Šta je novo?

Telekom Srbija VDSL (FAQ 1. post)

Samo vi prizivajte prodaju, kao da ce da nam cvetaju ruze tada :)
Kako da nece, imacemo svi fup 20-50-100gb mesecno, pa nam dzabe brzine i od 1gbps.... Nemojte da se lazemo...

Sent from my Nexus 5X using Tapatalk

Uvek ce moci da se doplati da se ukloni fup. Ista prica i sa ovim aktuelnim natovanjem kod sbb, doplatis 600 din za javnu adresu i cepas torrente sve u 16 kao i ranije.

Pa ako prepišu američku školu neće to baš biti ni malo povoljno, niti će ti "unlimited" biti stvarno neograničeni. Plus što će da krene uslovljavanje na fazon ako koristiš i našu TV uslugu/telefon/.
Poenta priče je u tome da ono što sad imamo za 15 evra ne bi posle mogli ni za 60 evra da (plus troškovi za VPN :D) dobijemo.

To je tačno.
Domaća firma je domaća firma, ma kakva god ona bila.
A da se razumemo Telekom u opšte nije los...

@Drakenzen: Sad ti nisu loši kad su te stavili na istureni stepen i promenili ti ostatak instalacije pa si dobio 50/2 :D A pljuvao si ih dok si čekao da te prekače na IS koji si video da je blizu tebe.
Ja ih kritikujem ("pljujem") iako sam "na mišiće" uspeo da otmem 50/2 net.

Što ne znači da mi nije jasno da može biti samo gore ako se proda Telekonj. Mada kako raste broj IPTV korisnika (što je maltene ekvivalent 24/7 \\365 torrent korisniku, jer se risiveri nikad ne prebacuju u standby režim) po manjim mestima biće to polako sve gore i gore, kad se dostigne kapacitet linka ka gradovima, jer dodatni bandwidth sigurno neće obezvediti za sela i sl.

To je tačno.
Domaća firma je domaća firma, ma kakva god ona bila.
A da se razumemo Telekom u opšte nije los...
Telekom za internet uopste nije los, cak je i odlican. BIO je los! Ali od kada su uveli 16Mbit ADSL sa 50% popusta pre oko 5-6 godina, idu na bolje.

I bolje sadasnje cene i mogucnosti nego 60e za minimum, uz duplo vece mogucnosti za 500e ;)

Ja sam zadovoljan onim što dobijam. Tražio 20 mbps dobio 20 mbps.
Drugo je što su počeli da uvode optiku u zgradu :D

Mada kako raste broj IPTV korisnika (što je maltene ekvivalent 24/7 \\365 torrent korisniku, jer se risiveri nikad ne prebacuju u standby režim) po manjim mestima biće to polako sve gore i gore, kad se dostigne kapacitet linka ka gradovima, jer dodatni bandwidth sigurno neće obezvediti za sela i sl.
Ne sekiraj se za link, novi multiplekseri rade svoj posao tako dobro da ima jos "mesta" u optickom kablu koliko hoces! :)
Problem su i bice samo Last mile bakarni kablovi do korisnika! :d

Poslednja izmena:
Ima li neko predlog gde moze da bude uzrok da modem (zte h168n) 2-3 puta dnevno ne moze da ostvari DSL konekciju na pola sata, sat?

Resetovanje ne pomaze.

Proveri šta stoji za "Disconnect reason" i onda resetuj i prati to polje ponovo. Ja sam na par dana imao problem isto da neće da se rekonektuje po pola sata nakon što nestane stuje i kad se konačno konektuje ako ja odem ručno prekinem PPPoE konekciju (npr tako što promeniš VLAN sa 300 na 301, sačekam 10-15s pa vratim nazad na 300) ili samo restartujem ruter opet neće nikako da se rekonektuje sto godina.

Mislim da je po restartu rutera stojalo nešto u stilu "pending disconnect" / "idle disconnect" (nešto u smislu da još nije završio disconnect) i posle par minuta umesto toga stoji "Authentication failure".

I onda sam experimentalno zaključio da ukoliko restartujem na fabrička podešavanja (pre toga sam namerno backup-ovao postojeću konfiguraciju) onda se konektuje za nekih 2-5 minuta. I po običnom restartu isto radi rekonekciju realativno brzo.
Onda uzeo i vratio nazad backup konfiguracije i opet isti problem, neće da se konektuje 30+ minuta. Opet factory reset >>> radi ok, opet vrati backup >>> opet problem.

Tako da sam morao da ostavim tako sa factory reset i da ponovo odradim svu konfiguraciju ("otključavanje" LAN2 i LAN3, WiFi podešavanja, port forward) i posle toga nisam imao nikad više taj problem sa rekonektovanjem.

U momentu kad nije hteo da se rekonektuje ovako je izgleda dijagnostika PPPoE konekcije:

Imam isti taj ZTE model, tj ja imam hardware reviziju 2.1 a ovih dana koliko vidim Telekom uglavnom deli reviziju 3.1.

Ali svakako tebi ne bi trebalo da puca konekcija 2-3x na dan... kakvi su ti parametri (količina HEC,FEC,CRC grešaka, i Noise Margin?
Jesi promenio u definiciji WAN konekcije da "Connection Mode" bude "Always on" umesto "On demand", da ne prekida konekciju kad se ne koristi net.

Poslednja izmena:
Prvo hvala ti na opsirnom postu. :)

Kod mene za "Disconnect reason" je stajalo "no carrier". Reset iz modema, reset na on/off, factory reset nisu uspeli da ga vrate. Ali povezao se malopre posto sam prethodno otkacio ruter sa linije i povezao fixni telefon (koji inace ne koristim i ruter mi je direktno povezan na liniju) i pozvao samog sebe. Vratio ruter i povezao se iz prve.

U prilogu su svezi parametri linka:

Prilozi

• Untitled.jpg
    Untitled.jpg
    75.8 KB · Pregleda: 168
Poslednja izmena:
Stavi ti modem na filter bez obzira da li koristis telefon. Telemarketing i slucajni pozivi bi mogli da dovedu do prekida.
Ja za 114h imam 195 CRC gresaka, a ti za 15min 4195. Ima li kakvog sustanja ili krckanja na liniji ili si jednostavno daleko?

Preko slusalice nema suma. Probacu sa filterom da li pravi razliku.

Mislim da nisam daleko cim su mi dali 50/2. Ako se ne popravi sa filterom pocecu da sumnjam na kucnu instalaciju.
Kapiram da ovo nije do Telekoma.

50/2 ti je maximum, po max. rate, tako da jesi daleko, sigurno su merili paricu i videli da moze. (ili su za nekoga u tvojoj zgradi to radili vec)

Ali samim tim, posto si jedva za 50/2 moze da bude problema. Ako ne resis sam, pozovi, mozda nesto smanje na centrali, pa imas nesto manje od 50/2, ali da radi stabilno. Inace ce te vratiti na 20/2 :d

Zelim puno da se zahvalim za pomoc, eto da nisam postavio vamo sliku parametara i da mi vi niste odgovorili, ja bih jos gubio zivce :d Uglavnom zvao me jutros lik, a ja bunovan jos, poceo da mi prica pricu i to bukvalno "pa ti imas 50 mega brate, budi srecan". Bukvalno mi je to rekao, dok mu nisam ponovio po treci put da namesti fast profile. Ustanem, kad ono sredili, posle 2 meseca muke. 1 mbit manje vuce na speed test, al' zato je ping manji nego kad sam imao i adsl, a popravio se i na wi-fi. Sa 30 na kablu i 50 na wi-fi, sad je na oba po 6-7.
Screenshot_1.png
5700201683.png

Poslednja izmena:
A koja je uopste razlika izmedju fast/fast i fast/interleaved?

Sent from my iPhone using Tapatalk

A je l ima veze to sto imam iptv (2 stb-a)? Je l mogu da trazim da me stave na fast/fast?

I jos jedno pitanjce... dok sam imao hiawei adsl modem downstream attenuation je bio oko 6db,a sada na ovom zte vdsl je 14,8...je l to zbog toga sto sam jos uvek na adsl profilu? Nisu me jos prebacili na vdsl...

Koliko znam, ne moze fast profile uz IPTV.

@Wortx, odlicna parica, tako dobar ping na VDSLu je retkost! Ja sam 300m od centrale, odlicna veza (radio je 100Mbit, i kaze inzenjer moze i vise, ali nemam profil :D), ali ping 15ms :( Tacno primetim da za razliku od prethodnog stana (gde je bio oko 5-6ms, isto na VDSLu) DotA ne moze da se igra sa dobrim igracima :)

I meni je na fast profilu bio ping oko 11/12, a inače fast profili su samo 10, 20, 50 i 100.

Sad je sve super, necu nista cackati, ali me zanima na koju foru Huawei ruter dovodi do konstantnog pucanja konekcije cim se malo optereti, a sa ZTE je sve u redu? Da napomenem, nakon zalbe su mi dali drugi isti takav Huawei i isto se desavalo, oba nova.
Znaci kad god sam gledao stream, igrao nesto, pricao na skype, pukne konekcija na par sekundi i onda opet sve ok. Desavalo se svakih par minuta. Zamenio sam ruter sa drugom, posto nisu bili sposobni da mi nadju ZTE.

Slucajnost. Ja imam huawei na dva mesta. Po 10 uredjaja u kuci je bilo letos kada su dosli gosti mesec dana. Ja torrente ponekad. Nije ni stucnuo.
Kod mene u stanu isto, reset samo zbog nestanka struje. U prethodnom stanu ni tada jer je bio na UPSu :)
A ZTE su mi zamenili jer je bio felerican :)

Znaci do primerka.

Telekom Srbija VDSL

Pustili mi danas vdsl,nije bilo potrebe da ih zovem. Je l ja to dobro vidim da mogu da izguram 50/2?
a8167fc82b58e83e39e82fe630ca40dd.png

Pojavljuje mi se mnogo gresaka na fec down,230 za nepunih 5 minuta... sta to moze da znaci?

Poslednja izmena:
Ima li neko da zna, na koji nacin da izvucem PPPoE lozinku iz ovog zte h168n? Probao sam sve moguce kombinacije sa wireshark-om, firebug-om, CLI-jem, slao mailove (na koje su me glat odbijali, jer izgleda ne smem da imam drugi modem sem njihovog iako u ugovoru pise drugacije)!
:mad:

Nije to puno gresaka, pogotovo sto su FEC greske one koje je ruter ispravio... imas neki sum ali minimalan i ne treba da te to brine....

Sa 50 bi imao jako nestabilnu vezu i veliki broj gresaka, preveliki ti je att... snr je na granici da to bude ok, za 1 ispod bi se broj gresaka znacajno povecao a kakve su linije u Srbiji sa malo vecom vlaznoscu to se desava cesto...

@djpgiovany: Jako teško da bi ti ikako (a ne još i stabilno) radilo 50/2 sa tom paricom. Ako kažeš da već imaš more greška, a definitivno imaš veliku atenuaciju (znači da si predaleko) ali najvažnije pogledaj downstream SNR marginu (9.4 dB) znači da si blizu maximuma koji možeš da radi iole stabilno, 6 dB je minimum minimuma posle god kreće non stop pucanje veze, što u prevodu znači da ima lufta za možda još malo (tipa 5 Mbps) da ti puste i da će već da padne SNR na 6.

Poređenja radi ja sa 50/2 paketom imam downstream SNR marginu od 31.5 dB i ruter procenjuje max brzinu na oko 111-112 Mbps. Ali očigledno na frekvenciji na kojoj ide upload moja parica ima više smetni pošto je SNR samo 18 dB i max upload jedva preko 12 Mbps.

@Xpactob: Osim varijante da ti neko nekako iz Telekoma da te podatke (= juriš vezu, ili šalješ 20x mailove da tražiš, zoveš Call centar) jedina alternativa ti je da pokušaš sa nekom skriptom da brute force-uješ taj password kojim je zaštićena aktivacija/upotreba "shell" komande, pa kad to provališ da se nadaš da je nakon toga dostupna ta informacija upotrebom CLI interfejsa. Za "enable" ili kako beše komanda koja čini dostupnim dodatne komande (među kojima je i shell) komandu password na mom primerku je "ZTE" ako se dobro sećam. Posle nje te dočeka password za shell koji je nepoznat još uvek.

Poslednja izmena:
Imam beotelov adsl, kako da proverim paricu? Posto vidim da znate nacin da vidite je l' signal dovoljno dobar.

Ово је послао 6п!

Telekom Srbija VDSL

Hvala vam na odgovorima i objasnjenjima,momci... [emoji3]
Malo mi je veci ping (~18ms na speedtestu),ali generalno sam zadovoljan,pogotovo sto su me pre dva meseca odbili za 20Mbita,ali sad su mi odobrili posle zalbe.

Poslednja izmena:
Imam beotelov adsl, kako da proverim paricu? Posto vidim da znate nacin da vidite je l' signal dovoljno dobar.

Ово је послао 6п!

Ja sam zvao korisnicki servis i oni mi nisu mogli/hteli reci. No, kad sam sa MIKom otisao u poslovnicu, bilo je jasno da je radnik tamo video da sam jako blizu IS i da moze. Naravno, nije to tako rekao, ali se videlo.
Moj ti je predlog da pitas u poslovnici, a mozda jos bolji je da se u zgradi raspitas da li je neko na VDSLu i treci nacin da pregledas wifi mreze u komsiluku za generickim nazivima tipa "ZTE_H168N..." sto bi znacilo da u komsiluku neko ima VDSL modem od telekoma :)

Nazad
Vrh Dno