Šta je novo?

TCL televizori

• Začetnik teme Začetnik teme Deleted member 37912
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
D

Deleted member 37912

Guest
TCL Technology Group Corporation osnovana je 1981. godine u kineskom gradu Huizhou pod nazivom TTK, a od 1985. godine posluje pod nazivom TCL, što je skraćenica od The Creative Life.

U svom portfoliju imaju dizajn, razvoj, proizvodnju i prodaju televizora, mobilnih telefona, klima uređaja, mašina za pranje veša, frižidera i malih električnih uređaja.

Već dugi niz godina su među tri vodeća proizvođača po broju prodatih televizora u svetu na godišnjem nivou, drugi po broju proizvedenih televizora na svetskom nivou, i među vodećim po broju prodatih televizora na teritoriji SAD u prošloj godini, mada generalno svi proizvođači na tom polju i dalje dosta zaostaju za Samsungom, jer je svaki treći televizor koji se proda na svetu proizveden od strane tog južnokorekjskog proizvođača, koji sa LG i Sony i dalje tradicionalno drži 60% celokupnog svetskog tržišta televizora (doduše po prihodima od prodaje, a ne po broju prodatih primeraka).

Elem, pošto je ovo kod nas relativno nepoznat brend, otvaram ovu temu jer je dosta članova foruma u prethodnom periodu kupilo televizor ovog proizvođača, pa je red da imamo gde da razmenjujemo iskustva i utiske, i pomažemo jedni drugima u rešavanju problema, za koje se nadam da ih neće biti mnogo i da ćemo ih zajednički brzo i uspešno rešavati.

Izvolite...

Znam steta, ovaj TCL je imao sve sto nam treba i da nije bilo fabricke greske, navikli bi se na njega sto se tice uglova gledanja ali ovih mesec dana kako opet koristimo stari LG (dok je TCL bio na reklamaciji) sa IPS ekranom, videli smo da ipak VA nije za nas u novom zivotnom prostou koji ima drugaciji raspored sedenja u dnevnoj sobi i kad sad vec imamo priliku da opet biramo TV, bolje da gledamo nesto sa IPS ekranom.

Znam steta, ovaj TCL je imao sve sto nam treba i da nije bilo fabricke greske, navikli bi se na njega sto se tice uglova gledanja ali ovih mesec dana kako opet koristimo stari LG (dok je TCL bio na reklamaciji) sa IPS ekranom, videli smo da ipak VA nije za nas u novom zivotnom prostou koji ima drugaciji raspored sedenja u dnevnoj sobi i kad sad vec imamo priliku da opet biramo TV, bolje da gledamo nesto sa IPS ekranom.
Pa uzmite LG neki Qned ili Nano ako je Oled skup
Ja imam 2 LG i ovaj TCL , slika na TCL ubedljvo najbolja a najjeftiniji od ova dva kada sam ih kupovao

Poslednja izmena:
Kod nekih VA modela vec na 30 stepeni pocinje degradacija slike u najboljem slucaju zadrzavaju istu sliku do nekih 45-50 stepeni. Sve nakon toga slika znacajno degradira u kvalitetu do te mere da se pocne uocavati i blooming u tamnijim scenama (tako je meni bilo na C6K).

I uvek je bilo pravilo, ako gledas TV tako da sedis ispred (home theater setup sto ukljucuje i zamraceniju prostoriju) ides na VA panel a ako se tv koristi za porodicno gledanje (jedan sedi na kaucu, drugi za stolom, treci na podu i sl) ides na IPS/ADS panele.

Takodje VA paneli nekad nisu bas najpogodniji za igranje igara zbog slow pixel response times i motion blur/ghosting problema pogotovo u tamnijim scenama.

Ali su bolji za filmove i video sadrzaj sto je primarna namena televizora,a ne igre. Ako se sedi direktno naspram TVa, obavezno VA. Ako se sedi sa svih strana u velikom polukrugu,IPS. I to je cela filosofija.

Ja imam ovaj tv 10 godina, koliko vidim da je VA ona 45c je odličan. Gledamo ga iz razniraznih uglova.

Pošro je u planu veći, nedeljama pratim teme o tvima i ne mogu se načuditi dokle jente otišlo

Ja imam ovaj tv 10 godina, koliko vidim da je VA ona 45c je odličan. Gledamo ga iz razniraznih uglova.

Pošro je u planu veći, nedeljama pratim teme o tvima i ne mogu se načuditi dokle jente otišlo
Ma i ja kad uporedim sa starim,jos radi Lg 37.Slika kao da mi je bolja na LG

Da li je neko imao problem gde se TV sam uključuje? TV kupljen pre dva dana, već se tri puta sam uključio. Od toga dva puta oko 4 u sred noći...
Na TV je priključen samo antenski kabl i PCMCIA kartica od SBB-a. Konektovan je na WiFi i uključen je bluetooth, ali nijedno od ta dva valjda nije aktivno dok je TV isključen.

Model je C6KS

...ali nijedno od ta dva valjda nije aktivno dok je TV isključen.

Model je C6KS

TV u sustini nikad nije iskljucen, vec je u standby modu..

Za pocetak, proveri u system -> power -> standby mode .. prvi na spisku od tri ponudjenih je da tv ide u standby bez interneta i bluetooth-a i gde google asistent radi samo neko kratko vreme, druga opcija je gde je aktivan wifi i Bluetooth.. postavi na prvu, ako vec nije.

Takodje, sistemska azuriranja: settings-> System -> O uređaju (About) -> Ažuriranje sistema. Isključiti "Auto Update" i sl, gde se uredjaj budi sam u odredjena vremena da proveri ima li update.
S obzirom da koristis SBB karticu i antenski kabl, TV možda pokušava da osveži listu kanala. Proveri opet settings -> Kanali i ulazi (Channels & Inputs) -> Kanali -> auto channel update, ako postoji opcija, i to iskljuci.

Na kraju, ne secam se gde, mislim da mozes da podesis da TV u sustini nikada ne bude u standby, vec uvek ide off, ali palice se svaki put verovatno 20sec, "Instant On" / "Quick Start" nesto tako, opet proveri po 'Power energy..' opcijama

Standby mode je namešten na prvi odnosno Doze gde piše opis "maintenance window for crucial services and updates", ali nemam ništa restriktivnije od toga. Auto update sistema je već isključen.
Ne vidim nijednu opciju tipa auto update za kanale.

A kako tačno izgleda taj sistem auto update u trenutku kada je TV isključen? Malo mi je nelogično da mora uopšte da da neku sliku na ekranu, a kamoli da pali TV aplikaciju i još da sve ostavi tako uključeno?

Citam nesto o dva premijum modela za 2025g.
TCL C9K vs TCL C8K.
  • Na rtingsu slabiji model ima bolji refresh rate
  • Jaci model na papiru ima vise nita 5800 mislim,
ali to moze da uzrokuje neke nezeljene efekte
tipa zujanje iza ekrana, trajanje panela…
  • Zasto jaci model nije dostupan u UK?
  • Kod Madjara raZlika u ceni im je 100-200e.
Da li stvarno postoji neki problem sa C9K,
ili sam paranoican? 🥸
Nazalost nisam u mogucnosti da ih uporedim uzivo

Proveri recenzije, i C805 je na kraju bio bolje iskustvo nego C845 ili koji već je tad bio flagšip. Na papiru jedno, u praksi drugo.

Možda ti nije nužno skuplji i bolji.

To su modeli iz iste godine pa je logično i da se pojave u isto vreme na tržištu. Uvek ima kupaca koji će kupi i najskuplje modele. To je kao na sajmu automobila, uvek se proda najskuplji auto. 😁

Proveri recenzije, i C805 je na kraju bio bolje iskustvo nego C845 ili koji već je tad bio flagšip. Na papiru jedno, u praksi drugo.

Možda ti nije nužno skuplji i bolji.
Slazem se. Pratim strane forume, uk za sada nema review za TCL C9K (mislim na iskustva forumaša). Samo sam ovo nasao:
“TCL qm9K is less respinsve than the TCL qm8k”

Sve od informacija je dostupno na internetu i lako se sve proveri, e sad što ljudi nisu pismeni/zainteresovani to je drugo...

zanimljivo:

Paxton reserved special venom for the two China-based members of the quintet. His argument is that unlike Sony, Samsung, and LG, if Hisense and TCL have conducted surveillance in the way the lawsuits accuse them of, they'd potentially be required to share all data with the Chinese Communist Party.

TCL's 2026 flagship, X11L, and 2026 C-series will also get Dolby Vision 2 support, with TCL confirming Dolby Vision 2 Max for at least X11L. It will again be added via a firmware update later in 2026.
Dolby also claims it will be added to TCL's mainstream C-series, presumably including the successor to last year's What Hi-Fi? Award-winning C7K – we've approached TCL for comment on that.

Odneo sam tv na reklamaciju tcl c655 pojavilo se ovo posle 5 meseci.
Trazio sam povrat novca, valjda ce da prihvate
Sta mislite sta da uzmem? Mozda isto tcl mini led neki ili lg, samsung?

Prilozi

• 20251223_175324.jpg
    20251223_175324.jpg
    219.1 KB · Pregleda: 92
Trazio sam povrat novca, valjda ce da prihvate
Moraju da prihvate, u prvih 6 meseci si ti taj koji bira način rešavanja garancije. Imaš pravo da odbiješ popravku ili zamenu i moraju da ti vrate pare.
Za više informacija imaš temu za zaštitu potrošača.

Nazad
Vrh Dno