Šta je novo?

TCL televizori

• Začetnik teme Deleted member 37912
  • Datum pokretanja
D

Deleted member 37912

Guest
TCL Technology Group Corporation osnovana je 1981. godine u kineskom gradu Huizhou pod nazivom TTK, a od 1985. godine posluje pod nazivom TCL, što je skraćenica od The Creative Life.

U svom portfoliju imaju dizajn, razvoj, proizvodnju i prodaju televizora, mobilnih telefona, klima uređaja, mašina za pranje veša, frižidera i malih električnih uređaja.

Već dugi niz godina su među tri vodeća proizvođača po broju prodatih televizora u svetu na godišnjem nivou, drugi po broju proizvedenih televizora na svetskom nivou, i među vodećim po broju prodatih televizora na teritoriji SAD u prošloj godini, mada generalno svi proizvođači na tom polju i dalje dosta zaostaju za Samsungom, jer je svaki treći televizor koji se proda na svetu proizveden od strane tog južnokorekjskog proizvođača, koji sa LG i Sony i dalje tradicionalno drži 60% celokupnog svetskog tržišta televizora (doduše po prihodima od prodaje, a ne po broju prodatih primeraka).

Elem, pošto je ovo kod nas relativno nepoznat brend, otvaram ovu temu jer je dosta članova foruma u prethodnom periodu kupilo televizor ovog proizvođača, pa je red da imamo gde da razmenjujemo iskustva i utiske, i pomažemo jedni drugima u rešavanju problema, za koje se nadam da ih neće biti mnogo i da ćemo ih zajednički brzo i uspešno rešavati.

Izvolite...

Treba da menjam moj stari TCL 75C815, pa bih da uzmem 85 inca, eventualno 98 inca. Sta je po vama izbor najbolji od sledecih modela:

85C845 - 1790e
85C855 - 3050e
98C805 - 2850e
98C855 - 4230e

Najvise sto mi je za oko zapao je model 98C805 ili 85C845. Koliko je on ''losiji'' od 845 modela? Meni odgovara i 85 inca, al ne bih da uzmem ni 98 inca ako bih sa tim modelom 805 imao losu sliku i dobio losiji televizor po slici nego sto je to 845. Zvuk mi nije bitan, jer mi sve ide na ozbiljna pojacala i zvucnike preko HDMI i optike. Znaci samo mi je slika bitna da li bih sta gubio po kvalitetu slike u odnosu na 845 manjeg ekrana. Ili mozda da cekam C765 seriju? Hvala puno!

Idi na C805 98 inca.
C845 je vrlo slican, nesto je svetliji i noviji model ali ima problema sa dimming zone algoritmom i pojavljuje se blooming na 21:9 sadrzaju sto ume da pokvari dozivljaj.
Izvor: HDTVTest na youtube-u.

C805 je sasvim solidna kupovina pogotovo za taj novac i tu dijagonalu.

Ako pitas da li ovaj vredi duplo vise novca odgovor je ne.

Da, to sam vec u glavi odlucio da necu toliko da dajem duplo. Bolje uzeti 2 komada 98 inca. :) Nego sam pitao vise da li vredi cekati taj model sto treba da se pojavi C765, kakav je on u odnosu na ove modele?

Strucnjaci kazu da je 4.2m idealna razdaljina za 98 inca ako zelis pravo bioskop iskustvo.

C645 sam video po toj ceni od 58k, otprilike toliko sam planirao da izdvojim. C805 je koliko vidim kod nas najjeftiniji 70k, to je neka akcijska cena.

Sto se tice ugla gledanja, citao sam za C645 da mora da se gleda bas pod "pravim" uglom, inace slika bude mnogo losija. Kakva je situacija sa uglom gledanja kod C805?

Razmislicu svakako, nije mi toliko hitno.
Ja moj TCL C805 uglavnom gledam pod pravim uglom. Ponekad pod uglom od 30 stepeni (kada lezim) tako da nema drasticnog pogorsanja slike sa uglom gledanja s obzirom da je VA panel u pitanju. Naravno sto je veci ugao gubi se na kvalitetu. I ja sam se toga pribojavao kao ti. Vec imam zglobni nosac pa sam planirao da ga montiram na njega. Ali kada sam video da nema gubitak kvaliteta sa polozaja sa kojeg gledam odustao sam od montiranja.

Ne želim bioskopsko platno u sobi već TV 😂
I na ovih 55" TV kanali izgledaju bedno, mogu samo da zamislim na šta liči na tim komično velikim dijagonalama.
Ne kupuje se dobar i veliki TV da gledas 480p televizijske kanale.

Kod mene se gleda u pravcu sedenja. bukvalno nema uglova. A materijal sto ce se pustati ce biti mahom FULL HD i 4K, tako da nece biti gledanje slike loseg kvaliteta. Na ovom 77 inca je slika fenomenalna. Ne verujem da ce biti negativnih promena.

Da, to sam vec u glavi odlucio da necu toliko da dajem duplo. Bolje uzeti 2 komada 98 inca. :) Nego sam pitao vise da li vredi cekati taj model sto treba da se pojavi C765, kakav je on u odnosu na ove modele?
Taj novi model c765 dosta obećava, imaće drastično više diming zona. U pitanju je qd-mini led panel. Za sad ga ima u Rusiji. Video sam neke cene u Holandiji i Rumuniji. Dosta je skup. I ja se razmišljam da ga čekam ali zbog cene verovatno neću. Pogotovo sad kad je c805 na akciji. Recimo za 65" odnos cena je 800 prema 1200e.
A za udaljenost tv postoje različite vrednosti. Ja sam čak našao podatak da za 4k sadržaj je dovoljna udaljenost kolika i sama dijagonala tv. Tako recimo za 65" je dovoljna 163cm. Ja planiram da ga gledam sa 2,5-3m.

optimal-viewing-distance-television-graph-size.png

TCL kaže kao 3m za 98", mislim da je to preblizu :)

Screenshot-2024-08-22-022921.png

Zanimljivo i Samsung kaže 3m za 98" ...
The optimal viewing distance when watching an 98 inch TV is 3 m (9.8 ft). The most immersive viewing experience is achieved when 40 degrees of your field of view is taken up by the screen.

Poslednja izmena:
Na 75", filmovi/serije ~2m, igre ~1,5m i to mi je negde taman. Za filmove i veću udaljenost bi već trebao veći TV, tako 3m za 98" deluje kako treba. 🤓

I ja sam za to da tv nikad nije dovoljno veliki. dugi niz godina sam gledao LCD 42 sa nekih 2m. kada sam pre 10+ god prvi put uzivo video 50inc bio sam odusevljen. taj LCD 42 sam zamenio sa LG LED 55 koji sam kupio na KP i bilo je WOW sve dok u radnji nisam video 55 i 65 jedan pored drugog. nakon 55 sam uzeo 75 i prvo sto sam uradio pustio 4K video (Avatar 2) i kao sto je neko gore napisao odusevljenje je trajalo veoma kratko toliko da sad vec gledam da uzmem 85 +😁. Elem, 75C735 gledam sa nekih 3.5m pod uglom 90 ili 45 stepeni zavisno dal sedim ili lezim. nisam primetio razliku u kvalitetu slike. retko gledam dnevni TV program, uglavnom minimum je 720p ili 1080p i zadovoljan sam kako ovaj to tera. 4k takodje izgleda fenomenalno. Naravno svestan sam da ima bolje ali za 930e koliko me ovaj kostao krajem prosle godine. ja sam zadovoljan i mislim da je za prosecnog korisnika skroz ok prica. ko god dodje i vidi tv bude odusevljen a neki su cak i u fazonu sta ce ti ovo ovoliko a kad kazem da moze i treba jos vece gledaju me ko budalu. sve je stvar afiniteta i naravno koliko vam je jorgan dugacak. za te pare sam u tom trenutu mogao da uzmem bolji 65 ali mislim da ne bih dobio bog zna koliko bolji kvalitet od ovog sto sada imam. Koliko vidim sada 75C655 ima da se uzme na KP za nekih 900e i mislim da je to skroz ok kupovina ko zeli veci tv. Ovaj LG 55 sam isto tako uzeo na oglasima , verovatno ona sema iz madjarske i evo cetri godine radi kao prvog dana, ne gasi se.

Pitanjce please... jel neko od vlasnika C935 primetio da je zvuk otiso do djavola posle zadnjeg updatea?
I ja imam 65C935 ažuriran na poslednji firmware V614 ali nisam primetio da TV ima neki problem sa zvukom, konkretno šta si primetio da se dešava i koji format Stereo, Dolby Atmos itd...

Poslednja izmena:
Ne znam da li je related, kod mene na C735 se desi s vremena na vreme da se zvuk..pogubi nekako. Npr primetim da mi je previše tiho na 20 na koliko ga uvek držim. Moram da pojačam na 25-26 da bi bio normalan nivo zvuka..
Provalio sam da se povrati u normalu kad odradim restart.
Nema veze sa apdejtom, ovako je otkad sam ga uzeo čini mi se(doduše možda je kroz neki apdejt zeznuto, ali nije popravljeno do sad).

Retko se dešava, tipa jednom u dve nedelje..

Nema svaki kanal istu jacinu zvuka kako na tv tako i na YT. Za pocetak iskljuci inteligent sound - adaptive volume i content. Takodje nije isti dozivljaj u toku dana i nocu kad je tisina. Kod mene zvuk varira, nor sad u ovo vreme je na 10 a u toku dana nekad dignem i na 30 zavisno sta gledam i kolika je buka u stanu. Uglavnom se vrtim izmedju 20 i 25.

Iskljuci te smart opcije pa testiraj. Takodje iskljuci audio volume control u advanced setings. To je ono da ti kad goedas neki film na tv reklame ne isteraju pamet sa jacinom zvuka.

Test profesionalnog kalbratora. TCL 55C805
( ima subtitle na engleskom)

Primetio sam na ovoj recenziji da je earc dostupan na hdmi 2.0. Da li 2 hdmi 2.1 ulaza isto podržavaju earc ili arc?
Planiram da kupim av risiver i ps5 bi povezao na njega. U tom slučaju morao bi risiver da povežem na jedan od 2 hdmi 2.1 ulaza.
Da li će u tom slučaju tv da šalje zvuk na risiver preko hdmi 2.1 kada gledam youtube na tv, ili ako gledam na tv neki film preko aplikacije(vlc, nova player, itd.)?

Pozdrav svima,

Uzeo sam pre nedelju dana TCL 50C805. Dosao je sa v028 verzijom firmware-a. Juce sam uradio update na poslednju v135 verziju.
Ali sam sada primetio jedan problem na ovoj poslednjoj verziji - kada je ekran crn i imamo mali beli element taj beli element treperi.

Npr. na ovom videu se to primecuje:
.

To se pre nije desavalo na v028, ali je tada taj mali element na ekranu bio siv a ne beo. Ovo se desava kada je upaljen local dimming. Pretpostavljam da je promenjen dimming algoritam.

Da li postoji mogucnost da se vratim na neku stariju verziju firmware-a i kako to da uradim?

Hvala u napred!

Da li primetis to u redovnom HDR sadrzaju ili samo na testovima?
Evo recimo ovaj video gde imas crnu pozadinu sa svetlim hajlajtovima.

Cao tablet_fan, na videu koji si poslao to se ne vidi. Samo se vidi na videima slicnim kao sto sam ja poslao - sve crno sa malim belim elementom. Nisam primetio u drugim slucajevima. Ali opet to se pre nije desavalo sa v028 i moze se desiti da tako nesto bude na ekranu.

Pa vidi, ovaj test je otprilike najtezi moguci scenario za local dimming algoritam.
Moguce da su ga promenili, ja licno ne bih previse znacaja davao ovom testu vec bih probao da prvo vidim kako se pokaze u realnom sadrzaju koji gledas.
Ako primetis losiji HDR performans ili neko treperenje koje primecujes na testu onda bih isao na vracanje softvera na prethodnu verziju.

Vrh Dno