Šta je novo?

TCL televizori

• Začetnik teme Deleted member 37912
  • Datum pokretanja
D

Deleted member 37912

Guest
TCL Technology Group Corporation osnovana je 1981. godine u kineskom gradu Huizhou pod nazivom TTK, a od 1985. godine posluje pod nazivom TCL, što je skraćenica od The Creative Life.

U svom portfoliju imaju dizajn, razvoj, proizvodnju i prodaju televizora, mobilnih telefona, klima uređaja, mašina za pranje veša, frižidera i malih električnih uređaja.

Već dugi niz godina su među tri vodeća proizvođača po broju prodatih televizora u svetu na godišnjem nivou, drugi po broju proizvedenih televizora na svetskom nivou, i među vodećim po broju prodatih televizora na teritoriji SAD u prošloj godini, mada generalno svi proizvođači na tom polju i dalje dosta zaostaju za Samsungom, jer je svaki treći televizor koji se proda na svetu proizveden od strane tog južnokorekjskog proizvođača, koji sa LG i Sony i dalje tradicionalno drži 60% celokupnog svetskog tržišta televizora (doduše po prihodima od prodaje, a ne po broju prodatih primeraka).

Elem, pošto je ovo kod nas relativno nepoznat brend, otvaram ovu temu jer je dosta članova foruma u prethodnom periodu kupilo televizor ovog proizvođača, pa je red da imamo gde da razmenjujemo iskustva i utiske, i pomažemo jedni drugima u rešavanju problema, za koje se nadam da ih neće biti mnogo i da ćemo ih zajednički brzo i uspešno rešavati.

Izvolite...

Ima vise nacina da se gleda kvalitetan snimak a da to nemora vise da bude sa usb/eksternog hard diska pa i NAS-a. Prosto mi se neda akrobacija sa dva uredjaja da bi gledao neki film i seriju, upalim Stremio, nadjem sto bolji snimak (ako mi je bitno u tom trenutku) i pustim, mnogo brze za moje potrebe.

postoje teme za plex, Stremio, Kodi, gledanje preko mreže, itd. da ne idemo više u off-topic

@Chukundeda nije dozvoljeno. za oglase postoji poseban deo foruma

Evo i ja sam se ponovio sa 55C7K ali nisam baš zadovoljan sa slikom. Prenaglašene boje, crvena i zelena, vrlo agresivno osvjetljenje pri gledanju u totalnom mraku, naročito titlovi bliješte i na osvjetljenju od 10, što umara oči.
Probao sam sve moguće postavke ali slika nije ni blizu prirodna kao na starom Panasonicu.

Bio bih zahvalan kada bi neko objavio detaljne postavke slike.

Kod mene je trenutno verzija v538.
Nadam se da će TCL riješiti ove stvari kroz ažuriranje, ako je to uopće moguće.

Prilozi

• IMG_20251115_084112.jpg
    IMG_20251115_084112.jpg
    149.2 KB · Pregleda: 114
  • IMG_20251116_080148.jpg
    IMG_20251116_080148.jpg
    89.3 KB · Pregleda: 80
Evo i ja sam se ponovio sa 55C7K ali nisam baš zadovoljan sa slikom. Prenaglašene boje, crvena i zelena, vrlo agresivno osvjetljenje pri gledanju u totalnom mraku, naročito titlovi bliješte i na osvjetljenju od 10, što umara oči.
Probao sam sve moguće postavke ali slika nije ni blizu prirodna kao na starom Panasonicu.

Bio bih zahvalan kada bi neko objavio detaljne postavke slike.

Kod mene je trenutno verzija v538.
Nadam se da će TCL riješiti ove stvari kroz ažuriranje, ako je to uopće moguće.
SDR (Standard Dynamic Range)

• Picture Mode: Movie or Filmmaker Mode
  • Contrast: 90
  • Black Level: 50
  • Gamma: BT.1886 (for dark rooms) or 2.2 (for bright rooms)
  • Color: 55
  • Tint (G/R): 0
  • Color Temperature: Warm
  • Local Dimming: Medium (to avoid crushing highlights) or High

HDR (High Dynamic Range)

• Picture Mode: Use a specific HDR preset like "Movie" or "Filmmaker"
  • Brightness: 50
  • Contrast: Max
  • Local Dimming: High
  • Input Signal Plus: On (for all HDMI ports)
  • Gamma: 2.4 for better contrast

General settings

• Sharpness: 0 (For most content)
  • Motion Smoothing: Off. If you want to manually control motion, use Motion Clarity and set both Blur Reduction and Judder Reduction to 0 for 24fps content and 60Hz sources.
  • Local Dimming: "High" can crush highlights, so consider setting it to "Medium" or "Low" for SDR content, but for HDR, "High" can be used.

Hvala puno na odgovorima.
Evo i ja ću se malo zabaviti oko ovih postavki pa ću objaviti. Pokušao sam mijenjati postavke u balansu bijele, ali jako je teško doći do prave prirodne slike, bude još gora. Tu ima dosta prostora za poboljšanje, ali za to treba baš vremena i znanja.

Što se tiče promjene boje titlova, mislim da to ne podržava sadržaj koji se gleda preko kablovske. Pokušao sam ali nema promjene.

Prilozi

• IMG_20251116_130443.jpg
    IMG_20251116_130443.jpg
    87.4 KB · Pregleda: 103
Hvala puno na odgovorima.
Evo i ja ću se malo zabaviti oko ovih postavki pa ću objaviti. Pokušao sam mijenjati postavke u balansu bijele, ali jako je teško doći do prave prirodne slike, bude još gora. Tu ima dosta prostora za poboljšanje, ali za to treba baš vremena i znanja.

Što se tiče promjene boje titlova, mislim da to ne podržava sadržaj koji se gleda preko kablovske. Pokušao sam ali nema promjene.
Balans bijele ne diraj, to se ne može odraditi kako treba bez prave profi kalibracije. Možeš samo napraviti gore,sa ostalim podešavanjima se možeš igrati i namjestiti po svom ukusu.

Ja color saturation nikad ne stavim preko 50, uglavnom je oko 45. Dynamic color isključi, ili ako ti se više sviđa ostavi uključeno ali onda dodatno smanji color saturation. Color space možeš da staviš custom, pa da malo smanjiš crvenu i zelenu ako vrište ali to vrv neće napraviti veliku razliku.

Kakav je po vama ovaj 55c7K? Platio sam ga 600€, a 55c6k je 500€. Sad čitam na nekim forumima kako je c6k bolji. Meni to nema nikakve logike, jer matematika ne laže, sve je na strani c7K. Razmišljam da ga vratim i uzmem c6K zbog tih objava, kao bolja crna, bolji kontrast, prirodne boje itd. Kako je to moguće?

Kakav je po vama ovaj 55c7K? Platio sam ga 600€, a 55c6k je 500€. Sad čitam na nekim forumima kako je c6k bolji. Meni to nema nikakve logike, jer matematika ne laže, sve je na strani c7K. Razmišljam da ga vratim i uzmem c6K zbog tih objava, kao bolja crna, bolji kontrast, prirodne boje itd. Kako je to moguće?
Nisam jos imao prilike da ih testiram, ali po onom sto sam video na netu tek C8K predstavlja primetni skok u kvalitetu slike u odnosu na C6K. Da, na nekim klipovima moze se uociti prirodnija slika na C6K u odnosu na C7K, ali to je do losije fabricke kalibracije na C7K kako bi se izvukli sto veci parametri slike jer danas specifikacije prodaju tv. Moraces da odradis White Balance kalibraciju, imas na nekoj od prethodnih strana primer pa pocni odatle.
Balans bijele ne diraj, to se ne može odraditi kako treba bez prave profi kalibracije. Možeš samo napraviti gore,sa ostalim podešavanjima se možeš igrati i namjestiti po svom ukusu.
Ne slazem se.
Na mnogim televizorima danas je obavezno odraditi WB kalibraciju. Cak i u kucnim uslovima, bez aparata, moze da se dobije mnogo bolja slika od fabricke.

Moze da bude cimanje oko podešavanja, ali to je cena koja se placa kada se kupuju TCL i Hisense televizori (dodao bih tu i Philipsa).

Teško.

Bilo kakvo čačkanje po white balance podešavanjima bez skupe opreme i mnogo sati iskustva u radu, rezultiraće lošom slikom. Isto važi i za kopiranje nečijih podešavanja kalibracije koja se odnosi na taj primerak panela koji je kalibrisan i pogrešna su za bilo koji drugi panel.
TV ima podešavanje Color Temperature kojim se može igrati, podrazumevano je na Warm 5 u filmmaker modu i cilja na 6500K white balance, i tu ne treba ništa dirati, možda spustiti na warm 4 ukoliko slika deluje toplije od ostalih ekrana na koje ste navikli jer se možda zalomio panel koji je malo topliji, ali bez merenja se to ne može precizno utvrditi.

Dobra referenca za podešavanje TVa kod kuće su iPhone ekrani koji su savršeno kalibrisani, pa ako slika na TVu izgleda slično kao na telefonu, odnosno ne primećuje se velika razlika kad pustiš YT video na telefonu pa nastaviš na TVu, onda je to približno tačno podešen TV.
Rtings preporučena podešavanja su dobar početak.

Nisam jos imao prilike da ih testiram, ali po onom sto sam video na netu tek C8K predstavlja primetni skok u kvalitetu slike u odnosu na C6K. Da, na nekim klipovima moze se uociti prirodnija slika na C6K u odnosu na C7K, ali to je do losije fabricke kalibracije na C7K kako bi se izvukli sto veci parametri slike jer danas specifikacije prodaju tv. Moraces da odradis White Balance kalibraciju, imas na nekoj od prethodnih strana primer pa pocni odatle.

Ne slazem se.
Na mnogim televizorima danas je obavezno odraditi WB kalibraciju. Cak i u kucnim uslovima, bez aparata, moze da se dobije mnogo bolja slika od fabricke.

Moze da bude cimanje oko podešavanja, ali to je cena koja se placa kada se kupuju TCL i Hisense televizori (dodao bih tu i Philipsa).
Nisam nigdje našao konkretne postavke za balans bijele za model c7k. Probao sam neke postavke od modela qm7k ali to je za američko tržište, nisam primjetio poboljšanje. Za opće postavke to mi je jasno. A ništa, probati ću sam golim okom pa koliko uspijem.

Bilo kakvo čačkanje po white balance podešavanjima bez skupe opreme i mnogo sati iskustva u radu, rezultiraće lošom slikom.
Netacno. Doduse, potrebno je iskustvo.

Isto važi i za kopiranje nečijih podešavanja kalibracije koja se odnosi na taj primerak panela koji je kalibrisan i pogrešna su za bilo koji drugi panel.
Delimicno (ne)tacno.
Podešavanja uglavnom vaze za odredjenu proizvodnu seriju, a ne za samo jedan panel.
TV ima podešavanje Color Temperature kojim se može igrati, podrazumevano je na Warm 5 u filmmaker modu i cilja na 6500K white balance, i tu ne treba ništa dirati, možda spustiti na warm 4 ukoliko slika deluje toplije od ostalih ekrana na koje ste navikli jer se možda zalomio panel koji je malo topliji, ali bez merenja se to ne može precizno utvrditi.
Zao mi je ljudi koji gledaju filmove na warm 5 (ili 4) u filmmaker modu, jer su negde procitali da to tako treba.
Rting podesavanja su za televizore preko bare. Ti modeli imaju skroz druge panele od evropskih (veoma cesto ni elektronika nije ista koja takođe znacajno utiče na kvalitet slike a ne samo panel).
Tu i tamo neko iskopira podesavanja sa rtings sajta i uspe da podesi sliku, ali to je vise sreca odnosno slucajnost.

Odokativno ne možeš proceniti da li su podešavanja kalibracije za tvoju seriju panela, jednostavno to neko sa iskustvom ne bi ni pokušao da uradi.
Warm 5 targetira 6500K što je referentna vrednost prema kojoj se grejduje sadržaj i zato ljudi gledaju (gledam) TV na warm 5, a ne zbog toga što su pročitali mišljenja internet stručnjaka.
Podešavanja su ista za američke i evropske modele od onog apdejta koji je doneo Filmmaker mode. Lepo piše ne kopirati kalibraciju njihovog panela, samo generalna podešavanja slike. Alternativa je koristiti filmmaker mode koji postoji baš sa tim razlogom da nas sačuva od mišljenja i saveta raznih internet stručnjaka, ali i zaključava motion podešavanja pa nije idalno rešenje za sve.

SDR (Standard Dynamic Range)

• Picture Mode: Movie or Filmmaker Mode
  • Contrast: 90
  • Black Level: 50
  • Gamma: BT.1886 (for dark rooms) or 2.2 (for bright rooms)
  • Local Dimming: Medium (to avoid crushing highlights) or High

HDR (High Dynamic Range)

• Picture Mode: Use a specific HDR preset like "Movie" or "Filmmaker"
  • Brightness: 50
  • Contrast: Max
  • Local Dimming: High
  • Gamma: 2.4 for better contrast

General settings

• Sharpness: 0 (For most content)
  • Motion Smoothing: Off. If you want to manually control motion, use Motion Clarity and set both Blur Reduction and Judder Reduction to 0 for 24fps content and 60Hz sources.
  • Local Dimming: "High" can crush highlights, so consider setting it to "Medium" or "Low" for SDR content, but for HDR, "High" can be used.
Ovo sve ovako i Filmmker mode, s tim da sam zasićenost boja smanjio na 45.
Dobro je, sada je to puno bolje.
Hvala 👍

I ja uzeo 65C6K, ali jos necu da ga otpakujem, tek za mesec dva, kada se postavi.
Hrabro, jer ako je panel ostecen u transportu mozes da zaboravis na garanciju/reklamaciju.

Odokativno ne možeš proceniti da li su podešavanja kalibracije za tvoju seriju panela, jednostavno to neko sa iskustvom ne bi ni pokušao da uradi.
Netacno.
Svako sa malo iskustva moze odokativno poboljsati sliku i treba to da uradi.
Warm 5 targetira 6500K što je referentna vrednost prema kojoj se grejduje sadržaj i zato ljudi gledaju (gledam) TV na warm 5, a ne zbog toga što su pročitali mišljenja internet stručnjaka.
Teorija je jedno, a praksa nesto sasvim drugo.

Podešavanja su ista za američke i evropske modele od onog apdejta koji je doneo Filmmaker mode.
Netacno.
Lepo piše ne kopirati kalibraciju njihovog panela, samo generalna podešavanja slike.
Da, jer da je drugacije oni bi napisali da Evropljani i ostali ne citaju (gledaju) njihov sadrzaj jer nije primenljiv za njihove televizore. :)

Alternativa je koristiti filmmaker mode koji postoji baš sa tim razlogom da nas sačuva od mišljenja i saveta raznih internet stručnjaka, ali i zaključava motion podešavanja pa nije idalno rešenje za sve.
I naravno opet netacno.
Filmmaker mod je tu zapravo za one koji ne prate razne internet forume i uopste ne dolaze u dodir sa savetima i misljenjima internet strucnjaka (i pravih i kvazih).

Juče prilikom preuzimanja TV-a mi rekoše da se uz produženu garanciju dobija i dve godine kasko osiguranja.

Da li ste upoznati oko detalja? Nisam uspeo da pronađem ništa konkretno.

Kakva retorika :ROFLMAO: Nemojte me pogrešno shvatiti, ja se prvi zalažem da vaše okice uživaju u kakvim god bojama želite u 21. veku, samo ne možemo te lične preferencije dobijene odokativnom metodom nazivati kalibracijom, kada to kalibracija nije, niti ohrabrivati druge da čačkaju ono što se bez instrumenata ne bi trebalo čačkati, da se ne ponavljam više.

FOMO je baš pričao na svom kanalu da mu je na test stigao c7k koji je imao previše crvene boje pogotovo na licima ljudi i u scenama po mraku koje nije mogao nikako da iskalibriše.
Napisao je pismo Tlc-u oni su mu poslali novi softver gde su to sve ispeglali i baš ga je nahvalio posle toga. E sad da li su oni pustili taj update ili nisu to ne znam.

Ja se ozbiljno razmisljam da uzmem 65C6K, s obzirom da je sad 80k, C7K ce kostati sigurno preko 100k, a to mi je onako van budzeta.

Kakva su iskustva za gaming i HDR kontent primarno?

Ja se ozbiljno razmisljam da uzmem 65C6K, s obzirom da je sad 80k, C7K ce kostati sigurno preko 100k, a to mi je onako van budzeta.

Kakva su iskustva za gaming i HDR kontent primarno?
Sa koje daljine planiraš gledati TV? Ja gledam 55C7K sa 3 metra i čini mi se opet velik, naročito u totalnom mraku.
Laik sam ali mislim da ti je za HDR puno bolji C7K zbog troduplo većeg osvjetljenja i zona zatamnjivanja. Tv je jako svijetao i boje su izražene, ali nije to samo da Tv jako svijetli, već sam primjetio u tamnim scenama kako dobro detalje naglasi, recimo u Hobitu scena borbe sa vukovima, noć, mjesečina, oblaci, jako lijepo u tami detalje naglašava, a crna je totalno crna, ali to je bio Blue Ray rip.
Sa kablovskom je druga priča, jednostavno na ovim većim dijagonalama nema tog TVa koji to može ispeglati, mada sam došao do nekih postavki, još ću ih malo dotjerati.
Za gaming bi također trebao biti bolji od C6K. U 55inch verziji mala je razlika u cijeni, također dobiješ i bolje zvučnike.

Eoooo gaaa
9wPGvI3.jpeg

Par pitanja sad.

Kako se najlakse instalira ovaj HBO apk na android TV? Ima u app store, ali ne moze jer SRBija.

Odlican TV, zvuk me iznenadio, na EONu su kanali onako, nisam iskreno mnogo ni gledao ali radi sve brzo.

Razmisljam da uzmem ono ambientalno osvetljenje Govee, ima li ko iskustva?

Nazad
Vrh Dno