jako sporo se šire - kontam da je vise od 90% nas zakucano na 1 Mbps upload-a :S:

Jako sporo se šire - kontam da je vise od 90% nas zakucano na 1 Mbps upload-a :S:

Nazalost jeste tako i bice jos dugo tako, jer jednostavno oni smatraju da je nama ovo dovoljno i da ne ne treba vise. Ali opet ADSL kao tehnologija je mnogo vise rasprostranjenija nego TT trenutno i dogod tako bude samo oni koji su privilegovani ce uzmati ono bolje za manje para dok ce ostali traziti najbolju alternativu, sto manje para sto veca brzina i sto stabilniji link.

Tako ce isto biti sa VDSL kada krene da se koristi u siroke narodne mase, za pocetak ce samo oni najblizi centralama i oni koji imaju nekoga na polozaju u nekoj stranci ili u Telekomu ti ce ljudi dobijati VDSL dok ostali korisnici ce morati da se zadovolje sa ADSL-om dok se i njima ne pruzi sansa za boljim brzinama a manje para ili iste pare ali veca brzina nego sto je trenutno sada stanje na ADSL-u.

Meni samo nije jasno zasto se TT sporo razvija, posto bi sa 24/12 Mbps paketom, koji trenutno imaju po ceni od 1599 dinara, brzo izdominirali trziste :type:

Kontam da im je "neko" dodelio reon na kojem mogu da rade, i to im je to :sceptic:

Meni samo nije jasno zasto se TT sporo razvija, posto bi sa 24/12 Mbps paketom, koji trenutno imaju po ceni od 1599 dinara, brzo izdominirali trziste :type:

Kontam da im je "neko" dodelio reon na kojem mogu da rade, i to im je to :sceptic:

Mislim da odgovor ne bi nasli ni u ovoj knjizi:

1000_zasto_1000_zato.jpg

Ne verujem da imaju neko zakonsko ogranicenje gde mogu da se sire ili ne ali verujem da nesto ima u svemu tome ali se o tome ne prica u javnosti.

Kada se prijaviš, npr. na https://mojtelekom.telekom.rs/web/internet, pod karticom "Aktivni servisi" imaš koji je paket aktivan. Druga kartica je "Ponuda usluga i servisa" pod kojom u sekciji Internet postoji zahtev za promenu brzine. Moj paket trenutno je Net 10, izabrao sam Net 30 i praktično odmah po izboru "potvrdi" dobio informaciju da usluga nije moguća na parici na kojoj je broj (parafraziram ovo zadnje).

Pozdrav

Ja tu dobijam "Ne možete podneti zahtev za ovaj servis ". Tako je bilo i pre potpisivanja ove akcije i sada. (nisam bio pod ugovorom pre)

Ja dobijam "ne možete podneti zahtev za ovaj servis" kada idem na internet, ali ne i na zahtev za promenu brzine...

Probao sam na oba :(

Mislim da odgovor ne bi nasli ni u ovoj knjizi:

Pogledajte prilog 118933

Ne verujem da imaju neko zakonsko ogranicenje gde mogu da se sire ili ne ali verujem da nesto ima u svemu tome ali se o tome ne prica u javnosti.
Pa jos uvek je valjda aktuelna afera oko optickih kablova i dozvola za postavljanje istih (citajte: Nuba invest/ODulic) pa verovatno otuda rad iz 'senke' TT umesto brzeg sirenja mreze i ponude za korisnike... :S

Pa jos uvek je valjda aktuelna afera oko optickih kablova i dozvola za postavljanje istih (citajte: Nuba invest/ODulic) pa verovatno otuda rad iz 'senke' TT umesto brzeg sirenja mreze i ponude za korisnike... :S

Vrlo je moguce da je to jedno od pitanja koje im se provlaci svakodnevno kroz prste ali se nadam da ce se to pitanje konacno resiti i da mogu da krenu da posluju kao svi normalni i da se sire mnogo bre nego do sada i da pokriju sto veci broj gradova u sto kracem roku.

Pa i tamo gde već ima TT, zainteresovanost je izuzetno mala. Evo ja sam na TT-u, i mogu reći da je kod mene u ulazu a i zgradi (N.BGD) zainteresovanost za njihove usluge skoro nikakva iako su imali promocije ispred zgrade, a i dolazio je njihov komercijalista u svaki stan da agituje. Ušli su u ulaz/zgradu sa samo jednim zainteresovanim i potpisanim ugovorom (!) bez garancije da će ostali preći kod njih. Kad pitate SBB da uđe u ulaz zgrade, pravilo je da minimum 50% stanara potpišu ugovor sa njima (!), u suprotnom ne pada im na pamet da uvedu instalaciju. Konkretno u mojoj zgradi u svakom ulazi ima 18 stanova, a statistika je da, gde postoji TT, priključeno je samo 1 - 2 stana, u mom slučaju ja i komšija stan do mene, a ostali iako znaju da se mogu prebaciti na TT (a već koriste TV i net od drugih provajdera) ne pada im na pamet da pređu. Čuo sam da je i kod drugih zgrada slična situacija, tako da kakva je trenutna zainteresovanost nemaju baš nekog razloga za žurbu, iako mislim da je net 24/12 Mbps (realna brzina 26/13 Mbps !) bez uslovljavanja korišćenjem drugih usluga (TV ili telefona) za 1.599 rsd sa ugovorom na 2 godine i besplatnim uvođenjem i gratis periodom od 6 meseci (+3 meseca gratis opciono ako realizujete kupone) neosporivo trenutno najbolja ponuda sa neverovatno niskom cenom (100% FTTH mreža!) i net brzinom bez ikakve konkurencije. Izgleda da su većina zadovoljna sa tim što imaju i ne mili im se da uvode novu instalaciju iako je cena i kvalitet TT-a znatno bolji od toga što trenutno koriste... Kako se ono kaže "Ko može neće, a ko ne može on bi hteo" ...

Poslednja izmena:
Ono sto radi i zadovoljan si, ne menjas. Sem ako nije mnogo manja cena.

E sad zamisli kad na NBG, gde su zgrade sa po 50 stanova, ne mogu da dobiju puno korisnika, sem mozda u Tresnjinog Cveta i GTC-u,, sta da rade za Stari Grad, gde negde, cak u centru :D, ljudi i dalje sire ves u dvoristu ili vidno na terasi preko puta doma zdravlja? :D

I sa druge strane, pogledajte sta postoji u NISU! Mislim da vec 3 providera nude net skoro ozbiljan kao TT, samo sto nije FTTH (who gives a f*** ako radi dobro!?). Mislim da u celom gradu cak nude.
A do skora kod mojih nije mogao ni SBB net da dodje, iako je imala kablovska... SBB - SjBB :)

/vent off ;)

Manite se targo telekoma ima tema posebna za njih.Imaju najmanje korisnika a najvise se pise o njima,dajte ovde da razgovaramo o telekomu.

Ja koristim Telekom 5/1 i 99% vremena mi ne treba brži net (surf, radio, youtube - 720p uglavnom, benchmark, vesti, engadget, fax...). Sve se češće događa da mi je lap isključen a sa njim i net.

Izdovoljio sam se filmova, serija, muzike, slika, igrice odavno ne igram tako da mi realno ne treba više od ovoga.

E sad, problem je situacija:

Trebam da pošaljem par mail-ova sa po nekoliko slika. Slike su uglavnom oko 3 MB (digitalac) i tu zna da smori, ili kada upload-ujem nekoliko slika/album na fejs bratu tu zna isto tako da napravi problem sa čekanjem, ili kada reinstaliram OS pa se čeka update, download drajvera za novi lap, softver itd, itd, uglavnom bilo bi lepo kada bi se telekom otvorio kao kod usluge Speed-up da na par sati ubrzam net kada mi je zaista potreban.

Da sam "klinac" naravno da bi mi trebao najbrži net na svetu :) da brzom brzinom poskidam sve...

Samo da je 5/1 jeftiniji i bilo bi extra.

Poslednja izmena od urednika:
Kako uopste saznati ima li nade za VDSL-om van vecih gradova.
Mislim da sanse nemaju male neravijene opstine da dobiju kao moja 30/2 VDSL ( kako oni to vec zovu )
Ja cu se prijaviti na 30/2 po ovoj novoj promociji ali ako me odbiju znacu da sanse nemam min. godinu dana jos.
Sta raditi da li potpisivati ugovor na 20/1 ? Nikakav konkretan odgovor nema u svim ovim postovima moze li se
preci kasnije na VDSL , nagadjanja samo, ali konkretno bi i u telefonskom pozivu Telekom sluzbenici ne bi odgovorili jer nemaju ni oni informacija.

Ako sad potpises na 20/1 mozes da probas i da predjes na 30/2 - nece ti zabraniti to. Samo ti nece dati ako nema VDSL-a kod tebe. Znaci probaj, i odmah na licu mesta se sazna da li moze jer sistem odbija zahtev ako nema VDSL.

Pisao sam to na proslog strani ali.... ko jos pokusava da cita pre da pita :D

Ako neko zna gde je prisutan vdsl u beogradu neka napise.Ja mislim da je u pitanju samo par lokacija.

U naselju Stepa Stepanović TS ima FTTH mrežu (jedino tamo i ima) sa sve ONT-om u svakom stanu pa pretpostavljam da su ovi NET paketi prvenstveno za njih namenjeni. Ljudi su u Stepi tražili da se za njihovu FTTH mrežu oforme novi paketi sa novim cenama i brzinama (sličnim onim što nudi TT) dostojnim FTTH tehnologije, a izgleda su dobili ove NET brzine. Nećete verovati ali se oni vode da imaju ADSL (ili možda sada VDSL) prilikom sklapanja ugovora za internet uslugu, umesto FTTH kao što bi trebalo. ADSL nema nikakve veze sa FTTH tehnologijom – nije to isti kabl kao ni modem, neko se na forumu Stepe žalio na to, al džaba... Mnogi su se začudili kada su saznali da je njihova FTTH instalacija vlasništvo TS, i da nije moguće promeniti provajdera (recimo na TT) kroz istu instalaciju. Vode ih kao da uopšte nemaju to što imaju, a FTTH instalaciju su im sigurno naplatili kroz cenu stana… Ako je za neku utehu, oni sigurno imaju tehničkih mogućnosti za sve NET brzine koje nudi TS, ali to je manji broj korisnika čak i od TT-a kojih sigurno ima više…

U Belvilu to postoji vec neko vreme i paketi su bili drugaciji od onih u adsl ponudi

Nemanja imaš li neki info o tom cenovniku/paketima?

Stara ponuda iz Belvila(sada su tu NET paketi):

1z4hnjo.png

U Belvilu je FTTB tehnologija nije kao u Stepi FTTH, razlika je odgormna.

Razlika i nije ogromna, jer su imali stabilnu konekciju sa paketima koje standardni korisnici mogu da sanjaju...
btw, on je 10mbps placao kao ja 4 dok sam bio na adslu, a pri tome sam ja koristio promociju od 50% popusta...

Poslednja izmena:
Kako bi bilo dobro da ceo Beograd i Nis i Novi Sad imaju maximum 6mb/512kb ADSL i da nemaju kablovski net ! A da ostala polovina Srbije ima 30/2 Adsl i KablNet od 50mb.Toliko o Dinkicu i URS I ulaganju u mrezu.A gde je tek digitalizacija TV signala

Kako bi bilo dobro da ceo Beograd i Nis i Novi Sad imaju maximum 6mb/512kb ADSL i da nemaju kablovski net ! A da ostala polovina Srbije ima 30/2 Adsl i KablNet od 50mb.Toliko o Dinkicu i URS I ulaganju u mrezu.A gde je tek digitalizacija TV signala

Koliko potencijalnih korisnika paketa od 3000+ dinara ima po kvadratnom kilometru u sredini gde je prosecna plata 20000?
Dok se to ne promeni nema nista od znacajnijeg sirenja.

Meni je za stan u jednoj ulici u Pirotu stiglo uz racun da Telekom Srbija moze da mi ponudi do 100Mbps paket. A znam da su prosle godine bas tu kopali, i vidim da u spisku ADSL kapaciteta stoji bas ta ulica sa dve adrese (u dva ulaza imaju DSLAM). Ne zivim tamo, pa mi se ne isplati da trazim 30/2Mbps.

Ma sve je jasno, nego sto ne napisu gde je dostupan Net od 30/2 pa na vise do 100MB za ADSL
Nego svima prodaju isto po istoj ceni a preko 70% stanovnistva to ne moze da dobije.
U Vrscu recimo razvijenoj opstini jos ima PCM i dvojnika gde je nemoguce dobiti ADSL.
Velikoj vecini sto ima platu oko 20,000 treba smanjiti pretplatu a u vecim gradovima poskupeti
pa da vidis kako bi se stvorio visak za ulaganje y unfrastrukturu

Evo danas stigli ljudi na Vidikovac, kopaju kanale dubine pola metra za polaganje optike. Trenutno se kopa na relaciji Garden centar - pijaca. Kazu da ce do kraja septembra biti pusten u rad VDSL u ovih pet zgrada gde sam ja. Napokon konkurencija SBB-u i konacno razlog sto placam pretplatu za fiksni telefon. :)

Vrh Dno