Šta je novo?

TCL televizori

• Začetnik teme Začetnik teme Deleted member 37912
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
D

Deleted member 37912

Guest
TCL Technology Group Corporation osnovana je 1981. godine u kineskom gradu Huizhou pod nazivom TTK, a od 1985. godine posluje pod nazivom TCL, što je skraćenica od The Creative Life.

U svom portfoliju imaju dizajn, razvoj, proizvodnju i prodaju televizora, mobilnih telefona, klima uređaja, mašina za pranje veša, frižidera i malih električnih uređaja.

Već dugi niz godina su među tri vodeća proizvođača po broju prodatih televizora u svetu na godišnjem nivou, drugi po broju proizvedenih televizora na svetskom nivou, i među vodećim po broju prodatih televizora na teritoriji SAD u prošloj godini, mada generalno svi proizvođači na tom polju i dalje dosta zaostaju za Samsungom, jer je svaki treći televizor koji se proda na svetu proizveden od strane tog južnokorekjskog proizvođača, koji sa LG i Sony i dalje tradicionalno drži 60% celokupnog svetskog tržišta televizora (doduše po prihodima od prodaje, a ne po broju prodatih primeraka).

Elem, pošto je ovo kod nas relativno nepoznat brend, otvaram ovu temu jer je dosta članova foruma u prethodnom periodu kupilo televizor ovog proizvođača, pa je red da imamo gde da razmenjujemo iskustva i utiske, i pomažemo jedni drugima u rešavanju problema, za koje se nadam da ih neće biti mnogo i da ćemo ih zajednički brzo i uspešno rešavati.

Izvolite...

Koliko vidim ovde se @Multitasker bori sa vetrenjačama.
@Rostilj xD tačno citira podatke koji su dostupni sa neta, ali maši poentu da svako ko ima oči i nije slep, ima u sebi već kalibrator i VIS spektrofotometar koji možda nije u skladu 100% sa sRGB, DCIP3, šta već, ali je 100% u skladu sa CPU-om koji ima u glavi. Ne koristimo TV za grafički dizajn i pripremu štampe pa da treba da je kalibrisan apsolutno u skladu sa nekim standardom, već je dovoljno da je relativno tačno kalibrisan u skladu sa nečijim internim standardom.

Vidim da niko ne spominje to što su počeli da lepe panele čak i kod jeftinijih serija, tako da više ne postoji zamena pozadinskog osvetljenja ni kao opcija. Ako se pokvari sad kupuješ novi TV.

16.11. Sam poslao i dalje nema potvrde. Pisalo se ovde da i za par dana stigne, a sada je verovatno veća gužva.
A nema logike da za 30 dana odobre jer ako tada odbiju nešto onda je prošao rok za prijavu.

Ja sam juče popodne podneo zahtev , a danas mi stigla potvrda o produženoj garanciji i kasko
Exptesno
Još samo ovo
U ponedeljak mi momci doneli tb - Goga je u pitanju - i rekoše da moram kutiju da čuvam zbog garancije kao pitanje bez kutije hoće li priznati garanciju ? 😱

Ja sam juče popodne podneo zahtev , a danas mi stigla potvrda o produženoj garanciji i kasko
Exptesno
Još samo ovo
U ponedeljak mi momci doneli tb - Goga je u pitanju - i rekoše da moram kutiju da čuvam zbog garancije kao pitanje bez kutije hoće li priznati garanciju ? 😱
Po sili zakona, kutiju NE MORAŠ da cuvas, a kvar ako je u opisu garancije, moraju da otklone. E sada, naravno da je uvek bolje sacuvati ambalazu, jer ne daj Boze da moras da ga posaljes u servis u Suboticu (na primer), kako da izvedes to bez kutije? Osim ako ne zelis da sednes u auto ili kombi, zavisi od velicine, i da ga licno odvezes.

Svratio danas do jedne radnje i vidim imaju izlozen C6K u 55 i 65 velicini , da li je slika stvarno tako dobra ili samo tako izgleda sa tim promo videom koji se vrti u radnji? Pored bio LG 55C4 i razlika skoro pa neprimetna.

Ja imam LG C3, i slika je stvarno vrh, ali za Srb sam uzeo 65C6K, jer je skoro duplo jevtiniji od novog C5, plus u tom stanu sam 15 dana godisnje maltene, ali jos ga nisam upogonio, bas me interesuje, nakon par godina gledanja u OLED…

Kako ce mi trebati jos jedan TV za decju sobu, zavisno od rezultata ili dobijau 65C6K a ja OLED, ili nesto jevtinije 😀

Koliko je c8k bolji od c7k? Mogu naci 75c8k za 1450 eura cca. Jel to dobar deal?
Da ti malo pomognem ili odmognem... Video od pre dva dana. C8K i C7K. Jedan pored drugog. Nije kao kad ih vidis uzivo. Zanimljiv video. Mozda ti pomogne u odluci.

Niko još uvek nije izmerio da C7K ima "mnogo žućkastu sliku". Color temp. merenja niko nije objavio ali do sad je TCL uvek vukao na hladno tako da verovatno ne misliš na to.

U SDR FMM modu it produced average Delta E greyscale errors of 3.1 and saturation sweep errors of 1.8.
U HDR FMM modu A P3 saturation sweep within the BT.2020 colourspace produced average Delta E errors of just 1.9, while the TV aced the multi-point greyscale part of the HDR test, returning Delta E errors of 1.5. (izvor)

Za Delta E grešku ispod 2 važi da je neprimetna ljudskom oku, te zaključujemo da je kalibracija nepotrebna kod 99% korisnika, a model C7K nema potrebe izbegavati.

Iz vaseg iskustav stari model C765 u odnosu na novii C6K, dali je bas sve u korist C765 posto vidim da se od vas dosta oslucilo bas za ovaj model dok se C6K nesto slabo spominje. Dali je neko imao prilike da ih uzivo usporedi, dali je bas toliko primetana razlika u slici.

Niko još uvek nije izmerio da C7K ima "mnogo žućkastu sliku".
Zapravo jeste. Kalibrisana slika po standardima industrije ima zuckastu nijansu koja preovladava.
U teoriji tako treba da bude, ali u praksi se to ljudima bas i ne svidja.
Evo, neka se jave ljudi koji prate ovu temu i neka prokomentarisu koja slika im se vise dopada (u pogledu boja)
IMG_20251127_030137.jpg

Kad gledaš poređenja na YT moraš biti svestan da gledaš sliku kroz nečiji objektiv kamere, YT kompresiju i svoj ekran zbog čega se javlja ceo niz efekata koji ne postoje uživo.
Pogledaj poređenje C7K i LG C5 gde oled izgleda prebojeno zeleno plavo zbog načina na koji kamera vidi beli subpixel WOLED panela, što apsolutno nije kako ljudsko oko vidi TV panel uživo. Zato su rezultati merenja mnogo bolja informacija od YT prikaza kroz nečiji objektiv kamere.

Da ti malo pomognem ili odmognem... Video od pre dva dana. C8K i C7K. Jedan pored drugog. Nije kao kad ih vidis uzivo. Zanimljiv video. Mozda ti pomogne u odluci.
Cak i ovde lik kaze da c7k ima zuckastiju sliku od c8k (warmer tones).
Kad gledaš poređenja na YT moraš biti svestan da gledaš sliku kroz nečiji objektiv kamere, YT kompresiju i svoj ekran zbog čega se javlja ceo niz efekata koji ne postoje uživo.
Moras biti svestan da kamera dodaje plavu boju, a ne zutu. Na slici koju sam postavio oba televizora su stajala jedan pored drugog i snimani su istom kamerom. Nece kamera levoj polovini slike da doda plavu, a desnoj polovini da doda zutu nijansu.
Ali dobro, ako neko hoce da poslusa tvoj savet i da ne veruje svojim ocima nego tebi, neka bude tako. Cak i ta merenja na koja se pozivas ukazuju na zuckastiju sliku.
C7k oko 200 eura jeftiniji od c8k u 75 dijagonali
Ako ti Oled nije u igri i ne planiras da menjas tv narednih 5 godina onda c8k bez razmisljanja

Nazad
Vrh Dno