Šta je novo?

TCL televizori

• Začetnik teme Deleted member 37912
  • Datum pokretanja
D

Deleted member 37912

Guest
TCL Technology Group Corporation osnovana je 1981. godine u kineskom gradu Huizhou pod nazivom TTK, a od 1985. godine posluje pod nazivom TCL, što je skraćenica od The Creative Life.

U svom portfoliju imaju dizajn, razvoj, proizvodnju i prodaju televizora, mobilnih telefona, klima uređaja, mašina za pranje veša, frižidera i malih električnih uređaja.

Već dugi niz godina su među tri vodeća proizvođača po broju prodatih televizora u svetu na godišnjem nivou, drugi po broju proizvedenih televizora na svetskom nivou, i među vodećim po broju prodatih televizora na teritoriji SAD u prošloj godini, mada generalno svi proizvođači na tom polju i dalje dosta zaostaju za Samsungom, jer je svaki treći televizor koji se proda na svetu proizveden od strane tog južnokorekjskog proizvođača, koji sa LG i Sony i dalje tradicionalno drži 60% celokupnog svetskog tržišta televizora (doduše po prihodima od prodaje, a ne po broju prodatih primeraka).

Elem, pošto je ovo kod nas relativno nepoznat brend, otvaram ovu temu jer je dosta članova foruma u prethodnom periodu kupilo televizor ovog proizvođača, pa je red da imamo gde da razmenjujemo iskustva i utiske, i pomažemo jedni drugima u rešavanju problema, za koje se nadam da ih neće biti mnogo i da ćemo ih zajednički brzo i uspešno rešavati.

Izvolite...

Pojavio se novi test Android 11 firmware V677.

"New TCL R851T02 Android TV Update available in V677 IMG file

V8-R851T02-LF1V677.000023
(ANDROID 11 Beta test version)

build date= Dec 02 2021
build=
security_patch= 2021-09-05
gmsversion= Android_11_R
IMG size= 3.00 GB"

Za sada prvi utisci od onih koji su ga instalirali su dobri...
Nisam stavio link za download, jer je izasao pre nekoliko sati u telegram grupi.

Мало сам испао из фазона јер пар месеци нисам упдејтовао ништа од фирмвера на ТВ, да ли се овај фирмваре упдејтује регуларно или држањем он/офф?
И да ли беше инсталирање фирмвара опцијом он/офф брише све инсталиране апк, за ову садашњу А11 верзију (прву) сам сигуран да је бисала, али то сам приписао апгрејду система са А9 на А11, нисам сигуран да ли брише и кад се апгрејдује са А11 на вишу верзију А11?

Мало сам испао из фазона јер пар месеци нисам упдејтовао ништа од фирмвера на ТВ, да ли се овај фирмваре упдејтује регуларно или држањем он/офф?
И да ли беше инсталирање фирмвара опцијом он/офф брише све инсталиране апк, за ову садашњу А11 верзију (прву) сам сигуран да је бисала, али то сам приписао апгрејду система са А9 на А11, нисам сигуран да ли брише и кад се апгрејдује са А11 на вишу верзију А11?
Drzanjem On/Off ili postupak za instaliranje IMG fajla.
"1. Download zip
2. unpack zip (sometimes it contains one IMG file, sometimes some files in it) & copy to USB Drive (FAT32)
3. plug it in the tv
4. shut down the tv
5. then press & hold the power button on the tv (not remote) for 5 seconds until it is flashing and wait for it to be installed."
Ja sam malopre instalirao, sa A9 na A11 briše sve aplikacije, podešavanja slike, sistema...
Znam kad sam sa V653 A9 instalirao V660 takođe A9 istom tom metodom izgubio sam samo instalirane aplikacije a podesavanje sistema, preset slike mi je ostao.
Tako da ako budeš probao javi šta se desilo tj ostalo jer si ti na A11 prvoj beta verziji.
Možda će uskoro "stable" da znam šta me čeka 😊

Možda nekom bude korisno: uzeo sam pre neki dan TCL 75C728 ( popust na popust za vikend 😁) i utisci su fenomenalni. Kvalitet slike me je oduševio tj. daleko iznad mojih očekivanja. Gaming na konzoli ( Xbox Series S) fluidan. Prilično je brz u radu. Nisam navikao na Google TV pa ima nekih ograničenja što se tiče instalacije software-a ali nemam vremena da se posebno udubljujem. Ono što me je posebno oduševilo je Onkyo zvuk i primećujem da je prilično egal sa nižom klasom studijskih monitora ( visoki i srednji tonovi izuzetni, bas nije izražen ) i lep detalj da se može ugasiti ekran prilikom slušanja muzike. Za sada prezadovoljan osim što je prošla TCL akcija na dodatne 3 godine garancije..

Kako prošla? Neki su se registrovali sad u januaru.

Hvala na informaciji, nisam znao. Rečeno mi je da je istekla promocija. Sinoć sam se prijavio, jutros stiže mejl da je produžena garancija! Best buy ever 😁!

Ubacio sam sinoc ovu zadnju verziju androida 11 u 65C715 i ono malo sto sam gledao sinoc ok radi, nisam primetio da nesto losije radi, a od promena na prvu loptu primetih da ima nekih podesavanja vise oko slike, a i mogu da kazem da imam utisak da je slika sama po sebi bolja (govorim za kablovske kanale i za fudbal sa kojim sam imao problema, deluje da se manje vide senke koje su me mucile)...

Ako neko ima neki predlog ili pitanje sta da pogledam neka pise...

Ubacio sam sinoc ovu zadnju verziju androida 11 u 65C715 i ono malo sto sam gledao sinoc ok radi, nisam primetio da nesto losije radi, a od promena na prvu loptu primetih da ima nekih podesavanja vise oko slike, a i mogu da kazem da imam utisak da je slika sama po sebi bolja (govorim za kablovske kanale i za fudbal sa kojim sam imao problema, deluje da se manje vide senke koje su me mucile)...

Ako neko ima neki predlog ili pitanje sta da pogledam neka pise...
Ha, ha, ako ti kao jedan od najvatrenijih kritičara prikaza slike na TCL tv-u (onaj tvoj ghosting) kažeš da je sve bolje, sad ću morati da instaliram... :ROFLMAO: ;)

Šalu na stranu, i na XDA pišu da je upscaling znatno unapređen.

Ha, ha, ako ti kao jedan od najvatrenijih kritičara prikaza slike na TCL tv-u (onaj tvoj ghosting) kažeš da je sve bolje, sad ću morati da instaliram... :ROFLMAO: ;)

Šalu na stranu, i na XDA pišu da je upscaling znatno unapređen.
Da da slazem se sa kritikom :)
da se razumemo, ima i dalje, ali stvarno mislim da je manje i gledljivije...
Ocekivao sam na prvu mozda malo neki intefejs drugaciji, onu prvi stranicu kad se ide na home...dosta je monotona...ali ok nek je sistem unapredjen, naci ce se valjda neka app za izgled :)

Možda nekom bude korisno: uzeo sam pre neki dan TCL 75C728 ( popust na popust za vikend 😁) i utisci su fenomenalni. Kvalitet slike me je oduševio tj. daleko iznad mojih očekivanja. Gaming na konzoli ( Xbox Series S) fluidan. Prilično je brz u radu. Nisam navikao na Google TV pa ima nekih ograničenja što se tiče instalacije software-a ali nemam vremena da se posebno udubljujem. Ono što me je posebno oduševilo je Onkyo zvuk i primećujem da je prilično egal sa nižom klasom studijskih monitora ( visoki i srednji tonovi izuzetni, bas nije izražen ) i lep detalj da se može ugasiti ekran prilikom slušanja muzike. Za sada prezadovoljan osim što je prošla TCL akcija na dodatne 3 godine garancije..
Koliko je koštao tv na tom popustu?

Moze pomoc.
Da li mogu da zamolim par slika ekrana sa tamno sivom bojom? ..Tipa odabir profila EON profila ili prosto neka tako tamno siva preko celog ekrana. Interesuje me da li je to normalno sto mi isijava u donjem delu ekrana i da li da to reklamiram.
Hvala unapred svima.

^ Eve
01.- Cut & Sharpness.jpg

Juče instalirao najnoviju (drugu) A11 betu, bio pre toga na prvoj A11 beti, ne vidim ja tu nekog epohalnog pomaka da je baš vredno cimanja pošto pobriše sve apikacije i setovanja pa se mora sve ispočetka i brisati i dodavati.

Ima par dodatnih opcija podešavanja slike u onom Clarity modu, dodali su neku Gradiaton clear opciju, koju baš i ne kontam šta unapređuje.

Takođe u Motion opcijama su poboljšali onaj Clear LED Motion više ne treperi kao ranije, ali ja ga ni pre toga nisam uključivao, kažu da dodatno eliminiše ghosting u brzim sportskim scenama pa eto prilike da ga drug @BuNnY_nIsH proba u praksi.

Ostalo ništa epohalno, meni je sve lepo radilo i na prvoj A11 beti (nekima nije pa su sad presrećni dvojkom).

Naravno mrtva mute ikonica je i dalje tu. :)

Ja lično neću više ništa dirati do neke A11 stabilne verzije jer mi je previše cimanja da sve drndam od nule.

Ljudi nemogu se odlucit tcl c725 , hisense a7q, il lg nano 75.
negdje sam procito da tcl ima problema s brzim ,kretnjama?

ja sam narucio 65c728

po specifikacijama, deluje mi da je to najbolje sto sam mogao da pazarim za te pare.

hteo sam android tv, qled i 120hz zato sto vecinom gledam sport koji navodno bolje izgleda na 120hz (ja o televizorima ne znam nista)

okruglo 1000e, mada sam pre mesec dana planirao da platim tv 500

stari lg sam koristio 10 godina i i dalje je kao nov

2 god garancije i produzicu jos za 3 i to je to

mozete ovaj post da mergujete sa gornjim

jedno pitanje - da li je 120hz stvarno primetna razlika u odnosu na 60hz ? prvenstveno u reprodukciji sporta i 24p kontenta? koliko sam skapirao 24p je ono sto cu gledati preko nasih kanala, ako ne gresim

Pozdrav drustvo, zanima me iskustvo nekog ko poseduje ovaj TCL C715 seriju, planirao sam inace da kupim neki 50" tv do 65000 i do sad sam razmatrao uglavnom Samsung ili LG u tom cenovnom rangu posto imam neki LG UM seriju iz 2019 i zadovoljan sam sa njim al mi treba novi tv za drugu sobu sad i burazer mi poslao ovaj TCL za koji nisam do sad ni obracao paznju a vidim da je QLED i to me privuklo. Citao sam da ima nekih problema sa frame dropovima na 4k 60fps kao i sa filmovima na 24fps. Jel to neki stari problem koji je resen u medjuvremenu? Posto vidim da je android tv da li moram ja to nesto da budzim sa custom sistemima sa xda ili postoje neki oficijalni updatovi koji to resavaju? Radio sam ranije te neke custom romove za android telefone ali pre par godina i malo sam zakrzljao po toj temi, zaboravio sam kako to ide pa ne bih bas da se petljam oko toga ako ne moram. Da li taj TCL vredi te pare s obzirom da je QLED ili da idem na neku sigurnuju varijantu za slicne pare kao sto ima par Samsung i LG modela? Kontam da je panel dobar samo me brinu ti nedostaci koje sam naveo. Koristio bih PS5 na njemu kao i netflix pretezno tako da mi je to najbitnije kako izgleda.

Pozdrav drustvo, zanima me iskustvo nekog ko poseduje ovaj TCL C715 seriju, planirao sam inace da kupim neki 50" tv do 65000 i do sad sam razmatrao uglavnom Samsung ili LG u tom cenovnom rangu posto imam neki LG UM seriju iz 2019 i zadovoljan sam sa njim al mi treba novi tv za drugu sobu sad i burazer mi poslao ovaj TCL za koji nisam do sad ni obracao paznju a vidim da je QLED i to me privuklo. Citao sam da ima nekih problema sa frame dropovima na 4k 60fps kao i sa filmovima na 24fps. Jel to neki stari problem koji je resen u medjuvremenu? Posto vidim da je android tv da li moram ja to nesto da budzim sa custom sistemima sa xda ili postoje neki oficijalni updatovi koji to resavaju? Radio sam ranije te neke custom romove za android telefone ali pre par godina i malo sam zakrzljao po toj temi, zaboravio sam kako to ide pa ne bih bas da se petljam oko toga ako ne moram. Da li taj TCL vredi te pare s obzirom da je QLED ili da idem na neku sigurnuju varijantu za slicne pare kao sto ima par Samsung i LG modela? Kontam da je panel dobar samo me brinu ti nedostaci koje sam naveo. Koristio bih PS5 na njemu kao i netflix pretezno tako da mi je to najbitnije kako izgleda.
Imam C715 od 55" kupio dok je bio na snizenju pred NG za 59.000 RSD i zaista je bio best buy tada.
Problem sa frame drop na 4K 60FPS sam imao na verziji koja je došla uz TV iz fabrike, ali je rešeno u međuvremenu tako da na poslednjoj verziji nisam imao nijedan frame drop. Koristim Smart Tube aplikaciju i uvek držim na 4K 60FPS podešavanje.
24fps sadržaj mi deluje skroz ok, nisam primetio "štucanje", prosto mi sve deluje normalno. Opet, neko primećuje "štucanje" s vremena na vreme, valjda zavisi od osobe do osobe.

Imaš da instaliraš ručno OTA update veoma lako preko USB-a ali to ljudi rade samo zato što sporo puštaju ažuriranja ovako regularno preko "update" sistema. Ako ti ne smeta da čekaš, onda ne moraš da se bakćeš sa ovim. Neki instaliraju Beta verzije na drugačiji način (preko img fajla) što rezultuje gubitkom podešavanja i/ili aplikacija (kod OTA toga nema). Ako si radio ranije sa custom rom-ovima - ovo ti je još lakše (iz dugogodišnjeg iskustva).
Što se samih fajlova za update tiče, moraš da ih tražiš. Uglavnom ovde članovi prenesu linkove kada se objave u Telegram grupi ili na nekom stranom forumu. Inače sam ROM-ove za telefone tražio na XDA ali sada mi je teško jer nemaju odvojen forum za C715 model.

QLED je fenomenalan, inače volim vibrant colors tako da mi je ova tehnologija baš lepo legla.

A što se alternativa tiče - ne mogu ti pomoći :D

Ako te zanima nešto konkretnije, pitaj.

Imam C715 od 55" kupio dok je bio na snizenju pred NG za 59.000 RSD i zaista je bio best buy tada.
Problem sa frame drop na 4K 60FPS sam imao na verziji koja je došla uz TV iz fabrike, ali je rešeno u međuvremenu tako da na poslednjoj verziji nisam imao nijedan frame drop. Koristim Smart Tube aplikaciju i uvek držim na 4K 60FPS podešavanje.
24fps sadržaj mi deluje skroz ok, nisam primetio "štucanje", prosto mi sve deluje normalno. Opet, neko primećuje "štucanje" s vremena na vreme, valjda zavisi od osobe do osobe.

Imaš da instaliraš ručno OTA update veoma lako preko USB-a ali to ljudi rade samo zato što sporo puštaju ažuriranja ovako regularno preko "update" sistema. Ako ti ne smeta da čekaš, onda ne moraš da se bakćeš sa ovim. Neki instaliraju Beta verzije na drugačiji način (preko img fajla) što rezultuje gubitkom podešavanja i/ili aplikacija (kod OTA toga nema). Ako si radio ranije sa custom rom-ovima - ovo ti je još lakše (iz dugogodišnjeg iskustva).
Što se samih fajlova za update tiče, moraš da ih tražiš. Uglavnom ovde članovi prenesu linkove kada se objave u Telegram grupi ili na nekom stranom forumu. Inače sam ROM-ove za telefone tražio na XDA ali sada mi je teško jer nemaju odvojen forum za C715 model.

QLED je fenomenalan, inače volim vibrant colors tako da mi je ova tehnologija baš lepo legla.

A što se alternativa tiče - ne mogu ti pomoći :D

Ako te zanima nešto konkretnije, pitaj.
U sustini zadovoljan si sa tv, to mi je bitno da cujem posto sam gledao neke recenzije online i ispade da je tv dobar pa par trenutaka kasnije procitah neke komentare i vidim da se ljudi zale na pojedine stvari, al koliko vidim sve se to da resiti softverskim updatovima. Vidim da je trenutno 64000 u vecini radnji ovaj model od 50" a nisam planirao da dajem nesto znatno vise para pa mi se cini nekako kao best buy za te pare s obzirom da je QLED. Ako neko ima mozda neki predlog u slicnom cenovnom rangu neki drugi tv da je mozda bolja opcija slobodno mi napisite 😄

mozete ovaj post da mergujete sa gornjim

jedno pitanje - da li je 120hz stvarno primetna razlika u odnosu na 60hz ? prvenstveno u reprodukciji sporta i 24p kontenta? koliko sam skapirao 24p je ono sto cu gledati preko nasih kanala, ako ne gresim
Tesko da ces u skorije vreme naci prenos koji je vise od 60 fps, sto znaci da ces za sport (i TV generalno) videti vrlo malu razliku. Mislim da su verzije preko 60Hz prvenstveno namenjene igricama - i bolji odziv i bolja reprodukcija za igre preko 60 fps. Ja sam na PC-u nedavno uzeo 165Hz monitor, razlika se vidi i dok se lista fejs :D

Evo da podelim moju debloat listu za brisanje preko adb. TV je 55C815, firmware v653. Ne koristim TV (coax), EON samo android app, Kodi, Plex, Netflix sve radi. Skripta uglavnom nista priblizno korisno ne gasi, uglavnom skoro sve google servise i ozloglasenu glasovnu pretragu. Nakon skripte skinuti sve "channels" sa Home ekrana jer trose memoriju, a TV je prilicno ogranicen sa 2GB. Takodje, System Optimize aplikacija dosta pomaze i valja je paliti na par dana.
U dodatku za koji ne garantujem da nece "pokvariti" nesto samo radim disable, cisto da ne sjebem nesto, ali obratite paznju da nakon toga google play ne radi - meni ne treba jer aplikacije takodje mogu direktno preko apk da instaliram. Svakako dodatak oslobadja dosta memorije jer Google Play mozda i najvise memorije crpi konstantno. TV ovako radi vec ~godinu dana bez problema i preziveo je par OTA update-a. Mogu da kazem da u poredjenju sa default instalacijom TV ovako leti, cak i EON app radi solidno.

Kod:
pm uninstall -k --user 0 com.tcl.bootadservice
pm uninstall -k --user 0 uk.co.freeview.ch4_vod
pm uninstall -k --user 0 com.tcl.appmarket2
pm uninstall -k --user 0 uk.co.freeview.bbc
pm uninstall -k --user 0 uk.co.freeview.amc_catchup
pm uninstall -k --user 0 uk.co.freeview.systemdistributor
pm uninstall -k --user 0 com.eros.now
pm uninstall -k --user 0 uk.co.freeview.explore
pm uninstall -k --user 0 uk.co.freeview.fvpconfigauth
pm uninstall -k --user 0 com.google.android.videos
pm uninstall -k --user 0 uk.co.freeview.amc_horror
pm uninstall -k --user 0 uk.co.freeview.itv
pm uninstall -k --user 0 com.linecorp.linetv
pm uninstall -k --user 0 uk.co.freeview.mdsclient
pm uninstall -k --user 0 com.tcl.messagebox
pm uninstall -k --user 0 uk.co.freeview.ch5
pm uninstall -k --user 0 com.google.android.music
pm uninstall -k --user 0 tv.wuaki.apptv
pm uninstall -k --user 0 com.tcl.notereminder
pm uninstall -k --user 0 com.tcl.showmode
pm uninstall -k --user 0 au.com.stan.and
pm uninstall -k --user 0 uk.co.freeview.stv
pm uninstall -k --user 0 com.tcl.tv.tclhome_master
pm uninstall -k --user 0 com.tcl.tv.tclhome_passive
pm uninstall -k --user 0 com.tcl.common.terminalmanagerplus
pm uninstall -k --user 0 uk.co.freeview.tifbridge
pm uninstall -k --user 0 uk.co.freeview.onnow
pm uninstall -k --user 0 uk.co.freeview.uktv
pm uninstall -k --user 0 com.tcl.usercenter
pm uninstall -k --user 0 com.tcl.smartalexa
pm uninstall -k --user 0 com.graymatrix.did
pm uninstall -k --user 0 com.google.android.marvin.talkback
pm uninstall -k --user 0 com.google.android.feedback
pm uninstall -k --user 0 com.google.android.partnersetup
pm uninstall -k --user 0 com.android.printspooler
pm uninstall -k --user 0 com.google.android.play.games
pm uninstall -k --user 0 com.tcl.partnercustomizer
pm uninstall -k --user 0 com.tcl.partnercustomizer
pm uninstall -k --user 0 com.google.android.tvrecommendations
pm uninstall -k --user 0 com.google.android.katniss
pm uninstall -k --user 0 com.google.android.tts

Dodatak:
Kod:
pm disable-user --user 0 com.google.android.tungsten.setupwraith
pm disable-user --user 0 com.tcl.versionUpdateApp
pm disable-user --user 0 com.google.android.gms
pm disable-user --user 0 com.google.android.gms.persistent
pm disable-user --user 0 com.google.android.gms.unstable
pm disable-user --user 0 com.tcl.tv

Imam 50c715, sasvim sam zadovoljan TV-om.

Frame dropove je imao samo na prvoj FW verziji, jedan update sve reši.

Što se 24fps tiče, ja nisam primetio upadljivo štekanje, nekom smeta, nekom ne.
TV nema MEMC (interpolaciju frejmova), mada je lično ne bih ni koristio, ne volim taj efekat (a ima i programa koji to obično rade daleko bolje od ugrađenog sistema u TV-u, ako ti je baš bitno i imaš volje da se cimaš...).

Svakako je daleko bolja kupovina od Samsunga slične cenovne klase, a pogotovo od LG-a. Ja ga uzeh za 50k, mada je i sad sasvim ok kupovina za 57k (što je najjeftinije što trenutno vidim).

Alternativa može biti recimo Hisense 50 U7QF, koji ima mnogo svetliji panel (do 700 nita, naspram 350 kod TCL-a) i FALD. Samim tim, ima daleko bolji HDR prikaz, pa je dobar izbor ako su samo (HDR) filmovi presudni. Glavna mana mu je OS (VIDAA je jako osakaćen naspram Androida), a i skuplji je dosta (68k), po meni ne vredi te razlike.

ja sam narucio 65c728

po specifikacijama, deluje mi da je to najbolje sto sam mogao da pazarim za te pare.

hteo sam android tv, qled i 120hz zato sto vecinom gledam sport koji navodno bolje izgleda na 120hz (ja o televizorima ne znam nista)

okruglo 1000e, mada sam pre mesec dana planirao da platim tv 500

stari lg sam koristio 10 godina i i dalje je kao nov

2 god garancije i produzicu jos za 3 i to je to
Sto se tice 120hz, znacice ti ako imas PS5 na primer ili ga koristis kao gaming monitor. Sto se kanala tice, ono gde znaci tih 120hz je sto tada nema dropped frame-ova iz razloga sto kanali idu u 24fps a osvezavanje klasicnih tv je obicno 60hz, sto nije deljiv broj i zato dodje do preskakanja po nekog frejma tj. trzanja. 120hz je deljivo sa 24fps i onda nema preskakanja a ni potrebe za nekim dodatnim opcijama za peglanje kretanja kao kod tv-a sa 60hz.

• Like
Reagovanja: psy
Nazad
Vrh Dno