Šta je novo?
Mislim da je 3k dnevno, 10k mesecno u AIK uplata. Dobicete poziv da donesete dokaz o poreklu (isplatnice) ako predjete neke limite, dok to ne uradite, ne mozete uplacivati dalje.

@PJ , kad imaa isplatnicu sa svog racuna ne treba nova banka da pita kako je dosao taj novac do isplate, vec je stara banka trebala to da odradi (i jeste). Ali traze.
Banka ne gleda porez, sem ako je dosao novac iz inostranstva pa da prijavi nesto Poreskoj, za frilensere.

Da, preneo sam 2.000.000 RSD online i morao da nosim listing prethodne banke gde se vide uplate - a uplate su bile na bankomatu u kesu :) Znaci nista novo nisu videli.

Dok nisam doneo izvod, nije prosla uplata uopste :) A trenutno sam jako retko u Srbiji da je sreca da sam imao vremena da zavrsim.

Ne interesuje banku porez, već zakonodavca, koji je i bankama uveo taj propis za proveru. Zato rade proveru i potvrdu identiteta i za manje iznose (gotovinske ili bezgotivinske).

Ovo za traženje dokaza o poreklu novca nakon Online prenosa prvi put čujem. Mogu da blokiraju transakciju ako postoji sumnja da platilac ili primalac nisu ti za koje se predstavljaju, pa traže potvrdu identiteta. A provera porekla sredstava se radi samo za gotovinske transakcije preko 15.000eur u jednoj ili više povezanih transakcija, gde nije jasno definisano šta je povezana transakcija.

Što se tiče onog "stara banka treba da odradi", nisam siguran na šta misliš, jer kada ti jedna banka isplati novac i da potvrdu o tome, nisam siguran da imaju neku dalju obavezu po tom pitanju. Zapravo, skoro potpuno sam siguran da nemaju nikakvu, jer koga bi i o čemu tačno obaveštavali?!

Ako RF vec vidi moje uplate od recimo 50k EUR, ona je vec to proverila. Kada me isplati isplacuje mi proveren novac.
Zasto bi AIK trebao da proveri to opet trazenjem izvoda iz RF?

Ovo su radili, valjda u Alti ili NLB ne secam se, za online prenos u dinarima isto. Morao sam doneti iz RF izvode gde se vidi dovoljno uplata da pokrije isplatu.

Ironicno je da su izvodi, i za EUR, imali kes uplate, a ne prenos ;) Tako da nista nisu ni proverili..

Ako RF vec vidi moje uplate od recimo 50k EUR, ona je vec to proverila. Kada me isplati isplacuje mi proveren novac.
Zasto bi AIK trebao da proveri to opet trazenjem izvoda iz RF?

Sada već troluješ.
Kakve veze AIK ima sa RFB?

Onog momenta kada si podigao novac, stavio keš u ranac, taj novac više nije u bankarskom sistemu. To je sada keš.
Svaki keš traži dokaz o poreklu.

Ako i dalje ne razumeš o čemu govorim, nisam siguran kako da preformulišem poruku.

Previđate činjenicu da su KYC/AML procedure dobrim delom automatizovane i ne nadgleda živ čovek svaku transakciju pojedinačno, niti bi to mogao da radi sve i da neka banka hoće tako da radi.

Itekako je moguće da se neka transakcija, pa makar to bio i interni online prenos sa oca na sina flaguje automatski iz X razloga i da onda banka mora da zahteva dodatnu papirologiju ili da traži dodatne provere. Nije uvek očigledno zašto je neka transakcija blokirana, na sreću ne dešava se često, ali jednom u 10 puta kada se desi, ume da bude problem. Ne ulazim uopšte u to da li banke treba time da se bave, uzevši u obzir gde živimo i da NBS obožava da tovari svoj posao bankama, ovako kako je danas je još i dobro.

Sada već troluješ.
Kakve veze AIK ima sa RFB?

Onog momenta kada si podigao novac, stavio keš u ranac, taj novac više nije u bankarskom sistemu. To je sada keš.
Svaki keš traži dokaz o poreklu.

Ako i dalje ne razumeš o čemu govorim, nisam siguran kako da preformulišem poruku.
Mislim da se ne razumemo? Poreklo je provereno u RF, tamo je podignut novac i ima isplatnica (eto poreklo za AIK). Zasto bi mi trebao I izvod u AIKu?

Da, nismo se razumeli. Nisam shvatio da si doneo potvrdu o podizanju iz banke.
Pored toga je potrebna i ona izjava koju popunjavaš na licu mesta. Ko zna zašto su ti tražili izvod.

Meni je uvek bio dovoljan jedan dokument. A imao sam situaciju da isti dokument o podizanju novca upotrebim više puta, jer je uplaćeni iznos bio manji od podignutog. Vodio sam računa da u više uplata ne prebacim sumu koja je podignuta, jer ne znam da li to tamo neko kontroliše, ali u komunikaciji sa bankarima, sve su to smešni iznosi da bi se neko cimao oko toga.

OTP od 1.7. ukida provizije za podizanje novca debitnim karticama na bankomatima OTP grupe u inostranstvu (Mađarska, Hrvatska, Slovenija, Crna Gora, Albanija, Ukrajina, Moldavija, Bugarska).

Inače za ovo saznah tako što mi je iskočila reklama za OTP Hrvatska koja isto to reklamira, pa pretpostavljajući da je odluka doneta na nivou cele bankarske grupe potražih izmene Tarife.

Ovu pogodnost su do sad uveli Erste, NLB, AIK (za Sloveniju) i Inteza (za dinarsku Inspire).

Već nekoliko meseci se radi na usaglašavanju za priključenje SEPA. Zimus je prvi put, nešto stidljivo, pomenuto u medijima, a od pre nekoliko dana je bilo već nekoliko objava u tom smeru. Juče svi mediji pišu o tome da je spreman nacrt izmena i dopuna zakona o platnim uslugama.

Samo cekam da li ce se isti buniti za ove nove middleman firme kao sto su se bunili za Dinu :)

Intesa info za pravna lica.
Skraćuju radno vreme blagajni (za pravna lica?)

S obzirom da za većinu stvari delimo šaltere sa fizičkim licima, možda dodje do potpunog skraćenja radnog vremena?
Screenshot_20240618-114029_Gmail.jpg

Ne bih imao ništa protiv, ako bi snizili cenu paketa, i počeli da odobravaju nostro doznake ka brokerskim računima.

Intesa info za pravna lica.
Skraćuju radno vreme blagajni (za pravna lica?)

S obzirom da za većinu stvari delimo šaltere sa fizičkim licima, možda dodje do potpunog skraćenja radnog vremena?
Pogledajte prilog 446708
Na ekspozituri stoji obaveštenje bez navođenja da li je to za pravna ili fizička lica tako da bih rekao da važi za sve.

RF odavno menjao radno vreme blagajni do 13h :(

A i dobar broj filijala u Beogradu je bezgotovinski, meni lično ne smeta bankomati su im skroz okej.

Dobar dan!
Interesuje me sledeće
Imam OTP Fluo paket i treba da primam zaradu iz ugovora o radu. Da li će početi naplata održavanja? I da li je na ovom paketu moguće aktivirati sms obaveštenja?

Imam OTP Fluo paket i treba da primam zaradu iz ugovora o radu. Da li će početi naplata održavanja?
Hoće. Bićeš automatski prebačen na Fluo za zaposlene, ali moći ćeš da koristiš račun kao i do sada ukoliko na njemu ne bude primanja zarade.
Do juče si mogao da ostvariš pravo na 3000 dinara za otvoren iRačun u Raiffeisen banci ako imaš do 26 godina, ali po njemu svakako ne plaćaš održavanje čak i ukoliko primaš platu.
Druga opcija bez troškova je da otvoriš u Mobi Progresiv i po prijemu zarade više od 35000 dinara prelaziš na 5+ paket. Većina banaka prelazi na notifikacije ili dodatno naplaćuje sms obaveštenja kao i Mobi po pojedinačnoj poruci, ali ih besplatno šalje na mejl. Rajfazen pak podrazumevano šalje sms obaveštenja za prijem plate i upotrebu kartice u inostranstvu.

A kako stoje stvari preko uplate na bankomatu za devize?
Ja sam na bankomatu u RF-u u roku od mesec dana uplatio preko 20.000 eura prošle godine. Niko me nije zvao zbog porekla novca, a uplate su išle i preko 5.000 eura, razbijene u nekoliko uzastopnih transakcija (ne sećam se limita po pojedinačnoj transakciji). Ne mogu da garantujem da je svih 20.000 bilo u istom mesecu, ali sigurno jeste u vremenskom intervalu 25-30 dana.

Ima li u još kojoj banci neki besplatan račun, tipa RF iračuna, Mobi Lite-a i 5+Progresiva, da ne rudarim po NBS sajtu, a i ne ažuriraju one pakete redovno...

@Toshiro Mifune Alta banka - dinarski račun sa osnovnim uslugama uz Dina i Visa karticu sa eBankingom i Visa Virtuon (dinarska i/ili devizna po 100 dinara jednokratno)
EuroDirektna je nudila platni štedni račun u RSD, sa eBankingom, ali bez kartica. Tu bi jedina spona sa uplatnim bankomatom bila Visa Prepaid od 300 dinara jednokratno.
AIK ima avista devizni račun uz koga na poseban zahtev može da se izda Dina, ali jednom članu su ovde pravili problem oko toga, ne želeći da mu izađu u susret, inače bi bilo možda najpribližnije traženo rešenje.

Slejčina iskr 🤣 no, nije mi dato da znam baš sve i kasno sam doznao da Mobi priznaje 241 šifru za 5+, odnosno ne mora da se ide u Yettel poslovnicu za Pravi par pa su neki počeli da dobijaju 400 dinara mesečno po automatizmu. To je sad isteklo i zakasnio sam. 😬

Koje banke preporučujete za devizni račun/online kupovinu? Bitno da kurs nije ludački (iznenadio sam se kolike su kursne razlike za devizni iRačun u RF banci), da održavanje nije skupo (po mogućstvu besplatno) i da imaju neki način limitiranja online potrošnje ili zasebne (digitalne prepaid) kartice za online kupovinu.

Imam Erste račun i ranije sam koristio njihove Poklon kartice za online plaćanje koje dopuniš kada želiš da platiš nešto i to je to. Onda su u nekom momentu ukinuli mogućnost dopunjavanja tih kartica.
Kada to upariš sa drugim problemom koji imaju a to je da ne šalju notifikacije o promenama na računu (tj ta usluga se naplaćuje 5 din po SMS-u za svaku promenu što je besmisleno ako koristiš karticu za redovnu kupovinu) dobiješ da je prilično rizično koristiti njihovu karticu za online plaćanje pa sada tražim neku alternativu...

Poslednja izmena:
@Sc8eR za ProCredit banku ne znam kakav im je kurs, ali ako je korektan, oni imaju besplatan račun sa Dina karticom, a mogao bi i devizni takođe da otvoriš. Takođe i Alta banka ima besplatan račun sa osnovnim uslugama gde idu Dina i Visa i moguće je otvoriti devizni, kao i Visa virtuon dinarsku i deviznu karticu za po 100 dinara. Addiko mRačun od 150 dinara mesečno kao benefit ima samo taj povlašćeni kurs, ali nalozi su po 50 dinara, mora da se ide do ekspoziture i traži povezivanje Master kartice na deviznom za potrošnju u inostranstvu, itd. Ako primaš platu, onda najbolje otvori Progresiv u Yettel banci i prebaci zaradu, odnosno deo od 35000 ili više. Dovoljno je i da ti plaćaju platu bez podnošenja obrasca zarade (a on ionako ne zahteva potpis poslodavca). Kod njih su najavljene virtuelne kartice kao kod Inteze krajem godine. sms obaveštenja mogu da se isključe zbog naplate, dok su obaveštenja na mejlu besplatna.

Ovaj Progresiv paket u Yettel/Mobi/Telenor banci sam video i deluje mi interesantno, posebno zbog toga što sam svojevremeno imao Starter račun u Mobi banci i bio sam prilično zadovoljan. Dobra aplikacija, dobar kurs, sve je moglo da se završi online. Ugasio sam ga kad su počeli da naplaćuju održavanje, pošto mi to nije bio primarni račun.

Jedino taj deo za prebačaj zarade nisam siguran da li ispunjavam, pošto nije klasična plata u pitanju nego freelance honorar iz inostranstva.

@Sc8eR za ProCredit banku ne znam kakav im je kurs, ali ako je korektan, oni imaju besplatan račun sa Dina karticom, a mogao bi i devizni takođe da otvoriš. Takođe i Alta banka ima besplatan račun sa osnovnim uslugama gde idu Dina i Visa i moguće je otvoriti devizni, kao i Visa virtuon dinarsku i deviznu karticu za po 100 dinara. Addiko mRačun od 150 dinara mesečno kao benefit ima samo taj povlašćeni kurs, ali nalozi su po 50 dinara, mora da se ide do ekspoziture i traži povezivanje Master kartice na deviznom za potrošnju u inostranstvu, itd. Ako primaš platu, onda najbolje otvori Progresiv u Yettel banci i prebaci zaradu, odnosno deo od 35000 ili više. Dovoljno je i da ti plaćaju platu bez podnošenja obrasca zarade (a on ionako ne zahteva potpis poslodavca). Kod njih su najavljene virtuelne kartice kao kod Inteze krajem godine. sms obaveštenja mogu da se isključe zbog naplate, dok su obaveštenja na mejlu besplatna.
Ja sam prošle godine otvorio besplatan račun u ProCredit iz znatiželje. Dobija se jedna Dina i 4 računa, sve automatski povezano. Kurs je verovatno zvaničan sa sajta pošto je besplatan račun, ali postoje 24/7 zone, pa mogu evri da se uplate na bankomatu.

IMG_2724.PNG

• Like
Reagovanja: uji
Jedino taj deo za prebačaj zarade nisam siguran da li ispunjavam, pošto nije klasična plata u pitanju nego freelance honorar iz inostranstva.
Ne. Jedino ako si paušalac pa da pustiš nalog za prenos sa šifrom 241 najviše do osnovice za doprinose, odnosno bruto iznosa (plate) po rešenju, to takođe priznaju.

Ne. Jedino ako si paušalac pa da pustiš nalog za prenos sa šifrom 241 najviše do osnovice za doprinose, odnosno bruto iznosa (plate) po rešenju, to takođe priznaju.
Ono je tako specifičan odgovor da nisam siguran da bi u banci znali bolje da mi odgovore, makar ne 'iz prve'.
Svaka ti čast, neću ni pitati kako ovo znaš :D

Ono je tako specifičan odgovor da nisam siguran da bi u banci znali bolje da mi odgovore, makar ne 'iz prve'.
Svaka ti čast, neću ni pitati kako ovo znaš :D
Kasno sam saznao. Da sam ranije znao što nije više moralo da se ide do Yettel radnje i u centrali odobravaju promociju Pravi par, prešao bih na 5+, ali to je sada isteklo.
Ovako nisam značajno motivisan, pošto je Rajfajzen kod nas sada tik do menjačnice u koju idem godinama pa samo podignem evre sa bankomata, razmenim i uplatim dinare odmah.

Nazad
Vrh Dno