Šta je novo?

TCL televizori

• Začetnik teme Deleted member 37912
  • Datum pokretanja
D

Deleted member 37912

Guest
TCL Technology Group Corporation osnovana je 1981. godine u kineskom gradu Huizhou pod nazivom TTK, a od 1985. godine posluje pod nazivom TCL, što je skraćenica od The Creative Life.

U svom portfoliju imaju dizajn, razvoj, proizvodnju i prodaju televizora, mobilnih telefona, klima uređaja, mašina za pranje veša, frižidera i malih električnih uređaja.

Već dugi niz godina su među tri vodeća proizvođača po broju prodatih televizora u svetu na godišnjem nivou, drugi po broju proizvedenih televizora na svetskom nivou, i među vodećim po broju prodatih televizora na teritoriji SAD u prošloj godini, mada generalno svi proizvođači na tom polju i dalje dosta zaostaju za Samsungom, jer je svaki treći televizor koji se proda na svetu proizveden od strane tog južnokorekjskog proizvođača, koji sa LG i Sony i dalje tradicionalno drži 60% celokupnog svetskog tržišta televizora (doduše po prihodima od prodaje, a ne po broju prodatih primeraka).

Elem, pošto je ovo kod nas relativno nepoznat brend, otvaram ovu temu jer je dosta članova foruma u prethodnom periodu kupilo televizor ovog proizvođača, pa je red da imamo gde da razmenjujemo iskustva i utiske, i pomažemo jedni drugima u rešavanju problema, za koje se nadam da ih neće biti mnogo i da ćemo ih zajednički brzo i uspešno rešavati.

Izvolite...

Onda cu za sada ostati na ovoj verziji. Za sada ne primecujem treperenje na drugim mestima. Hvala tablet_fan!

Ali ako zatreba mogu da se vratim na predhodne verzije firmware-a?

U sustini trebalo bi da moze.
Treba da skines tu verzija na koju zelis da se vratis na fles nakon cega mozes da je flesujes preko ove trenutne.
Ako budes odlucio da ides tim putem, probaj prvo reset na fabricka podesavanja.

Ispravice to u nekom od sledećih apdejtova jer ih rade na tri meseca bukvalno.

Primetio sam na ovoj recenziji da je earc dostupan na hdmi 2.0. Da li 2 hdmi 2.1 ulaza isto podržavaju earc ili arc?
Planiram da kupim av risiver i ps5 bi povezao na njega. U tom slučaju morao bi risiver da povežem na jedan od 2 hdmi 2.1 ulaza.
Da li će u tom slučaju tv da šalje zvuk na risiver preko hdmi 2.1 kada gledam youtube na tv, ili ako gledam na tv neki film preko aplikacije(vlc, nova player, itd.)?
Ne koristim earc za sada. I da dostupan je samo na hdmi 2.0
IMG_20240825_161028.jpgScreenshot_2024-08-25-16-06-15-257_com.android.chrome.jpg

Napravili su oni dobro rešenje ko hoće da ubaci soundbar. Ali ko ima 4k 120hz av risiver ne može jednim hdmi kablom da reši sve. Ne znam da li je neko probao da prebaci samo zvuk sa tv preko hdmi earc porta na risiver na one hdmi aux ulaze. Da li je to uopšte izvodljivo?
Mislim ako se tako prebacuje zvuk na soundbar, zašto ga i risiver ne bi primio.
Guglam isto nešto u vezi hdmi splitera. Možda ima i neko takvo rešenje.

Не може, зато што e-arc је повратни канал са тв на авр или соундбар. Не иде у класични хдми улаз. Ту су и тонске контроле, упаривање, слика се шаље ка тв а звук "уназад".
Једноставно мораш повезати хдми 2.1 уређаје директ у тв а звук на авр преко хдми e-arc.

Zbunilo me to što na risiveru postoje dva hdmi input-a, a piše da su to audio input-i. Pa rekoh ako se do soundbar-a prenosi samo zvuk preko hdmi kabla što ne bi moglo i na ove audio ulaze.
Kao što reče Vlado moraju hdmi 2.1 uređaji da se povežu na tv, pa zvuk sa tv preko earc-a na risiver ili da se sve kači na risiver.

Primetio sam danas na c805 neke cudne "mrljotine" koje su na porvsini celog ekrana, vide se samo kada je TV ugasen i kada na ekranu postoji odsjaj od sunca.

Lici kao da je ekran zamazan ili na kondez. Pokusao sam da obrisem ekran de vodom i mikrofiber krpom ali nema promena.

Da li je jos neko primetio ovaj "fenomen" ?

Teze se vidi slikano telefonom:
tcl c65 805.jpg

Primetio sam danas na c805 neke cudne "mrljotine" koje su na porvsini celog ekrana, vide se samo kada je TV ugasen i kada na ekranu postoji odsjaj od sunca.

Lici kao da je ekran zamazan ili na kondez. Pokusao sam da obrisem ekran de vodom i mikrofiber krpom ali nema promena.

Da li je jos neko primetio ovaj "fenomen" ?

Teze se vidi slikano telefonom:
Pogledajte prilog 455508
Pokusaj onom krpicom za ciscenje naocari (isto neka vrsta mikrofibera). Takodje samo sa malo vode. I pokusaj kruznim pokretima. Imao sam nezgodu pre nekoliko meseci moja malecka poprskala ekran cajem. Da stvar bude gora u caju je bilo i malo meda. Bilo je bas lepljivo. Kruznim pokretima sam nekako ocistio. Na nekim mestima sam morao da utrljavam i malo jace.
Nadam se da je u tvom slucaju samo zaprljan ekran. Nije li tvoj TV- direktno izlozen suncu u nekom periodu u toku dana? To vec moze napraviti problem.

Pokusaj onom krpicom za ciscenje naocari (isto neka vrsta mikrofibera). Takodje samo sa malo vode. I pokusaj kruznim pokretima. Imao sam nezgodu pre nekoliko meseci moja malecka poprskala ekran cajem. Da stvar bude gora u caju je bilo i malo meda. Bilo je bas lepljivo. Kruznim pokretima sam nekako ocistio. Na nekim mestima sam morao da utrljavam i malo jace.
Nadam se da je u tvom slucaju samo zaprljan ekran. Nije li tvoj TV- direktno izlozen suncu u nekom periodu u toku dana? To vec moze napraviti problem.
Tv je star neke dve nedelje, sigurno nije nista prosuto po njemu. Izlozen je suncu samo rano ujutro, na par sati.

Mrljotine se mogu primetiti i pod baterijskom lampom ali dosta teze, mora biti bas jako svetlo. Razlikuju se od obicnih mrljotina od vode, krpe i sl.

Tesko je uslikati telefonom, uzivo se to lakse primeti. Ovde sam uspeo malo bolje da to uhvatim:

65tcl c805 2.jpg

Tv je star neke dve nedelje, sigurno nije nista prosuto po njemu. Izlozen je suncu samo rano ujutro, na par sati.

Mrljotine se mogu primetiti i pod baterijskom lampom ali dosta teze, mora biti bas jako svetlo. Razlikuju se od obicnih mrljotina od vode, krpe i sl.

Tesko je uslikati telefonom, uzivo se to lakse primeti. Ovde sam uspeo malo bolje da to uhvatim:

Pogledajte prilog 455551
Vidi se i na prvoj slici. Na drugoj malo bolje. Gledaj da ne bude izlozen direktno suncu. Roletne, zavese samo da nije direktno izlozen. Citao sam da suceva svetlost narocito leti moze itekako da osteti ekran cak i na par sati. Velike su bile vrucine. Cini mi se kao da se malo ostetio povrsinski sloj ekrana mozda ona antireflektujuca zastita.
Dobro je sto se ne vidi pri gledanju sadrzaja.
Zamraci sobu i uzivaj u TV-u. 😉

c735 je stajao na istom mestu 1-2 godine i nema toga. C805 nije bio izlozen slabom jutarnjem suncu vise od 2-3 sata za ovih desetak dana, tako da sigurno nije do toga.

Ne vidi se pri gledanju televizije, ali i nemam pojma da li utice na kvalitet slike.

Ja bih na tvom mestu reklamirao.
Zasto bi razbijao glavu da li utice na kvalitet slike?
Platio si ga kao i svi koji su dobili televizor bez ikakvih mrlja, zasto bi onda zadrzao TV sa tim mrljama.

Ako su mrlje crvenkaste boje to je prljav ekran. Znači dve fine microfiber krpe. Jedna vlažna druga za glanc i koristiti ih samo za TV. Brises vertikalno pa vodoravno i dok je još vlažno brises drugom krpom. Isto tako brises i prašinu koja se vremenom nakupi ako već ne koristiš nikakvu atistatik zaštitu. Ja recimo koristim ove dve krpe . Plava je iz DM a siva aliexpres. Obe su ultra mekane siva pogotovo.
A ako se ništa ne dešava kad brises vlažnom krpom onda to nije prljavo već je problem do panela.

Prilozi

• 20240826_221059.jpg
    20240826_221059.jpg
    181.1 KB · Pregleda: 50
Pozdrav, zanima me kakvi su utisci sa TCL C805 televizorom? Planiram da kupim ovaj model u 55-incnoj varijanti, pa me zanima par stvari.
Kao što je poznato na Mini Led tehnologiji dolazi do čuvenog bloominga, pa kakva je situacija kod ovog modela sa titlovima u mraku i mračnim scenama. Takođe, video sam da TCL daje 2 godine kasko osiguranje na ovaj model, da li se tu krije neka kvaka ili je zaista tako?
TV bih najvise koristio za striming servise (Netflix, Max, Disney...) i bitan mi je kvalitet slike zbog toga, a ne bih da dajem mnogo više novca na OLED modele...
Hvala unapred na odgovoru :)

Pozdrav, zanima me kakvi su utisci sa TCL C805 televizorom? Planiram da kupim ovaj model u 55-incnoj varijanti, pa me zanima par stvari.
Kao što je poznato na Mini Led tehnologiji dolazi do čuvenog bloominga, pa kakva je situacija kod ovog modela sa titlovima u mraku i mračnim scenama. Takođe, video sam da TCL daje 2 godine kasko osiguranje na ovaj model, da li se tu krije neka kvaka ili je zaista tako?
TV bih najvise koristio za striming servise (Netflix, Max, Disney...) i bitan mi je kvalitet slike zbog toga, a ne bih da dajem mnogo više novca na OLED modele...

New TCL T653T01 platform Google TV Update available in V143.
TV models ....98P745/98P755
C745X2/ C755/ C765
C805/ C845X2/ C855
C955/ X955
Full models list

V8-T653T01-LF1V143.001145

V143 OTA

build date= Jul 19, 2024
build.date.utc= 1721328944
security_patch= 2024-05-05
gmsversion= Android_12_GTV_S
build.fingerprint= TCL/G08_4K_GB/G08:12/STT2.221228.001/AS18:user/release-keys
revision= 001145
OTA size= 1.87 GB

IMG_20240901_194122.jpgIMG_20240901_194303.jpg
Prelistaj temu. Dosta je pisano o ovom modelu. Nema bloominga kod titlova. Solidan je i u mracnim scenama. Mozda sam par puta primetio neznatan blooming u nekim scenama ali nista strasno sto kvari dozivljaj pri gledanju. Titlovi su stvarno ok.

Pogledajte prilog 455551
Potpuno normalna stvar, imam i ja to na 65" C805, kineski neki lepak
Svi to imaju samo sto jos nisu videli, ne bih oko toga gubio vreme jer ne utice na kvalitet slike

na jakom svetlu kad je ekran ugasen se to vidi i na telefonima.

Pitanje za vlasnike TCL. Ima vec mozda 2 god kako imam P725. Dosao je sa GTV. Nesto nisam bio zadovoljan perfomansama. Prvih 2-3 meseca sam cackao, updejtovao sto ATV sto GTV i zakljucio da ATV radi bolje, barem na ovom TV. Da li sam u pravu ili se mozda nesto zadnjih godinu sa novijim firmware promenilo?
Deciji TV koristi se EON i Kodi i YT tj SmartTube 99%.

Poslednja izmena:
Скини ову верзију (задња верзија ATV) и нема да бринеш: V8-R51MT02-LF1V903

Kada ukucam "c735" u Search na telegramu samo izlazi update za platformu T615T03 ( google TV )
Kada ukucam T653T01 koju ja imam ( android TV, valjada ) nema c735 medju listom.

tcl 735.jpg

Vrh Dno