Šta je novo?

Telekom Srbija VDSL (FAQ 1. post)

@shamanNS

Hvala. Ni ja nemam podatke o passwordu (UN se kod mene vidi kao neka email adresa).
ZTE ima dosta slabiji domet od Fritza. D3i je blizu, pa ne smeta uopste, ali je vec u kuhinji signal na 50%. Steta sto nemamo gde uvrnuti antenu, a ne verujem da bi se telekomu kod eventualnog vracanja dopala modifikacija.

Probao sam speedtest sa telefona 39/2Mbps. Cini mi se da u upustvu stoji da je n standard 54, ali da je ruter postize oko 35 (ili ja nisam shvatio dobro)

Upustvo kaze da USB moze da bude za file/print sharing, ali i za 3g modem. Ubo sam eksterni hdd, ali nisam znao kako da pristupim podacima.

Sent from my ME173X using Tapatalk

Ako je kao na Huawei-u, pristup ide samo preko FTPa na adresu rutera.

N standard je barem 150, g je 54.

@bmibmc: Da podržava Samba, FTP i Media Server/DLNA. Samo svaku opciju treba aktivirati... Samo kad se loguješ sa telekom/telekom ništa od tih opcija nije vidljivo, moraš kao admin da se loguješ.

E sad ja tom samba share-u nikako nisam mogao da pristupim ni na XBMC/Kodi niti na ES File Manager-u na mobilnom, samo na Windows kompovima sam "video" taj share. Ne sećam se sad baš tačno adrese na kojoj je bio share ali mislim da je bilo "\\RAUTER_USB\usb1_1\samba\" (ili eventualno zamenjena mesta samba u usb1.1), a ni da li se automatski pojavio share pod "Networks" sekcijom Windows Explorer-a (definitivno je bio posle tu kad sam ručno kucao lokaciju). Sećam se da za share sa OpenELEC nije automatski našao kad sam uradio refresh u Networks sekciji, pa sam morao da kucam \\OPENELEC\.

Na mobilnom i XBMC sam probao sve moguće varijante za adresu tog ruter share-a i nikako da ga uspešno doda. Tako da sam ugasio to na ruteru i hard priključio na USB hub povezan na Android box na kom je umesto Android-a i instaliran OpenELEC (tačnije imam namešten dual boot Android / OpenELEC ali 90% vreme je na OpenELEC) koji automatski samba share-uje svaki storage uređaj koji povežeš na njega. Tako da imam "NAS za siromašne" sa transferom limitiranim na nekih 9 Mbps :D :D

Prilozi

• Screenshot_20161005-005409.png
    Screenshot_20161005-005409.png
    59.3 KB · Pregleda: 123
@alfa
Da, pogresio sam, a usput i ne nalazim podatak da je kod g 'attainable' ~35Mbps. Ili sam opet pomesao gde sam sta procitao ili sam odvalio. Dakle, uzeti sa rezervom taj podatak...

@shamanNS
Logovan sam bio kao admin, ali mi nije na pamet palo da moram i da aktiviram servise preko kojih bi mogao da pristupim tom drajvu :d Ocekivao sam da preko zte kontrolnog panela imam pristup.

35 je verovatno i neki max. za g standard, ali tebe to ne pogadja. Jedino ako se ne zakuca na g, kada se barem jedan uredjaj prikaci na g, iako su ostali na n (sto se na nekim tp link desava). Pa u tom slucaju ni n uredjaji ne prelaze 35.

hehe e ovaj put si izabrao pravi nick...

Znači kakav si ti kralj ja neverujem.

Pozzz do neki boljih vremena.

Ko im je do sada branio da od vdsl ipana razvuku optiku do stana????

sto se mene tice, bolje da povecaju upload ili da barem ponovo omoguce upload booster.

Kad pomenu booster, kakva je to bila opcija, sta se dobijalo i za koliko para?

5Mbps UL za 250, 10Mbps za 500 i 15Mbps za 1000 (mislim da bese tako...)

I najsmesnije je sto su to bile cene bez poreza, iako to nije pisalo :D

Benchmark vesti
Projekat modernizacije fiksne telefonske mreže će, između ostalog omogućiti da veliki broj korisnika, pre svega u urbanim sredinama, bude realizovan na optici (FTTH), gde se korisničke brzine mogu kretati i do 1Gb/s. Optički pristup daje garanciju i za kvalitetniji razvoj svih budućih servisa.
Konacno!

Ko im je do sada branio da od vdsl ipana razvuku optiku do stana????
Ne postoje adekvatna ponuda.
Ja sam od prosle godine jurio optiku do stana i najvise sto sam uspeo da izvucem je mini-IPAN u ulazu zgrade (Nis).
Stepa u BGu ima FTTH, ali ponovo je problem sto ne postoje adekvatni paketi u ponudi pa imaju brzine kao VDSL korisnici, a custom paketi iz nekog razloga nisu moguci.

Da bi sve bilo kako treba, Telekom mora da izmeni/doda pakete u vidu boljeg odnosa down/up, kao i povecanje istih, a pre svega uploada. :)

Benchmark vesti

Konacno!

Ja sam od prosle godine jurio optiku do stana i najvise sto sam uspeo da izvucem je mini-IPAN u ulazu zgrade (Nis).
Stepa u BGu ima FTTH, ali ponovo je problem sto ne postoje adekvatni paketi u ponudi pa imaju brzine kao VDSL korisnici, a custom paketi iz nekog razloga nisu moguci.

Da bi sve bilo kako treba, Telekom mora da izmeni/doda pakete u vidu boljeg odnosa down/up, kao i povecanje istih, a pre svega uploada. :)
Postavio sam link 4 posta pre tebe samo drugi izvor, ne pratiš na času [emoji1]

Benchmark vesti

Konacno!

Ko im je do sada branio da imaju posebnu ponudu za one koji su već na FTTH?
Ko im je naredio da ukinu upload booster?
Klinton,Bler,Robin Kuk,SBB,Soroš,ko????
Meni ovo deluje da je neko rešio da uzme debelu proviziju, kad je već nije uzeo za prodaju telekoma.
All-ip podrazumeva zamenu postojećih vdsl ipanova za te nove,nadogradnju postojećih ili jednostavno razvlačenje optike od postojećih ipanova do stanova,dok će recimo oni koji nemaju VDSL ipan ,dobiti neko potpuno novo all-ip rešenje?
Pominju se neki radovi,da li su to radovi na kopanju optike koja je već dobrim delom završena za ipanove ili se misli na unutrašnnje instalacije po zgradama?
I na kraju šta je to All-IP[emoji2]
Verovatno kad dođe optika do stana možemo konačno da se ratosiljamo fiksnog harača?

Poslednja izmena:
All-IP znači da će sve centrale "raditi" putem IP tehnologije.
Biće svih radova i razvlačenja optike do stanova naravno to ne znači da će neko na selu imati ftth, ne, biće samo za urbanija mesta, ali nemojte sada priču zašto to tako zašto samo urbana mesta dobijaju itd...
Svi znamo razloge(da li ja mislim da su opravdani kao čovek, NE ali ekonomija tj cifre su nešto drugo a i MTS nije dobrotvorna ustanova, već rade za profit a dogodine će biti i privatizovani jelte) tako da nemojte da pišemo sad ua mts, zašto tako rade itd.

using TT

Pa, u tom slučaju bi moglo da ovi na selu, ne plaćaju pretplatu, recimo. Što da ne?

Pa ako koristiš neku uslugu koja je predviđeno da bude plaćena, onda treba platiti pošteno.

Napokon su mi juče prebacili VDSL u Bg. Ping duplo bolji nego u Aleksincu: 8ms.

Jedino imam problema sa Asus servisima jer koristim Asus rt-ac55u ruter, huawei g630 je u bridge modu, a Asus mi prijavljuje double NAT??? Ima li neko slicno iskustvo?

Sent from my iPhone using Tapatalk

Vec sam dva meseca na VDSL 50/2, non stop neko cimanje sa telekomom. Prvo mi je net svaki cas pucao, bilo da gledam neki stream, igram igre, pricam na skype, skrolujem po netu. Zamenih ruter sa huawei na ZTE i sad je ok. Onda mi je wifi speed bio odvratan, pa sam se jedva izborio sa njima da automatski podese ruter kako bi izvlacio punu brzinu, al' kad god nesto skidam sto je gigabajt +, krene sa max speedom i polako opada dok ne stane skroz... Ne secam se da sam imao ovoliko problema za 10tak godina koliko za ova 2 meseca. Zanima me, posto se ovde mnogi od vas bolje razumeju, da li je normalno da imam skoro 30 ping preko kabla i skoro 50 preko wi-fi sa ovim parametrima? Hvala unapred.
Screenshot_1.png

Jedna stvar, Wi-Fi ne zavisi od tih parametara.

Kod mene poslednja dva dana wifi izvlaci konstantno 35-45Mbps. Za razliku od onih 20-25 Mbps posle uvodjenja 50/2 ovo je milina.

Edit: modem sam restartovao zbog promena firewall podesavanja na medium (recommended). Ne verujem da je do toga, samo neka ovako potraje.

Edit2: Evo vec se ureklo - nema neta tj DSL konekcije, DSL lampica blinka i gasi se u krug

Poslednja izmena:
Ping nije cudno da je veliki, mada ne toliko veliki na kablu, jer si na interleaved.
Pitanje je zasto si na interleaved na 54Mbps? Imas IPTV?
Vec sam dva meseca na VDSL 50/2, non stop neko cimanje sa telekomom. Prvo mi je net svaki cas pucao, bilo da gledam neki stream, igram igre, pricam na skype, skrolujem po netu. Zamenih ruter sa huawei na ZTE i sad je ok. Onda mi je wifi speed bio odvratan, pa sam se jedva izborio sa njima da automatski podese ruter kako bi izvlacio punu brzinu, al' kad god nesto skidam sto je gigabajt +, krene sa max speedom i polako opada dok ne stane skroz... Ne secam se da sam imao ovoliko problema za 10tak godina koliko za ova 2 meseca. Zanima me, posto se ovde mnogi od vas bolje razumeju, da li je normalno da imam skoro 30 ping preko kabla i skoro 50 preko wi-fi sa ovim parametrima? Hvala unapred.
Pogledajte prilog 211488

Postavio sam link 4 posta pre tebe samo drugi izvor, ne pratiš na času [emoji1]
Pratim, i svaka cast na brzini. :)
Drazi mi je bench izvor od svih ovih drugih trecerazrednih novina, pa sam zato linkovao i ovde. :)

Ko im je do sada branio da imaju posebnu ponudu za one koji su već na FTTH?
Ko im je naredio da ukinu upload booster?
Za FTTH - mrzi ih?
Za UB: Vrlo verovatno neki strucni savetnik postavljen po politickoj osnovi + gomila korisnika koja se zalila zasto ne mogu da ostvare placeni protok na neadekvatnoj parici.

Poslednja izmena:
Cik dokazi da to nije gomila korisnika koju su trazili UB, a nisu mogla postici, ili se zalila sto nema full 5, ili se zalila nekoliko puta sto cena nije izrazena sa PDVom (da, cena je bila bez PDVa, nelegalno, ali... jednom shvatis i dobijes PDV nazad, drugi put, prihvati tu cenu ili begaj)...

Ne, vec "ma onda ljudi ne bi placali hosting". Da, neka firma moze sa 5Mbps da radi hosting... ako moze, platice ga 2.5eur negde vani i radice super :)

Koliko se ljudi žali na adsl a tek na MTS Go,pa nisu ukinuli te usluge.Nema to veze sa tim ,već sa nečim drugim.

Pa zali se koliki %? A ovde je veci %.

Nazad
Vrh Dno