Šta je novo?

TCL televizori

• Začetnik teme Začetnik teme Deleted member 37912
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
D

Deleted member 37912

Guest
TCL Technology Group Corporation osnovana je 1981. godine u kineskom gradu Huizhou pod nazivom TTK, a od 1985. godine posluje pod nazivom TCL, što je skraćenica od The Creative Life.

U svom portfoliju imaju dizajn, razvoj, proizvodnju i prodaju televizora, mobilnih telefona, klima uređaja, mašina za pranje veša, frižidera i malih električnih uređaja.

Već dugi niz godina su među tri vodeća proizvođača po broju prodatih televizora u svetu na godišnjem nivou, drugi po broju proizvedenih televizora na svetskom nivou, i među vodećim po broju prodatih televizora na teritoriji SAD u prošloj godini, mada generalno svi proizvođači na tom polju i dalje dosta zaostaju za Samsungom, jer je svaki treći televizor koji se proda na svetu proizveden od strane tog južnokorekjskog proizvođača, koji sa LG i Sony i dalje tradicionalno drži 60% celokupnog svetskog tržišta televizora (doduše po prihodima od prodaje, a ne po broju prodatih primeraka).

Elem, pošto je ovo kod nas relativno nepoznat brend, otvaram ovu temu jer je dosta članova foruma u prethodnom periodu kupilo televizor ovog proizvođača, pa je red da imamo gde da razmenjujemo iskustva i utiske, i pomažemo jedni drugima u rešavanju problema, za koje se nadam da ih neće biti mnogo i da ćemo ih zajednički brzo i uspešno rešavati.

Izvolite...

Evo vidim na telegramu izasla verzija 560 firmware i koliko citam ljudi govore da je dobar update?! Jel neko probao na c7k? Ja sam trenutno na v543
Verzija v560 je IMG (PKG). Tako da instalacijom te verzije treba napomenuti da morate ponovo instalirati sve aplikacije iznova. Da pozitivni su utisci. Bolji upscale u SDR, nesto bolji motion.
U pojedinim regionima se pojavila i v590 (Android 14). Pa treba ocekivati uskoro da se ta verzija pojavi prvo na telegramu a zatim i regularno online.

Verzija v560 je IMG (PKG). Tako da instalacijom te verzije treba napomenuti da morate ponovo instalirati sve aplikacije iznova. Da pozitivni su utisci. Bolji upscale u SDR, nesto bolji motion.
U pojedinim regionima se pojavila i v590 (Android 14). Pa treba ocekivati uskoro da se ta verzija pojavi prvo na telegramu a zatim i regularno online.
Eh to mi je neko rekao na telegramu da napravim neki logcat na mom tv-u za 590...procito sam.malo kako se logcat radi ali nisam shvatio sta tacno s tim dobijam??

Eh to mi je neko rekao na telegramu da napravim neki logcat na mom tv-u za 590...procito sam.malo kako se logcat radi ali nisam shvatio sta tacno s tim dobijam??
Pomocu logcat tool-a mozes videti sistemske logove i logove aplikacija. Ali pojedini korisnici koji su vec na Androidu 14 prijavljuju da pojedine aplikacije zahtevaju specijalne dozvole za to... Neki da im logcat uopste i ne radi. Iskreno ne radujem se previse prelasku na Android 14. Videcemo.
Ne dobijas nista. Koliko sam ispratio logcat-om korisnici zele verovatno da sto pre dodju do dostupne v590 OTA verzije. Pa da neko postavi na telegram.
Nema potrebe da to radis.

Gde ima da se kupi C7K model, a da nije na KP? Svuda gde gledam, imaju samo C6K i C6KS modeli.
Da li je C7K dosta bolji model ili su slični?
Ima na HiFi.de zanimljivih testova. Pa pogledaj. Čini mi se da rade ozbiljne testove, za razliku od nekih drugih izvora, čisti marketing.
Recimo Quantum Tv na YouTubeu je baš kritizirao qm7k a za qm8k je rekao da je smeće, za qm6k je izjavio da je najbolji Tv od ova tri modela. I pored toga, ja sam kupio 55c7K/55qm7k. U tom cjenovnom rangu teško je naći nešto bolje, a koliko sam zadovoljan, hm, 🤔, očekivao sam bolju kalibraciju slike iz kutije, jer dosta se korisnika žali upravo na to, ali se nadam da će kroz neko vrijeme TCL to poboljšati, jer ima veliki potencijal.

Evo vidim na telegramu izasla verzija 560 firmware i koliko citam ljudi govore da je dobar update?! Jel neko probao na c7k? Ja sam trenutno na v543
Super. Ja sam trenutno na verziji v538. Molim te kako si dobio tu verziju v543?
Da li trebam prvo uraditi update na v543 pa onda tek v560?

Da li imate problema prilikom reprodukcije 4K HDR filmova (ne serija!) sa USB flash-a (ne stream!) na TCL televizorima? Veličina tih 4K HDR filmova je od 5 do 11 GB. USB flash je USB 3 i 256GB, a priključen je na USB 3 port. TV ima 2GB RAM-a, 32GB skladišnog prostora i Google TV 12. 4K filmove koji nisu HDR reprodukuje normalno.

Kada pokrenem 4K HDR film sa USB flash-am video player postane neupotrebljiv. Stopiram ga skroz u sistemskim podešavanjima, ali problem ostaje. Neće nakon toga TV ni da pokrene video na YT. Desi se u nekom trenutku da se TV sam restartuje ili ga ja restartujem, pa se nakon toga YT vrati u normalu.

U čemu može da bude problem, ako ste imali slično iskustvo?

Može mala pomoć, uzeo sam TCL TV, i ne mogu da se ulogujem da setapujem Google TV. Čim ubacim svoj mail prijavi "couldn't find your Google Account" poruku, bez i da mi da opciju da unesem lozinku...
Probao sam neki generic [email protected] mail da ubacim i to prođe i onda traži mi lozinku sve normalno...
Takođe nemam opciju da se ulogujem sa QR kodom.
Šta može biti problem?

Jeli neko probao update v560? Evo ja pokušavam ali neće da prepozna .pkg file u recovery. Vidi USB stick, formatiran u FAT32. Probao na dva sticka, isto sve.

Prilozi

• IMG_20251130_152836.jpg
    IMG_20251130_152836.jpg
    161 KB · Pregleda: 84
  • IMG_20251130_162309.jpg
    IMG_20251130_162309.jpg
    118.9 KB · Pregleda: 38
  • IMG_20251130_162323.jpg
    IMG_20251130_162323.jpg
    89.6 KB · Pregleda: 35
  • IMG_20251130_162404.jpg
    IMG_20251130_162404.jpg
    141.5 KB · Pregleda: 78
Шта тражиш у рикаверију? И где нађе .pkg фајл?

ИНСТАЛАЦИЈА ФИРМВЕРА:

Како инсталирати IMG фајл:

Форматирајте USB флеш у формат FAT32.
Скините фирмвер на рачунар.
Распакујте из архиве Update.img и прекопирајте на флеш.
Убаците флеш у USB 2.0 улаз на телевизору (обично први одозго).
Искључите ТВ, извадите утикач из утичнице и сачекајте око 30 секунди
Држите притиснуто дугме за напајање на телевизору (са задње стране ТВ-а).
Поново укључите ТВ у утичницу.
Држите дугме за напајање док се не појави статусна трака фирмвера (око 10 секунди). Након покретања фирмвера, дугме за напајање се може отпустити

Не искључујте ТВ из напајања за време ажурирања – може довести до квара ТВ-а. Не искључујте, искључујте или уклањајте УСБ флеш диск.
Не притискајте ниједно дугме на ТВ-у и на даљинском управљачу током учитавања фирмвера!

Како инсталирати OTA:

Прекопирајте OTA фајл на флеш. Немојте га распакивати!
Варијанта 1:

Подешавање уређаја/о уређају/ажурирање система/локално ажурирање.

Варијанта 2:

Искључите ТВ, извадите утикач из утичнице и сачекајте око 30 секунди.

Држите дугме за напајање док се не појави статусна трака фирмвера (око 10 секунди). Након покретања фирмвера, дугме за напајање се може отпустити.

Не искључујте ТВ из напајања за време ажурирања – може довести до квара ТВ-а. Не искључујте, искључујте или уклањајте УСБ флеш диск.
Не притискајте ниједно дугме на ТВ-у и на даљинском управљачу током учитавања фирмвера

^ OTA varijanta, ne mora da bude prazan USB, ali treba da bude FAT32, kod manuelnte varijnte 1, TV vidi fajl u root-u od usb-a.

Bitno je napomenuti za razliku od varijante 1, varijanta 2 resetuje TV na fabricka podesavanja.

Jedno je nadgradnja(ažuriranje), a drugo kada brišeš sistem i nanovo instaliras. Samo ne znam da li utiče na garanciju ova druga radnja?

Шта тражиш у рикаверију? И где нађе .pkg фајл?

ИНСТАЛАЦИЈА ФИРМВЕРА:

Како инсталирати IMG фајл:

Распакујте из архиве Update.img и прекопирајте на флеш.
Искључите ТВ, извадите утикач из утичнице и сачекајте око 30 секунди
Држите дугме за напајање док се не појави статусна трака фирмвера (око 10 секунди). Након покретања фирмвера, дугме за напајање се може отпустити

Не притискајте ниједно дугме на ТВ-у и на даљинском управљачу током учитавања фирмвера!

Како инсталирати OTA:

Прекопирајте OTA фајл на флеш. Немојте га распакивати!
Варијанта 1:

Подешавање уређаја/о уређају/ажурирање система/локално ажурирање.

Варијанта 2:

Искључите ТВ, извадите утикач из утичнице и сачекајте око 30 секунди.

Држите дугме за напајање док се не појави статусна трака фирмвера (око 10 секунди). Након покретања фирмвера, дугме за напајање се може отпустити.

Не притискајте ниједно дугме на ТВ-у и на даљинском управљачу током учитавања фирмвера
Fajl pkg je sa telegrama. Tu je uputstvo. Nemam pojma zašto, tako je u uputama.
Sve sam uradio kako piše 🤔
Neće da pokrene instalaciju, već ode u recovery.

Prilozi

Fajl pkg je sa telegrama. Tu je uputstvo. Nemam pojma zašto, tako je u uputama.
Sve sam uradio kako piše 🤔
Neće da pokrene instalaciju, već ode u recovery.
Чудно ми је да иде у рикавери - не би требало. Флешовао сам што ОТА што IMG барем 15-20х и никада није отишао у рикавери. Пробај на начин како сам написао за IMG - постоје ситне разлике, можда је грешка у куцању упутства које си скинуо. Кажем можда... Пробај, ништа те не кошта.

Ja nemogu da verujem da i na televiziru po svaku cenu jurite nove verzije FW-a i azurirate preko usb-a i recovery-a...zasto je problem sacekati update oa kad stigne, stigne, ljudi to je televizor a ne Xiaomi telefon sa otkljucanim bootloader-om (sto je danas retkost 🙂 )
Tako ide, telefoni su prevaziđeni sada se fleshuje TV, tako da znaš sta te ceka 😀

No, jedno pitanje. Sinoc sam brisao prasinu sa ekrana (55C6K) i skontam da je donji levi deo ekrana izmedju sredine i levog coska, pod najmanjim pritiskom (koliko treba da se obrise prasina) uvija prema unutra, kao da se odlepio od donjeg rama.

Nema nikakve distorcije slike dok radi tv nego sam primetio kad ugasim tv pa imam odsjaj od lampe u pozadini na ekranu, da staklo ekrana uopste nije ravno vec na nekim mestima ima distorzije tog odsjaja a ponajvise u donjoj levoj polovini, ajd reko da obrisem prasinu kad ono taj deo ekrana se uvija prema unutra a svuda okolo (rama) deluje da je pricvrscen za rub.

Da li neko ima slican problem tj da je primetimo slicnu stvar? Da li da reklamiram sobzirom da nema problema sa slikom, deluje kao konstruktivni problem mog primerka.

Da li imate problema prilikom reprodukcije 4K HDR filmova (ne serija!) sa USB flash-a (ne stream!) na TCL televizorima? Veličina tih 4K HDR filmova je od 5 do 11 GB. USB flash je USB 3 i 256GB, a priključen je na USB 3 port. TV ima 2GB RAM-a, 32GB skladišnog prostora i Google TV 12. 4K filmove koji nisu HDR reprodukuje normalno.

Kada pokrenem 4K HDR film sa USB flash-am video player postane neupotrebljiv. Stopiram ga skroz u sistemskim podešavanjima, ali problem ostaje. Neće nakon toga TV ni da pokrene video na YT. Desi se u nekom trenutku da se TV sam restartuje ili ga ja restartujem, pa se nakon toga YT vrati u normalu.

U čemu može da bude problem, ako ste imali slično iskustvo?
Da li si probao sa više različitih video player-a? Možda taj koji koristiš baguje.

Da li si probao sa više različitih video player-a? Možda taj koji koristiš baguje.
Jesam, ali su rezultati manje-vise isti. U najboljem slucaju, kada su u pitamu filmovi, a ne serije (epizode su manje), video i zvuk nisu sinhronizovani. Ocigledno da hardver nije dovoljno jak da moze da se nosi sa vecim HDR videima na USB flashu iz x razloga.

No, jedno pitanje. Sinoc sam brisao prasinu sa ekrana (55C6K) i skontam da je donji levi deo ekrana izmedju sredine i levog coska, pod najmanjim pritiskom (koliko treba da se obrise prasina) uvija prema unutra, kao da se odlepio od donjeg rama.

Nema nikakve distorcije slike dok radi tv nego sam primetio kad ugasim tv pa imam odsjaj od lampe u pozadini na ekranu, da staklo ekrana uopste nije ravno vec na nekim mestima ima distorzije tog odsjaja a ponajvise u donjoj levoj polovini, ajd reko da obrisem prasinu kad ono taj deo ekrana se uvija prema unutra a svuda okolo (rama) deluje da je pricvrscen za rub.

Da li neko ima slican problem tj da je primetimo slicnu stvar? Da li da reklamiram sobzirom da nema problema sa slikom, deluje kao konstruktivni problem mog primerka.
Da li neko zna ko je ovlasceni servis za TCL i da li ga ima u Novom Sadu. Gledao sam knjizice koje sam dobio ali nepise nigde ko je ovlasceni.

probaj ovde. no, tokom prve dve godine (saobraznost) zadužen je prodavac, tako da nosiš njemu a ne serviseru

nađoh na drugom mestu da su ovlašćeni servisi Begram i Beltronic, oba su u Beogradu

Ah uzeo sam u Gigatronu i tamo je radnik odmotavao i raspakivao TV da bi ga upalio, gledao sam kad ce da mu ispadne i na kraju sam potpisao da je sve uredu sa TV-om. U principu nisam primetio tamo nikakav problem ukljucujuci i ovaj, jer je ceo TV bio u folijama i ekran je delovao ok.

Mislim da bi me ladno oduvali da sam ja napravio problem prilikom transporta (ja sam nosio TV iz radnje) ili prilikom ugradnje. Jos mi je taj lik u radnji napomenuo da vodim racuna kako odlepljujem zastitnu foliju sa ekrana, ljudi su znali jako da povuku i da odlepe ekran zajedno sa folijom po coskovima, tako da sam foliju odlepljivao citavu vecnost 🙂

Nebi bi ni primetio ovaj problem da nisam brisao prasinu, jer ako ne diras ekran po ivicama, nema sanse da primetis da se uvija prema unutra jer slika je odlicna i nema nikakvih problema.

Upalio sam neku svetlu sliku na ekranu i posmatrao ivice ekrana po uglovima. Deluje da iza ekrana, po samim ivicama postoji neka crna traka od sundjera/gume (ili nesto slicno) sto pritiska ekran uz ram televizora sa zadnje strane. Na tom delu gde se ekran uvija, tacno se vidi da je taj deo dosta tanji, kao da je spao prema dole ili je ukljesten prilikom sklapanja i posto ne pritiska ekran sa unutrasnje strane, tu ima lufta iako je ekran fleksibilan pa se vrati u prvobitni polozaj ali ga nista ne drzi sa zadnje strane na tom mestu.

Poslednja izmena:
Kupih TCL 55 C6KS, bio za 45.000 sa vaucerom na Ananasu. Videcemo da li sam se usrecio, ali kontam da za te pare ne moze bolje.

Ah uzeo sam u Gigatronu i tamo je radnik odmotavao i raspakivao TV da bi ga upalio, gledao sam kad ce da mu ispadne i na kraju sam potpisao da je sve uredu sa TV-om. U principu nisam primetio tamo nikakav problem ukljucujuci i ovaj, jer je ceo TV bio u folijama i ekran je delovao ok.

Mislim da bi me ladno oduvali da sam ja napravio problem prilikom transporta (ja sam nosio TV iz radnje) ili prilikom ugradnje. Jos mi je taj lik u radnji napomenuo da vodim racuna kako odlepljujem zastitnu foliju sa ekrana, ljudi su znali jako da povuku i da odlepe ekran zajedno sa folijom po coskovima, tako da sam foliju odlepljivao citavu vecnost 🙂

Nebi bi ni primetio ovaj problem da nisam brisao prasinu, jer ako ne diras ekran po ivicama, nema sanse da primetis da se uvija prema unutra jer slika je odlicna i nema nikakvih problema.

Upalio sam neku svetlu sliku na ekranu i posmatrao ivice ekrana po uglovima. Deluje da iza ekrana, po samim ivicama postoji neka crna traka od sundjera/gume (ili nesto slicno) sto pritiska ekran uz ram televizora sa zadnje strane. Na tom delu gde se ekran uvija, tacno se vidi da je taj deo dosta tanji, kao da je spao prema dole ili je ukljesten prilikom sklapanja i posto ne pritiska ekran sa unutrasnje strane, tu ima lufta iako je ekran fleksibilan pa se vrati u prvobitni polozaj ali ga nista ne drzi sa zadnje strane na tom mestu.
Pisao am direktno TCL-u na onaj email koji su nam ostavili da ih kontaktiramo kad smo dobili potvrdu o produzenoj garanciji. Receno mi je da u prve dve godine kontaktiramo prodavca (kao sto je i @momsab napisao) a nakon toga njih i da kasko mozemo upotrebiti samo jednom, pa ako nista drugo ne uspemo da uradimo da kontaktiramo njih.

Inace ovo izgleda ovako (slao sam njima slike/video), na mestu gde ima lufta ima i 'curenja svetla'.
Video link

Prilozi

• slika.jpg
    slika.jpg
    158 KB · Pregleda: 71
@Pegazbre s obzirom da sam puno puta skidao i menjao ekrane i pozadinska svetla moram reći da ovo nije kvar. Već na tom mestu ili nema žabice ili jednostavno nije legla.

Vidim da ti ekran pipas krpicom...

Da ti neko otvara zbog toga TV ja ti ozbiljno ne preporucujem

Nazad
Vrh Dno