Šta je novo?
Zanimljiv slučaj danas, pa da vidim vaša iskustva, predloge:

Prebacio sam jutros, negde oko 9.30h sa mog računa u RF banci preko mobilne app 10k din supruzi na račun u Eurobank-Direktna. Meni skinute pare - njoj pare nisu stigle!?!?
Znači, kod mene se sve normalno vidi, ali kod nje para nema...Bila u najbližoj ekspozituri, oni nešto palamude, ništa konkretno, malopre zvala njihovu podršku, priča priča, priča, ja posle poslao mejl sa SS-ovima iz RF aplikacije...Kao, videće sutra...
EDIT: Oko 14h prosledio joj 1din, pa 100din čisto da probam, stiglo za 1min....Ranije sam takodje prebacivao, nije prvi put, nikad nije bilo problema...

Da li se još nekom tako nešto dogodilo?

Doduše sa bivšom mts bankom, ali to je zato što nisam štiklirao hitno, već sam pustio da ide normalno pa je prošlo kroz kliring. Međutim, i da je bilo tako, da je nekim čudnim spletom okolnosti umesto instant plaćanja prešlo u kliring, trebalo je već posle podneva da stigne, a nije. Kada ideš na preuzimanje potvrde plaćanja, iznad generisanog naloga za prenos u pdf-u, je l' piše: konačno izvršen u eksternom platnom prometu?

Tačno piše: Nalog odobrenja izvrsen u eksternom platnom prometu.
Koliko vidim, default-no je uključeno instant plaćanje.
Meni nekako deluje da je do Eurobanke...

• Like
Reagovanja: uji
Meni nekako deluje da je do Eurobanke...
i meni, naročito ako uzmem u obzir prošlogodišnji haos tokom pripajanja kada su hteli da rade utapanje na 250 račune pa je nastao kurcšlus i onda su pripajali u Direktnu na 150, ali ni to se nije završilo slavno. Neka i ona šalje prigovor banci sa brojem reference tvog naloga za prenos, ako su pare zalutale na neku od partija banke, da ih preknjiže na njen tekući.

Saga završena! :ROFLMAO:
Supruga videla da joj je jutros u 6.00h stigao sms sa uplatom od 10k din
@uji šta misliš, šta je ovo? to je nešto do sistema, ne verujem da je neko ručno popravljao tako rano?

• Like
Reagovanja: uji
@dexx01 razmišljao sam i o opciji da je nalog prošao kroz RTGS, ali opet mi i to ne ide u glavu, zato što je isti namenjen za iznose preko 300k pa onda se čeka i ceo dan dok ne legnu pare, ali ovo za svega 10k nisam mogao da slutim da bi bio slučaj.

RTGS je od 9 do 18h, ali je isto skoro real time.

Ako je odložena transakcija, nalog je otišao kroz kliring, ali to ne bi stiglo u 6 ujutru, jer su termini kliringa 10.30, 12.30, 14.30 i poslednji je sigurno u 17h.

Imam preduzetnicki racun u OTP banci. Zbog zdravlja, mog mentalnog a njihovog fizickog, hteo bih da promenim banku, da li neko ima predlog za banku koja ima iole normalan kurs za USD/EUR bez da molim ili da moram da menjam po 10-15 soma odjednom? Ako prilive iz inostranstva mogu da rasporedim sam bez da stampam i skeniram papire kao u OTP isto bi bilo super.

U Intesa pravna lica kroz e-banking rasporedjuješ priliv, ali kurs zavisi od iznosa. Koliko sam shvatio vremenom se gradi neki rejting, jer sam u poslednjih mesec dana za kupovinu 3k, ali i za 15k platio po istom kursu.

Ranije je na 10k bio limit i razlika je bila 0.1-0.15 dinara.

Drugari jel ima neka banka koja nudi besplatno odrzavanje?
Tacnije treba mi racun za placanje na aliexpressu.
Dinarski imam u mobi banci, takodje besplatan, i sluzi mi samo da mi neko uplati novac na njemu. E sad treba mi i neka free solucija za aliexpress.

@s5p Raiffeisen - dinarski iRačun, otvara se video pozivom, posle toga za devizni samo popuni podatke i biće ti odmah otvoren. Kartice tekućeg traži kod savetnika za kredite da poveže na deviznom. Plastične se šalju poštom, a digitalne dobijaš odmah. Jedini trošak je 1℅ za plaćanje u inostranstvu. Alternativno: Erste devizna - 3.5€ na 3 godine, Alta banka - Visa virtuon devizna (100 dinara u protivvrednosti, imaju i besplatan tekući sa Visa debitnom i e/mBankingom).

Gde je najpovoljnija kamata, tj. EKS na oročenu EUR štednju na 6/9/12 meseci?
Izguglaću svakako na sajtovima banki, čisto da čujem vaše savete i iskustva.

^
Ako je veci iznos, prigovaraj sa direktorom Aik banke, daju uvek personalizovanu ponudu. Bolju i od Nlb.

Dinarska je mnogo isplativija, ne plaća se porez i bolje su kamate. Rizik promene kursa dinara uvek postoji, ali mislim da je manje-više zanemarljiv. Zanimljivo mi je da u NLB-u daju veću kamatu na 2x6, nego na 12 meseci, tj. bolje je oročiti 2 puta na po 6 meseci, nego na godinu dana. Valjda bi veću kamatu trebalo da daju onima koji im ostavljaju novac na duži period.

Poslednja izmena:
Ko ti garantuje da će kamata ostati tako povoljna kad ti prva tranša od 6 meseci dospe sa štednje? :) Koliko vidim banke vrlo agresivno koriguju kamate na štednju, skoro pa iz meseca u mesec i polako smanjuju kako se i ref. kamatne stope smanjuju kojekude. Možda je ipak pametnije oročiti odjednom na 12 meseci i ugrabiti koliko-toliko povoljnu kamatu dok još uvek možeš ako si već naumio da oročavaš sredstva

Naravno da ništa ne garantuju, ali nisu jedini, uvek se iskopa nešto koliko-toliko povoljno.

To da, ali ko je planirao da oročava sredstva, preporuka je da to odradi što pre jer kamate u skorije vreme neće ići na gore već samo na dole

Kamate generalno idu na dole već godinama, uz povremena izletanja određenih banaka sa povoljnim stopama, verovatno u cilju nekih targeta na srednji rok. RF odavno nema klasičnu štednju, samo ulaganje u fondove. Sve banke (osim Poštanske štedionice, naravno, koja na dnevnom nivou prima novčane infuzije zbog likvidnosti) su generalno pune novca koji nemaju gde da plasiraju, jer su kamate na kredite nepovoljne, pa su tako i nezainteresovane za štednju. Ali kod mene to i nije mnogo bitno, jer sam ja dugo novac u banci držao tek tako, kao čisto deponovanje, jer su kamate bile loše kad sam to odradio i nisam se previše upuštao u mogućnost štednje. Tako da sam ja već ispao glup. Skoro mi neki prijatelj slučajno pomenu da te kamate i nisu tako zanemarljive za veće uloge, ne zato što se nešto mnogo može zaraditi, nego u kontekstu - kad ti to već stoji u banci, a ne u slamarici, ajde onda bar proveri gde ćeš dobiti najviše, svakako je bolje išta nego ništa, a u mom slučaju "išta" je skroz ok suma.

Za dinarsku je bilo 5.25% u OTP banci na 12 meseci (do pre mesec dva, ne znam da li i dalje vazi).
3Bank uvek ima najbolju ponudu ali nju ne racunam. :D

PS: Proverio, sada je 4,75%. :(

Daj link za 4.75%, pošto sam ja na OTP sajtu našao samo da je 4% na 6 meseci za RSD, dok je u NLB-u 4.5%.

Screenshot.png

Probaj da pregovaras sa njima oko tvog zeljenog % kamate, zavisno od tvog statusa i velicine depozita mogu poslati upit svojim visim instancama pa ces dobiti odgovor za par dana Ja sam tako uradio u Intesi preko savetnice i odobrili su mi. Takodje je bitno i da ne budes alav i da se tvoj % krece u nekim razumnim granicama u okviru trenutne ponude banaka

Hvala, ali nemam ja neki pikirani procenat i ovo što nude je ok, jer, kao što rekoh, novac mi i dalje skuplja prašinu bez ikakve kamate. Ne nameravam čak ni da zovem banke i zakazujem razgovore u poslovnicama o posebnim ponudama, jer nemam vremena za to, a nije neka razlika. Dakle, najprostije moguće - izguglam trenutno najbolju regularnu ponudu i idem tamo.

Kamate generalno idu na dole već godinama
Kamate su skočile pre 2 godine kad su centralne banke počele da podižu referentne kamatne stope ne bi li obuzdale inflaciju koja je krenula da divlja, prevashodno zbog Kovida. Pre toga su se kamate na dinarsku štednju kretale tu negde oko 2%, ako i toliko, što je bilo taman dovoljno da se neutrališe inflacija ali je realna stopa prinosa bila 0% a devizna štednja je bila još gora po tom pitanju.

Inače si dobro primetio, ako imaš veću količinu keša, trenutno ti je varijanta da uhvatiš zadnji voz i uganjaš kamatu od 4+% jer cenim da će već do kraja godine kamate na dinarsku štednju da odu još malo na dole i taj trend će se nastaviti i sledeće godine. Ja sam prošle godine dobijao 5% i 5.5% u Addiko banci bez da se cenjkam, a u jednom trenutku je Alta banka nudila čak 6% na dinarsku štednju na godinu dana. Generalno, bankarski depoziti dugoročno gube na vrednosti šta god radio, ali ako ništa, ko je prošle i pretprošle godine oročavao veće sume novca, nije loše prošao.

Kovid je anomalija, zato ga nisam ni pominjao kad sam rekao da kamate godinama padaju. Sećam se da su kamatne stope na deviznu štednju bile i negativne. Sad pogledah za Addiko, nisu ni sad loši sa kamatom.

Dinarska je mnogo isplativija, ne plaća se porez i bolje su kamate. Rizik promene kursa dinara uvek postoji, ali mislim da je manje-više zanemarljiv. Zanimljivo mi je da u NLB-u daju veću kamatu na 2x6, nego na 12 meseci, tj. bolje je oročiti 2 puta na po 6 meseci, nego na godinu dana. Valjda bi veću kamatu trebalo da daju onima koji im ostavljaju novac na duži period.
Nije to ništa specijalno. U Yettel u je 4, 01 za dinare po viđenju. A za evre je nominalna 2,2 na 12 meseci.

3banka daje 5% po viđenju za dinarsku štednju ali mi oni nisu interesantni jer nemaju internet bankarstvo

Ne vidim da je 2.2% u Yettelu na oročenu euro štednju (1.87 EKS) nešto specijalno. Imaš bar 3 banke sa 2.1-2.2 EKS na 12 meseci euro štednje. U 3bank je čak 3.07% EKS na 12 meseci u EUR u promo štednji.
Ne znači mi ništa posebno što je po viđenju, jer mi taj novac sigurno neće trebati u narednih godinu dana, a i uvek mogu ceo iznos da podelim u 2 dela, pa onaj manji da podignem ako je nešto baš hitno.

Nazad
Vrh Dno