Šta je novo?
@Nista Prosto i njihova politika poslovanja je takva da ti ponude sve ono što bi mogli da ti naplate. Na primer, samo evro devizni račun bez održavanja sam otvorio uz dosta natezanja i to pod izgovorom da koristim omladinski (koga sam tom prilikom došao da gasim) pa imam pravo na njega, jer oni najpre žele da uvale viševalutni. S tim u vezi, kad se budeš prijavio za iRačun, znaćeš najpre da li si podoban za otvaranje ili nisi pa tek sve ostalo. Ja trenutno čekam 6 meseci da mi istekne jer ne mogu više da idem do banke po kartice i hoću da na tom računu primam platu plus da uzmem kreditnu na rate, jer mogu bilo gde sa njom da ih podelim bez kamate.

@Nista Raiffeisen iRačun - nema održavanja, članarine za karticu, provizija na ebank naloge, kartice stižu poštom. Popuniš prijavu i otvoriš video identifikacijom od kuće, može i preko aplikacije na telefonu. Pripremi pasoš ili očitanu ličnu kartu na papiru zbog prikaza kućne adrese.
Preko koje app? Moja mBaNk? Al ne vidim to nigde kao opciju. ? Gledam sto lakse da to otvorim :)

@poolmaker Tekući je, koliko znam, uslovljen prenosom zarade. Otvorio sam studentski da bih uzeo web banking zbog računa za naknadu NSZ preko koga je išla uplata pomoći za nezaposlene da pratim stanje jer na njemu ga ne naplaćuju, dok za ostale račune posle godinu dana je 50 dinara. Kada uzimaš samo LIB, to je samo za pregled stanja i tu nema troškova, a zapravo je usluga SMS KOD ustvari to što se naplaćuje i otvara mogućnost korišćenja naloga za prenos, ali provizije za iste su visoke, dok na studentskom je 10 dinara fiksno. Račun Visa internet kartice je besplatan, ali obavezan je depozit od 20 evra+plastika 100 i 150 dinara godišnje u protivvrednosti. Njena prednost je instant transfer za PayPal (Visa Direct) i momentalna raspoloživost sredstava. Podizanje evra sa bankomata je po srednjem kursu, dok za druge bankomate ima provizije. Isto važi i za Račun Plus bivše mts banke, s tim što može da ga otvori bilo ko, održavanje je 250 dinara+300 za Master karticu, ne uključuje kreditnu i nema provizija na naloge, sistem je ponekad nepredvidiv i određenim danima prestaje da funkcioniše bez najave.
@solomonbg Prvo na linku skroz dole klikneš polje Otvori račun, popuniš prijavu i ako si podoban, slediš dalje korake.

Jel kod održavanja računa banke skidaju novac u stanju mirovanja ili skidaju samo prilikom nove uplate na racun?

Jel kod održavanja računa banke skidaju novac u stanju mirovanja ili skidaju samo prilikom nove uplate na racun?
ako, a shodno imenu topika, misliš na tekuće, za intesu ti mogu reći da će račun otići u minus, i započeće obračunavanje kamate, ako u trenutku naplate (oko 01. u mesecu), nemaš (dovoljno) sredstava na njemu

pretpostavljam da je i kod drugih slično/istovetno

@poolmaker Tekući je, koliko znam, uslovljen prenosom zarade. Otvorio sam studentski da bih uzeo web banking zbog računa za naknadu NSZ preko koga je išla uplata pomoći za nezaposlene
Pre nekih 6-7 godina mi NZS otvori racun u PS zbog uplate za nezaposlene. Kad sam primio sve pare odem ja da ugasim racun kazu oni ne moze, to je za dz racun. Zaposlim se ja i dam u firmi da mi uplate platu na taj racun u PS. Isao logikom sta da se smaram po bankama kad vec imam racun.
Legne meni uplata i ja na bankomat kad prc...Ne moze da se podignu pare.
Da ne duzim pricu...posle vise odlazaka u lokalnu PS i odlaska u glavnu filijalu , nerviranje da i ne spominjem jedva sam izvukao pare uz provizuju od 2% ako se ne varam. Pare nisu hteli ili nisu umeli da vrate posiljaocu. Bukvalno zarobljene pare.
Sustina price je da je to namenski racun i da se ne moze koristiti nizasta drugo.

• Like
Reagovanja: uji
Je l' skidaju banke za održavanje u stanju mirovanja?
Ne, ukoliko je to propisano tarifom, ali mogu ako ima pokrića, zato najčešće bi trebalo prethodno svesti račun na nulu, odn. do visine troška održavanja kod onih banaka koje ga ne naplaćuju u mesecu bez prometa.
@virke Tako je, namenski računi imaju isključivo pripadajuću svrhu. Najverovatnije su ti otvorili ,,tekući za ostale namene" i izvršili interni prenos, na šta je sistem obračunao proviziju od 2% za priliv i dobro je što si to pomenuo. Kroz to oni ,,kažnjavaju" sve one koji ne koriste račun za zaradu, penziju ili studentski.

Problem je u tome sto sam morao vise puta da idem do banke jer nisu znali kako da mi daju pare. Svaki put kad odes isttu pricu pricas a oni te bledo gledaju. U fazonu kako dajes racun da ti neko uplati pare. Ja da sam znao da ne moze ne bih davao. Ali to je sifra racuna xxx to ne moze. Ja reko pa promenite sifru racuna i ja ostajem vas korisnik...
Ma ****** bre...Kao konju kad stavis ono na oci i on samo pravo gleda i tamo ide. Tako isto i oni.

• Like
ako, a shodno imenu topika, misliš na tekuće, za intesu ti mogu reći da će račun otići u minus, i započeće obračunavanje kamate, ako u trenutku naplate (oko 01. u mesecu), nemaš (dovoljno) sredstava na njemu

pretpostavljam da je i kod drugih slično/istovetno

Ne mora da bude. Zavisi od banke do banke.

Ne, ukoliko je to propisano tarifom, ali mogu ako ima pokrića, zato najčešće bi trebalo prethodno svesti račun na nulu, odn. do visine troška održavanja kod onih banaka koje ga ne naplaćuju u mesecu bez prometa.
@virke Tako je, namenski računi imaju isključivo pripadajuću svrhu. Najverovatnije su ti otvorili ,,tekući za ostale namene" i izvršili interni prenos, na šta je sistem obračunao proviziju od 2% za priliv i dobro je što si to pomenuo. Kroz to oni ,,kažnjavaju" sve one koji ne koriste račun za zaradu, penziju ili studentski.
Ok, hvala vam. 🙂

Pozdrav svima. Želeo bih da promenim banku/banke jer su se troškovi mesečnog održavanja nagomilali. Trenutno plaćam održavanje za sledeće račune: Uni Credit za fizička lica 280 dinara, Uni Credit za pravna lica (preduzetnička radnja paušalac) 700 i Mobi banka 400 dinara. Zaista previše. Video sam da OTP banka nudi Sinhro paket za fizička i pravna lica za 695 dinara pa mi to deluje kao dobra ponuda.

Za fizička lica su mi u Uni Credit banci ponudili da pređem na Gold račun za 395 dinara mesečno. Plus je to što daju putno osiguranje za Evropu u visini od 15.000 evra, što meni kao neko ko često putuje odgovara. Minus je što više ne daju Visa karticu već samo Master Gold.

Ono što mi je potrebno da nova banka nudi je
  • račun za fizička i pravna lica po mogućstvu združeni da ne bih dva puta plaćao
  • online menjačnica sa povoljnim kursom oko 118,05 dinara za evro (Mobi banka ima taj kurs) i eventualno da mogu da podignem evre na bankomatu
  • za pravna lica dobar kurs evra prilikom konverzije za uplate iz inostranstva
  • za plaćanje na POS terminalima u inostranstvu da nema fee (i da računaju srednji kurs evra) kao i za podizanje novca na bankomatima te banke. Uni Credit to ima. Nikad nisam platio podizanje novca na njihovim bankomatima bilo gde. Vidim da je neko pisao da neke banke naplaćuju neku proviziju za plaćanje na POS terminalima. Taman posla još to da plaćam.
  • putno osiguranje
  • master i visa kartica (ako može visa, ali vidim da je trend da se daje samo master pa može i bez visa)

Da li imate još neki predlog osim OTP banke i kakva su iskustva onih koji imaju ovaj raun u OTP banci? Samo da napomenem da me Intesa i Rajfajzen ne zanimaju.

Hvala unapred.

Poslednja izmena:
@nixylive Sinhro je praktično dodatak za Praktik paket fizičkog lica. Ranije su u SoGe postojali izvesni problemi oko prikaza stanja u ebanku, odn. taj račun nije bio vidljiv. Ne znam kakva je sada situacija otkad ih je OTP preuzeo.
Kod Biznis Praktik paketa je situacija čista u smislu da je predodređen web banking za pravna lica, Visa Business Platinum i MasterCard Business Standard su uključene u cenu. Mene je lično odvratilo ukidanje automatike raspoloživosti sredstava za Visa Direct (instant transfer) i čekanje na ručno knjiženje, ali mogu da podignu dnevni limit za VBP na 15000€ ako zatreba. Za sve ostalo su ok, osim ako primaš swift ino uplate jer uglavnom pod obavezno uključe OTP Mađarsku kao korespondentsku banku i naplate još barem 20 evra. S druge strane, prodaju devize po srednjem kursu, nemaju interchange rate i kartica isto funkcioniše po srednjem.

Pitanje za forumaše: Da li neka banka nudi dinarski račun uz koji ide debitna MasterCard, a da se pritom održavanje ne naplaćaju ako nema mesečnog prometa ili ako je isti manji od, recimo, 500 dinara?

@nixylive Sinhro je praktično dodatak za Praktik paket fizičkog lica. Ranije su u SoGe postojali izvesni problemi oko prikaza stanja u ebanku, odn. taj račun nije bio vidljiv. Ne znam kakva je sada situacija otkad ih je OTP preuzeo.
Kod Biznis Praktik paketa je situacija čista u smislu da je predodređen web banking za pravna lica, Visa Business Platinum i MasterCard Business Standard su uključene u cenu. Mene je lično odvratilo ukidanje automatike raspoloživosti sredstava za Visa Direct (instant transfer) i čekanje na ručno knjiženje, ali mogu da podignu dnevni limit za VBP na 15000€ ako zatreba. Za sve ostalo su ok, osim ako primaš swift ino uplate jer uglavnom pod obavezno uključe OTP Mađarsku kao korespondentsku banku i naplate još barem 20 evra. S druge strane, prodaju devize po srednjem kursu, nemaju interchange rate i kartica isto funkcioniše po srednjem.
Hvala na detaljnom odgovoru, mada ovo nisam razumeo - "Mene je lično odvratilo ukidanje automatike raspoloživosti sredstava za Visa Direct (instant transfer) i čekanje na ručno knjiženje, ali mogu da podignu dnevni limit za VBP na 15000€ ako zatreba."

Prilikom uplate iz inostranstva u Uni Credit takođe ručno sve obrađuju. Moram da odštampam i potpišem Obaveštenje o prilivu iz inostranstva, zatim evri legnu na račun, kontaktiram službenicu iz banke koja radi samo do 16h da mi da bolji kurs od 116,98 naspram kursa po default-u od nekih 115 i onda tek menjam. Nervira me ova procedura jer traje puna 2 dana i uključuje pat manuelnih operacija koje ne moram da radim za uplate iz Srbije. Da li si na to mislio?

Pozdrav.

@nixylive Preko PayPal-a povlačim na Visa karticu u Komercijalnoj kao fizičko lice i novac mi je na deviznom računu u roku od pola sata. Za taj proces, odn. instant transfer u OTP-u je to išlo automatski do pre par meseci, sad neko mora to da proknjiži ručno. A što se dnevnog limita kartice tiče, limit za plaćanje na internet kanalu se primenjuje i za transakcije povraćaja odn. chargeback. OTP Praktik sam imao u vidu ako otvorim paušalca zbog znatnog povećanja prihoda, ali i to što uplata pazara na CDS mašini danima čeka na autorizaciju centrale mi je dodatni minus. Majka je u CA i pazar legne za 10 minuta.
Ovo drugo je vezano za loro doznake (swift transfer) i tebe interesuje taj deo priče koji je vezan za direktne uplate. Što se prodaje deviza tiče, više ne moraš da pišeš na mejl i možeš aplikativno da razmeniš po srednjem kursu. Opet, za Sinhro nisam siguran da li to tako funkcioniše. Pitaj ličnu bankarku u UniCredit-u da li je moguće da potpišeš godišnju izjavu od istog nalogodavca da makar skratiš proces na ugovaranje kursa za devize.

Poslednja izmena:
@nixylive Preko PayPal-a povlačim na Visa karticu u Komercijalnoj kao fizičko lice i novac mi je na deviznom računu u roku od pola sata. Za taj proces, odn. instant transfer u OTP-u je to išlo automatski do pre par meseci, sad neko mora to da proknjiži ručno. A što se dnevnog limita kartice tiče, limit za plaćanje na internet kanalu se primenjuje i za transakcije povraćaja odn. chargeback. OTP Praktik sam imao u vidu ako otvorim paušalca zbog znatnog povećanja prihoda, ali i to što uplata pazara na CDS mašini danima čeka na autorizaciju centrale mi je dodatni minus. Majka je u CA i pazar legne za 10 minuta.
Ovo drugo je vezano za loro doznake (swift transfer) i tebe interesuje taj deo priče koji je vezan za direktne uplate. Što se prodaje deviza tiče, više ne moraš da pišeš na mejl i možeš aplikativno da razmeniš po srednjem kursu. Opet, za Sinhro nisam siguran da li to tako funkcioniše. Pitaj ličnu bankarku u UniCredit-u da li je moguće da potpišeš godišnju izjavu od istog nalogodavca da makar skratiš proces na ugovaranje kursa za devize.
Hvala još jednom na odgovoru. Ići ću do OTP banke da im objasnim šta mi je sve potrebno i da li nude takvu uslugu za tih 695 dinara. Mislim da je swift transfer. Koliko se sećam, slao sam im onaj papir sa uputstvom za uplatu iz inostranstva, tako da pretpostavljam da je to to.

Za Uni Credit ne može jer se kurs stalno menja. Smešno je to što kurs varira između 116,96 i 116,98 i zbog toga moram da se cimam i šaljem mejlove. Kasnije u aplikaciji razmenim novac, ali prvo mora ovako.

• Like
Poštanska štedionica, račun plus, nekadašnji račun MTS banke, sve to zadovoljava

Uf... Iskreno, imam averziju prema Poštanskoj. Čine mi se nesposobnim, kao da su ostali u kamenom dobu. Hvala, inače.

@Конфучије Ako ti treba samo dinarska Master kartica, Eurobanka izdaje MC Prepaid za 300 dinara:

Da, samo dinarska. Zapravo, treba mi kao zamena za nepersonalizovanu karticu za GSP, koje na kioscima nema da se kupi već izvesno vreme. Meni je katkad potreban prevoz, a, nažalost, moja Visa ne vrši posao. Uzgred, hvala i tebi.

Ništa, poslaću obema banaka po mejl, taman da vidim i kakva im je podrška. Takođe, poslaću i Erste banci. Naime, u tarifniku im piše da se druga godina dinarskog tekućeg računa ne naplaćuje ako je promet manji od 1.000 dinara, tj. tako sam barem protumačio.

Takođe, poslaću i Erste banci. Naime, u tarifniku im piše da se druga godina dinarskog tekućeg računa ne naplaćuje ako je promet manji od 1.000 dinara, tj. tako sam barem protumačio.
Dobro si protumacio, ali... Imam provjerenu informaciju da ERSTE jako cesto naplati ljudima ono sto napisu da se ne naplacuje (npr. 12 mjeseci promocije, ovo odrzavanje koje spominjes i sl.). Moja djevojka radi u ERSTE podrsci, tamo je rasulo. Djevojke se tamo smjenjuju na svakih par mjeseci, obuka prakticno ne postoji za nove, sefovi se ponasaju kao da su Htilerova SS divizija, a placaju ih jadno, dobro ikakvu korisnu infomaciju dobijete od ERSTE podrske!

@Конфучије Dinarski se svakako naplaćuje ukoliko ne uradiš prenos zarade. Baš ako hoćeš kod njih, otvori ga uz promo kod Erste&Visa pa na Visa kartici daju 3000 dinara kada sa njom obaviš 3 plaćanja po više od 1000 dinara do 30. novembra (kroz dve nedelje od trećeg plaćanja), a imaćeš pravo i na Master.

Ako si mts mreža i telefon ti podržava NFC tehnologiju onda možeš i tako da rešiš.

Hvala, sjajna ideja! Nažalost, na izlaznim vratima sam MTS-a.

Dobro si protumacio, ali... Imam provjerenu informaciju da ERSTE jako cesto naplati ljudima ono sto napisu da se ne naplacuje (npr. 12 mjeseci promocije, ovo odrzavanje koje spominjes i sl.). Moja djevojka radi u ERSTE podrsci, tamo je rasulo. Djevojke se tamo smjenjuju na svakih par mjeseci, obuka prakticno ne postoji za nove, sefovi se ponasaju kao da su Htilerova SS divizija, a placaju ih jadno, dobro ikakvu korisnu infomaciju dobijete od ERSTE podrske!

Hvala na povratnoj informaciji, vrlo je korisna. Na osnovu pisanja forumaša kanio sam se da tu najpre otvorim devizni račun, ali sada se premišljam.

@Конфучије Dinarski se svakako naplaćuje ukoliko ne uradiš prenos zarade. Baš ako hoćeš kod njih, otvori ga uz promo kod Erste&Visa pa na Visa kartici daju 3000 dinara kada sa njom obaviš 3 plaćanja po više od 1000 dinara do 30. novembra (kroz dve nedelje od trećeg plaćanja), a imaćeš pravo i na Master.

Hvala na podrobnom odgovoru. Zadovoljan sam sa Raiffeisenom, tako da svakako neću prenositi zaradu, a i kolega iznad veli da tamo vlada javašluk.

• Like
Pozdrav svima. Želeo bih da promenim banku/banke jer su se troškovi mesečnog održavanja nagomilali. Trenutno plaćam održavanje za sledeće račune: Uni Credit za fizička lica 280 dinara, Uni Credit za pravna lica (preduzetnička radnja paušalac) 700 i Mobi banka 400 dinara. Zaista previše. Video sam da OTP banka nudi Sinhro paket za fizička i pravna lica za 695 dinara pa mi to deluje kao dobra ponuda.

Za fizička lica su mi u Uni Credit banci ponudili da pređem na Gold račun za 395 dinara mesečno. Plus je to što daju putno osiguranje za Evropu u visini od 15.000 evra, što meni kao neko ko često putuje odgovara. Minus je što više ne daju Visa karticu već samo Master Gold.

Ono što mi je potrebno da nova banka nudi je
  • račun za fizička i pravna lica po mogućstvu združeni da ne bih dva puta plaćao
  • online menjačnica sa povoljnim kursom oko 118,05 dinara za evro (Mobi banka ima taj kurs) i eventualno da mogu da podignem evre na bankomatu
  • za pravna lica dobar kurs evra prilikom konverzije za uplate iz inostranstva
  • za plaćanje na POS terminalima u inostranstvu da nema fee (i da računaju srednji kurs evra) kao i za podizanje novca na bankomatima te banke. Uni Credit to ima. Nikad nisam platio podizanje novca na njihovim bankomatima bilo gde. Vidim da je neko pisao da neke banke naplaćuju neku proviziju za plaćanje na POS terminalima. Taman posla još to da plaćam.
  • putno osiguranje
  • master i visa kartica (ako može visa, ali vidim da je trend da se daje samo master pa može i bez visa)

Da li imate još neki predlog osim OTP banke i kakva su iskustva onih koji imaju ovaj raun u OTP banci? Samo da napomenem da me Intesa i Rajfajzen ne zanimaju.

Hvala unapred.
Još I jednu plavušu ili crnku da ti nadju... Takva banka kod nas još dugo neće biti...

Definitivno mi je savetnica najslabija karika u EFG banci. Ono što je rekla da je uradila prilikom otvaranja računa ispostavilo se da nije ali srećom uspeo sam da završim preko chat podške + telefonski poziv.
Sa druge strane chat podrška je brza i daje jasne i precizne odgovore na pitanja.
Inače problem je bio što mi savetnica nije povezala platnu karticu i sa deviznim računom tako da mogu da vršim uplatu/isplatu eura sa bankomata.

Nazad
Vrh Dno