Šta je novo?
Da li neko zna gde je najpovoljnije otvoriti tekući račun za stambenu zajednicu?

Nova zgrada, 5 jedinica, nismo ni planirali da to otvaramo, ali sada nas već više puta podsećaju da je to obavezno.

UPDATE: gore nisam napisao bitno je da račun bude što jeftiniji za mesečno održavanje! Još ako ima e-banking, idealno.
Verovatno je malo kasno za odgovor i možda ste već otvorili negde račun do sada, ali najpovoljnije za stambene zajednice je u Poštanskoj Štedionici. Održavanje je 200 din i nema e-banking, ali stižu redovno izveštaji na mejl o izvršenim transkacijama. Za malu zgradu od 5 stanova reklo bi se da je to sasvim dovoljno.
 
Da, dobro pitanje, nemam pojma dokle je stiglo. Komšija je preuzeo sve na sebe, pa kako god reši, odlično :)

Na kraju ispade, da od nas 5 učesnika, samo meni vise odgovara plaćanje na račun, svi ostali su u fazonu da bi radije da se negde skuplja keš 🙄
 
Jedno malo glupo pitanje ali moram da pitam posto se u to uopste ne razumem.
Prodajem neku stvar i kupac insistira da mi uplati novac na racun,da li je bezbedno da mu dam broj racuna?
Mislim da li nekako moze da mi ukrade novac sa racuna ako zna njegov broj?
 
Ne može. Trebao bi mu i tvoj potpis na nalogu za isplatu/prenos (potpis upisan u Depo kartonu koji si dao kad si otvarao račun).
 
Da li je bezbedno da mu dam broj racuna?
Potpuno je bezbedno.
Mislim da li nekako moze da mi ukrade novac sa racuna ako zna njegov broj?
Jedino što može je da na osnovu tvog broja računa prilikom uplate na šalteru dobije tvoje lične podatke, ako sistem banke u kojoj si klijent ih ispisuje (ime, prezime i adresu). Ovo je pouzdan trik u slučaju prevarnih radnji sa oglasa. Nisam imao negativnih iskustva, ali naučio sam to od neke žene koja je doživela takvu neprijatnost (dobila ciglu u paketu ili tako nešto) i nakon šalterske uplate od 100 dinara sa tom potvrdom prijavila dotičnu osobu policiji, a dalji epilog mi nije poznat.
 
Nema podešavanja za Apple pay, samo ubacivanje kartice i onda verifikacija. Od pre nekog vremena ne može u RF banci preko sms-a, moraš da zoveš korisnički. Rekli mi nešto kao zbog zloupotreba.
Na starom telefonu je to bilo klikneš dva puta home dugme i time si očitao otisak. Sada dva puta sa strane i pogled u ekran.
Fizičke više uglavnom ni ne nosim, a kada nosim sigurno mi ne viri novčanik iz džepa, kakav rfid i čuda :)
Rai pay nisam koristio preko tri godine, pa ne mogu ni da se setim kako je radio. Tj. radio je odlično ali ne mogu da se setim postupka.
Za Google pay sam video jednom ranije, sada, možda me drugar zezao ali samo je prineo telefon, nikakvi klikovi, verifikacije. Bila neka manja cifra u pitanju, nešto mi objasnio ali mene u principu ne zanima mnogo nešto što ne koristim :)
Isto je od sada i u Halkbanci, bespotrebna komplikacija za krajnjeg korisnika. Kada je tek uvedena opcija, verifikaciju je obavio sam klijent, sada osim što morate da prođete proveru koju zahteva Apple (komunikacija sa bankom i potvrdu u vidu OTP koda), morate da pozovete korisnički servis i razgovarate sa operaterom. Ali ni korisnički servis ne može da vam aktivira nego služba koja radi od ponedeljka da petka. Stiže vam neki mejl kojim prihvatate uslove korišćenja, iako ste uslove korišćenja svoje banke na srpskom jeziku prihvatili na svome iOS uređaju. Sreća pa nismo razmaženi pa ćemo preživeti 2 dana bez toga, što ne menja činjenicu da je korak nazad:)
 
Znači samo tvoja matična banka ispisuje?
Da. To je logično. Neće druga banka vući te podatke iz, recimo, registra imalaca računa, koji je zatvorenog tipa i to imaju sudovi, izvršitelji i tako to, ali banke za neko čudo valjda nisu uključene, jer da jesu, ne bi za kredite tražile izvode i papirologiju iz drugih banaka, nego bi povukle to iz centralne baze jednim potezom. Jeste da ima pomaka kod nas u drugom smislu (potpisivanje dokumentacije kvalifikovanim potpisom i video identifikacija), ali nisu se sve banke (potpuno) digitalizovale, niti mnoge od njih izražavaju interesovanje da odu korak dalje.
Ontopic: NLB Slovenija izrazila je interesovanje za kupovinu 100% akcija Addiko AG u Austriji, uključujući skoro 10% vlasništva AIK i 30% Alta banke, ako ista izvrši kupovinu tog udela. Glavni motiv je zauzimanje tržišta u Hrvatskoj i prema situaciji sa Sber, NLB je najverovatnije ubačeni element koji će da spreči prodor druga dva entiteta.
 
Do koje cifre je moguce bez cimanja staviti pare na racun? Nesto sam ptivatno radio i dato mi je na ruke.
 
Do 10000e
 
10k mesečno, godišnje...??
 
Po uplati,seckaj po manje od te cifre.
 
Po poslednjim pravilima NBS-a, moze se uplatiti do 15k eura mjesecno bez pravdanja, preko tog iznosa samo uz dokaz o poreklu novca (npr. to moze biti i slip sa bankomata druge banke, samo navodim banalan primjer).

Najlakse je naravno da sjecakas, kao sto covjek iznad kaze, ali moras cekati izmedju uplata da mjesecno ne probijas 15k.
 
Nigde ne piše da je mesečno. I to nije neki propis NBS, nego Zakon o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma. Pominje se 15k, ali ne i interval.
Pazite se, ljudi.
 
Kao i za sve, ako niko ne primeti, nikom ništa. Ako bankarski službenik slučajno vidi više uplata, traži potvrdu. Ali kad god neko primeti (nakon više meseci), odgovornost je na osobi na čijem računu se novac nalazi.

Pre nekoliko godina sam imao situaciju da u manje od mesec dana imam nekoliko uplata preko milion. Da ne idem u detalje, uplate su bile u različitim poslovnicama, samo jedna službenica je videla prethodne uplate i rekla je da je potrebno da popunim obrazac i dostavim dokaz o poreklu. Imao sam dokaz o poreklu kod sebe, pa ne znam šta bi se desilo da sam rekao da nemam. Da li bi mi zadržali novac ili ga jednostavno ne bi primili.
 
Imajte na umu da vam vec na 10k godisnje mogu traziti, sistem izgleda odlucuje (ne zanima sluzbenika da sebi dodaje posao :D)
I trazice vam mozda cak i izvod iz prethodne banke. Ako ste na bankomatu uzeli,i uz priznanice je skoro sigurno da ce traziti.

Nama su cak trazili da popunim izjavu kada sam u istoj banci podigao sa svog i ulozio na tatin racun :D Nije do sluzbenika, pismen je ozbiljno.. nego sistem trazio.

A ako se jednom predje neki prag, posle toga za sve traze.
 
Nama su cak trazili da popunim izjavu kada sam u istoj banci podigao sa svog i ulozio na tatin racun :D Nije do sluzbenika, pismen je ozbiljno.. nego sistem trazio.

Naravno da za to mora da traži. U očima banke, to su dva klijenta, bez obzira što si ti sve rešio sa ovlašćenjem.

Obrati pažnju tj proveri, pomenuta transakcija je podložna oporezivanju, jer otac može da pokloni sinu bez poreza ili ostavi kao nasledstvo, ali obrnuto poklon/nasledstvo sa dece na roditelje se oporezuje 😬
 
Ma poreklo novca se vidi u samoj banci, taj papir nema smisla :)
 
Razumem šta hoćeš da kažeš, slažem se da nema previše smisla to što rade, posebno što te potvrde završe na nekoj gomili, pa tek ako se ukaže potreba za nekom kontrolom, traže da vide šta si upisao. Ali da si ti došao ujutru, podigao novac sa svog računa, dao ocu, on ga doneo poslepodne i uplatio na svoj račun. Šta se vidi?

To su za banku bile dve odvojene transakcije.
Da si uradio prenos sa računa na račun (ako su dinari), onda ne bi ni išao u banku i nema zabune. Ovako, za banku, ovlašćeno lice tvoga oca se pojavilo sa kešom na blagajni.
 
Oni imaju isplatnicu upisanu kao dokaz za kontrolu.

Za dinare sam isto morao, po prenosu da donesem izvod iz prethodne banke (moji racuni oba!!), jer je preko 20k bilo.
 
A kako stoje stvari preko uplate na bankomatu za devize?
 
Oni imaju isplatnicu upisanu kao dokaz za kontrolu.

Za dinare sam isto morao, po prenosu da donesem izvod iz prethodne banke (moji racuni oba!!), jer je preko 20k bilo.

Da li si ozbiljan da me ne razumeš šta pričam ili me zezaš?
Oni imaju isplatu sa tvog računa. Šta njih briga sta ti dalje radiš sa novcem? Legalno si ga podigao, idi finansiraj teroriste na crno.
Kada doneseš novac, za koji nisu sigurni da li si ga prihodovao reketiranjem za koje nisi platio državi porez, e to ih brine.

Za dinarski prenos, izmedju dva računa, posebno za tako male iznose (20k eur u dinarima?), verujem da nemaju ni automatsko flegovanje u bankama.
Kada je dinarski priliv sa računa na račun, prvi put čujem da je nekome tražen neki dodatni dokument. Kako su ti tražili? Blokiraju sredstva, pa čekaju da dodješ da popuniš izjavu o poreklu?!
Opet se vraćamo, ako si fizički prenosio novac u torbi, da, potpuno je normalno da ti traže novac, jer ne znaju kako je dospeo u torbu.
 
Koliki je jednokratni limit, pretpostavljam da je na dnevnom nivou?
 
Nazad
Vrh Dno