Šta je novo?

Telekom ADSL - diskusija

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Kako simetricno podeliti ADSL vezu na dva racunara? ADSL je Telekomov, preko Huawei EcoLife HG520. Ako se samo prikljuce racunari, pretpoststavljam da ce protok biti kako koji racunar povuce. Meni treba simetricni protok. Jedan racunar mozda nista ne skida, ali drugi da dobija samo polovinu veze.
Hvala i pozdrav

Za to ti treba ozbiljniji ruter od tog Havajca ;) S tim što čak i sa tim Havajcem, kad oba povuku maximalan download on će podeliti protok na dva dela ;)

Sta se desava sa mojom vezom,radi neko vreme pa momentalno stane i ne reaguje dok ne restartujem ruter.
Naime to se desava samo u vecernjim satima.
U statistici rutera primetio sam mpovecanje CRC FEC I HEC vrednosti kada se to desi.
4gjg2s.jpg

pre nego sto pocnete da zovete telekom prvo "otkacite" sve telefone kod kuce i probajte samo ADSL
ako i dalje pokzuje iste vrednosti losa vam je parica (obojica ste vec na interleaved sho bi znacilo da je telekomu poznat vas "problem" ) ili ste daleko od centrale...

u svakom slucaju ovo je objasnjenje za vase "probleme"

SNR or Signal to Noise Ratio:
Describes the ratio of usable data-signals on your line. You can associate the "signal" with the data traveling across your ADSL-line and the "noise" as the unwanted interference affecting the signal. The higher the number the better for this measurement. In some instances interleaving can help raise the noise margin to an acceptable level.

6dB or below is bad and will experience no synch or intermittent synch problems
7dB-10dB is fair but does not leave much room for variances in conditions
11dB-20dB is good with little or no synch problems
20dB-28dB is excellent
29dB or above is outstanding

If your SNR is below 12dB you are pretty much screwed and will not get a consistent level of ADSL-service. You could try to convince Telkom to rewire the cabling - but this is unlikely to happen.

Attenuation:
Is the reduction in signal strength on your phone line. In ADSL this may be reported as "loop loss" and is the natural deterioration of the ADSL signal over distance from the exchange. Attenuation is normally directly linked to the length of your line. Copper is traditionally used in the local loop and the higher gauge of copper will give the best signal, however some lines may have some aluminium or aluminium joints on the line which will increase resistance... as will oxidisation of joints. The lower the dB the better for this measurement.

20dB and below is outstanding
20dB-30dB is excellent
30dB-40dB is very good
40dB-50dB is good
50dB-60dB is poor and may experience connectivity issues
60dB or above is bad and will experience connectivity issues

The standard signal attenuation spread for a given speed is somewhere in the region of 25-30dB for ADSL1 speeds (if we had ADSL2/2+ this would be).

The following guide (distance vs. attenuation vs speed) gives you an guestimate what you can achieve:
<1km should be 23-24Mbit (nice speed, but doesn't it bug you that Telkom people walk through your bedroom?)
1.0km = 13.81dB = 23Mbit
1.5km = 20.7dB = 21Mbit
2.0km = 27.6dB = 18Mbit
2.5km = 34.5dB = 13Mbit
3.0km = 41.4dB = 8Mbit
3.5km = 48.3dB = 6Mbit
4.0km = 56dB = 4Mbit
4.5km = 62.1dB = 3Mbit
5.0km = 69dB = 2Mbit
>5.0km (you are pretty much poked --- sorry for you)

Promocija

Dali je moguce odjaviti telekomov ADSL, uzeti Mik broj pa zatim isti dan(ili sledeci) prijaviti se ponovo i dobiti promo 3 meseca besplatno?

Inace istekao mi je ugovor 12 meseci od proslog puta kad sam uzeo telekomov ADSL.

Hvala

Dali je moguce odjaviti telekomov ADSL, uzeti Mik broj pa zatim isti dan(ili sledeci) prijaviti se ponovo i dobiti promo 3 meseca besplatno?

Inace istekao mi je ugovor 12 meseci od proslog puta kad sam uzeo telekomov ADSL.

Hvala

Ne. MIK se uzima da bi se preslo kod drugog provajdera. Ako se uzme MIK kod telekoma sa tim MIK-om ne mozes se prijaviti opet kod telekoma vec samo kod drugog provajdera.

Jel to pricas iz licnog iskustva ili samo pretpostavljas?

Zvuci mi neverovatno da nece opet da prihvate novog korisnika bez obzira sto sam uzeo kod njih mik.

U svakom slucaju ja cu da probam, port nece da mi demontiraju mesec dana tako da mogu i kod nekog drugog provajdera ako oni nece..

Nisi ti nov korisnik za njih bez obzira sto ti je ugovor istekao.A bez porta mozes da ostanes vrlo lako ako je prijateljev prijatelj bez ADSL-a...Srbija je ovo.:trust:

Jel to pricas iz licnog iskustva ili samo pretpostavljas?

Zvuci mi neverovatno da nece opet da prihvate novog korisnika bez obzira sto sam uzeo kod njih mik.

U svakom slucaju ja cu da probam, port nece da mi demontiraju mesec dana tako da mogu i kod nekog drugog provajdera ako oni nece..

Upravo iz licnog iskustva ti pricam plus iz poslovnog posto sam postao distributer usluga jednog naseg provajdera, tako da znam sta pricam. A zasto ne moze imas odgovor u narednom citatu.

Nisi ti nov korisnik za njih bez obzira sto ti je ugovor istekao.

Poslednja izmena:
Ja sam mislio da kad odem kod njih vratim modem i raskunem ugovor i uzmem MIK broj,vese nisam njihov korisnik.

Pa kad sutra dodjem opet da potpisem nov ugovor , mislio sam tad sam nov korisnik za njih.

Hvala za odgovore,a ja cu javiti 14. ovog meseca sta sam uradio.
Svake godine propustim promociju jer zavrsava 1. ove godine su produzili do 15. tako da moram da probam da jednom i ja dobijem nesto besplatno :)

Ajde javi bas me interesuje sta si uradio ali ipak mislim da to nije vredno cimanja i natezanja sa njima.

Kada sam ja uzimao MIK da bezim od Beotel-a na Telekom moj port je bio demontiran za 2 dana (a Beotel nije dao nalog za demontazu) i izgubio sam 7 dana zivota da bi mi port vratili.:wall: Inace, telefonska centrala tada nije imala ni jedan slobodan port i na moje insistiranje :-devil-: su nacrtali jedan (verovatno onaj koji su demontirali).

Moj ti je savet da ne radis to sto si naumio jer se u ovoj banana drzavi vrlo lako gubi port.:p

pa zavisi koga imas u telekomu,moj drug je to uspeo,vratio stari ruter i raskinuo ugovor,posle dva dana sklopio novi,dobio pireli ruter i 3 meseca po dinar,jedan drugi poznanik uradio je sledece,posto 4 meseca nije placao adsl (nije da nema nego nemarnost),zvao me da vidim o cemu se radi i zasto nece da mu radi net,ja sve isprobam,cak ode da kupi i novu mreznu karticu,i tek tada se setim da pozovem tehnicku podrsku i pitam,i ima sta i da cujem,kad covek uradi sledece,pozove svog druga ovaj tamo nesto sa sefom ili seficom,i eto ovoga nosi posle tri dana pireli ruter i novi ugovor,naravno da ni ovaj nije radio,jer racuni nisu izmireni,ko zna da li ima jos uvek port,i jos ce on da ide u telekom i da im...j.... majku svima,znaci strasno,nemam reci,i na osnovu tih iskustava kazem ti,moze sve samo zavisi koga imas u telekomu

Poslednja izmena:
Za to ti treba ozbiljniji ruter od tog Havajca ;) S tim što čak i sa tim Havajcem, kad oba povuku maximalan download on će podeliti protok na dva dela ;)

Hala za odgovor. Mene vise interesuje sta se desava kada jedan nrp. download-uje a drugi recimo prica preko skype-a? Da li ce download preci preko polovine protoka i da li ce to imati uticaja na skype? Ako ima, kako to spreciti?
Hvala i pozdrav

1.0km = 13.81dB = 23Mbit
1.5km = 20.7dB = 21Mbit
2.0km = 27.6dB = 18Mbit
2.5km = 34.5dB = 13Mbit
3.0km = 41.4dB = 8Mbit
3.5km = 48.3dB = 6Mbit
4.0km = 56dB = 4Mbit
4.5km = 62.1dB = 3Mbit
5.0km = 69dB = 2Mbit

Da, ova lista važi za civilizovane zemlje. Za Srbiju brojke su malkice drugačije. ;)

Kada sam ja uzimao MIK da bezim od Beotel-a na Telekom moj port je bio demontiran za 2 dana (a Beotel nije dao nalog za demontazu) i izgubio sam 7 dana zivota da bi mi port vratili.:wall: Inace, telefonska centrala tada nije imala ni jedan slobodan port i na moje insistiranje :-devil-: su nacrtali jedan (verovatno onaj koji su demontirali).

Moj ti je savet da ne radis to sto si naumio jer se u ovoj banana drzavi vrlo lako gubi port.:p

Slažem se!Ne moraš se zezati ako nemaš baš veliku potrebu.

Ja sam izgubio 2 meseca! :eyebrows:

Isto je bio Beotel u pitanju,i prilikom raskida ugovora sam tražio MIK,ali ga nisam dobio.Demontirali su mi port i morao sam da čekam na novi.

Ja sam mislio da kad odem kod njih vratim modem i raskunem ugovor i uzmem MIK broj,vese nisam njihov korisnik.

Pa kad sutra dodjem opet da potpisem nov ugovor , mislio sam tad sam nov korisnik za njih.

Hvala za odgovore,a ja cu javiti 14. ovog meseca sta sam uradio.
Svake godine propustim promociju jer zavrsava 1. ove godine su produzili do 15. tako da moram da probam da jednom i ja dobijem nesto besplatno :)

Kad bolje razmislim kod telekoma je svasta moguce pa i ovo. Mozda te neka teta iz telekoma, koja bas i nezna najbolje svoj posao, kad doneses MIK posalje nalog na realizaciju pa ti ovo i uspe. Zelim ti puno srece i ajde javi sta si uradio.

Kad bolje razmislim kod telekoma je svasta moguce pa i ovo. Mozda te neka teta iz telekoma, koja bas i nezna najbolje svoj posao, kad doneses MIK posalje nalog na realizaciju pa ti ovo i uspe. Zelim ti puno srece i ajde javi sta si uradio.

Dogovoreno, javljam za nedelju dana kako je proslo.

Hala za odgovor. Mene vise interesuje sta se desava kada jedan nrp. download-uje a drugi recimo prica preko skype-a? Da li ce download preci preko polovine protoka i da li ce to imati uticaja na skype? Ako ima, kako to spreciti?
Hvala i pozdrav
Treba ti prioritizacija saobracaja pod QoS sistemom. Vise o tome imas recimo ovde. Btw, proveri da li postoji open firmware za hg520 na tom dd-wrt sajtu, jer taj firmware ima i QoS funkcije za razliku od standardnog.

Cheers...

ali najvise me nervira sto su mi klipovi na youtube-u poceli stucati a sve ostalo radi kao i pre i skida istom brzinom i i sti ping u igricam i speed test poikazuje isto :(

npr. neki klip mi ide desetak sekundi i onda stane i kad resetujem modem on ide normalno ide ono crveno ispred, msm wtf, pre to tako nije bilo :(

sad zovem tehnicku podrsku, svi operateri su zauzeti

umesto da dupliraju brzine oni dupliraju broj korisnika, halava stoka krade koliko god. moze...

Kod mene isti problem sa youtube-om. Nego jel realno očekivati ubrzanje u toku godine ili je realnije da ako i dodje do ubrzanja sbb ponovo isprati boljim brzinama? Znam da je pitanje ljubilarni put postavljeno ali zaista se razmišljam da predjem na sbb iako recimo da imam iste cenovno brzinske uslove na telekomu sada?

vidim da si iz ns-a ako si iz starijeg dela grada, nikako ne prelazi jer cim padne kisa ode net u pm, za bulevar, podbaru i stari grad to vazi, ako si sa telepa, novog naselja msm s te strane gde su novije instalacije onda mozes :D
raspitaj se ako neko blizu tebe ima sbb kako radi

vidim da si iz ns-a ako si iz starijeg dela grada, nikako ne prelazi jer cim padne kisa ode net u pm, za bulevar, podbaru i stari grad to vazi, ako si sa telepa, novog naselja msm s te strane gde su novije instalacije onda mozes :D
raspitaj se ako neko blizu tebe ima sbb kako radi
Kod mog druga na podbari radi odlichno.

Izvinjavam se na offtopicu u temi ali sa limana sam, sbb je uvodjen naknadno preko kds-a nakon peticije stanara pre jedno 4-5 god u zgradu ako se ne varam, nisam siguran koga bi pitao zaista pa bi pitao ovde vas ako nije problem šta mislite kako će raditi ?

Kod mog druga na podbari radi odlichno.

sad zavisi koji deo podbare, ako je tamo blize centru onda ja msm da ne radi bas najbolje, jer su tamo starije instalacije, ako je blize temerinskoj msm da tu radi lepo

Izvinjavam se na offtopicu u temi ali sa limana sam, sbb je uvodjen naknadno preko kds-a nakon peticije stanara pre jedno 4-5 god u zgradu ako se ne varam, nisam siguran koga bi pitao zaista pa bi pitao ovde vas ako nije problem šta mislite kako će raditi ?

hmm liman 4, mislim da bi trebao lepo raditi, onaj deo tamo, grbavica, limani rade dobro, ovaj deo ovde oko zeleznicke *****ava...

meni od pre neki dan se pocelo desavati sledece. Kad god upalim komp, nece da mi radi adsl, dok ne udjem u 192.168.1.1 i restartujem ruter. :smash:

Ja sam pre jedno dva meseca uveo Telekomov ADSL i mogu reci da je prvih mesec dana radio odlicno

ping je sve vreme isao konstantno izmedju 60 i 70ms (cak i kad pokrenem mozillu i odem recimo na neki sajt, u cmd-u ping do google-a je i dalje bio konstantan, mozda je varirao recimo od 60-80ms, ali je bio konstantan)

Posle mesec dana koriscenja...pocele su se desavati jako cudne stvari...Sporije su mi se otvarale strane..pa sam uradio jedan test

Otvorio sam cmd i poslao ping do google-a....bio je i dalje 60-70ms....zatim sam otvorio mozillu i krenuo standardno na neku stranicu....

ovo sam dobio kao odziv

Reply from 209.85.227.99: bytes=32 time=67ms TTL=47
Reply from 209.85.227.99: bytes=32 time=66ms TTL=47
Reply from 209.85.227.99: bytes=32 time=68ms TTL=47
Reply from 209.85.227.99: bytes=32 time=3210ms TTL=47
Reply from 209.85.227.99: bytes=32 time=589ms TTL=47
Reply from 209.85.227.99: bytes=32 time=161ms TTL=47
Reply from 209.85.227.99: bytes=32 time=734ms TTL=47
Reply from 209.85.227.99: bytes=32 time=262ms TTL=47
Reply from 209.85.227.99: bytes=32 time=617ms TTL=47
Reply from 209.85.227.99: bytes=32 time=524ms TTL=47
Request time out...
Reply from 209.85.227.99: bytes=32 time=67ms TTL=47
Reply from 209.85.227.99: bytes=32 time=66ms TTL=47

Znaci katastrofa

Da li se nekome ovako nesto desava sem meni ???

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno